Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to General Science(Chemistry) !!!

  1. The sum of number of protons and number of neutrons is called as …………….
    1.Atomic Number
    2.Mass number
    3.Quantum number
    4.Spin quantum number
    5.None of these
    Answer – 2.Mass number
    Explanation :
    C12  – 12 is the mass number.

  2. Isotones have ………………. numbers of neutrons
    1.Same
    2.Different
    3.Maximum
    4.Minimum
    5.None of these
    Answer – 1.Same
    Explanation :
    Isotones have same numbers of neutrons

  3. ………………………… have same atomic number but different mass number
    1.Isobars
    2.Isotones
    3.Isotropics
    4.Isotopes
    5.None of these
    Answer – 4.Isotopes
    Explanation :
    Isotopes have same atomic number but different mass number

  4. Azimuthal Quantum Number(l) has values ………………..
    1.0 to n
    2.n-1
    3.n
    4.0 to n-1
    5.None of these
    Answer – 4.0 to n-1
    Explanation :
    Azimuthal Quantum Number(l) has values 0 to n-1
    It describes the subshells and orbital angular momentum of each electron

  5. Ionisation energy is the energy required to remove an …………………. from the outermost shell of an isolated gaseous atom
    1.Both electron and Proton
    2.Nuetron
    3.Proton
    4.Electron
    5.None of these
    Answer – 4.Electron
    Explanation :
    Ionisation energy is the energy required to remove an electron from the outermost shell of an isolated gaseous atom.It is increases along a period from left to right and decreases along a group on moving downwards

  6. Sea water contains pH value in the range of ……………………..
    1.8.5
    2.7
    3.6.5-7.5
    4.10.5
    5.None of these
    Answer – 1.8.5
    Explanation :
    The acidity of the acidic water is represented by pH value. The neutral fresh water has pH value of 7 and Salt water 8.5

  7. Spin Quantum number have the values lies in the range of …………….
    1.-1/2
    2.1/2
    3.0 to 1/2
    4.+1/2 or -1/2
    5.None of these
    Answer – 4.+1/2 or -1/2
    Explanation :
    Spin Quantum number(S) = +1/2 or -1/2
    It describes the spin of each electrons

  8. E = hv is known as ………………………. theory
    1.Planck’s Quantum Theory
    2.Niels Bohr Model
    3.De-Brpgile Concept
    4.Quantum Theory
    5.None of these
    Answer – 1.Planck’s Quantum Theory
    Explanation :
    The energy of quantum is proportional to its frequency
    E=hv
    H=planck’s constant  =6.626×10-34 Js

  9. Isobars have the ………………….. mass number but …………….. atomic number
    1.Different, Same
    2.Same, Same
    3.Same, Different
    4.Maximum, Minimum
    5.None of these
    Answer – 3.Same, Different
    Explanation :
    Isobars are atoms (nuclides) of different chemical elements that have the same number of nucleons.

  10. Tomato contains which of the following acid ?
    1.Malic acid
    2.Citric acid
    3.Oxalic acid
    4.Lactic acid
    5.All 1,2 and 3
    Answer – 5.All 1,2 and 3Explanation :
    Potatoes contains malic, citric, oxalic, phosphoric and pyroglutamic acids.

Comments are closed.