Current Affairs Quiz: September 26 2019

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs September 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Useful Links:
Current Affairs
Current Affairs 2019 PDF
Current Affairs September 2019
Current Affairs August 2019 PDF
Current Affairs July 2019 PDF
Current Affairs PDF

Questions Based on Current Affairs September 26 2019

1) Who launched the ‘TB Harega Desh Jeetega’ campaign & National TB Prevalence Survey 2019 in New Delhi ?
1) Piyush Goyal
2) Prakash Javadekar
3) Harsh Vardhan
4) Jagat Prakash Nadda
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) Harsh Vardhan
Explanation:
On September 25, 2019, Union minister for Health and Family Welfare (HFW) Dr Harsh Vardhan launched ‘TB Harega Desh Jeetega’ campaign & National TB Prevalence Survey 2019 in New Delhi.

2) Which two states, with a large population (>50 lakhs), were awarded as best performers in tackling Tuberculosis (TB) ?
1) Himachal Pradesh and Gujarat
2) Uttar Pradesh and Madhya Pradesh
3) Andhra Pradesh and Karnataka
4) Karnataka and Uttar Pradesh
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) Himachal Pradesh and Gujarat
Explanation:
Among states with a large population (>50 lakhs), Himachal Pradesh and Gujarat were awarded as best performers in tackling TB. Among medium population (less than 50 lakhs) states, Tripura & Sikkim; among Union Territories (UT), Puducherry and Daman and Diu were awarded as best performers.

3) Who is the Chairman of the reconstituted Economic Advisory Council to the Prime Minister (EAC-PM) for a period of 2 years ?
1) Arvind Panagariya
2) Surjit Bhalla
3) Rathin Roy
4) Bibek Debroy
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 4) Bibek Debroy
Explanation:
On September 25, 2019, Union Government reconstituted the Economic Advisory Council to the Prime Minister (EAC-PM) for a period of 2 years with effect from September 26, 2019. Dr. Bibek Debroy will continue as Chairman and Mr Ratan P. Watal will continue as the Member Secretary. These are the 2 full time members.

4) Under which scheme, the 47th Central Sanctioning and Monitoring Committee (CSMC) chaired by Durga Shanker Mishra approved the construction of 1.23 lakh houses with an overall investment of Rs. 4,988 cr ?
1) Pradhan Mantri Awas Yojana– Rural (PMAY-R)
2) Pradhan Mantri Awas Yojana– Urban (PMAY-U)
3) Pradhan Mantri Bima Yojana– Urban (PMBY-U)
4) Pradhan Mantri Ujjwala Yojana-Rural(PMUY-R)
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 2) Pradhan Mantri Awas Yojana– Urban (PMAY-U)
Explanation:
The 47th Central Sanctioning and Monitoring Committee (CSMC) headed by Union Housing and Urban Affairs Secretary Durga Shanker Mishra approved 630 proposals from participating states for the construction of 1.23 lakh houses with an overall investment of Rs. 4,988 cr under the Pradhan Mantri Awas Yojana– Urban (PMAY-U).

5) How many houses were sanctioned(Approximately) across India under the “Pradhan Mantri Awas Yojana– Urban (PMAY-U)” after 47th Central Sanctioning and Monitoring Committee (CSMC) meeting ?
1) 90 lakh houses
2) 80 lakh houses
3) 85 lakh houses
4) 95 lakh houses
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) 90 lakh houses
Explanation:
The 47th Central Sanctioning and Monitoring Committee (CSMC) headed by Union Housing and Urban Affairs Secretary Durga Shanker Mishra approved 630 proposals from participating states for the construction of 1.23 lakh houses with an overall investment of Rs. 4,988 cr under the Pradhan Mantri Awas Yojana– Urban (PMAY-U). With this, cumulative sanctions of houses under PMAY(U) crossed 90 lakh houses against the validated demand of 1.12 crore.

6) Who inaugurated the 16th Global SME (Small and Medium Enterprises) Business Summit for 2019 in New Delhi ?
1) Piyush Goyal
2) Amit Shah
3) Nitin Gadkari
4) Rajnath Singh
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) Nitin Gadkari
Explanation:
The 16th Global SME (Small and Medium Enterprises) Business Summit for 2019 was held in New Delhi .The summit organized by Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) and Confederation of Indian Industries (CII) was inaugurated by union minister for MSME and Road Transport & Highways Mr Nitin Gadkari in the presence of Arun Kumar Panda, Secretary, MSME and others.

7) What was the theme of the 16th Global SME (Small and Medium Enterprises) Business Summit for the year 2019 that held in New Delhi ?
1) Theme – “Strong Global SME Partnerships for Sustained Growth and Equitable Development”
2) Theme – “Fostering growth through Partnerships”
3) Theme – “Building Partnerships through Global Value Chains”
4) Theme – “Making Indian MSMEs Globally Competitive”
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 4) Theme – “Making Indian MSMEs Globally Competitive”
Explanation:
The 16th Global SME (Small and Medium Enterprises) Business Summit for 2019 was held in New Delhi under the theme “Making Indian MSMEs Globally Competitive” on September 24-25, 2019. The summit organized by Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) and Confederation of Indian Industries (CII) was inaugurated by union minister for MSME and Road Transport & Highways Mr Nitin Gadkari in the presence of Arun Kumar Panda, Secretary, MSME and others.

8) Name the E-Commerce website that will be launched to enable MSMEs to sell their products in the domestic and international markets ?
1) ‘E- Sale’
2) ‘Bharat Mart’
3) ‘E Bharat’
4) ‘E Market
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 2) ‘Bharat Mart’
Explanation:
A new E-Commerce website ‘Bharat Mart’ will be launched to enable MSMEs to sell their products in the domestic and international markets.

9) Which country has proposed to form the tripartite mechanism with Bangladesh & Myanmar to monitor and assess on-the-ground repatriation process of the displaced Rohingya people ?
1) China
2) United States
3) Russia
4) China
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) China
Explanation:
On September 26, 2019, A tripartite mechanism to monitor and assess on-the-ground repatriation process of the displaced Rohingya people to Myanmar was jointly agreed by the nations of Bangladesh, Myanmar and China.The proposal for the formation tripartite group was placed by China,Myanmar and Bangladesh already have a joint working group signed November 2017 for return of the Rohingyas and China is only helping in implementing the agreements taken by two countries.

10) Which bank has introduced 1st of its kind Preventive Vigilance (PV) portal to facilitate all staff members to contribute towards arresting procedural lapses ?
1) ICICI Bank
2) HDFC Bank
3) Punjab National Bank(PNB)
4) State Bank of India(SBI)
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) Punjab National Bank(PNB)
Explanation:
On September 25, 2019, In order to promote vigilance awareness,the Punjab National Bank(PNB) has introduced 1st of its kind Preventive Vigilance (PV) portal to facilitate all staff members to contribute towards arresting procedural lapses and unhealthy practices at a function held at PNB Corporate Office, chaired by Sharad Kumar,Central Vigilance Commissioner.

11) Name the policy launched by Airtel Payments Bank with HDFC ERGO General Insurance Company recently to protect its customers from mosquito-borne diseases?
1) Diseases Protection Policy (DPP)
2) Diseases Protection Policy against Mosquito(DPPM)
3) Mosquito-borne Diseases Protection Policy (MbDPP)
4) Mosquito Diseases Protection Policy (MDPP)
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 4) Mosquito Diseases Protection Policy (MDPP)
Explanation:
On September 26, 2019, India’s first Payments Bank, the Airtel Payments Bank has joined hands with India’s leading private sector general insurance company, HDFC ERGO General Insurance Company to offer unique Mosquito Diseases Protection Policy (MDPP) to protect against mosquito-borne diseases.

12) Which motor company has signed an agreement with Bank of Baroda (BoB) to provide preferred financing to its dealers and consumers ?
1) Toyota Kirloskar Motor Pvt Ltd(TKML)
2) Hyundai Motor India Limited (HMIL)
3) Maruti Suzuki India Limited(MSIL)
4) Mahindra & Mahindra Limited(MML)
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 2) Hyundai Motor India Limited (HMIL)
Explanation:
On September 25, 2019, Hyundai Motor India Limited (HMIL) has signed an agreement with Bank of Baroda (BoB) to provide preferred financing to its dealers and consumers. Under this partnership, BoB will create a detailed financing structure (as per its existing product program of supply chain finance) for customers and dealers, which will help the bank expand its presence in the Hyundai Motor India Limited network.

13) What is the economic growth rate of India for the calendar year (CY) 2019 as per the United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD)’s Trade and Development Report 2019 ?
1) 6%
2) 6.2 %
3) 6.5 %
4) 6.9 %
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) 6%
Explanation:
The United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD) in its Trade and Development Report 2019 forecasted India’s economic growth rate at a 7-year low of 6% in calendar year (CY) 2019 from 7.4% in 2018.

14) Which organization has topped in the WPP and Kantar Millward Brown report titled “India’s Most Valuable Brand for the 6th consecutive year 2019” ?
1) SBI (State Bank of India)
2) TCS (Tata Consultancy Services)
3) HDFC Bank
4) Life Insurance Corporation(LIC)
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) HDFC Bank
Explanation:
As per the report, “BrandZ Top 75 Most Valuable Indian Brands 2019 ranking” released by WPP and Kantar Millward Brown, HDFC Bank (Housing Development Finance Corporation Limited) was declared the country’s most valuable brand for the sixth consecutive year with the brand value of $ 22.70 billion (1.61 lakh crore rupees). LIC ( Life Insurance Corporation of India) stood at number two with a brand value of Rs 1.43 lakh crore.

15) Name the first Indian, who received the Changemaker Award 2019 at the Goalkeepers Global Goals Awards 2019 presented by the Bill and Melinda Gates Foundation in New York, United States ?
1) Truptraj Pandya
2) Payal Jangir
3) Shorya Mahanot
4) Priyanshi Somani
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 2) Payal Jangir
Explanation:
Rajasthan’s Payal Jangir, aged 17, became the first Indian to receive the Changemaker Award 2019 at the Goalkeepers Global Goals Awards 2019 presented by the Bill and Melinda Gates Foundation at a ceremony held in New York, United States.

16) Name the second women, who has been elected as the chief of International Monetary Fund (IMF) ?
1) Nadia Calviño
2) Irina Bokova
3) Ursula von der Leyen
4) Kristalina Georgieva
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 4) Kristalina Georgieva
Explanation:
Bulgaria’s economist Kristalina Georgieva (66) has been elected as the new head of the International Monetary Fund (IMF). She will be the second woman chief of the 189-member IMF & will take over as Managing Director of the IMF on October 1, 2019. She will replace Christine Lagarde, who resigned from her post after being elected president of the European Central Bank (ECB).

17) Which country has recently launched the World’s biggest transport spaceship named “Kounotori8 or HTV 8” ?
1) Japan
2) China
3) Russia
4) United States
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) Japan
Explanation:
On September 25, 2019, Japan’s unmanned H-2B rocket lifted off with cargo vessel Kounotori8 also known as HTV 8 towards the International Space Station (ISS) from the Japan Aerospace Exploration Agency’s (JAXA) Tanegashima Space Center in southwestern Japan, which is considered as the world’s biggest transport spaceship. It intends to deliver about 5.3 tonnes of supplies to astronauts at the ISS.

18) Name the Indian duo, who won the International Billiards & Snooker Federation (IBSF) World Snooker Team Championship 2019 in Mandalay, Myanmar ?
1) Geet Sethi and Ashok Sandilya
2) Aditya Mehta and Geet Sethi
3) Pankaj Advani and Aditya Mehta
4) Geet Sethi and Pankaj Advani
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) Pankaj Advani and Aditya Mehta
Explanation:
The Indian duo of Pankaj Advani and Aditya Mehta clinched International Billiards & Snooker Federation (IBSF) World Snooker Team Championship 2019 held in Mandalay, Myanmar by defeating Thailand’s C.Pongsakorn and D.Poramin by 5-2.

19) Michael Mendel, a four-time Emmy Awardee who was well known for his works in The Simpsons , Rick and Morty passed away recently, he was a ________ ?
1) Cinematographer
2) Producer
3) Director
4) Actor
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 2) Producer
Explanation:
Michael Mendel, an American television producer & a four-time Emmy Award winner for his work on The Simpsons and Rick and Morty has passed away at his home in Los Angeles from natural causes. He was 54. He won three Emmys in 1995, 1997, and 1998 for “Lisa’s Wedding”, “Homer’s Phobia”, and “Trash of the Titans”. He joined Rick and Morty in 2013, where he won his 4th Emmy Award for the episode “Pickle Rick” in 2018.

20) Which country’s two time president, Jacques Rene Chirac passed away recently ?
1) Turkey
2) Germany
3) Russia
4) France
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 4) France
Explanation:
On September 26, 2019, A two-term (1995-2007) French president Jacques René Chirac, aged 86, passed away in Paris, France. Born 29 November 1932 in Paris, he was the first leader to accept France’s role in the Holocaust (World War II genocide) and opposed the United States invasion on Iraq in 2003.

21) Who authored the book titled ‘Reset: Regaining India’s Economic Legacy’ released by Pranab Mukherjee in New Delhi recently ?
1) Subramanian Swamy
2) Rajdeep Sardesai
3) Asaduddin Owaisi
4) Tarek Fatah
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) Subramanian Swamy
Explanation:
On September 25, 2019, Pranab Mukherjee, the former president of India has released a book entitled ‘Reset: Regaining India’s Economic Legacy’ penned by BJP MP (Bharatiya janata party -member of parliament) Subramanian Swamy in New Delhi. The book has been published by Rupa Publications India.

22) On which date, International Day for the total elimination of nuclear weapons is observed ?
1) September 22
2) September 23
3) September 26
4) September 24
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) September 26
Explanation:
The annual event of International Day for the total elimination of nuclear weapons was observed on September 26, 2019. The day creates public awareness of nuclear disarmament matters, educates people on the potential threat by nuclear weapons and stresses the need for their elimination. It was declared by the United Nations General Assembly (UNGA) in 2013 and was first celebrated in 2014.

23) What was the theme of the World Environmental Health Day (WEHD) 2019 ?
1) Theme – “Global Food Safety and Sustainability”
2) Theme – “Climate change challenges, time for global Environmental Health to act in unison”
3) Theme – “Children are our future , Let’s protect their Environment and Health”
4) Theme – “Tobacco Control-a response to the global tobacco pandemic”
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 2) Theme – “Climate change challenges, time for global Environmental Health to act in unison”
Explanation:
World Environmental Health Day (WEHD) was observed on September 26, 2019 under the theme “Climate change challenges, time for global Environmental Health to act in unison”. The day was declared by the International Federation of Environmental Health (IFEH) to review environmental health issues and take appropriate actions. It was first observed in the year 2011 in Indonesia.

24) World contraception day is observed annually on ___________ ?
1) September 22
2) September 23
3) September 24
4) September 26
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 4) September 26
Explanation:
On 26th September 2019, World contraception day was observed throughout the world to create awareness about the contraceptive methods available and enable the young people to make informed decisions regarding their sexual and reproductive health.This day was first observed in the year 2007.

25) What was the theme of the World Maritime Day (WMD) 2019 ?
1) Theme – “Empowering women in the maritime community”
2) Theme – “Our Heritage – Better Shipping for a Better Future”
3) Theme – “Connecting Ships, Ports and People”
4) Theme – “Shipping: indispensable to the world”
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) Theme – “Empowering women in the maritime community”
Explanation:
World Maritime Day (WMD), which is usually held on the last Thursday of September, was observed on September 26, 2019. It stresses the importance of safety, maritime security, and marine environment and marks the contribution of international maritime industries towards the economy of the world. The theme for WMD 2019 is “Empowering women in the maritime community” which emphasizes gender equality in line with the United Nations Sustainable Development Goals (UNSDGs- Goal 5).

Static GK Quiz based on Current Affairs:
1) Biligiri Rangaswamy Temple Wildlife Sanctuary (BRTWLS) is located in which state?
Answer – Karnataka
Explanation:
Biligiri Rangaswamy Temple Wildlife Sanctuary (BRTWLS), which is located between the Western Ghats and the Eastern Ghats, generates an annual income of ₹2.39 crore for the tribal communities living in the vicinity of the sanctuary in Karnataka.
2) Name the artist, who sets guinness record for painting Pulwama Soldiers while walking on treadmill ?
Answer – Artist
Explanation:
Harsha Paints Pulwama Soldiers While Walking On Treadmill, Sets New Record.He is now preparing for another record by drawing portraits of 45 US President while walking on a treadmill which will take place in London in 2020.
3) Where is the headquarter of International Monetary Fund (IMF) located ?
Answer – Washington, D.C. U.S.
4) What is the tagline of HDFC bank ?
Answer – We Understand Your World
5) Who is the Secretary General of United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD) ?
Answer – Dr Mukhisa Kituyi