Current Affairs APP

Current Affairs Quiz: 29 December 2021

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs 29 December 2021 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2021 updates.

Our Current Affairs November 2021 events will help you to get more marks in Banking, Insurance, SSC, Railways, UPSC, CLAT and all State Government Exams. Also, try our Current Affairs Quiz.

We are Hiring – Subject Matter Expert | CA Video Creator | Content Developers(Pondicherry)

Top 10 Questions Based on Current Affairs 29 December 2021

  1. Which of the following points are correct with respect to the 4th edition of State Health Index for 2019-20 that was released (in Dec’21) in the ‘Healthy States, Progressive India’ report?
    A) The report was developed by NITI Aayog, with technical assistance from the World Bank (WB).
    B) Among Largest States, Kerala showed Overall best incremental performance for the 4th consecutive time.
    C) Among the Large states, Telangana was positioned last, whereas Nagaland topped among the Smaller States.
    1) Only A
    2) Only B
    3) Only C
    4) Only A & B
    5) Only B & C
    Answer & Explanation
    Answer-4) Only A & B
    Explanation:
    The report was developed by NITI Aayog, with technical assistance from the World Bank (WB).
    i. Among Largest States, Kerala showed Overall best incremental performance for the 4th consecutive time. While Uttar Pradesh was positioned at the last rank.
    ii. The Index is weighted Composite Index based on 24 indicators, each domain has been assigned weights based on Health Outcomes, Governance and Information, & Key Inputs/Processes & It has covered 19 Larger States, 8 Smaller States and 7 UTs.
    iii. Among UT, Delhi tops the index & Among Smaller States, Mizoram Topped the index.

  2. Which country launched the World’s 1st Dual-Mode Vehicle (in Dec’21) that can run on both Roads & Tracks?
    1) Indonesia
    2) Japan
    3) China
    4) USA
    5) UK
    Answer & Explanation
    Answer-2) Japan
    Explanation:
    Japan has introduced the world’s first dual-mode vehicle (DMV) in its town of Kaiyo & It will run on Diesel.
    i. The vehicle can run on normal rubber tyres on the road but its steel wheels, which are in its underbelly, descend when it hits the rail tracks.
    ii. This feature of effectively changing into a train-like module easily on a rail track is the first of its kind.

  3. In December 2021, RBL Bank Extended the Co-Branded Credit Cards Partnership with _________ for 5 years.
    1) Tata Capital
    2) Muthoot Finance
    3) LIC Housing Finance
    4) Bajaj Finance
    5) Indiabulls Housing Finance
    Answer & Explanation
    Answer-4) Bajaj Finance
    Explanation:
    RBL Bank partnered with Bajaj Finance Ltd (BFL) for the extension of the partnership of co-branded credit cards for 5 years till December 2026.
    i. The Bank had entered into a partnership with Bajaj Finance in 2018 launching a series of co-branded credit cards.
    ii. As per the RBL Bank’s FY2019 annual report, RBL Bank – Bajaj Finance co-brand portfolio crosses 10 lakh cards, making it one of the largest co-branded card partnerships in the country.

  4. Name the Bank that was recently (in Dec’21) launched ‘Green Fixed Deposits’ to support the United Nations Sustainable Development Goals (UN-SDGs).
    1) HDFC Bank
    2) YES Bank
    3) IndusInd Bank
    4) ICICI Bank
    5) Axis Bank
    Answer & Explanation
    Answer-3) IndusInd Bank
    Explanation:
    IndusInd Bank launched Green Fixed Deposits (FDs) where the deposit proceeds will be used to finance projects and firms supporting the United Nations Sustainable Development Goals (UN-SDGs).
    i. With this, the bank has entered the list of few global banks which offer integrating SDG into a regular FD product.
    ii. Deposits backed by insurance for up to Rs 5 lakh
    Note- IndusInd Bank is the only bank in India to secure ‘band A’ in the Carbon Disclosure Project.

  5. What was the Wholesale Price Index (WPI) of November 2021 that reached a 12 years high?
    1) 10.47 %
    2) 11.54 %
    3) 14.23 %
    4) 12.54 %
    5) 16.50 %
    Answer & Explanation
    Answer-3) 14.23 %
    Explanation:
    As per Official data of Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT), Ministry of Commerce and Industry, India’s annual wholesale price index (WPI) surged to 14.23% in November 2021 as compared to last year due to base effect.
    i. This WPI inflation is dominated by the prices of mineral oils, basic metals, crude petroleum, natural gas, chemicals and food products. It was 12.54% in October 2021.
    Note- Wholesale price Index (WPI) inflation jumped to a 12-year high of 14.23 per cent in the month of November & the WPI figure is the highest since April 2005.

  6. In December 2021, Who was appointed as the Managing Director & Chief Executive Officer of Punjab National Bank (PNB)?
    1) S.C. Gupta
    2) Sunil Mehta
    3) Atul Kumar Goel
    4) Gauri Shankar
    5) Mallikarjuna Rao
    Answer & Explanation
    Answer-3) Atul Kumar Goel
    Explanation:
    Based on approval from the Appointments Committee of the Cabinet (ACC), Atul Kumar Goel was appointed as the MD & CEO of Punjab National Bank (PNB).
    i. Atul Kumar Goel will serve as PNB chief from 1st February 2022 to December 31, 2024.
    ii.The committee appointed Soma Sankara Prasad as MD & CEO of UCO Bank

  7. Rajya Sabha MP – Mahendra Prasad recently (in Dec’21) passed away. He is a Rajya Sabha MP representing which state?
    1) Tamil Nadu
    2) Telangana
    3) Uttar Pradesh
    4) Bihar
    5) Assam
    Answer & Explanation
    Answer-4) Bihar
    Explanation:
    Mahendra Prasad, MP in Rajya Sabha from Bihar, passed away at the age of 81 years after suffering from prolonged illness.
    i. Currently, he represents the Janata Dal (United) party of Bihar in the Rajya Sabha.
    ii. His name was often prefixed with “King”, as he remained in the Rajya Sabha continuously since 1985 except for brief gaps.

  8. Which state government recently (in Dec’21) launched Kaushal Rozgar Nigam Portal?
    1) West Bengal
    2) Haryana
    3) Rajasthan
    4) Karnataka
    5) Punjab
    Answer & Explanation
    Answer-2) Haryana
    Explanation:
    The Chief Minister (CM) of Haryana, Manohar Lal Khattar, launched the ‘Haryana Kaushal Rozgar Nigam portal’ and announced to set up the Atal Park & Smriti Kendra in Gurugram, Haryana.
    i. The event was organized on the occasion of Good Governance Day – the birth anniversary of Atal Bihari Vajpayee & Madan Mohan Malviya

  9. Name the State Government that recently (in Dec’21) launched ‘GERMIS Portal’ to monitor availability of beds & Ventilators in Covid Hospitals under the Health Service Management Centre.
    1) Karnataka
    2) Punjab
    3) Gujarat
    4) Uttar Pradesh
    5) Rajasthan
    Answer & Explanation
    Answer-3) Gujarat
    Explanation:
    Gujarat Chief Minister (CM) Bhupendra Patel launched GERMIS, a portal under health service management centre (HSMC) to monitor the daily availability of hospital beds, ventilators, and oxygen beds in the state’s public and private Covid hospitals.
    i. The HSMC monitors the free diagnostic treatment given to patients such as screening for non-communicable diseases.

  10. The Government of Karnataka recently (in Dec’21) partnered with NPCI & _________ to implement ‘e-RUPI’ for Payment of Scholarships.
    1) Bank of Maharashtra
    2) State Bank of India
    3) Indian Bank
    4) Bank of Baroda
    5) Punjab National Bank
    Answer & Explanation
    Answer-2) State Bank of India
    Explanation:
    The Karnataka government has partnered with the NPCI & State Bank of India to enable and implement the ‘e-RUPI’ payment solution to students under its scholarship programme.
    About National Payments Corporation of India (NPCI):
    MD & CEO – Dilip Asbe
    Established – 2008
    Headquarters – Mumbai, Maharashtra





error: Alert: Content is protected !!