Current Affairs Quiz: September 9 2019

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs September 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Useful Links:

Questions Based on Current Affairs September 9 2019

  1. Who laid the foundation stone of Mega Food Park in Industrial Model Township (IMT), Rohtak ?
    1) Ram Nath Kovind
    2) Manohar Lal Khattar
    3) Narendra Modi
    4) Venkaiah Naidu
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) Narendra Modi
    Explanation:
    PM laid a foundation stone of Mega Food Park on September 8, 2019. Rs 179.75 crore project will be setup by Haryana State Co-operative Supply and Marketing Federation Limited (HAFED) at Industrial Model Township (IMT), Rohtak on National Highway-10, linking Delhi with Rohtak, Haryana. The Ministry of Food Processing Industries of the Government of India, will provide grant-in-aid of Rs 50 crore. 3 primary processing centers (PPCs) will also be set up in Districts Yamunanagar, Sonipat and Sirsa.
  2. What is the overall life expectancy at birth in India for the year 2013-17 as per the Registrar General of India’s Sample Registration Survey (SRS) ?
    1) 69 years
    2) 70 years
    3) 65 years
    4) 62 years
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) 69 years
    Explanation:
    According to the Sample Registration Survey (SRS) for 2013-17 released by the Registrar General of India, the overall life expectancy at birth in India improved to 69 years from 68.7 years in 2012-16.
  3. Which states’ male and female have the best chance of living the longest in the country, with life expectancy of 73.3 years and 77.8 years respectively at birth ?
    1) Himachal Pradesh and Kerala
    2) Punjab and Chhattisgarh
    3) Chhattisgarh and Uttar Pradesh
    4) Delhi and Kerala
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) Delhi and Kerala
    Explanation:
    Delhi born males and Kerala-born females stood the best chance of living the longest in the country, with life expectancy of 73.3 years and 77.8 years respectively at birth.
  4. What is the global life expectancy for the year 2019 as per the United Nations’ ‘World Population Prospects’ report ?
    1) 80.3 years
    2) 72.6 years
    3) 75.5 years
    4) 74.5 years
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) 72.6 years
    Explanation:
    India’s life expectancy in 2013-17 was lower than the global life expectancy of 72.6 years (2019) according to the United Nations’ ‘World Population Prospects’ report published in June 2019. Global life expectancy is expected to increase to 77.1 years by 2050.
  5. Where was the 6th India-China Strategic Economic Dialogue(SED) held ?
    1) Mumbai, India
    2) Beijing, China
    3) New Delhi, India
    4) Shanghai, China
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) New Delhi, India
    Explanation:
    Three day organised 6th India-China Strategic Economic Dialogue(SED) was held in New Delhi from September 7-9, 2019 between India and China.
  6. Which organization has partnered with Ministry of Aviation and organized the first helicopter summit 2019 ?
    1) Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI)
    2) National Association of Software and Services Companies (NASSCOM)
    3) Confederation of Indian Industry (CII)
    4) Internet and Mobile Association of India
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI)
    Explanation:
    On September 8, 2019, the ministry of Aviation jointly with Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI) organized the first helicopter summit 2019.The Indian Air Force(IAF) were invited for a talk on ‘Role of IAF helicopters in MEDEVAC (medical evacuation) at National level’.The summit was based on the theme “expanding connectivity through helicopters”.
  7. Where was the first helicopter summit 2019 held with the theme “expanding connectivity through helicopters” ?
    1) Guwahati, Assam
    2) Kolkata, West Bengal
    3) New Delhi, Delhi
    4) Dehradun, Uttarakhand
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4) Dehradun, Uttarakhand
    Explanation:
    On September 8, 2019, the ministry of Aviation jointly with Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI) organized the first helicopter summit 2019 in Dehradun, Uttarakhand to discuss the issues related to connectivity through helicopters. The Indian Air Force(IAF) were invited for a talk on ‘Role of IAF helicopters in MEDEVAC (medical evacuation) at National level’.The summit was based on the theme “expanding connectivity through helicopters”.
  8. Which country has announced the humanitarian assistance of $1 million as an immediate disaster relief to help people in The Bahamas affected by Hurricane Dorian ?
    1) India
    2) United States
    3) China
    4) Russia
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) India
    Explanation:
    On September 8, 2019, The Government of India (GoI) announced humanitarian assistance of $1 million as immediate disaster relief to help people in The Bahamas affected by Hurricane (tropical cyclone) Dorian which has caused large scale destruction. The death toll is more than 40 and is likely to increase.
  9. Which city topped the Knight Frank’s Co-Living Index for the year 2019 ?
    1) Bangkok, Thailand
    2) Beijing, China
    3) Tokyo, Japan
    4) Shanghai, China
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) Beijing, China
    Explanation:
    On September 9, 2019, the Co-living index for the year 2019 titled “Insights on Co-living – An Asia-Pacific Perspective” across the Asia-Pacific region was released by London based consultancy agency Knight Frank. The index was topped by Beijing (China) followed by Tokyo(Japan) and Shanghai(China) in the second and third position respectively.
  10. What is the rank of Indian Capital city, New Delhi as per the Knight Frank’s Co-Living Index for the year 2019 ?
    1) 8
    2) 10
    3) 11
    4) 5
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) 11
    Explanation:
    On September 9, 2019, the Co-living index for the year 2019 titled “Insights on Co-living – An Asia-Pacific Perspective” across the Asia-Pacific region was released by London based consultancy agency Knight Frank. Among the Indian cities, Mumbai ranked at the 5th spot, New Delhi ranked at the 11th spot and the electronic city of India, Bengaluru ranked at the 19th spot in the index.
  11. AePS was in news recently, what does ‘A’ stands for _________ .
    1) A – Asset
    2) A – Agency
    3) A – Adaptive
    4) A – Aadhaar
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) A – Aadhaar
    Explanation:
    A stands for Aadhaar.The full form of AePS is Aadhaar Enabled Payment System .
  12. Which payment bank has launched Aadhaar enabled Payment System (AePS) Services to become the single largest platform in the country for providing interoperable banking services to the customers ?
    1) Airtel Payments Bank(APB)
    2) India Post Payments Bank (IPPB)
    3) Aditya Birla Payments Bank (ABPB)
    4) Jio Payments Bank (JPB)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) India Post Payments Bank (IPPB)
    Explanation:
    On September 9, 2019, Union Minister for Communications, Electronics & Information Technology and Law & Justice Shri Ravi Shankar Prasad announced that India Post Payments Bank (IPPB) has launched Aadhaar Enabled Payment System (AePS) Services at the first anniversary of its business operations. With this, IPPB became the single largest platform in the country for providing interoperable banking services to the customers of any bank including the 34 crore Jan Dhan account holders.
  13. Who was appointed as the Managing Director(MD) of Microsoft India Research & Development (R&D) Private Ltd (MIRPL) on September 9, 2019 ?
    1) Amit Sircar
    2) Anil Bhansali
    3) Rajiv Kumar
    4) Anant Maheshwari
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) Rajiv Kumar
    Explanation:
    On September 9, 2019, the American multinational technology company Microsoft has appointed Rajiv Kumar as the new Managing Director(MD) of Microsoft India Research & Development (R&D) Private Ltd (MIRPL). Kumar, who is currently corporate vice president of the company’s Experiences and Devices (E+D) group, succeeds Anil Bhansali and will be relocating to Redmond, United States(US).
  14. Name the Chief Justice of Madras High Court, who resigned after being transferred to Meghalaya High Court .
    1) Vijaya Kamlesh Tahilramani
    2) Gita Mittal
    3) Manjula Chellur
    4) Indira Banerjee
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) Vijaya Kamlesh Tahilramani
    Explanation:
    On September 7, 2019, the High Court Chief Justice(HC-CJ) of Madras, Vijaya Kamlesh Tahilramani resigned from her post after being transferred to Meghalaya HC. The resignation letter was handed over to the President of India, Shri Ram Nath Kovind and copy of it to Chief Justice of India, Ranjan Gogoi.
  15. __________ edition of United States Open(US Open) Tennis Championships was held from August 26- September 8, 2019 .
    1) 145
    2) 139
    3) 141
    4) 143
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) 139
    Explanation:
    US Open 2019, annual hard-court tennis competition, was held from August 26- September 8, 2019 at USTA Billie Jean King National Tennis Center in Flushing Meadows–Corona Park, New York, United States (US) on 14 DecoTurf hard courts. It was the 139th edition of the tournament which was run by the International Tennis Federation (ITF) and was a part of the 2019 Association of Tennis Professionals (ATP) Tour and the 2019 Women’s Tennis Association (WTA) Tour calendars under the Grand Slam category.
  16. United States Open(US Open) Tennis Championships 2019 is played on which surface?
    1) Grass
    2) Clay
    3) Carpet
    4) Hard
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4) Hard
    Explanation:
    US Open 2019 was the fourth and the last Grand Slam of 2019 hosted by the United States Tennis Association (USTA), other 3 being Australian Open, French Open & Wimbledon. ii. The total prize money of the tournament was $57,238,700 where singles champions received $3,850,000 & doubles champions received $740,000.
  17. Who became the oldest tennis player since Rod Laver (Australia) in 1969 to reach all four Grand Slam semi-finals in a single season (2019) ?
    1) Mike Bryan
    2) Roger Federer
    3) Rafael Nadal
    4) Daniil Medvedev
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) Rafael Nadal
    Explanation:
    Rafael Nadal became the oldest tennis player since Rod Laver (Australia) in 1969 to reach all four Grand Slam semi-finals in a single season (2019). It was his 19th Grand Slam title and the 4th US Open title.
  18. Name the first Indian tennis player, who won a set against Roger Federer during United States Open(US Open) Tennis Championships 2019.
    1) Sumit Nagal
    2) Yuki Bhambri
    3) Prajnesh Gunneswaran
    4) Ramkumar Ramanathan
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) Sumit Nagal
    Explanation:
    Sumit Nagal, aged 22, became the first Indian to win a set against Roger Federer. But, he lost the match by 6-4, 1-6, 2-6, 4-6 points. He became the fourth Indian to face Federer, after Leander Paes, Somdev Devvarman and Rohan Bopanna.
  19. Who won the women’s singles title in United States Open(US Open) Tennis Championships 2019 and became the youngest US Open champion & the first Canadian to win a Grand Slam singles title ?
    1) Kirsten Flipkens
    2) Bianca Andreescu
    3) Belinda Bencic
    4) EliseMertens
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) Bianca Andreescu
    Explanation:
    Bianca Andreescu, aged 19 won the Women’s Singles title, she was the first teen US Open semi-finalist in a decade. She became the first teen to win a Grand Slam title since Maria Sharapova captured the 2006 US Open and became the youngest US Open champion since Russia’s Svetlana Kuznetsova in 2004. She became the first Canadian to win a Grand Slam singles title.
  20. Name the Spain tennis player, won the Men’s Singles title in United States Open(US Open) Tennis Championships 2019, which was his 19th Grand Slam title and the 4th US Open title ?
    1) Grigor Dimitrov
    2) Daniil Medvedev
    3) Stan Wawrinka
    4) Rafael Nadal
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) Rafael Nadal
    Explanation:
    Rafael Nadal(Spain) won the Men’s Singles title. It was his 19th Grand Slam title and the 4th US Open title.
  21. Who became the first tennis player to win 3 straight US Open mixed-doubles titles in almost 60 years ?
    1) Marcel Granollers
    2) Michael Venus
    3) Juan Sebastian Cabal
    4) Jamie Murray
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4) Jamie Murray
    Explanation:
    Jamie Murray became the first man for almost 60 years to win 3 straight US Open mixed-doubles titles.
  22. Who won the 2019 Italian Grand Prix(formally known as Formula 1 Gran Premio Heineken d’Italia 2019) Formula 1(F1) race at Monza, Italy ?
    1) Daniel Ricciardo
    2) Valtteri Bottas
    3) Charles Leclerc
    4) Lewis Hamilton
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) Charles Leclerc
    Explanation:
    On September 8, 2019 Ferrari’s Charles Leclerc(Monaco) has won the 2019 Italian Grand Prix(formally known as Formula 1 Gran Premio Heineken d’Italia 2019) Formula 1(F1) race at Monza, Italy. This marks Ferrari’s first Italian Grand Prix win in 9 years (last win 2010) and also Charles’s second successive win in the F1 race after winning the maiden 2019 Belgian Grand Prix.
  23. Name the Sri Lankan bowler, who is the first bowler to take 100 wickets in the T20I (twenty-twenty International) format & also the first-ever bowler to take a double hat-trick ?
    1) Lasith Malinga
    2) Kasun Rajitha
    3) Jeffrey Vandersay
    4) Suranga Lakmal
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) Lasith Malinga
    Explanation:
    On September 6, 2019, Sri Lanka cricket captain Lasith Malinga became the first bowler to take 100 wickets in the T20I (twenty-twenty International) format during a 3rd T20I match against New Zealand at Pallekele, Sri Lanka after which he also became the first-ever bowler to take a double hat-trick. Currently, Malinga is the only player with 5 limited-overs International hat-tricks.
  24. Which team won the 2019 Duleep trophy ?
    1) India Yellow
    2) India Red
    3) India Green
    4) India Blue
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) India Red
    Explanation:
    On September 7, 2019, India Red defeated India green by an innings and 38 runs to win the 2019 Duleep trophy held at Chinnaswamy Stadium, Bengaluru. Akshay Wakhare (India red) of Vidarbha, Maharashtra took a 5 wicket haul leading to the team’s victory while Abhimanyu Easwaran(India red) was awarded player of the match title.
  25. Who created record in the 2019 Great North Run event held in the United Kingdom(UK) making the fastest half-marathon run ever by a woman ?
    1) Mo Farah
    2) Jade Jones-Hall
    3) Jocelyne Jepkosgei
    4) Brigid Kosgei
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4) Brigid Kosgei
    Explanation:
    On September 8, 2019 Kenya’s Brigid Kosgei created record in the 2019 Great North Run event held in the United Kingdom(UK) making the fastest half-marathon run ever by a woman by winning the event in 1hr 4min and 28 secs which is 23sec ahead of the 2017 world record set by Jocelyne Jepkosgei (Kenya).Britain’s Mo Farah, the 4-time Olympic champion(2012,2016), won the men’s elite race for a record sixth time in the event.
  26. Which team won the 93rd All-India MCC-Murugappa Gold Cup Hockey Tournament title for the year 2019 in Chennai, Tamil Nadu ?
    1) Indian Railways
    2) Punjab National Bank (PNB)
    3) Indian Oil Corporation (IOC)
    4) State Bank of India(SBI)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) Indian Oil Corporation (IOC)
    Explanation:
    Indian Oil Corporation (IOC) defeated Punjab National Bank (PNB) by 3-1 and clinched the 93rd All-India MCC-Murugappa Gold Cup Hockey Tournament title for the year 2019 held at Chennai, Tamil Nadu.
  27. Heeralal Sharma passed away recently, he was a __________ ?
    1) Freedom fighter
    2) Actor
    3) Producer
    4) Social activist
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) Freedom fighter
    Explanation:
    On September 6, 2019 Rajasthan born freedom fighter of India, Heeralal Sharma passed away at the age of 95 due to old age ailments at a government hospital in Bikaner, Rajasthan.
  28. Who authored the book titled ‘Fortune Turners: The Quartet that spun India to glory’ on spin quartet ?
    1) Aditya Bhushan and Sachin Bajaj
    2) Ashis Ray and Sushil Kumar
    3) Tridip Suhrud and Sushil Kumar
    4) Ashis Ray and Tridip Suhrud
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) Aditya Bhushan and Sachin Bajaj
    Explanation:
    Book titled ‘Fortune Turners: The Quartet that spun India to glory’ on spin quartet written by Aditya Bhushan and Sachin Bajaj was launched in New Delhi. It is published by Global Cricket School.Fortune Turners The Quartet that spun India. It reveals the careers of the famous four spinners of Indian cricket team- Bishan Singh Bedi, Erapalli Prasanna, Bhagwat Chandrashekhar, and S. Venkataraghavan, who dominated Indian bowling in the 1960s-70s and were instrumental in some of the team’s famous victories of the time.
  29. On which date, Himalaya Day 2019 is observed annually ?
    1) September 6
    2) September 7
    3) September 8
    4) September 9
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) September 9
    Explanation:
    Himalaya Day 2019 was observed on September 9. It was celebrated in the Biotech Auditorium of the Department of Biotechnology, Indian Institute of Technology (IIT) Roorkee. It was first celebrated in the year 2010.
  30. World water week 2019 is observed from ____________ .
    1) 23 to 28 August
    2) 25 to 30 August
    3) 26 to 31 August
    4) 24 to 29 August
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) 25 to 30 August
    Explanation:
    2019 World Water Week was observed from 25 to 30 August, 2019.
  31. Which organization has organized the Week-long conference on global water issues, the 2019 World Water Week(25 to 30 August) in Stockholm, Sweden ?
    1) Stockholm International Water Institute(SIWI)
    2) World Water Resources Institute(WWRI)
    3) International Water Management Institute(IWMI)
    4) World Water Council(WWC)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) Stockholm International Water Institute(SIWI)
    Explanation:
    Week-long conference on global water issues, the 2019 World Water Week organised by the Stockholm International Water Institute(SIWI) was observed in Stockholm, Sweden from 25 to 30 August with the theme “Water for society – Including all”. Dr. Jackie King was awarded the 2019 Stockholm Water Prize Laureate during the conference for her contribution to global river management.

Static GK Quiz based on Current Affairs:

  1. Who is the author of the novel Thomas Cromwell trilogy ?
    Answer
    Answer –  Hilary Mantel
    Explanation:
    Double Booker Prize winner Hilary Mantel will come out next March with the final novel of her Thomas Cromwell trilogy which she says has been the greatest challenge of her writing life. “The Mirror & the Light” will brings to a close the series she began in 2005 with “Wolf Hall” and “Bring Up the Bodies”. The first two books fetched her the Booker awards.
  2. Who is the Chief Executive Officer(CEO) of NITI Aayog ?
    Answer
    Answer –  Amitabh Kant
  3. What is the Capital and Currency of Swedan ?
    Answer
    Answer –  Capital- Stockholm (also largest city). Currency-Swedish Krona
  4. Ghumura dance is associated with which state ?
    Answer
    Answer –  Odisha
  5. Chinnaswamy Stadium is located in which state ?
    Answer
    Answer –  Bengaluru, Karnataka