Current Affairs Quiz: 11 June 2021

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs 11 June 2021 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2021 updates.

Our Current Affairs June 2021 events will help you to get more marks in Banking, Insurance, SSC, Railways, UPSC, CLAT and all State Government Exams. Also, try our Current Affairs Quiz.

We are Hiring – Subject Matter Expert | CA Video Creator | Content Developers(Pondicherry)

Top 10 Questions Based on Current Affairs 11 June 2021

Remaining questions are available in CareersCloud APP, Course Name – Crack Current Affairs 2021 – Click Here to Download the APP

  1. Which organisation (in June’21) signed an E-Mobility Agreement with Convergence Energy Services Limited (CESL)?
    1) NHPC Limited
    2) THDC India Limited
    3) NTPC Limited
    4) Tata Power Limited
    5) JSW Energy Limited
    Answer & Explanation
    Answer-1) NHPC Limited
    Explanation:
    As an initiative under environmental protection, National Hydroelectric Power Corporation (NHPC) Limited, the hydropower company under the Ministry of Power has signed E-Mobility Agreement with Convergence Energy Services Limited (CESL)
    i.Under the agreement, NHPC will receive 25 Electric Vehicles (EVs) and 3 EV fast chargers from CESL.

  2. Which organisation along with RMI India released the “Fast Tracking Freight in India: A Roadmap for Clean and Cost-Effective Goods Transport” report?
    1) Airports Authority of India
    2) National Highways Authority of India
    3) NITI Aayog
    4) Only 1 & 2
    5) All 1, 2 & 3
    Answer & Explanation
    Answer-3) NITI Aayog
    Explanation:
    NITI Aayog, RMI (Rocky Mountain Institute), and RMI India presented key opportunities for India to reduce its logistics costs through their new report, titled ‘Fast Tracking Freight in India: A Roadmap for Clean and Cost-Effective Goods Transport’.

  3. Name the company that collaborated with CBSE to introduce Coding and Data Science courses to classes 6 to 12 students.
    1) Microsoft
    2) Google
    3) Facebook
    4) IBM
    5) Wipro
    Answer & Explanation
    Answer-1) Microsoft
    Explanation:
    As mentioned in New Education policy 2020, the Central Board of Secondary Education (CBSE) has collaborated with Microsoft to introduce Coding and Data Science in schools for classes 6 to 12.

  4. Which is the 1st Country in the World to grand legal tender status to Bitcoin?
    1) Costa Rica
    2) El Salvador
    3) Mexico
    4) Paraguay
    5) Haiti
    Answer & Explanation
    Answer-2) El Salvador
    Explanation:
    El Salvador became the 1st country in the world to grant legal tender status to bitcoin. The use of bitcoin as a legal tender will become law in 90 days. The use of bitcoin will be totally optional.

  5. Which is the No.1 bank in the world as per the Forbes list of the World’s Best Banks 2021?
    1) HSBC
    2) Bank of America
    3) Citibank
    4) JPMorgan Chase
    5) DBS bank
    Answer & Explanation
    Answer-5) DBS bank
    Explanation:
    DBS Bank, a leading financial services group headquartered in Singapore, tops the Forbes list of the World’s Best Banks 2021 in India. DBS ranked number 1 out of the 30 domestic and international banks in India for the 2nd consecutive year.
    Lakshmi Vilas Bank amalgamated with DBS Bank in November 2020.

  6. In June 2021, Ukhnaa Khurelsukh was elected as the Prime Minister of Which country?
    1) Ukraine
    2) Georgia
    3) Uzbekistan
    4) Kyrgyzstan
    5) Mongolia
    Answer & Explanation
    Answer-5) Mongolia
    Explanation:
    Former Mongolian Prime Minister Ukhnaa Khurelsukh has become the 6th democratically elected President of Mongolia. Ukhnaa Khurelsukh was forced to resign from the post of Prime Minister following the protest in January 2021.
    About Mongolia:
    Capital– Ulaanbaatar (or Ulan Bator)
    Currency– Mongolian Togrog

  7. Which organisation developed 3-Ventilators – PRANA, VaU and SVASTA for clinical usage during COVID-19 pandemic?
    1) DRDO
    2) CSIR
    3) ICMR
    4) ISRO
    5) BHEL
    Answer & Explanation
    Answer-4) ISRO
    Explanation:
    ISRO developed 3 types of ventilators: PRANA, VaU and SVASTA for clinical usage during COVID-19 pandemic.
    “PRANA” Programmable Respiratory Assistance for the Needy Aid
    “VaU” Ventilation assist Unit
    “SVASTA” Space Ventilator Aided System for Trauma Assistance

  8. In June 2021, National Award winning director Buddhadeb Dasgupta passed away. Which state does he belong to?
    1) West Bengal
    2) Maharashtra
    3) Gujarat
    4) Assam
    5) Uttar Pradesh
    Answer & Explanation
    Answer-1) West Bengal
    Explanation:
    National award-winning Bengali film director and poet, Buddhadeb Dasgupta passed away at 77 in Kolkata, West Bengal.

  9. In June 2021, Dehing Patkai wildlife sanctuary was converted into a National Park. Where is the National Park located?
    1) Odisha
    2) Madhya Pradesh
    3) Mizoram
    4) West Bengal
    5) Assam
    Answer & Explanation
    Answer-5) Assam
    Explanation:
    The Assam government notified the 111.942 sq km Dehing Patkai wildlife sanctuary (WLS) as its 7th National Park(NP). The WLS is a part of the larger Dehing Patkai Elephant Reserve. Dehing Patkai WLS, also known as the “Amazon of the East”
    i.Rare endangered “White Winged Wood Duck” are found in high concentration.

  10. Which state announced the “Mukhyamantri Kisan Mitra Urja Yojana” to provide Rs. 1000/month as subsidy on agricultural electricity bills?
    1) Rajasthan
    2) Gujarat
    3) Uttar Pradesh
    4) Karnataka
    5) Punjab
    Answer & Explanation
    Answer-1) Rajasthan
    Explanation:
    Rajasthan Chief Minister Ashok Gehlot-led government approved the draft of Mukhyamantri Kisan Mitra Urja Yojana, a scheme to provide subsidy amount to agricultural power consumers’ electricity bill.
    i.Under the scheme, the state government will provide the metered agricultural consumers Rs 1,000 per month





error: Alert: Content is protected !!