Current Affairs Quiz: September 29 2019

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs September 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Useful Links:

Questions Based on Current Affairs September 29 2019

  1. Name the deputy Prime Minister and Commerce Minister of Thailand, who is on first trade visit to Mumbai and Chennai, India to promote Thai products ?
    1) Chalermchai Srion
    2) Apirak Kosayodhin
    3) Korn Chatikavanij
    4) Jurin Laksanawisit
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) Jurin Laksanawisit
    Explanation:
    The Deputy Prime Minister and Commerce Minister of Thailand Mr Jurin Laksanawisit was on a first trade visit to Mumbai and Chennai, India to promote Thai products from September 25-28, 2019. Thai delegation: It comprised of officials from the International Trade Promotion Department, Ministry of Commerce, Thailand Rubber Authority and many private sector officials.
  2. Which two countries has signed agreements worth Rs 2,400 crore to boost trade ties in the field of rubber, construction material, food and beverages, logistics ?
    1) India and Cambodia
    2) Thailand and India
    3) Philippines and India
    4) India and Vietnam
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) Thailand and India
    Explanation:
    Thailand and India signed agreements worth Rs 2,400 crore to boost trade ties in the field of rubber, construction material, food and beverages, logistics. Agreements signed in Mumbai accounted to 4.45 billion Thai baht (about Rs 900 crore) and in Chennai, it was 7.623 billion Thai baht (about Rs 1,500 crore). For Mumbai, the focus on partnerships was on food, construction material, logistics and real estate development. For Chennai, the focus was on rubber market from Thailand to India.
  3. ______ years Rural Sanitation Strategy (2019-2029) was launched by Department of Drinking Water and Sanitation (DDWS) to focus on sustaining the change in sanitation behavior ?
    1) 15 Years
    2) 3 Years
    3) 10 Years
    4) 5 Years
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) 10 Year
    Explanation:
    On September 27, 2019 the Department of Drinking Water and Sanitation (DDWS), Ministry of Jal Shakti, Government of India(GoI) launched 10 Year Rural Sanitation Strategy (2019-2029) to focus on sustaining the change in sanitation behavior.
  4. Under which mission, Department of Drinking Water and Sanitation (DDWS) launched 10 Year Rural Sanitation Strategy (2019-2029) ?
    1) Swachh Bharat Mission Grameen (SBM-G)
    2) Namami Gange Programme
    3) Swachh Jal Mission Grameen (SJM-G)
    4) Swachhatta Jal Mission Grameen (SJM-G)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) Swachh Bharat Mission Grameen (SBM-G)
    Explanation:
    On September 27, 2019 the Department of Drinking Water and Sanitation (DDWS), Ministry of Jal Shakti, Government of India(GoI) launched 10 Year Rural Sanitation Strategy (2019-2029) to focus on sustaining the change in sanitation behaviour that has been achieved under Swachh Bharat Mission Grameen (SBM-G). This is done to dedicate the Swachh Bharat to Mahatma Gandhi on his 150th birth anniversary by ensuring increase in access to solid and liquid waste management and also ensuring no one is left behind. Shri Gajendra Singh Shekhawat, Union Minister of Jal Shakti, launched the strategy book.
  5. What was the theme of the 7th World Hindu Economic Forum (WHEF) 2019 that held in Mumbai, Maharashtra ?
    1) Theme – “Shaping the World Economy along with making Society Prosperous”
    2) Theme – “Optimism, Innovation & Partnerships”
    3) Theme – “Thriving Economy Prosperity Society”
    4) Theme – “Prosperous Society: Stronger Society”
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) Theme – “Prosperous Society: Stronger Society”
    Explanation:
    A 3-day event of 7th World Hindu Economic Forum (WHEF) 2019 held at Hotel Grand Hyatt in Mumbai, Maharashtra from 27- 29, September, 2019 with the theme “Prosperous Society: Stronger Society” to bring together financially successful members in Hindu society such as such as traders, bankers, technocrats, investors, industrialists to share business knowledge, expertise and resources with their fellow brethren.
  6. Which city will host the 8th World Hindu Economic Forum (WHEF) 2020 ?
    1) Bangkok, Thailand
    2) The Hague, Netherlands
    3) Chicago, United States
    4) New Delhi, India
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) The Hague, Netherlands
    Explanation:
    8th World Hindu Economic Forum (WHEF) 2020 will be held in The Hague, Netherlands.The WHEF journey began in 2012 in Hong Kong, followed by successful annual forums in Bangkok 2013, New Delhi 2014, London 2015, Los Angeles 2016, Chicago 2018.
  7. ETS was in news recently, what does ‘T’ stands for _________?
    1) T – Taxation
    2) T – Transparency
    3) T – Trading
    4) T – Transaction
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) T – Trading
    Explanation:
    T stands for Trading.The full form of ETS is Emissions Trading Scheme.
  8. Which state government has launched India’s 1st trading program called “Emissions Trading Scheme (ETS)” to combat particulate air pollution ?
    1) Gujarat in Surat
    2) West Bengal in Kolkata
    3) Maharashtra in Mumbai
    4) Tamil Nadu in Chennai
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) Gujarat in Surat
    Explanation:
    The State Government of Gujarat has launched India’s 1st trading program called “Emissions Trading Scheme (ETS)” in Surat, Gujarat to combat particulate air pollution.ETS, an initiative of Gujarat Pollution Control Board (GPCB), is a market-based system where the government sets a cap on emissions and allows industries to buy and sell permits (in kilograms) to stay below the cap. For this reason, ETS is also called a cap-and-trade market. It is designed with the help of a team of researchers from different institutions.
  9. Name the festival of flowers celebrated by the women in the Warangal city of Telangana ?
    1) Nongkrem Flower Festival
    2) Bastar Dussehra
    3) Bohag Bihu
    4) Bathukamma
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) Bathukamma
    Explanation:
    Bathukamma, a 9-day wonderful festival of flowers celebrated by the women on a grand scale has commenced in the Warangal city of Telangana on September 28, 2019, & will conclude on October 6, 2019. The festival is celebrated for the entire 9 days of Navratri (begins on the day of Mahalaya Amavasya and ends on Saddula Bathukamma festival on Durgashtami, two days before Dussehra).
  10. Which city will hold the 50th edition of World Economic Forum (WEF) Annual Meeting for 2020 ?
    1) Helsinki, Finland
    2) Davos-Klosters, Switzerland
    3) Stockholm, Sweden
    4) Copenhagen, Denmark
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 2) Davos-Klosters, Switzerland
    Explanation:
    The 50th Edition of World Economic Forum (WEF) Annual Meeting for 2020 will be held in Davos-Klosters, Switzerland from January 21-24, 2020. The Chief Minister of Punjab Captain Amarinder Singh will be attending the meeting as he has accepted the invitation of WEF president Borge Brende which was issued on behalf of the Forum Board of Trustees.
  11. Which country’s Central bank has released three coins (100, 1000 and 2500 denomination) bearing the Sikh symbol to commemorate 550th Birth Anniversary of Guru Nanak Dev ?
    1) Myanmar
    2) Bangladesh
    3) Nepal
    4) Sri Lanka
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) Nepal
    Explanation:
    On September 27, 2019, The Governor of Nepal’s Central Bank ‘Nepal Rastra Bank (NRB)’, Dr. Chiranjibi Nepal & Indian Ambassador Manjeev Singh Puri have jointly released three coins (100, 1000 and 2500 Nepali rupees) bearing the Sikh symbol to commemorate the 550th Birth Anniversary of Guru Nanak Dev. These coins will be available in the market from September 30, 2019, as they possess monetary value.
  12. Who was honored with the 28th Saraswati Samman 2018 for the creation of his famous poetry collection ‘Pakkaki Ottigilite’(Turning aside while lying down)in 2016?
    1) K Siva Reddy
    2) Bapiraju Adivi
    3) Innaiah Narisetti
    4) Keshava Reddy
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 1) K Siva Reddy
    Explanation:
    On September 28, 2019, The Vice President, Shri M. Venkaiah Naidu has honored the Telugu litterateur Dr. K Siva Reddy with the 28th Saraswati Samman 2018 for the creation of his famous poetry collection ‘Pakkaki Ottigilite’ (Turning aside while lying down) in 2016 during an award-giving ceremony organized by the KK Birla Foundation in New Delhi.
  13. Name the new mineral discovered by Nicole Meyer inside a diamond from a mine- Koffiefontein pipe in South Africa ?
    1) Isoferroplatinum
    2) Cherepanovite
    3) Ruthenium
    4) Goldschmidtite
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) Goldschmidtite
    Explanation:
    Nicole Meyer, a graduate student at the University of Alberta’s Diamond Exploration Research and Training School (DERTS), Canada and the lead author of the research, discovered a new mineral named ‘Goldschmidtite’ inside a diamond from a mine- Koffiefontein pipe in South Africa run by De Beers. It is named goldschmidtite in honor of Victor Moritz Goldschmidt, the founder of modern geochemistry.
  14. What is the name of the newly discovered gas giant Jupiter-like planet which is orbiting a dwarf star, located about 30 light-years from the sun ?
    1) GB 3412 b
    2) GJ 3512 b
    3) GK 3612 b
    4) GL 3712 b
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) GJ 3512 b
    Explanation:
    Astronomers unexpectedly discovered a gas giant Jupiter-like planet named “GJ 3512 b” which is orbiting a dwarf star, located about 30 light-years from the sun. The discovery was published in the journal Science and the lead author of the study is Juan Carlos Morales from the Institute of Space Studies of Catalonia, Spain.
  15. Where was the 2019 International Weightlifting Federation (IWF) World Weightlifting Championships held ?
    1) Beijing, China
    2) Jakarta, Indonesia
    3) Pattaya, Thailand
    4) Guwahati, Assam
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) Pattaya, Thailand
    Explanation:
    2019 International Weightlifting Federation (IWF) World Weightlifting Championships was held at Eastern National Sports Training Center in Pattaya, Thailand from September 18-27, 2019. It was organized by Thai Amateur Weightlifting Association and it was a qualifying event for the Tokyo Olympics 2020.China topped the medal tally with 10 Gold, 5 Silver & 3 Bronze followed by North Korea and Armenia.
  16. K P S Menon Jr.(junior) passed away recently, he was a former __________ ?
    1) Foreign Secretary
    2) Corporate Affairs Secretary
    3) Defence Secretary
    4) External Affairs Secretary
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 1) Foreign Secretary
    Explanation:
    Former Foreign Secretary & a 1951 batch Indian Foreign Service (IFS) officer, Kumara Padma Sivasankara Menon Jr.(junior) has passed away at his residence in Thiruvananthapuram, Kerala due to age-related ailments. He was 90. He had served as the Foreign Secretary of India from 1987 to 1989. He had also served as Ambassador to Bangladesh, Egypt, Japan, Hungary, and China.
  17. Who authored the book titled “Game of Votes: Visual Media Politics and Elections in the Digital Era” that describes about the evolution of election campaigns in India ?
    1) Shashi Tharoor
    2) Amish Tripathi
    3) Salman Rushdie
    4) Farhat Basir Khan
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) Farhat Basir Khan
    Explanation:
    The seniormost faculty member at the AJK Mass Communication Research Centre at the Jamia Millia Islamia (New Delhi ), Farhat Basir Khan’s new book “Game of Votes: Visual Media Politics and Elections in the Digital Era” details the evolution of election campaigns in India. It has been published by SAGE Publication.
  18. On which date, World Heart Day (WHD) is observed ?
    1) September 26
    2) September 29
    3) September 27
    4) September 25
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 2) September 29
    Explanation:
    World Heart Day (WHD) was observed on September 29, 2019. The day which is celebrated annually creates awareness of Cardiovascular Disease (CVD) including heart disease & stroke and highlights the preventive and control measures. The idea was proposed by Antoni Bayés de Luna, the then president of WHF from 1997-99.There is an aim to reduce global mortality from non-communicable diseases (NCDs) like CVD which accounts for nearly half of all NCD deaths, by 25% by 2025.
  19. What was the theme of the International Week of the Deaf (IWDeaf) that observed from September 23-29, 2019 ?
    1) Theme – “With Sign Language, Everyone is Included!”
    2) Theme – “Sign Language Rights for All Children”
    3) Theme – “Sign Language Rights for All!“
    4) Theme – “Sign Language Rights for Deafblind people”
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) Theme – “Sign Language Rights for All!“
    Explanation:
    World Deaf Day (WDD) which is usually observed every year on the last Sunday in the month of September, was observed on September 29, 2019. It creates awareness about the contributions of deaf people to society. The day was initiated by the World Federation of the Deaf (WFD) headquartered in Helsinki, Finland. This initiative of WFD was first launched in 1958 in Rome, Italy and is observed annually by the global Deaf Community in the last full week of September to commemorate the first World Congress of the WFD which was held in September. This year it was celebrated from September 23-29 under the theme “Sign Language Rights for All!“

Static GK Quiz based on Current Affairs:

  1. Who is the President of Nepal ?
    Answer & Explanation
    Answer-Bidhya Devi Bhandari
  2. Where is the headquarter of World Economic Forum (WEF) located ?
    Answer & Explanation
    Answer-Cologny, Switzerland
  3. Kasu Brahmananda Reddy National Park is located in which state ?
    Answer & Explanation
    Answer-Telangana
  4. Who is the governor of Gujarat ?
    Answer & Explanation
    Answer-Acharya Devvrat
  5. What is the Capital and Currency of Thailand ?
    Answer & Explanation
    Answer-Capital: Bangkok & Currency: Thai Baht