Welcome to Online Quant Test in AffairsCloud.com. We are starting Railway RRB 2016 and we are creating sample questions in Quant section, type of which will be asked in Railway RRB 2016!!!

You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.

Quiz is loading...

You must sign in or sign up to start the quiz.

You have to finish following quiz, to start this quiz:

Results

0 of 10 questions answered correctly

Your time:

Time has elapsed

You have reached 0 of 0 points, (0)

Categories

Quantitative Aptitude0%

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Answered

Review

Question 1 of 10

1. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Directions (1–4) Study the given line graph carefully and answer the questions that follow.
The graph given below shows the number of employees in two departments of company ABC from year 2010 to 2015.

In which year is the percentage increase in the number of employees over the previous year the highest for IT department?

Correct

Explanation:
In 2011, % increase is (2600-1800)/1800 * 100 = 44.4%
In 2012, 2013 the number is decreasing
In 2014, % increase is (2050-1950)/1950 * 100 = 5.12%

Incorrect

Explanation:
In 2011, % increase is (2600-1800)/1800 * 100 = 44.4%
In 2012, 2013 the number is decreasing
In 2014, % increase is (2050-1950)/1950 * 100 = 5.12%

Question 2 of 10

2. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Directions (1–4) Study the given line graph carefully and answer the questions that follow.
The graph given below shows the number of employees in two departments of company ABC from year 2010 to 2015.

Number of employees in HR department is approximately what percentage of the total number of employees in both departments together in the year 2014?

Correct

Explanation:
In 2014, in HR = 1200
In HR + IT = 1200 + 2050 = 3250
So required % = (1200/3250)*100 = 36.9

Incorrect

Explanation:
In 2014, in HR = 1200
In HR + IT = 1200 + 2050 = 3250
So required % = (1200/3250)*100 = 36.9

Question 3 of 10

3. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Directions (1–4) Study the given line graph carefully and answer the questions that follow.
The graph given below shows the number of employees in two departments of company ABC from year 2010 to 2015.

What is the average number of employees in IT Department over all years?

Directions (1–4) Study the given line graph carefully and answer the questions that follow.
The graph given below shows the number of employees in two departments of company ABC from year 2010 to 2015.

Number of employees in HR department in 2012 is what percent less than that of IT department in the same year?

Correct

Explanation:
(2400-1900)/2400] * 100 = 20.8%

Incorrect

Explanation:
(2400-1900)/2400] * 100 = 20.8%

Question 5 of 10

5. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

How many 4 digit numbers can be made from the digits 3, 5, 7, 9, 0, and 6 without repetition?

Correct

Explanation:
0 cannot be on first place for it to be a 4 digit number,
So for 1st digit 5 choices, for second also 5 (because 0 can be placed here), then 4 for third place, 3 for fourth place
Total numbers = 5*5*4*3

Incorrect

Explanation:
0 cannot be on first place for it to be a 4 digit number,
So for 1st digit 5 choices, for second also 5 (because 0 can be placed here), then 4 for third place, 3 for fourth place
Total numbers = 5*5*4*3

Question 6 of 10

6. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

A and B alone can do a piece of work in 20 and 25 days respectively. In how many days the work will be completed if they both work on alternate days starting with A?

Correct

Explanation:
A = 20 days, B = 25 days
Total work = LCM(20,25) = 100
So efficiency of A = 100/20 = 5, efficiency of B= 100/25 = 4
2 days work of both = 5+4 = 9
2*11(22) days work of both = 9*11 = 99
So remaining work = 100-99 = 1
Now A’s turn on 23rd day, he will do remaining work(1) in 1/5 day
So total 22 1/5 days

Incorrect

Explanation:
A = 20 days, B = 25 days
Total work = LCM(20,25) = 100
So efficiency of A = 100/20 = 5, efficiency of B= 100/25 = 4
2 days work of both = 5+4 = 9
2*11(22) days work of both = 9*11 = 99
So remaining work = 100-99 = 1
Now A’s turn on 23rd day, he will do remaining work(1) in 1/5 day
So total 22 1/5 days

Question 7 of 10

7. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

The ratio of monthly salaries of son to father is 2 : 5, and that of mother to son is 3 : 2. If son’s annual salary is Rs 3,00,000, then what is the monthly salary of mother?

Correct

Explanation:
S : F = 2 : 5, M : S = 3 : 2
Or F/S = 5/2, and S/M = 2/3, So F : S : M = 5*2 : 2*2 : 2*3 = 10 : 4 : 6 = 5 : 2 : 3
Annual salry of son = 3,00,000 so monthly is 3,00,000/12 = 25,000
So 2/(5+2+3) * x = 25,000
Solve, x = 1,25,000
So mother’s monthly salary = 3/(5+2+3) * 1,25,000 = 37,500

Incorrect

Explanation:
S : F = 2 : 5, M : S = 3 : 2
Or F/S = 5/2, and S/M = 2/3, So F : S : M = 5*2 : 2*2 : 2*3 = 10 : 4 : 6 = 5 : 2 : 3
Annual salry of son = 3,00,000 so monthly is 3,00,000/12 = 25,000
So 2/(5+2+3) * x = 25,000
Solve, x = 1,25,000
So mother’s monthly salary = 3/(5+2+3) * 1,25,000 = 37,500

Question 8 of 10

8. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

The ratio of the age of A 4 years hence and B’s present age is 8 : 9. After 12 years A’s age will be 12 less than twice B’s present age. Find the ratio of A’s present age to B’s age 4 years ago.

Correct

Explanation:
(A+4)/B = 8/9 so 9A – 8B = 36
Also (A+12) = 2B – 12, so A – 2B = -24
Solve, both equations, A = 12, B= 18
So required ratio is 12/(18-4) = 12/14

Incorrect

Explanation:
(A+4)/B = 8/9 so 9A – 8B = 36
Also (A+12) = 2B – 12, so A – 2B = -24
Solve, both equations, A = 12, B= 18
So required ratio is 12/(18-4) = 12/14

Question 9 of 10

9. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

A started from point P at 11 AM towards Point Q at 40 km/hr. also B started from point Q at 1 PM towards Point P at 50 km/hr. If points P and Q are 110 km apart, at what time do they meet?

Correct

Explanation:
A starts at 11 Am, after 2 hrs i.e. at 1 PM, he has covered distance = 2*40 = 80 km
Now B also started, distance between them is now 110-80 = 30 km
So time they meet = 1 PM + (30/(40+50)) = 1 PM + (1/3)*60 = 1:20 PM

Incorrect

Explanation:
A starts at 11 Am, after 2 hrs i.e. at 1 PM, he has covered distance = 2*40 = 80 km
Now B also started, distance between them is now 110-80 = 30 km
So time they meet = 1 PM + (30/(40+50)) = 1 PM + (1/3)*60 = 1:20 PM

Question 10 of 10

10. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

The speed of boat A is 3 km/hr less than the speed of boat B. The time taken by boat A to travel a distance of 18 km downstream is 1 hour more than time taken by B to travel the same distance downstream. If the speed of the current is half of the speed of boat A, what is the speed of boat A?

Correct

Explanation:
Speed of A = x, then of B = x+3
Speed of current = x/2
So downstream speed from boat A = x + x/2 = 3x/2
downstream speed from boat B = x+3 + x/2 = 3x/2 + 3
so 18/(3x/2) = 18/(3x/2 + 3) + 1
36/3x = 36/(3x+6) + 1
12/x = 12/(x+2) + 1
12(x+2) = 12x + x(x+2)
x^{2} + 2x – 24 = 0
solve, x = 4

Incorrect

Explanation:
Speed of A = x, then of B = x+3
Speed of current = x/2
So downstream speed from boat A = x + x/2 = 3x/2
downstream speed from boat B = x+3 + x/2 = 3x/2 + 3
so 18/(3x/2) = 18/(3x/2 + 3) + 1
36/3x = 36/(3x+6) + 1
12/x = 12/(x+2) + 1
12(x+2) = 12x + x(x+2)
x^{2} + 2x – 24 = 0
solve, x = 4