Current Affairs Quiz: September 25 2019

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs September 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Useful Links:
Current Affairs
Current Affairs 2019 PDF
Current Affairs September 2019
Current Affairs August 2019 PDF
Current Affairs July 2019 PDF
Current Affairs PDF

Questions Based on Current Affairs September 25 2019

1) Which city is set to host the 5th edition of the Indian International Science Festival (IISF) ?
1) Varanasi, Uttar Pradesh
2) Guwahati, Assam
3) Kolkata, West Bengal
4) New Delhi, Delhi
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) Kolkata, West Bengal
Explanation:
The Union Minister for Science and Technology, Earth Sciences and Health and Family Welfare, Dr. Harsh Vardhan announced to organise the 5th edition of the Indian International Science Festival (IISF) in Kolkata, West Bengal from November 5 to 8. The theme for 2019 is “RISEN India – Research, Innovation, and Science Empowering the Nation”. The event will be held at Biswa Bangla Convention Centre, Science City, Satyajit Ray Film and Television Institute (SRFTI), Bose Institute and Indian Institute of Chemical Biology (IICB) in Kolkata.

2) What will be the theme of the 5th edition of the Indian International Science Festival (IISF) ?
1) “RISEN India – Research, Innovation, and Science Empowering the Nation”
2) “RISEN India – Science for Transformation”
3) “RISEN India – Building Partnerships Impacting Society”
4) “RISEN India – Making of a New India”
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) “RISEN India – Research, Innovation, and Science Empowering the Nation
Explanation:
The theme for 5th edition of the Indian International Science Festival (IISF) for the year 2019 is “RISEN India – Research, Innovation, and Science Empowering the Nation”. The event will be held at Biswa Bangla Convention Centre, Science City, Satyajit Ray Film and Television Institute (SRFTI), Bose Institute and Indian Institute of Chemical Biology (IICB) in Kolkata.

3) Where was the United Nations (UN)’s Climate Action Summit 2019 held ?
1) Geneva, Switzerland
2) New Delhi, India
3) Washington D.C., United States
4) New York, United States
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 4) New York, United States
Explanation:
The 74th edition of United Nations (UN) Climate Action Summit 2019 was held in the General Assembly Hall of the UN Headquarters in New York, United States on September 23, 2019. It was hosted/convened by the UN Secretary-General António Guterres in order to meet the urgent need to address climate change; to achieve the goals of the Paris Agreement and to galvanize action that can limit climate change to 2°C and even to 1.5°C. Luis Alfonso de Alba was the Secretary-General’s Special Envoy for the 2019 Climate Action Summit.

4) What was the theme of the United Nations (UN)’s Climate Action Summit 2019 ?
1) Theme – “Climate Action Summit 2019: A Race We Can Win. A Race We Must Win”
2) Theme – “Climate Action Summit 2019: An Insider’s View of Climate Science”
3) Theme – “Climate Action Summit 2019: Climate change risk analysis”
4) Theme – “Climate Action Summit 2019: Delivering resilience in the face of climate change uncertainty”
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) Theme – “Climate Action Summit 2019: A Race We Can Win. A Race We Must Win”
Explanation:
The theme of 74th edition of United Nations (UN) Climate Action Summit 2019 was “Climate Action Summit 2019: A Race We Can Win. A Race We Must Win”.

5) Which year is set as target across the countries to reduce their net carbon emissions to zero during the United Nations (UN)’s Climate Action Summit 2019 ?
1) 2060
2) 2050
3) 2030
4) 2045
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 2) 2050
Explanation:
The leaders across the globe were invited to the summit with concrete, realistic plans to enhance their Nationally Determined Contributions (NDC) by 2020, in line with reducing greenhouse gas emissions by 45% over the next decade, and to net zero emissions by 2050.

6) Which two countries lead the new Leadership Group for Industry Transition that was launched at the summit to guide the world’s heaviest greenhouse gas emitting industries towards low-carbon economy ?
1) India and Argentina
2) India and Finland
3) India and Sweden
4) India and France
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) India and Sweden
Explanation:
A new Leadership Group for Industry Transition was launched at the summit to guide the world’s heaviest greenhouse gas emitting industries towards low-carbon economy. It is led by India and Sweden together with Argentina, Finland, France, Germany, Ireland, Luxembourg, the Netherlands, South Korea and the United Kingdom (UK), as well as a group of companies.

7) Who was conferred with the prestigious ‘Vaccine Hero’ award 2019 in recognition of the country’s outstanding success in vaccination especially in eliminating polio, cholera and various communicable diseases?
1) Sheikh Hasina
2) Vladimir Putin
3) Dmitry Medvedev
4) Narendra Modi
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) Sheikh Hasina
Explanation:
Bangladesh Prime Minister Sheikh Hasina was conferred with the prestigious ‘Vaccine Hero’ award 2019 in recognition of the country’s outstanding success in vaccination, especially for her role in eliminating polio, cholera and various communicable diseases at a ceremony at the UN Headquarters in New York on the sidelines of the 74th session of the UN General Assembly (UNGA).

8) CDRI was launched by Prime Minister Narendra Modi recently in New York, United States, what does ‘D’ stands for __________ ?
1) D – Development
2) D – Disease
3) D – Disaster
4) D – Diagnosis
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) D – Disaster
Explanation:
D stands for Disaster.The full form of CDRI is Coalition for Disaster Resilient Infrastructure.

9) By which year, India has aimed to eradicate Tuberculosis (TB) ?
1) 2025
2) 2030
3) 2040
4) 2035
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) 2025
Explanation:
India has aimed to eradicate Tuberculosis (TB) by 2025, ahead of the UN deadline of 2030 in its SDGs

10) Which city is set to host the 2019 United Nations Climate Change Conference, also known as COP 25 ?
1) Marrakesh, Morocco
2) Bonn, Germany
3) Katowice, Poland
4) Santiago, Chile
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 4) Santiago, Chile
Explanation:
The 2019 United Nations Climate Change Conference, also known as COP25 in Santiago, Chile from December 2-13, 2019.

11) Name the trilateral maritime exercise that was held between India, Japan and the United States(US) in Sasebo, Japan ?
1) “INJAUS 2019”
2) “Malabar 2019”
3) “Milan 2019”
4) “Varuna 2019”
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 2) “Malabar 2019”
Explanation:
On September 25, 2019 the 23rd edition of the trilateral maritime exercise of India, Japan and the United States(US) named “Malabar 2019” exercise begun at Sasebo, Japan.Indian participation: India fields 6,100-tonne stealth frigate Indian Navy Ship(INS) Sahyadri, anti-submarine warfare corvette INS Kiltan along with first time deployment of Poseidon-8I long-range maritime patrol aircraft.

12) What is the Gross Domestic Product(GDP) of India for the FY 2019-20 as per the Asian Development Bank (ADB) ?
1) 6.9%
2) 7.2%
3) 6.5%
4) 7.1%
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) 6.5%
Explanation:
On September 25, 2019, The Manila-headquartered Asian Development Bank (ADB) in its Asian Development Outlook (ADO) 2019 update cut India’s GDP (Gross Domestic Product) growth to 6.5% from 7% for FY 2019-20 after the growth slowed down to 5% in the Q1 April–June FY 2019-20 which is a six-year low in the first quarter.

13) Who topped in the IIFL (India Infoline Finance Limited) Wealth Hurun India Rich List 2019 ?
1) Mukesh Ambani
2) Azim Premji
3) LN Mittal
4) Ritesh Agarwal
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) Mukesh Ambani
Explanation:
According to the IIFL (India Infoline Finance Limited) Wealth Hurun India Rich List 2019, Mukesh Ambani, chairman of Reliance Industries Ltd (RIL) emerged as the richest person in India with a wealth of Rs 3.8 lakh crore for the eighth straight year.

14) Name the Indian Business women, who topped among the women in the IIFL (India Infoline Finance Limited) Wealth Hurun India Rich List 2019 ?
1) Neelam Dhawan
2) Kiran Mazumdar-Shaw
3) Smita V Crishna
4) Roshni Nadar
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 4) Roshni Nadar
Explanation:
Roshni Nadar (37) of HCL (Hindustan Computers Limited) technologies emerged as the richest woman followed by Smita V Crishna (68) of Godrej Group with a net worth of Rs 31,400 crore. Kiran Mazumdar-Shaw of Biocon emerged as the richest self-made woman in India with a net worth of Rs 18,500 crore.

15) Name the Swedish teenage climate activist , who was conferred with Sweden’s Alternative Nobel Prize called “Right Livelihood Award 2019” along with 4 other activists ?
1) Ridhima Pandey
2) Greta Thunberg
3) Logan Riley
4) Luisa Neubauer
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 2) Greta Thunberg
Explanation:
On September 23, 2019, Swedish teenage climate activist Greta Thunberg (16), has been awarded with Sweden’s Alternative Nobel Prize called “Right Livelihood Award 2019” for prompting and amplifying political demands, scientific facts for immediate climate action in Stockholm, Sweden.Greta Thunberg wins 2019 Right Livelihood Award.She has shared the award with Brazilian Indigenous leader Davi Kopenawa of the Yanomami people, and the Hutukara Yanomami Association (Brazil), women’s rights lawyer Guo Jianmei (China) and human rights defender Aminatou Haidar (Western Sahara) . ii. Each awardee has received 1 million SEK- Swedish krona (94,000 EUR).

16) Who won the Shanmugha Arts, Science, Technology & Research Academy (SASTRA) Ramanujan prize for the year 2019 ?
1) Yifeng Liu
2) Jack Thorne
3) Adam Harper
4) Maryna Viazovska
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) Adam Harper
Explanation:
On September 25, 2019 mathematician and assistant professor of the University of Warwick, England, Adam Harper, from the United Kingdom(UK) won the SASTRA Ramanujan prize for 2019. He will be awarded with a citation and an award of $10,000. The award is given to people under the age of 32 working in the area influenced by mathematician Srinivasa Ramanujan.

17) Name the Indian athlete, who was presented with Veteran Pin by the International Association of Athletics Federation (IAAF) in recognition of her contribution to the growth of sport during 52nd IAAF Congress held in Doha, Qatar?
1) PT Usha
2) Sunita Rani
3) Shiny Abraham
4) Sania Mirza
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) PT Usha
Explanation:
On September 25, 2019, Indian track and field former athlete PT Usha was presented with Veteran Pin by the world athletics governing body, the International Association of Athletics Federation (IAAF), in recognition of her contribution to the growth of sport. The award was given by IAAF chief Sebastian Coe at the 52nd IAAF Congress held in Doha, Qatar.

18) Who was selected for the 2019 Dadasaheb Phalke award,highest award in Indian cinema ?
1) Aamir Khan
2) Akshay Kumar
3) Shahrukh Khan
4) Amitabh Bachchan
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 4) Amitabh Bachchan
Explanation:
On September 24, 2019 the Union minister of information and broadcasting Shri Prakash Javadekar announced that Bollywood actor Amitabh Bachchan was selected for the 2019 Dadasaheb Phalke award which is the highest award in Indian cinema. It is conferred to a person for his/her lifetime achievement in cinema. He will be presented with a Swarna Kamal (Golden Lotus) medallion, a shawl and a cash prize of Rs 10 lakh during the award presentation.

19) Who was crowned as Mrs India – Pride of the Nation 2019 in Gurgaon, Haryana ?
1) Nishtha
2) Pooja Desai
3) Aushima Vijay
4) Namrata Sagar
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 2) Pooja Desai
Explanation:
On September 8, 2019, Pooja Desai from Vadodara, Gujarat has been crowned as Mrs India – Pride of the Nation 2019 (a beauty pageant for married women that celebrates and admires the accomplishments and achievements of a wife, daughter and a mother) in grand finale at The Leela Ambience Gurgaon, Haryana. she is the first from Gujarat to win this title.

20) Name the financial services corporation, which has roped Indian professional badminton player, Pusarla Venkata Sindhu (PV Sindhu) as their brand ambassador for two years?
1) Elo
2) American Express
3) Visa
4) Mastercard
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) Visa
Explanation:
On September 24, 2019, An Indian professional badminton player, Pusarla Venkata Sindhu (PV Sindhu) has been named as the brand ambassador of Visa, Inc, an American multinational financial services corporation for two years. Sindhu will promote the brand through advertising campaigns & also become an athlete member of Team Visa for the Tokyo 2020 Olympic Games.

21) Who was appointed as the chief of the International Association of Athletics Federation (IAAF) for a second term ?
1) Sebastian Coe
2) Sergey Bubka
3) Dahlan Jumaan Al Hamad
4) Alberto Juantorena Danger
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) Sebastian Coe
Explanation:
On September 25, 2019, Britain’s Sebastian Coe was re-elected as the chief of the International Association of Athletics Federation (IAAF) for a second term. A former Olympic and world champion, Coe was previously elected as the head of IAAF in 2015.

22) Name the President of Athletics Federation of India (AFI), who was appointed as the member of International Association of Athletics Federation (IAAF) for a second term?
1) Suresh Kalmadi
2) P.K. Srivastava
3) C.K. Valson
4) Adille Sumariwalla
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 4) Adille Sumariwalla
Explanation:
On the other hand, President of Athletics Federation of India, Adille Sumariwalla also re-elected as member of the Council of IAAF for a second four-year term.

23) Name the Indian Coast Guard Ship (ICGS), that was commissioned by Rajnath Singh at the Chennai Port Trust, Tamil Nadu ?
1) ICGS Rajdhwaj
2) ICGS Varaha
3) ICGS Samarth
4) ICGS Samrat
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 2) ICGS Varaha
Explanation:
On September 25, 2019, Defence Minister of India, Mr Rajnath Singh commissioned Indian Coast Guard Ship (ICGS) Varaha at the Chennai Port Trust, Tamil Nadu in the presence of ICG Director General (DG) Krishnaswamy Natarajan and others. It is the fourth in the series of seven 98-m Offshore Patrol Vessels (OPV) of the Indian Coast Guard (ICG). Mr Singh had also participated in the Investiture Ceremony of Coast Guard in Chennai.

24) Who will command the newly commenced Indian Coast Guard Ship (ICGS) Varaha ?
1) Anil Kumar Chawla
2) Atul Kumar Jain
3) Dushyant Kumar
4) Ajit Kumar
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) Dushyant Kumar
Explanation:
ICGS Varaha, designed and built indigenously by Larsen & Toubro (L&T) at its Kattupalli ship building yard in North Chennai, will be based at New Mangalore Port, Karnataka under the administrative and operational control of Commander Coast Guard region (west). It will be commanded by Commandant Dushyant Kumar.

25) Name the miniature satellite launched by National Aeronautics and Space Administration(NASA), which is developed by 17-year old Indian student Aabhaas Sikka ?
1) RamanSat 2
2) Microsat 2
3) RamanSat 1
4) Microsat 1
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) RamanSat 2
Explanation:
On September 23, 2019, An independent space agency of the United States(US) , NASA (National Aeronautics and Space Administration) has successfully launched a miniature satellite called “RamanSat 2” made by a 17-year old New Delhi-based Indian student Aabhaas Sikka ,from NASA’s Columbia Scientific Balloon Facility in New Mexico, US and achieved an altitude of 38 km.

26) Who launched the CHC Farm Machinery app for the farmers to connect with the Custom Hiring Centers(CHC) located within 50km radius ?
1) Ravi Shankar Prasad
2) Thawar Chand Gehlot
3) Ramesh Pokhriyal
4) Narendra Singh Tomar
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 4) Narendra Singh Tomar
Explanation:
On September 24, 2019, the Union Minister for Agriculture and Farmers Welfare Shri Narendra Singh Tomar launched mobile app named CHC Farm Machinery for the farmers to connect with the Custom Hiring Centers(CHC) located within 50 km radius. So far, more than 40,000 custom hiring service centers have been registered on this mobile app with over 1,20,000 agricultural machineries & equipment rented. This app is already available to the custom service provides for registration and uploading purposes.

27) Name the app launched by Narendra Singh Tomar to help farmers in geo-tagging & geo-fencing of crop & also gives information about high-yielding crops and seeds ?
1) Krishi Mitr
2) Krishi Kisan
3) Kisan Suvidha
4) Kisan Agriculture
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 2) Krishi Kisan
Explanation:
Krishi Kisan App was launched by Narendra Singh Tomar. Through this app, farmer will be provided with information about high-yielding crops and seeds in their nearby area. It helps in geo-tagging and geo-fencing of crop and also gives weather forecast messages to farmers. Both the apps are available in the Google Play Store for android devices

28) Who launched the ‘Private Security Agency Licensing Portal’ in New Delhi in order to help in reducing formalities in getting a license to the private security agencies ?
1) Nirmala Sitharaman
2) Narendra Modi
3) Amit Shah
4) Rajnath Singh
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) Amit Shah
Explanation:
On September 25, 2019, the Union Home Minister Shri Amit Shah launched ‘Private Security Agency Licensing Portal’ in New Delhi in order to help in reducing formalities in getting a license to the private security agencies. Information such as no. of licensed agencies will also be available in the portal in order to prevent fraudulent activities.

29) Under which act, the newly launched ‘Private Security Agency Licensing Portal’ will be regulated ?
1) Private Security Agencies (Regulation) Act, 2005
2) Private Security Agencies (Regulation) Act, 2008
3) Private Security Agencies (Regulation) Act, 2012
4) Private Security Agencies (Regulation) Act, 2016
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) Private Security Agencies (Regulation) Act, 2005
Explanation:
On September 25, 2019, the Union Home Minister Shri Amit Shah launched ‘Private Security Agency Licensing Portal’ in New Delhi in order to help in reducing formalities in getting a license to the private security agencies. Information such as no. of licensed agencies will also be available in the portal in order to prevent fraudulent activities. This portal will be regulated under the Private Security Agencies (Regulation) Act, 2005.

30) Name the first Japanese tennis player, who won women’s singles title in the 36th edition of Toray Pan Pacific Open 2019 since Kimiko Date in 1995 ?
1) Misaki Doi
2) Ayumi Morita
3) Ai Sugiyama
4) Naomi Osaka
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 4) Naomi Osaka
Explanation:
Naomi Osaka won the women’s singles title by defeating Netherlands tennis player Kiki Bertens in 36th edition of Toray Pan Pacific Open 2019 professional women’s tennis tournament was held at Utsubo Tennis Center in Osaka, Japan from September 16 – 22, 2019. Naomi became the first Japanese to win the Pan Pacific Open since Kimiko Date in 1995.

31) Where was the 25th Senior Women’s National Football Championship held ?
1) New Delhi, Delhi
2) Pasighat, Arunachal Pradesh
3) Jabalpur, Madhya Pradesh
4) Cuttack, Odisha
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 2) Pasighat, Arunachal Pradesh
Explanation:
25th Senior Women’s National Football Championship held at CHF Ground in Pasighat, Arunachal Pradesh.

32) Which team won the 25th Senior Women’s National Football Championship held in Arunachal Pradesh ?
1) Railways
2) West Bengal
3) Manipur
4) Odisha
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) Manipur
Explanation:
On September 24, 2019, defending champion Manipur won the 25th Senior Women’s National Football Championship held at CHF Ground in Pasighat, Arunachal Pradesh by defeating Railways. This marks Manipur’s 20th championship title in the game.

33) Who topped in the International Cricket Council- Twenty twenty International(ICC-T20I) Batting rankings as on September 25, 2019 ?
1) Babar Azam
2) ViratKohli
3) ShikarDhawan
4) Rohit Sharma
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) Babar Azam
Explanation:Babar Azam (Pakistan) topped the International Cricket Council- Twenty twenty International(ICC-T20I) Batting rankings.

Rank T20I Batting rankings T20I Bowling rankings T20I all Rounder rankings
1Babar Azam (Pakistan)Rashid Khan (Afghanistan)Glenn Maxwell (Australia)
2Glenn Maxwell (Australia)ImadWasim (Pakistan)Shakib Al Hasan (Bangladesh)
3Colin Munroe (NewZealand)Shadab Khan (Pakistan)Mohammad Nabi (Afghanistan)
8Rohit Sharma (India)
11ViratKohli (India)
13ShikarDhawan (India)

34) Which country won the 20th Asian Senior Men’s Volleyball Championship that held in Tehran, Iran, which is its 3rd title ?
1) Australia
2) Russia
3) China
4) Iran
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 4) Iran
Explanation:
The 20th Asian Senior Men’s Volleyball Championship for 2019 was held in Tehran, Iran from September 13–21, 2019. The biennial tournament was organised by the Asian Volleyball Confederation (AVC) with Islamic Republic of Iran Volleyball Federation (IRIVF). It was held in 2 venues namely Azadi Indoor Stadium and Azadi Volleyball Hall, both located within the Azadi Sport Complex, Tehran, Iran. The host nation, Iran emerged as champions by defeating Australia in straight sets (25-14, 25-17, 25-21). It was their third title.

35) Malvika Bansod is associated with which sport ?
1) Chess
2) Badminton
3) Tennis
4) Cricket
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 2) Badminton
Explanation:
Indian shuttler Malvika Bansod from Nagpur, Maharashtra won her maiden women’s singles Maldives International Future Series 2019 title by defeating Myanmar’s Thet Htar Thuzar in the LI-NING Maldives International Future Series 2019, an open international badminton tournament in Maldives was organized by the Badminton Association of Maldives (BAM) and was sanctioned by the Badminton Asia Confederation (BAC) and Badminton World Federation (BWF). The event was held from September 17-22, 2019 at the Malé sports complex, Male, Maldives. The total prize money of the event was US$15,000.

36) Name the deceased mountain skier, who was the 1st person to ski down Mount Everest on October 7, 2000 .
1) Buddy Werner
2) John Semmelink
3) Davo Karnicar
4) Paul Ausserleitner
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) Davo Karnicar
Explanation:
Davo Karnicar of Slovenia , the 1st person who ski down Mount Everest on October 7, 2000, has passed away in the tree cutting accident in his mountainous home region of Zgornje Jezersko, in northern Slovenia. He was 56.

37) Who unveiled the new comic book series ‘Professor Ayushman’ conceived by the National Medicinal Plants Board (NMPB) that raise awareness in children about the importance of medicinal plants and their usage ?
1) Shripad Yesso Naik
2) Jitendra Singh
3) Rao Inderjit Singh
4) Santosh Gangwar
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) Shripad Yesso Naik
Explanation:
On September 24, 2019, a new comic book series ‘Professor Ayushman’ conceived by the National Medicinal Plants Board (NMPB) was unveiled by the Ayush ministry in New Delhi. This book will raise awareness in children about the importance of medicinal plants and their usage.‘Professor Ayushman’ comic book released by Ayush Ministry. This book is available for free and could be bought by schools approaching NMPB.During the event, the Ayush minister Shripad Yesso Naik announced the target set to operationalise 4,200 AYUSH Health and Wellness Centres (HWCs) under Ayushman Bharat(AB) scheme during 2019-20.

38) Name the philosopher, historian & political activist, whose birth anniversary on 25th September is commemorated as Antyodaya Diwas Day ?
1) Ram Manohar Lohia
2) Nanaji Deshmukh
3) Syama Prasad Mukherjee
4) Pandit Deendayal Upadhyaya
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 4) Pandit Deendayal Upadhyaya
Explanation:
Antyodaya Diwas Day was observed on September 25, 2019, to commemorate the birth anniversary of Pandit Deendayal Upadhyaya, a noted philosopher, historian, and political activist. Antyodaya means uplifting of the weakest section of the society.He was the coordinator and famous leader of the Jan Sangh, which is considered a precursor to Bharatiya Janata Party (BJP).He was the founder of Rashtra Dharma Prakashan publishing house in Lucknow and launched Rashtra Dharma, a monthly magazine. He also launched weekly Panchjanya and daily Swadesh. He has written a drama on Chandragupta Maurya in Hindi and a biography of Shankaracharya.

39) What was the theme of the World Pharmacists Day 2019 ?
1) Theme – “Pharmacists – simplifying your medicines use, no matter how complex”
2) Theme – “Safe and effective medicines for all”
3) Theme – “Pharmacists: Your medicines experts”
4) Theme – “Pharmacists: Your Partner in health”
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 2) Theme – “Safe and effective medicines for all
Explanation:
On September 25, 2019, World Pharmacists Day was observed all over the world.The aim of this day is to promote and spread awareness about the pharmacist’s (health professionals who practice in pharmacy) key role in improving health in every part of the world.The theme for the year 2019 is “Safe and effective medicines for all”.

Static GK Quiz based on Current Affairs:
1) Simlipal National Park is located in which state ?
Answer – Odisha
2) Where is the headquarter of International Pharmaceutical Federation (FIP) located ?
Answer – The Hague, Netherlands
3) Who is the President of Maldives ?
Answer – Ibrahim Mohamed Solih
4) Who is the CEO of Visa Inc ?
Answer – Alfred F. Kelly Jr.
5) Which state had celebrated the festival Onam recently ?
Answer – Kerala