Current Affairs Quiz: June 23 2019

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs June 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Useful Links:

Questions Based on Current Affairs June 23 2019

  1. Which country has placed 7th to implement an Central Command Centre for Air Traffic Flow Management (C-ATFM) system?
    1) Japan
    2) Brazil
    3) South Africa
    4) India
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) India
    Explanation:
    India became the seventh nation to implement Central Command Centre for Air Traffic Flow Management (C-ATFM) after the US, Europe, Australia, South Africa, Japan, Brazil.
  2. Where was the Central Command Centre for Air Traffic Flow Management (C-ATFM) inaugurated recently ?
    1) New Delhi
    2) Maharashtra
    3) West Bengal
    4) Assam
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) New Delhi
    Explanation:
    The Central Command Centre for Air Traffic Flow Management (C-ATFM) at Vasant Kunj, New Delhi to ensure higher standards of safety. It was inaugurated in the presence of the Chairman of Airports Authority of India (AAI) Guruprasad Mohapatra, Board Members and senior AAI officials. India became the seventh nation to implement C-ATFM after the US, Europe, Australia, South Africa, Japan, Brazil.
  3. Who inaugurated the Central Command Centre for Air Traffic Flow Management (C-ATFM) in New Delhi ?
    1) Jitendra Singh
    2) Kiren Rijiju
    3) Hardeep Singh Puri
    4) Shripad Yesso Naik
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) Hardeep Singh Puri
    Explanation:
    On June 22, 2019, Minister of State for Civil Aviation Hardeep Singh Puri inaugurated the Central Command Centre for Air Traffic Flow Management (C-ATFM) at Vasant Kunj, New Delhi to ensure higher standards of safety.
  4. Which railway station has became the India’s first green and clean railway station?
    1) Varanasi Cantt Railway Station
    2) Udhana railway station
    3) Jaynagar railway station
    4) Katni Junction railway station
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) Udhana railway station
    Explanation:
    A young entrepreneur from surat launched an initiative to change Udhana railway station in Gujarat into India’s first green and clean railway station like Mumbai’s Chhatrapati Shivaji Terminus.
  5. Name the Indian entrepreneur, who launched an initiative to change Udhana railway station in Gujarat into India’s first green and clean railway station .
    1) Ritesh Agarwal
    2) Deepak Ravindran
    3) Bhavin Turakhia
    4) Viral Sudhirbhai Desai
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) Viral Sudhirbhai Desai
    Explanation:
    Viral Sudhirbhai Desai, a young entrepreneur from surat launched an initiative to change Udhana railway station in Gujarat into India’s first green and clean railway station like Mumbai’s Chhatrapati Shivaji Terminus.Objective: In order to achieve the mission of ‘Clean India-Green India’, Desai installed oxygen bomber and over 1700 air purifying plants at the station and also painting has been made by him for environmental protection on the wall of the station.
  6. Which of the following countries were reported as malaria-free cases in 2018, as per World Health Organization (WHO)?
    1) China, Iran, Malaysia, Timor-Leste and El Salvador
    2) China, Iran, Malaysia, Singapore and Tajikistan
    3) China, Iran, Malaysia, Cambodia and Thailand
    4) China, Iran, Malaysia, Brunei and Philippines
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) China, Iran, Malaysia, Timor-Leste and El Salvador
    Explanation:
    According to the report by World Health Organization (WHO), Four countries from Asia includes China, Iran, Malaysia and Timor-Leste and one country from Central America, El Salvador had malaria-free cases in 2018 and the report confirms that world is on a track to reach malaria elimination by 2020.The E-2020 progress report, which is launched in 2016 by the WHO covering 21 countries & spanning five regions.In May 2019, Algeria and Argentina were identified as malaria-free by WHO
  7. What does T stands for in NAFTA ?
    1) T – Transfer
    2) T – Tariff
    3) T – Trade
    4) T – Tax
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) T – Trade
    Explanation:
    T stands for Trade.The full form of NAFTA is North American Free Trade Agreement.
  8. What is the full form of USMCA ?
    1) USMCA – United Kingdom-South Africa- Myanmar- Canada Agreement
    2) USMCA – United States-Mexico-Canada Agreement
    3) USMCA – United Kingdom-South Africa- Mexico-Canada Agreement
    4) USMCA – United States- Myanmar- Canada Agreement
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) USMCA – United States-Mexico-Canada Agreement
    Explanation:
    The full form of USMCA is United States-Mexico-Canada Agreement.
  9. Which country has became the first country to ratify the trade deal to replace NAFTA?
    1) Mexico
    2) United States
    3) Canada
    4) United Kingdom
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) Mexico
    Explanation:
    On June 19, 2019, Mexico became the first country which approves to replace 25 year old trade deal North American Free Trade Agreement (NAFTA) .The new trade deal is named as United States-Mexico-Canada Agreement (USMCA). The USMCA (NAFTA 2.0) has been modified to include changes for automakers, stricter labor and environmental standards, intellectual property protections, and digital trade provisions.US President Donald Trump, Canadian Prime Minister Justin Trudeau and Mexico’s then-President Enrique Peña Nieto had signed the deal in November 2018 but it still needs to be ratified by all three governments.
  10. By which year, NITI Aayog planned to transit two-wheelers with an engine capacity less than 150 cc (Cubic Centimeter) to full Electric Vehicles (EVs) ?
    1) 2035
    2) 2030
    3) 2020
    4) 2025
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) 2025
    Explanation:
    On June 21, 2019, National Institution for Transforming India (NITI) Aayog organized the first meeting with manufacturers and start-up Electric Vehicle (EV) makers, during which NITI Aayog planned for the transition of three-wheelers by 2023 and two-wheelers with an engine capacity less than 150 cc (Cubic Centimeter) by 2025 to full Electric Vehicles (EVs). It asked the conventional two and three-wheeler makers to suggest concrete steps towards transition to electric mobility keeping in mind 2025 deadline, within two weeks.
  11. How many railway stations are to be renovated for which Indian Railway Stations Development Corporation (IRSDC) has signed 2 Memorandum of Agreements (MoAs) on ‘Railway Station Redevelopment’ ?
    1) 20
    2) 21
    3) 22
    4) 23
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) 22
    Explanation:
    Indian Railway Stations Development Corporation (IRSDC) signed 2 Memorandum of Agreements (MoAs) on ‘Railway Station Redevelopment’ for the renovation of 22 railway stations. MoA with MECON Limited On June 21, 2019, IRSDC signed a MoA with MECON Limited (Formerly known as Metallurgical & Engineering Consultants Limited). 8 railway stations including Andheri, Bandra Terminus, Ranchi, Chennai Egmore will be redeveloped.IRSDC has also signed a MoA with two other Central Public Sector Enterprises (CPSEs) – EPIL (Engineering Projects India Limited) and Bridge & Roof for the renovation of 14 railway stations including Kolkata Terminal, Kanpur Central, Kalyan Junction, Ludhiana, Hyderabad and Udaipur City.
  12. Which entity launched the National Freight Index (NFI) to provide unrestricted access of live freight rates for different lanes and vehicles across the country ?
    1) First Flight
    2) Rivigo Logistics
    3) Falcon Freight Link
    4) SAL Logistics
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) Rivigo Logistics
    Explanation:
    On June 20, 2019, In order to bring transparency in the road-freight marketplace, an Indian technology company based in Gurgaon, Rivigo which owns 3,000 trucks 5,000 drivers launched the National Freight Index (NFI) which will provide unrestricted access of live freight rates for different lanes and vehicles across the country.Logistics account for nearly 14% of India’s GDP.In 2018, the Indian road freight market size is estimated at $150 billion to $160 billion, of which $130 billion to $140 billion is full-truck load (FTL) market.The index shows truck rentals of 1,500 origin and destination locations (a minimum of 250 km) and 30 types of trucks. Of these, around 1,000 locations account for 70 % of cargo movement.
  13. Where was the 3rd Asian Leadership Summit or Asian Leadership Summit 2019 held?
    1) Jakarta, Indonesia
    2) Tokyo, Japan
    3) New Delhi, India
    4) Thimphu, Bhutan
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) Thimphu, Bhutan
    Explanation:
    Asian Leadership Summit held at Thimphu, Bhutan. The event was organized by Global Leaders Foundation.
  14. Who was conferred with the ‘Innovative Research Excellence Award 2019’ by Lyonpo Ugyen Dorji, Minister for Labour and Human Resources of Bhutan during Asian Leadership Summit held in Thimphu, Bhutan ?
    1) Dr.Gaurav Nigam
    2) Michael Carapiet
    3) John Nagle
    4) David Plumb
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) Dr.Gaurav Nigam
    Explanation:
    A well-known educationist, pediatrician and author, Dr Gaurav Nigam was conferred with the ‘Innovative Research Excellence Award 2019’ by Lyonpo Ugyen Dorji, Minister for Labour and Human Resources of Bhutan at the Asian Leadership Summit held at Thimphu, Bhutan. The event was organized by Global Leaders Foundation.
  15. In which two countries, DD (Doordarshan) India, an Indian English News and Current Affairs Channel will be telecasted ?
    1) Nepal and Bangladesh
    2) Sri Lanka and Nepal
    3) Pakistan and Myanmar
    4) Bangladesh and South Korea
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) Bangladesh and South Korea
    Explanation:
    On June 19, 2019, Prakash Javadekar, Information & Broadcasting (I&B) Ministry, Government of India signed the agreement with Bangladesh and South Korea for DD (Doordarshan) India, an Indian English News and Current Affairs Channel which is to be telecasted in those countries.This exchange is in line with Prime Minister Narendra Modi’s Act East policy.
  16. Fernando Torres was in news recently, he is associated with which sport ?
    1) Badminton
    2) Tennis
    3) Football
    4) Cricket
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) Football
    Explanation:
    Fernando Torres is associated with Football.Fernando Torres, former Liverpool, Chelsea & Spain striker aged 35 retired from football.He hails from Fuenlabrada, Spain . He started his career with Atlético Madrid. In 2007, he joined Premier League club Liverpool.In 2011, he left the club to join Chelsea for a British record transfer fee of £50 million. Honors received: He was named in the FIFA World XI in 2008 and 2009. Spain won the three tournaments from 2008 to 2012, with Torres scoring in the finals of both Euro 2008 and Euro 2012. In 2012, he won the Golden Boot for highest goalscorer. In 2008, he won Ballon d’Or third place In 2008, he won FIFA World Player of the Year third place
  17. Where was the 35th men’s Asian Snooker Championship or men’s Asian Snooker Championship 2019 held ?
    1) Doha, Qatar
    2) Jakarta, Indonesia
    3) Dhaka, Bangladesh
    4) Beijing, China
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) Doha, Qatar
    Explanation:
    35th men’s Asian snooker championship or men’s Asian Snooker Championship 2019 held in Doha, Qatar.
  18. Name the Indian Cueist, who won 35th men’s Asian Snooker Championship in Doha.
    1) Michael Ferreira
    2) Pankaj Advani
    3) Geet Sethi
    4) Ashok Sandilya
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) Pankaj Advani
    Explanation:
    India’s ace cueist Pankaj Advani won the 35th men’s Asian snooker championship in Doha, Qatar.He defeated Thai’s Thanawat Tirapongpaiboon. After winning this championship, he became the only player who win the Asian and World championships in all formats.His next participation will be at IBSF World Cup , Doha.
  19. What is the name of Autobiography of Yoga guru Baba Ramdev ?
    1) ‘The Race of My Life’
    2) ‘Autobiography of a Yogi’
    3) ‘The Story of My Experiments with Truth’
    4) ‘My Life, My Mission’
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) ‘My Life, My Mission’
    Explanation:
    Yoga guru Baba Ramdev has penned an Autobiography titled ‘My Life, My Mission’, which will be released in August 2019. He will unveil the trials, tribulations, and triumphs of his life and provide insights into his childhood in his autobiography. It is being published by Penguin Random House. It will be co-authored with senior journalist Uday Mahurkar.
  20. International Widows Day is observed annually on __________ .
    1) June 20
    2) June 21
    3) June 23
    4) June 22
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) June 23
    Explanation:
    International Widows Day was observed on June 23, 2019. It is observed to address the issues that widows and their children face in some countries.Loomba Foundation initiated the International Widow’s Day in 2005. It was on June 23, 1954, Shrimati Pushpa Wati Loomba, mother of the foundation’s founder, Lord Loomba, became a widow.On 23 June, 2010, the day was officially recognised in the United Nations General Assembly (UNGA) and since then it is celebrated.
  21. On which date, United Nations Public Service Day is observed annually ?
    1) June 23
    2) June 21
    3) June 20
    4) June 22
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) June 23
    Explanation:
    The United Nations Public Service Day is celebrated every year on June 23. The day celebrates the contribution of public service in the development process and to value public service to the community. The United Nations Public Service Forum (UNPSF) 2019 will take place in the Republic of Azerbaijan from 24-26 June 2019, with the theme of ‘Achieving the Sustainable Development Goals through effective Delivery of Services, Innovative Transformation, and Accountable Institutions’.The day was instituted by the United Nations General Assembly (UNGA) by passing resolution 57/277 on December 20, 2002.
  22. When is International Olympic Day celebrated ?
    1) June 22
    2) June 21
    3) June 20
    4) June 23
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) June 23
    Explanation:
    Annually on June 23, International Olympic Day is celebrated all around the world. This day marks the birth of modern Olympic games on June 23, 1894, at Sorbonne in Paris.Olympic Day is based on the three pillars:Move, Learn, Discover. First Olympic Day was celebrated on 23 June 1948 by 9 National Olympic Committees (NOC).Olympic Day Run is an international Olympic Movement activity promoting mass participation of sports held in June organized by National Olympic Committees (NOCs).

Static GK Quiz based on Current Affairs:

  1. Where was the India’s first green railway station, Udhana railway station located ?
    Answer
    Answer –  Gujarat
  2. Pin Valley National Park is located in which state ?
    Answer
    Answer –  Himachal Pradesh
  3. Who is the President of Asian Confederation of Billiards Sports (ACBS) ?
    Answer
    Answer –  Mr. Mohamed Salem Al-Nuaimi
  4. What is the Capital and Currency of South Korea ?
    Answer
    Answer –  Capital: Seoul & Currency: South Korean won
  5. Where is the headquarter of World Health Organization (WHO) ?
    Answer
    Answer –  Geneva, Switzerland
4.8/5 (99 Reviews)