Current Affairs Quiz: September 21 2019

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs September 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Useful Links:
Current Affairs
Current Affairs 2019 PDF
Current Affairs September 2019
Current Affairs August 2019 PDF
Current Affairs July 2019 PDF
Current Affairs PDF

Questions Based on Current Affairs September 21 2019

1) Where was the 35th Tri-Services Commanders Conference for the year 2019 held ?
1) Kochi, Kerala
2) Varanasi, Uttar Pradesh
3) Jaisalmer, Rajasthan
4) New Delhi, Delhi
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) Jaisalmer, Rajasthan
Explanation:
The 35th Tri-Services Commanders Conference for 2019 was held in Jaisalmer, Rajasthan from September 18-20, 2019. It was held under the aegis of the Army Southern Command headquartered in Pune and was hosted by Southern Army Commander Lieutenant-General SK Saini.

2) Where did NTPC ltd (formerly National Thermal Power Corporation Limited) announced to set up a India’s biggest 5GW(gigawatt) solar national park ?
1) Gujarat
2) Assam
3) Uttar Pradesh
4) New Delhi
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) Gujarat
Explanation:
On September 18, 2019 the NTPC ltd (formerly National Thermal Power Corporation Limited) announced to set up a 5GW(gigawatt) solar national park in Gujarat and is also expected to be the biggest in the country. The cost of the site set up is expected to be ₹25,000 crores ($3.5 billion) and is to be operational in 2024. This solar park is part of NTPC’s aim to build 32GW renewable energy by 2032 and reduce the energy mix of fossil fuels from 96% to 70%.

3) Where was the 63rd annual Regular Session of the International Atomic Energy Agency (IAEA) General Conference held ?
1) Washington D.C., United States
2) Geneva, Switzerland
3) Canberra, Australia
4) Vienna, Austria
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 4) Vienna, Austria
Explanation:
The 63rd Annual Regular Session of the International Atomic Energy Agency (IAEA) General Conference was held in Vienna, the capital of Austria with participation from 171 IAEA member states from September 16-20, 2019. The conference is conducted to jointly discuss about the issues related to the IAEA’s work, budget and priorities.

4) Who led the Indian delegation to the 63rd annual Regular Session of the International Atomic Energy Agency (IAEA) General Conference & launched National Cancer Grid- Vishwam Cancer Care Connect (NCG-Vishwam 3C) in Vienna, Austria ?
1) Harsh Kumar Bhanwala
2) Kamlesh Nilkanth Vyas
3) K. VijayRaghavan
4) Ajit Doval
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 2) Kamlesh Nilkanth Vyas
Explanation:
The Indian delegation to the conference was led by Dr. Kamlesh Nilkanth Vyas, Chairman of the Atomic Energy Commission(AEC) and Secretary of the Department of Atomic Energy(DEA). Vyas talked about various achievements made by the Indian government that formed part of support in the IAEA’s growth.NCG Vishwam Cancer Care Connect: The National Cancer Grid- Vishwam Cancer Care Connect (NCG-Vishwam 3C), which is a global cancer care network, was launched by Vyas in Vienna. The NCG-Vishwam’s key work is to integrate hospitals and relevant cancer care institutes from partner countries with the National Cancer Grid (NCG) of India.

5) TAT was in news recently, what does ‘A’ stands for __________ .
1) A – Average
2) A – Asset
3) A – Around
4) A – Account
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) A – Around
Explanation:
A stands for Around.The full form of TAT is Turn Around Time.

6) What is the timeline of auto reversal of transaction for a bank, when the amount debited from one card but did not reach another card(card to card transfer) as per new guidelines of Reserve Bank of India(RBI) ?
1) 1 day after failed transaction
2) 2 days after failed transaction
3) 7 days after failed transaction
4) 15 days after failed transaction
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) 1 day after failed transaction
Explanation:During the Card to card transfer, if the amount debited from one card but did not reach another card then the respective bank has to pay back the amount to the customer in 1 day after failed transaction.

Description of the incidentMatterTimeline of auto reversal of transactionCompensation from bank on delay
ATM TransactionMoney was deducted from customer’s bank account but cash was not withdrawnTransaction Day + 5 Days Maximum (T + 5)Rs 100 / day after completion of T + 5 period
Card to card transferThe amount debited from one card but did not reach another cardMaximum 1 day after transaction (T + 1)Rs 100 / day after completion of T + 1 period
Transactions from PoS machine, including cashMoney was deducted from the account but the merchant did not get confirmation or charge slip was generated.Transaction Day + 5 Days Maximum (T + 5)Rs 100 / day after completion of T + 5 period
E-commerce where card is not presentMoney deducted from account but merchant did not get confirmationTransaction Day + 5 Days Maximum (T + 5)Rs 100 / day after completion of T + 5 period

7) How much compensation will the bank has to pay if they fail to settle the amount debited during the failed transaction after the completion of time period ?
1) Depending upon the amount
2) No Compensation
3) Rs 1000 per day
4) Rs 100 per day
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 4) Rs 100 per day
Explanation:
The country’s central bank, the Reserve Bank of India (RBI) has come out with a new order for banks and payment system operators regarding the failed transaction of customers. Under this, the time period has been fixed for the disposal of grievances and auto reversal of the amount on the failed transaction for the banks, which has been termed as Turn Around Time (TAT). Banks will have to pay compensation to the customers if there is no settlement or reversal of the transaction within this time period. This compensation will be as per Rs 100 per day after completion of the time period. This RBI order will come into effect on October 15, 2019.

8) How many days deadline was given to bank when the customer’s amount was deducted from the account but did not reach the recipient’s account through the IMPS (Immediate Payment System) ?
1) 7 days after failed transaction1
2) 30 days after failed transaction
3) 1 day after failed transaction
4) 15 days after failed transaction
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) 1 day after failed transaction
Explanation:Explanation:

Description of the incidentMatterTimeline of auto reversal of transactionCompensation from bank on delay
Transactions from IMPSThe amount was deducted from the account but did not reach the recipient’s accountTransaction Day + 1 Day Maximum (T + 1) for Beneficiary BankRs 100 / day after completion of T + 1 period
Fund transfer from UPIAmount deducted from account but did not reach beneficiary accountTransaction Day + 1 Day Maximum (T + 1) for Beneficiary BankRs 100 / day after completion of T + 1 period
Payment to merchant from UPIMoney was deducted from account but merchant did not get confirmationTransaction Day + 5 Days Maximum (T + 5)Rs 100 / day after completion of T + 5 period
Aadhaar enabled payment system (AePS), including AadhaarMoney deducted from account but merchant did not get confirmation / did not reach beneficiary account in fund transferTransaction day + 5 days maximum (T + 5) for credit adjustmentRs 100 / day after completion of T + 5 period
Aadhaar Payment Bridge System (APBS)Delay in credit of money in beneficiary accountTransaction Day + 1 Day Maximum (T + 1) for Beneficiary BankRs 100 / day after completion of T + 1 period
National Automated Clearing House (NACH)Delay in credit or reversal of money in beneficiary accountTransaction Day + 1 Day Maximum (T + 1) for Beneficiary BankRs 100 / day after completion of T + 1 period
Prepaid Payment Instruments (PPIs) – Card / WalletMoney in PPI of Beneficiary not credited / Money deducted from PPI but merchant did not get confirmationTransaction Day + 1 Day Maximum (T + 1)Rs 100 / day after completion of T + 1 period

9) NACH was in news recently, what does ‘C’ stands for ________ .
1) C-Credit
2) C-Clearing
3) C-Customer
4) C-Commodity
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 2) C-Clearing
Explanation:
C stands for Clearing.The full form of NACH is National Automated Clearing House.

10) Who headed the expert committee, that has recommends Reserve Bank of India (RBI) to revise the guidelines on concurrent audit system ?
1) Yezdi Hirji Malegam
2) T. N. Manoharan
3) Kamlesh Shivji Vikamsey
4) Swaminathan Gurumurthy
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) Yezdi Hirji Malegam
Explanation:
On September 20,2019, Following the recommendations of an expert committee headed by Yezdi Hirji Malegam, the Reserve Bank of India (RBI) has revised the guidelines on concurrent audit system.

11) What is the tenure of concurrent auditors as per the revised Reserve Bank of India(RBI)’s guidelines on Concurrent Audit System ?
1) 2 Years
2) 7 Years
3) 5 Years
4) 3 Years
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 4) 3 Years
Explanation:
As per the new guideline of RBI, concurrent auditors will be appointed for a period of not more than 3 years as against earlier tenure of 5 years & the age limit for retired staff of concurrent auditors will be capped at 70 years.

12) CRILC was in news recently, what does ‘R’ stands for _________.
1) R – Rating
2) R – Rate
3) R – Repository
4) R – Reserve
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) R – Repository
Explanation:
R stands for Repository.The full form of CRILC is Central Repository of Information on Large Credits.

13) Which organization has partnered with RBI for creating a new framework aimed at bridging the gap between the default rates divulged by rating agencies & the report computed by the RBI’s Central Repository of Information on Large Credits (CRILC)?
1) Small Industries Development Bank of India(SIDBI)
2) National Commodity & Derivatives Exchange Limited(NCDEX)
3) Securities and Exchange Board of India(SEBI)
4) Insurance Regulatory and Development Authority of India(IRDAI)
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) Securities and Exchange Board of India(SEBI)
Explanation:
India’s central Banking Institution, the Reserve Bank of India (RBI) and the regulator for the securities market in India, SEBI (Securities and Exchange Board of India ) are jointly working on a framework that will freely enable exchange of borrower information between banks and credit rating agencies (CRAs) in more accurate manner.

14) Expand CRA ?
1) CRA – Credit Rate Agency
2) CRA – Credit Rating Agency
3) CRA – Credit Reserve Agency
4) CRA – Credit Repository Agency
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 2) CRA – Credit Rating Agency
Explanation:
The full form of CRA is Credit Rating Agency.

15) What is the increased loan limit for small exporters sanctioned by Reserve Bank of India(RBI) in order to boost credit to the export sector ?
1) Rs 30 crore
2) Rs 20 crore
3) Rs 25 crore
4) Rs 40 crore
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 4) Rs 40 crore
Explanation:
On September 20, 2019, The Reserve Bank of India (RBI) increased the loan sanction limit for small exporters as priority sector lending (PSL) by banks to Rs 40 crore per borrower from Rs 25 crore in order to boost credit to the export sector.

16) Who chaired the 37th Good and Service Tax (GST) Council Meeting ?
1) Nirmala Sitharaman
2) Narendra Modi
3) Ram Nath Kovind
4) Amit Shah
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) Nirmala Sitharaman
Explanation:
The 37th Good and Service Tax (GST) Council Meeting under the Chairmanship of Union Finance & Corporate Affairs Minister Smt Nirmala Sitharaman .It was attended by Union Minister of State for Finance & Corporate Affairs Shri Anurag Thakur, Chief Minister of Goa Shri Pramod Sawant, Finance Ministers of States & Union territories (UTs) and senior officers of the Ministry of Finance.

17) Where was the 37th Good and Service Tax (GST) Council Meeting held ?
1) Varanasi, Uttar Pradesh
2) Kolkata, West Bengal
3) Panaji, Goa
4) New Delhi, Delhi
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) Panaji, Goa
Explanation:
The 37th Good and Service Tax (GST) Council Meeting under the Chairmanship of Union Finance & Corporate Affairs Minister Smt Nirmala Sitharaman was held in Panaji, Goa on September 20, 2019. It was attended by Union Minister of State for Finance & Corporate Affairs Shri Anurag Thakur, Chief Minister of Goa Shri Pramod Sawant, Finance Ministers of States & Union territories (UTs) and senior officers of the Ministry of Finance.

18) As per the new Good and Service Tax (GST) rates, how much GST is required to pay for the hotel accommodation service when it was less than or equal to Rs.1000 ?
1) 3%
2) No GST
3) 5%
4) 12%
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 2) No GST
Explanation:There is no GST for hotel accommodation service when it was less than or equal to Rs.1000.Reduced rate of GST on hotel accommodation service is as follows:

Transaction Value per Unit (Rs) per dayGST
Rs 1000 and lessNil
Rs 1001 to Rs 750012%
Rs 7501 and more18% (28% till now)

19) What is the GST rate for the Marine Fuel 0.5% (FO)  announced during the 37th Good and Service Tax (GST) Council Meeting ?
1) 24%
2) 18%
3) 12%
4) 5%
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 4) 5%
Explanation:5% GST rate is announced for the Marine Fuel 0.5%(FO) during the 37th Good and Service Tax (GST) Council Meeting.

GoodsOriginal RateReduced rate (new)
Parts of Slide Fasteners18%12%
Marine Fuel 0.5% (FO)18%5%
Wet Grinders(consisting of stone as a grinder)12%5%
Dried tamarind & Plates and cups made up of leaves/ flowers/bark5%Nil
Cut and polished semi- precious stones3%0.25%
Specified goods for petroleum operations undertaken under Hydrocarbon Exploration Licensing Policy (HELP)5%

20) Who will be conferred with the newly consititued “Sardar Patel National Unity Award” ?
1)  an individual promoting National unity and integrity
2)  an individual promoting National Peace
3)  an individual promoting Sports and Arts
4) an individual promoting Cleaniness
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1)  an individual promoting National unity and integrity
Explanation:
On September 20, 2019 the union home ministry announced a new honour on the Padma awards pattern named the Sardar Patel National Unity Award to individuals and persons for promoting national unity and integrity. The award was first instituted by Prime Minister Shri Narendra Modi in December 2018. The name of the recipients of the award will be maintained under President’s direction and published in Gazette of India.

21) Name the Indian institute, which topped in the latest QS(Quacquarelli Symonds) Graduate Employability Rankings 2020 among the Indian Institute?
1) Indian Institute of Technology(IIT) Delhi
2) Indian Institute of Technology(IIT) Bengaluru
3) Indian Institute of Technology(IIT) Bombay
4) Indian Institute of Technology(IIT) Kanpur
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) Indian Institute of Technology(IIT) Bombay

Explanation:
Rankings 2020, the Indian Institute of Technology(IIT) Bombay topped all the Indian institutes in the list with band ranking 111-120, which is now up from 141-150 of the year 2018. The other two best ranked Indian institutes are IIT Delhi at band ranking 151-160 and IIT Madras at band ranking 171-180.The Birla Institute of Science and Technology (BITS) Pilani, Rajasthan, for the first time entered the QS Graduate Employability Rankings 2020 in the 201-250 band ranking. The list was topped overall by Massachusetts Institute of Technology (MIT), United States (US).

22) Which Indian state has won 3 awards(highest number of awards in South Asia region) in Pacific Asia Travel Association (PATA) awards for the year 2019 that held in Nur-Sultan (Astana), Kazakhstan ?
1) New Delhi
2) Kerala
3) Uttar Pradesh
4) Maharashtra
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 2) Kerala
Explanation:
On September 18, 2019 the Pacific Asia Travel Association (PATA) awards for the year 2019 was held in Nur-Sultan (Astana), the capital of Kazakhstan. The Kerala tourism has won 3 PATA gold awards at the event and the awards are given for an ethnic food restaurant run by women at Kumarakom(Kerala) under its Responsible Tourism(RT) mission, for Kerala tourism campaign advertisement ‘Come Out and Play’ and the third one was for its website www.keralatourism.org.

23) Who was elected as the chairman of the Audit Bureau of Circulations (ABC) for the year 2019-20 ?
1) Vikram Sakhuja
2) Devendra Darda
3) Riyad Mathew
4) Madhukar Kamath
5) None of these

Answer & Explanation
Answer- 4) Madhukar Kamath
Explanation:
Madhukar Kamath was elected as the chairman of the Audit Bureau of Circulations (ABC) for 2019-20 succeeding Hormusji N Cama. He is the chairman emeritus of an advertising firm DDB Mudra group and mentor of Interbrand India. He has more than four decades of experience in advertising and marketing services.

24) Which country’s cricketer, Akila Dhananjaya was banned for 1 year for illegal bowling action ?
1) Sri Lanka
2) India
3) Bangladesh
4) New Zealand
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) Sri Lanka
Explanation:
On September 19, 2019, The International Cricket Council (ICC) has banned Sri Lankan off-spinner Akila Dhananjaya (25) for illegal bowling action for 12 months. An independent investigation on August 29, 2019 in Chennai, Tamil Nadu revealed that his bowling action was illegal.

25) Robert Skinner Boyd passed away recently, he was  associated with which field?
1) Singing
2) Acting
3) Journalism
4) Politics
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) Journalism
Explanation:
Noted American Journalist, Pulitzer Prize winner Robert Skinner Boyd has passed away in Philadelphia in Pennsylvania, US(United States) due to congestive heart failure.He was 91.Robert S Boyd passes away. Born on 28 January 1928, Chicago, Illinois, US, he shared a 1973 Pulitzer Prize with colleague Clark Hoyt for uncovering the fact that Democratic vice presidential candidate Thomas Eagleton’s exit from the campaign due to severe psychiatric problems and undergone three shock treatments.

26) Journalist Bhagat Ram Vats (BR Vats) passed away recently, he was associated with which Prime Minister(PM)of India for 14 years covering all his political activities in 1952, 1957 and 1962 ?
1) Morarji Desai
2) Jawaharlal Nehru
3) Indira Gandhi
4) Lal Bahadur Shastri
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 2) Jawaharlal Nehru
Explanation:
On September 19, 2019 Bhagat Ram Vats (BR Vats), who was a former senior correspondent of Press Trust of India (PTI) passed away at the age of 97 due to head injury in New Delhi. He was well known for covering the 1st Lok Sabha polls and had also travelled with the then Prime Minister(PM) Jawaharlal Nehru(1st PM) for 14 years covering his political activities, especially the election tours in 1952, 1957 and 1962.

27) What was the theme of the International Day of Peace or World Peace Day for the year 2019 ?
1) Theme – ‘Together for Peace: Respect, Safety and Dignity for all’
2) Theme – ‘The Sustainable Development Goals: Building Blocks for Peace’
3) Theme – ‘The Right to Peace – The Universal Declaration of Human Rights at 70’
4) Theme – ‘Climate Action for Peace’
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 4) Theme – ‘Climate Action for Peace’
Explanation:
The International Day of Peace, also known as World Peace Day, is observed all over the world by the United Nations (UN) annually on 21st September. The day aims to strengthen the ideals of peace and recognises the efforts of those people who have worked hard to end conflict and promote peace. The theme of this Day for 2019 is ‘Climate Action for Peace’. The theme focuses on the need of fighting climate change by protecting and promoting peace throughout the world.

28) On which date, World Alzheimer’s Day (WAD) is observed ?
1) September 21
2) September 20
3) September 19
4) September 18
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) September 21
Explanation:
World Alzheimer’s Day (WAD) was observed on September 21, 2019. It is held annually to raise awareness about Alzheimer’s and Dementia. The theme for the year is raising awareness and challenging the stigma around the disease. WAD was first observed in 2012.The month of September is observed as World Alzheimer’s Month (WAM). It is observed by the Alzheimer’s Disease International (ADI) run by the Alzheimer University.According to the National Institutes of Health (NIH), Alzheimer’s is “an irreversible, progressive brain disorder that slowly destroys memory and thinking skills.” Dementia is described as a range of symptoms that are associated with deteriorating memory or other thinking skills.

STATIC GK
1) Who is the CEO of International Cricket Council (ICC) ?
Answer – Manu Sawhney
2) Where is the headquarter of Securities and Exchange Board of India(SEBI) located?
Answer – Mumbai, Maharashtra
3) Where is the headquarter of International Atomic Energy Agency (IAEA) located ?
Answer – Vienna, Austria
4) Who is the Secretary general of United Nation ?
Answer – António Guterres
5) When was International Cricket Council (ICC) founded ?
Answer – 15 June 1909