Current Affairs Quiz: September 22 2019

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs September 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Useful Links:
Current Affairs
Current Affairs 2019 PDF
Current Affairs September 2019
Current Affairs August 2019 PDF
Current Affairs July 2019 PDF
Current Affairs PDF

Questions Based on Current Affairs September 22 2019

1) Which organization has set up National e-Assessment Centre (NeAC) for electronically assessing the tax returns ?
1) Taxes & Investment Promotion Board (TIPB)
2) National Board of Indirect Taxes (NBIT)
3) Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC)
4) Central Board of Direct Tax(CBDT)
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 4) Central Board of Direct Tax(CBDT)
Explanation:
On September 21, 2019 the Central Board of Direct Tax(CBDT) has newly set up National e-Assessment Centre (NeAC) for electronically assessing the tax returns which would reduce the human interventions thereby reducing the possibility of corruption.

2) Who was appointed as the first Principal Chief Commissioner of Income Tax(Pr.CCIT) of newly formed National e-Assessment Centre (NeAC) ?
1) P.K. Dash
2) Krishna Mohan Prasad
3) Akhilesh Ranjan
4) Pramod Chandra Mody
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 2) Krishna Mohan Prasad
Explanation:
CBDT has also appointed 1984 batch Indian Revenue Service (IRS) officer Krishna Mohan Prasad as the first Principal Chief Commissioner of Income Tax(Pr.CCIT) of NeAC

3) Name the Indian delegate, who visited Finland from 19-21 September, 2019?
1) Subrahmanyam Jaishankar
2) Narendra Modi
3) Ram Nath Kovind
4) Rajnath Singh
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) Subrahmanyam Jaishankar
Explanation:
The External Affairs Minister (EAM) of India, Dr S Jaishankar made an official visit to Finland from 19-21 September, 2019. It was his first visit to Finland, after assuming charge as EAM.

4) Where did the External Affairs Minister (EAM) of India, Dr Subrahmanyam Jaishankar has unveiled the statue of Mahatma Gandhi during his visit to Finland ?
1) Savonlinna, Finland
2) Tampere, Finland
3) Helsinki, Finland
4) Turku, Finland
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) Helsinki, Finland
Explanation:
External Affairs Minister (EAM) of India, Dr S Jaishankar unveiled the statue of Mahatma Gandhi in Helsinki, sculpted by Gautam Pal. It was gifted by the Indian Council for Cultural Relations (ICCR), Government of India to the Government of Finland to commemorate the 150th birth anniversary of Gandhiji. He also met the Indian community in Finland; Visited the Finnish Institute of International Affairs (FIIA) and delivered a speech on “India and the World – Priorities of Indian Foreign Policy”.

5) Which bank has signed a bancassurance agreement with Max Bupa to provide Max bupa’s suite of health insurance products to its customers ?
1) Indian Overseas Bank(IOB)
2) Canara Bank
3) State Bank of India
4) Indian Bank
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 4) Indian Bank
Explanation:
On September 21, 2019, A state-owned bank, Indian Bank has signed a bancassurance agreement with a standalone health insurance player, Max Bupa to provide Max bupa’s suite of health insurance products to its customers.

6) Name the agriculture digital platform launched by Bank of Baroda (BoB) which addresses various needs of farmers, including weather forecasts, crop conditions,etc?
1) Baroda Agri
2) Baroda Kisan
3) Baroda Farmer
4) Baroda Digi Agri
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 2) Baroda Kisan
Explanation:
On September 21, 2019, Indian multinational, public sector banking and financial services company,Bank of Baroda (BoB) has launched an agriculture digital platform called “Baroda Kisan” in Bardoli, Surat,Gujarat. It is a web-based portal that can also be accessed by farmers through mobile.

7) Which was rated as the world’s best real-time payment service as per FIS’s ‘Faster Payments Innovation Index 2019’ recently ?
1) Immediate Payment Service (IMPS)
2) National Electronic Fund Transfer(NEFT)
3) Unified Payments Interface (UPI)
4) Aadhaar enabled Payment System(AePS)
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) Immediate Payment Service (IMPS)
Explanation:
The Jacksonville, United States (US) based research firm Fidelity National Information Services (FIS) in its 6th annual Flavours of Fast report for 2019 rated India’s Immediate Payment Service (IMPS) as the world’s best real-time payment service in comparison to the similar facilities of 54 countries. It received the only 5+ rating. It is rated highest in FIS’s ‘Faster Payments Innovation Index 2019’.

8) Who is the director of the film ‘Gully Boy’, which was nominated for the Oscar 2020 Film Awards from India ?
1) Rajkumar Hirani
2) Anurag Kashyap
3) Zoya Akhtar
4) Karan Johar
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) Zoya Akhtar
Explanation:
Bollywood actor Ranveer Singh and Alia Bhatt starrer film ‘Gully Boy’ has been nominated for the Oscar 2020 Film Awards from India. Directed by Zoya Akhtar, the film has been sent for an Oscar for the Best International Feature Film category. The story of the film was inspired by the life of rap artists, Naezy and Divine, who have come out of the narrow streets of Dharavi to realize their dream of becoming rappers. In February 2019, the film had earned Rs 134 crore in domestic box office collections upon release.

9) Which dance form has created history by entering into the Guinness Book of World Records as the largest Ladakhi dance ?
1) Bhavai
2) Dekhnni
3) Chalo
4) Shondol
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 4) Shondol
Explanation:
hondol dance, which is best known as the royal dance used to be performed by artists for King of Ladakh, has created history by entering into the Guinness Book of World Records as the largest Ladakhi dance.On the occasion of 4 days long (September 16- 20, 2019) annual Naropa Festival 2019 themed ‘Environmental sustainability of Ladakh and the Himalayan region’, as many as 408 women attired in traditional dresses and beautiful headgears performed the dance, which broke the previous record of 299 artists dance of Shondol in the 2018 festival.

10) Which country’s cricketer, Hamilton Masakadza created a record by becoming the highest individual scorer in the career’s last Twenty-20 Internationals (T20I) game by scoring 71 runs (42 balls) ?
1) Namibia
2) Zimbabwe
3) Mozambique
4) Botswana
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 2) Zimbabwe
Explanation:
Zimbabwe’s batsman Hamilton Masakadza created a record by becoming the highest individual scorer in the career’s last Twenty-20 Internationals (T20I) game by scoring 71 runs (42 balls) against Afghanistan during 2019 Bangladesh Tri-Nation Series match held in Zahur Ahmed Chowdhury (ZAC) Stadium, Chittagong, in south-eastern Bangladesh. It was his last match in international cricket.

11) Where was the 2019 AIBA(Association Internationale de Boxe Amateur or International Boxing Association) World Boxing Championships held ?
1) Yekaterinburg, Russia
2) Nur-Sultan, Kazakhstan
3) Jiangsu, China
4) Ottawa, Canada
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) Yekaterinburg, Russia
Explanation:
A Biennial event, Ekaterinburg AIBA (Association Internationale de Boxe Amateur or International Boxing Association) 2019 World Boxing Championships was held in Ekaterinburg Expo, Yekaterinburg, Russia from September 9-21, 2019. Indian boxers clinched 2 medals and it was for the first time that India had won 2 medals in the championships.

12) Amit Panghal is associated with which sport ?
1) Golf
2) Judo
3) Boxing
4) Wrestling
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) Boxing
Explanation:
Amit Panghal is associated with Boxing.He was in news recently because he became the first Indian male boxer to win a silver medal at the AIBA World Boxing Championships and the 5th Indian boxer to clinch a AIBA World Championships medal. India’s Manish Kaushik defeated top seed Andy Cruz Gomez from Cuba in the 63 kg category and secured bronze medal. It was for the first time that India had won 2 medals in the championships.

13) World Rhino Day is observed annually on __________ ?
1) September 19
2) September 20
3) September 21
4) September 22
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 4) September 22
Explanation:
World Rhino Day was observed on September 22, 2019. It is an international ecological observance to raise awareness on the protection of 5 existing species of rhinoceros- white rhino, black rhino, Indian rhino, Javan rhino, and Sumatran rhino. It was first observed in 2010 by WWF (World Wide Fund for Nature) South Africa.

14) Name the Campaign launched by Cricketer, Rohit Sharma for rhino protection in association with WWF India and Animal Planet ?
1) ProtectRhinos campaign
2) Rohit4Rhinos campaign
3) RohittoprotectRhinos campaign
4) LetsProtectRhinos campaign
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 2) Rohit4Rhinos campaign
Explanation:
Indian cricketer & brand ambassador for rhino protection in WWF India, Rohit Sharma had launched “Rohit4Rhinos campaign” in partnership with WWF India and Animal Planet (wildlife channel) to spread awareness about the need for conservation of one-horned rhinos.

15) On which date, World rose day is observed ?
1) September 22
2) September 21
3) September 20
4) September 19
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) September 22
Explanation:
On September 22, 2019, World rose day is observed all over the world for the welfare of cancer patients who are battling cancer. The purpose of celebrating this day is to make cancer patients become strong enough to face the disease with spirit and will power. The day is observed in the memory of 12-year-old Melinda Rose from Canada, who when diagnosed with a rare form of blood cancer called, Askin’s Tumour and did not give up hope.

Static GK Quiz based on Current Affairs:
1) Where is the headquarter of Association Internationale de Boxe Amateur or International Boxing Association(AIBA) located ?
Answer – Lausanne, Switzerland
2) Which city is set to host 92nd Academy Awards(Oscar awards) ceremony on February 2020 ?
Answer – Los Angeles, California, US
3) Immediate Payment Service (IMPS) works under which organization ?
Answer – National Payments Corporation of India (NPCI)
4) What is the tagline of Bank of Baroda (BoB) ?
Answer – India’s International Bank
5) Who is the MD and CEO of Indian Bank ?
Answer – Ms. Padmaja Chunduru