Current Affairs Quiz: September 10 2019

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs September 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Useful Links:

Questions Based on Current Affairs September 10 2019

  1. Which country has declared free from H5N1avian influenza(commonly known as bird flu)by OIE(Office International des Epizooties)-World Organisation for Animal Health ?
    1) China
    2) Japan
    3) India
    4) United States
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) India
    Explanation:
    On September 3, 2019 India has been declared free from H5N1avian influenza(commonly known as bird flu)by OIE(Office International des Epizooties)-World Organisation for Animal Health. The flu was last reported in 2017 with disease outbreaks in Odisha, Bihar, and Jharkhand.
  2. Between which two countries, South Asia’s first cross-border petroleum products pipeline of 69-km inaugurated ?
    1) India & Afghanistan
    2) India & Nepal
    3) India & Bangladesh
    4) India & Myanmar
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) India & Nepal
    Explanation:
    On September 10, 2019, Prime Minister (PM) of India Shri Narendra Modi and PM of Nepal K.P. Sharma Oli jointly inaugurated South Asia’s first cross-border petroleum products pipeline of 69-km from India to Nepal through video conference.
  3. Which of the following Indian city is linked to Amlekhgunj in Nepal through 69 km South Asia’s first cross-border petroleum products pipeline?
    1) Meerut in Uttar Pradesh
    2) Dehradun in Uttarakhand
    3) Lucknow in Uttar Pradesh
    4) Motihari in Bihar
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) Motihari in Bihar
    Explanation:
    On September 10, 2019, Prime Minister (PM) of India Shri Narendra Modi and PM of Nepal K.P. Sharma Oli jointly inaugurated South Asia’s first cross-border petroleum products pipeline of 69-km from Motihari in Bihar, India to Amlekhgunj in Nepal through video conference.
  4. Where was the National conference on crop residue management organized by government of India held recently ?
    1) New Delhi
    2) Kolkata
    3) Bengaluru
    4) Chennai
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) New Delhi
    Explanation:
    On September 8, 2019 the National conference on crop residue management organised by govt. of India was held in New Delhi with nearly 1000 farmers participating in the conference. Union Agriculture & Farmers Welfare Minister Shri Narendra Singh Tomar addressed the event.
  5. Name the multilingual app launched for the farmers to connect them with Custom Hiring Service Centres located within 50km radius .
    1) “CHC Support Farmers”
    2) “CHC Farm Service”
    3) “CHC Farm Machinery”
    4) “CHC Farm Centres”
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) “CHC Farm Machinery”
    Explanation:
    The Minister of State(MoS) launched the “CHC Farm Machinery” app for the farmers to connect them with Custom Hiring Service Centres located within 50km radius. The Custom Hiring Centres(CHC) app is available for android devices and could be downloaded from the Google Play store.
  6. Who launched the multilingual app, “CHC Farm Machinery” with an objective to connect farmers with the Custom Hiring Service Centres located within 50km radius?
    1) Kailash Choudhary
    2) Parshottam Khodabhai Rupala
    3) Kahan Singh Pannu
    4) Mansukh L. Mandaviya
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) Parshottam Khodabhai Rupala
    Explanation:
    The Minister of State(MoS) shriParshottamRupala launched the “CHC Farm Machinery” app for the farmers to connect them with Custom Hiring Service Centres located within 50km radius. The Custom Hiring Centres(CHC) app is available for android devices and could be downloaded from the Google Play store.
  7. Who will head the 3-member panel formed to look into assets, liabilities of Jammu and Kashmir(J&K) between two successor Union territories(UT) J&K and Ladakh ?
    1) Giriraj Prasad Gupta
    2) Arif Mohammed Khan
    3) ArunGoyal
    4) Sanjay Mitra
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) Sanjay Mitra
    Explanation:
    On September 9, 2019 the centre has appointed defence Secretary Shri Sanjay Mitra to head a 3-member panel to look into assets, liabilities of Jammu and Kashmir(J&K) between two successor Union territories(UT) J&K and Ladakh, that comes into effect on October 31, 2019. The other members on the panel include, ArunGoyal- retired Indian Administrative Service(IAS) officer. Giriraj Prasad Gupta- Retired Indian Civil Accounts Service (ICAS) officer.
  8. Which Indian state will set up India’s first International Women’s Trade Centre (iWTC) to boost women entrepreneurship and secure gender parity ?
    1) Kozhikode, Kerala
    2) Bengaluru, Karnataka
    3) Mumbai, Maharashtra
    4) New Delhi, Delhi
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) Kozhikode, Kerala
    Explanation:
    In consonance with the 17 United Nations Sustainable Development Goals (UNSDGs), Kerala will set up India’s first International Women’s Trade Centre (iWTC) in Kozhikode to boost women entrepreneurship and secure gender parity. It is an important Gender Park under the Department of Social Justice of Kerala Government.
  9. Who led the Indian delegations to the 84th edition of Thessaloniki International Fair (TIF) for the year 2019 in which India participated as a honoured country ?
    1) Prakash Javadekar
    2) Piyush Goyal
    3) Hardeep Singh Puri
    4) R. K. Singh
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) Hardeep Singh Puri
    Explanation:
    India participated in the 84th Edition of Thessaloniki International Fair (TIF) for the year 2019 in Greece. Indian delegation was led by Minister of State (MoS) for Commerce and Industry, Hardeep Singh Puri and it was attended by officials of Indian Government from the Ministries of Commerce and Industry, Electronics & Information Technology, and Tourism, and officers of Embassy of India in Greece, International Trade Promotion Organisation (ITPO), India Brand Equity Foundation (IBEF) and Confederation of Indian Industry (CII) & other prominent Indian entrepreneurs.
  10. Who headed the 6 member committee, that has submitted its report to the governor of the Reserve Bank of India (RBI) Shaktikanta Das regarding development of housing finance securitisation market ?
    1) Yaquta Mandviwala
    2) Harsh Vardhan
    3) Satish Shankar
    4) Siddhartha Karri
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) Harsh Vardhan
    Explanation:
    The panel headed by Harsh Vardhan, senior advisor, Bain and Co., for the development of housing finance securitisation market has submitted its report to the governor of the Reserve Bank of India (RBI) Shaktikanta Das.The panel suggested that the National Housing Bank (NHB) should create an intermediary for standard-setting and market-making for the instruments. Intermediary could operate either directly through the NHB, the Indian Mortgage Guarantee Corporation (IMGC), or the RBI could set up a new organisation.
  11. What is the initial capital of the intermediary, which will be created by National Housing Bank (NHB) for standard-setting and market-making for the instruments by the panel headed by Harsh vardhan ?
    1) Rs. 2500 crore
    2) Rs. 1500 crore
    3) Rs. 1000 crore
    4) Rs. 500 crore
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) Rs. 500 crore
    Explanation:
    The panel suggested that the National Housing Bank (NHB) should create an intermediary for standard-setting and market-making for the instruments. Intermediary could operate either directly through the NHB, the Indian Mortgage Guarantee Corporation (IMGC), or the RBI could set up a new organisation.Ownership in the intermediary: The new entity would have 51% ownership by the government through the NHB initially. The government ownership in the entity would then be gradually reduced to 26% over a period of 5 years. The remaining capital of 49% may be initially raised from multilateral agencies. It will start with Rs 500 crore of initial capital and it would be allowed to invest in each pool it securitizes to the extent of 5% of the pool, or 5% of its own capital base, whichever is lower.
  12. PTC was in news recently, what does ‘C’ stands for __________ .
    1) C – Certificates
    2) C – Capital
    3) C – Consumption
    4) C – Commodity
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) C – Certificates
    Explanation:
    C stands for Certificates. The full form of PTC is Pass-Through Certificates.
  13. To which designation of Public Sector Banks (PSBs), Department of Financial Services, Ministry of Finance of the Government of India has issued a code of conduct?
    1) Chief Executive Officers
    2) Managing Directors
    3) Non-official Directors
    4) Official Directors
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) Non-official Directors
    Explanation:
    The Department of Financial Services, Ministry of Finance of the Government of India has issued a code of conduct for non-official directors of Public Sector Banks (PSBs). The boards of the banks will have to send an annual performance report which rates a director based on professional and ethical conduct, and contribution to the board.
  14. What is the growth forecast of the Non-Banking Financial Companies (NBFC) for the year 2019 -20 as per the India Ratings & Research (Ind-Ra) ?
    1) 10-20%
    2) 10-12%
    3) 10-15%
    4) 10-17%
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) 10-12%
    Explanation:
    On September 9, 2019 credit rating agency India Ratings & Research (Ind-Ra) downgraded growth forecast for Non-Banking Financial Companies (NBFC) to 10-12% from the previous estimate of 15% due to slowdown in economic activity. It also revised NBFC’s outlook from stable to ‘negative’ while large ticket Housing Finance Companies (HFCs) are maintained at negative outlook.
  15. Which organization has released a report titled ‘Digital Economy Report (DER) 2019’, which examines the scope for value creation and capture in the digital economy by developing countries ?
    1) International Monetary Fund(IMF)
    2) World Trade Organization(WTO)
    3) Organisation for Economic Co-operation and Development(OECD)
    4) United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD)
    Explanation:
    United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD) released a report titled ‘Digital Economy Report (DER) 2019’. DER was formerly known as the Information Economy Report. It examines the scope for value creation and capture in the digital economy by developing countries. Global Internet Protocol (IP) traffic has grown from about 100 gigabytes (GB) per day in 1992 to more than 45,000 GB per second in 2017. By 2022, global IP traffic is projected to reach 150,700 GB per second.
  16. Which country has the largest share among developing countries in computer services industry ?
    1) India
    2) Myanmar
    3) Maldives
    4) Bangladesh
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) India
    Explanation:
    India has the largest share among developing countries in computer services industry. In 2018, digitally deliverable service exports amounted to $2.9 trillion, or 50% of global services exports. In least developed countries (LDCs), such services accounted for an estimated 16% of total services exports, and they more than tripled from 2005 to 2018.
  17. Name the firm, which was selected by National Institution for Transforming India (NITI Aayog) to set up India’s first Digital Capability Centre (DCC) .
    1) Accenture
    2) Bain and Company
    3) McKinsey & Company
    4) Boston Consulting Group
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) McKinsey & Company
    Explanation:
    National Institution for Transforming India (Niti Aayog) has selected McKinsey & Company to set up India’s first Digital Capability Centre (DCC). McKinsey & Company supports 5 such centres globally- in Aachen, Chicago, Singapore, Venice and Beijing.The government will act as a facilitator to bring together industry, academia, and research on one platform by forming DCC.
  18. Who will be awarded with Visitor’s award 2019 in the category of Research in Humanities, Arts and Social Sciences ?
    1) Barani Ganth
    2) Sibnath Deb
    3) Dhanalakshmi
    4) Talari Rangaiah
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) Sibnath Deb
    Explanation:
    On september 9, 2019 the President’s secretariat announced the recipients of Visitor’s award 2019. The award will be presented by the president Shri Ram NathKovind at RashtrapatiBhavan in New Delhi. Prof. Sibnath Deb will be conferred with Visitor’s award 2019 in the category of Research in Humanities, Arts and Social Sciences.
    Research in Humanities, Arts and Social SciencesProf. Sibnath Deb (Department of Applied Psychology, Pondicherry University)Child protection research, especially, focus on child abuse and neglect, student’s mental health and on Human Immunodeficiency Virus (HIV), Acquired Immune Deficiency Syndrome(AIDS).
    Research in Physical SciencesProf. Sanjay  (School of Physical Sciences, Jawaharlal Nehru University, Delhi)Research in non-equilibrium statistical physics and nonlinear dynamics.
  19. Who were jointly awarded with Visitor’s award 2019 under the category “Research in Biological Sciences” ?
    1) Neeraj Sharma and Pradeep Goyal
    2) Shaon Ray and Deshdeep Sahdev
    3) Ashutosh Sharma and Shekhar C. Mande
    4) Partima and Asad Ullah Khan
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) Partima and Asad Ullah Khan
    Explanation:
    Visitor’s award which is constituted since 2014 to create healthy competition among central universities, is provided under four categories in research field. They are, Humanities, Arts and Social Sciences Physical Sciences Biological Sciences and Technology Development. ii. Joint award: This year(2019) the award in the field of research in Biological science is jointly awarded to DrPartima and Prof. AsadUllah Khan.
  20. Where was the 76th edition of the annual Venice International Film Festival Awards for 2019 held ?
    1) Venice Lido, Italy
    2) Florence, Italy
    3) Verona, Italy
    4) Turin, Italy
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) Venice Lido, Italy
    Explanation:
    The 76th Edition of the annual Venice International Film Festival Awards for 2019 was held at Venice Lido in Italy from August 28- September 7, 2019. It was organized by La Biennale di Venezia and was officially recognized by FIAPF (International Federation of Film Producers Association).
    Research in Biological SciencesProf. AsadUllah Khan (Inter-disciplinary Biotechnology Unit, Aligarh Muslim University, Uttar Pradesh)Identifying Antimicrobial resistance(AMR) of spread and control of AMR
     

    Research in Biological Sciences

    DrPartima  (Special Centre for Nanoscience, Jawaharlal Nehru University, Delhi)Research on nanobiosensors and nanobiointeractions during early stage cancer diagnosis by nanomaterials bases biosensing platform.
    Technology DevelopmentDrShaon Ray Chaudhuri (Department of Microbiology, Tripura University, Tripura)Development of microbial biofilm reactor for of dairy wastewater conversion into biofertilizer.
  21. Which film won the “Golden Lion for Best Film” in the 76th edition of the annual Venice International Film Festival Awards for 2019 ?
    1) The Lion King 2019
    2) John Wick: Chapter 3 – Parabellum
    3) Joker
    4) Avengers: Endgame
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) Joker
    Explanation:
    Joker was awarded with the Golden Lion for the Best Film award in 76th edition of the annual Venice International Film Festival Awards for 2019.
    AwardName of the filmDirector
    Golden Lion for Best FilmJokerTodd Phillips (USA)
    Silver Lion – Grand Jury PrizeJ’accuse (An Officer and a Spy)Roman Polanski (France, Italy)
    Special Jury PrizeLa Mafia Non È Piu Quella Di Una Volta (The Mafia is no longer what it used to be)Franco Maresco (Italy)
  22. Name the actress, who won the “Volpi Cup for Best Actress” in the 76th edition of the annual Venice International Film Festival Awards for 2019 .
    1) Geneviève Mnich
    2) Ariane Ascaride
    3) Anaïs Demoustier
    4) Noémie Merlant
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) Ariane Ascaride
    Explanation:
    Ariane Ascaride was awarded with the Volpi Cup for Best Actress in the 76th edition of the annual Venice International Film Festival Awards for 2019.
    AwardNameFilm
    Volpi Cup for Best ActressAriane AscarideLoria Mundi by Robert Guédiguian (France, Italy)
    Volpi Cup for Best ActorLuca MarinelliMartin Eden by Pietro Marcello (Italy, France)
    Award for Best ScreenplayYonfanJi Yuan Tai Qi Hao (No.7 CHERRY LANE) by Yonfan (Hong Kong SAR, China)
    MARCELLO MASTROIANNI AWARD for Best Young Actor or ActressToby WallaceBabyteeth by Shannon Murphy (Australia)
    Silver Lion – Award for Best DirectorRoy AnderssonOm Det Oandliga (About  Endlessness) (Sweden, Germany, Norway)
  23. Which is the only Indian International Baccalaureate (IB) school featured in the “Global Top 50 IB Schools 2019″ list by United Kingdom(UK) based education consultancy ‘Education Advisers ltd’ ?
    1) Nahar International School (NIS)
    2) Oberoi International School (OIS)
    3) American School of Bombay (ASB)
    4) Dhirubhai Ambani International School (DAIS)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) Dhirubhai Ambani International School (DAIS)
    Explanation:
    In the “Global Top 50 IB Schools 2019″ list released on September 7, 2019 by United Kingdom(UK) based education consultancy ‘Education Advisers ltd’, India’s DhirubhaiAmbani International School (DAIS), Mumbai, Maharashtra was ranked at 10th position in the list. It is also the only Indian International Baccalaureate (IB) school featured in the list.Since its inception in 2013, the DAIS has been ranked 1st position in International School in India by ‘Education World’ for 7 consecutive years.
  24. Who became the youngest person to pass the“Mahapariksha” ?
    1) Priyavrata
    2) Salman Rushdie
    3) Jhumpa Lahiri
    4) Padma Lakshmi
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) Priyavrata
    Explanation:
    On September 8, 2019, Priyavratabecame the youngest person to pass the“Mahapariksha” at the age of 16. The Mahapariksha contains 14 levels and is conducted twice in a year at Tenali(Andhra Pradesh) for the students studying ‘Shastras’ (ancient scriptures).
  25. Who stepped down as the chairman of the Chinese firm Alibaba Group on September 10, 2019 ?
    1) Daniel Yong Zhang
    2) Joseph C. Tsai
    3) Jack Ma
    4) Jack Yun
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) Jack Ma
    Explanation:
    On September 10, 2019 Jack Ma, Founder & Chairman of Chinese firm Alibaba Groups has stepped down from his post at his 55th birthday and will remain on board till 2020. Jack will be replaced by Chief Executive Officer(CEO) Daniel Zhang as its new chairman.
  26. Which typhoon hits Tokyo, Japan, composed of winds of up to 216 kilometres (134 miles) per hour ?
    1) Typhoon Tokage
    2) Typhoon Faxai
    3) Typhoon Trami
    4) Typhoon Jebi
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) Typhoon Faxai
    Explanation:
    On September 9, 2019, Typhoon Faxai has hit Tokyo, Japan. There were winds of up to 216 kilometres (134 miles) per hour. Authorities have issued non-compulsory evacuation warnings to more than 390,000 people.
  27. Which organization has released a report titled ‘Mid-Monsoon 2019 Lightning’, which is a first of its kind report in India about lighting incidents and lighting hotspots ?
    1) National Centre for Medium Range Weather Forecasting(NCMRWF)
    2) Ministry of Earth Sciences(MoES)
    3) National Weather Service(NWS)
    4) India Meteorological Department(IMD)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) India Meteorological Department(IMD)
    Explanation:
    On September 8, 2019 the India Meteorological Department(IMD) has released a report titled ‘Mid-Monsoon 2019 Lightning’ prepared by IMD’s research body Climate Resilient Observing Systems Promotion Council (CROSPC). It is a first of its kind report in India about lighting incidents and lighting hotspots.
  28. Which state was reported to have more lightning strikes than any other states in India as per the report titled ‘Mid-Monsoon 2019 Lightning’ ?
    1) Odisha
    2) West Bengal
    3) Karnataka
    4) Maharashtra
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) Odisha
    Explanation:
    Odisha was reported to have more lightning strikes than any other states in India followed by Maharashtra and Karnataka in the second and third place respectively in the last 4 months. Uttar Pradesh witnessed more lightning deaths during the same period of time followed by Bihar and Odisha in the second and third place respectively as per the report titled ‘Mid-Monsoon 2019 Lightning’ prepared by IMD’s research body Climate Resilient Observing Systems Promotion Council (CROSPC).
  29. Name the former Indian Cricketer, who was appointed as the South Africa’s Interim batting coach recently .
    1) Sameer Dighe
    2) Pravin Amre
    3) Amol Muzumpar
    4) Sairaj Bahutule
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) Amol Muzumpar
    Explanation:
    On September 9,2019, Former Indian Cricketer Amol Muzumpar has been appointed as South Africa’s Interim batting coach for three test match against India, starting from October 2. He replaces Dale Benkenstein , who resigned after the depressing performance in the World Cup 2019. Previously, Muzumpur acted as a batting coach of IPL franchise Rajasthan Royals and domestically played for Mumbai and Assam.
  30. Diego Matos has been banned for life time because of match fixing, he is associated with which sport ?
    1) Football
    2) Tennis
    3) Badminton
    4) Cricket
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) Tennis
    Explanation:
    On september 9,2019,The 31-year old Brazilian tennis player Diego Matos has been banned for life time because of match fixing and was fined $125,000. Matos was ordered to repay $12,000, received in the tournament of Ecuador. He was suspended from tennis since December 6 2018.
  31. Where was the 8th edition of Ladakh Marathon, world’s highest marathon for the year 2019 held ?
    1) Kargil, Ladakh
    2) Diskit, Ladakh
    3) Zanskar, Ladakh
    4) Leh, Ladakh
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) Leh, Ladakh
    Explanation:
    The 8th edition of Ladakh Marathon for 2019 was held from September 6-8, 2019 in Leh, Ladakh. It is the highest marathon in the world as it is held at over 11,000 feet above the mean sea level. There were more than 5500 participants from 26 countries.
  32. Who is the author of the book titled ”Savarkar: Echoes from a forgotten past, 1883-1924″ describing the life of freedom fighter and Philosopher Vinayak Damodar Savarkar, popularly known as Veer Savarkar ?
    1) Vikram Sampath
    2) Rohinton Mistry
    3) Jhumpa Lahiri
    4) Aravind Adiga
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) Vikram Sampath
    Explanation:
    Renowned Bengaluru-based historian and authorVikramSampath’srecent book”Savarkar: Echoes from a forgotten past, 1883-1924″ describing the life of freedom fighter and PhilosopherVinayakDamodarSavarkar, popularly known as Veer Savarkar, was released on August 8, 2019 by Penguin publishers.
  33. World Suicide Prevention Day is observed annually on ___________ .
    1) September 7
    2) September 8
    3) September 10
    4) September 9
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) September 10
    Explanation:
    On September 10,2019, World Suicide Prevention Day is observed every year on 10th of September.In order to raise an awareness and prevent from comitting suicide, International Association for Suicide Prevention(IASP) host this day in collabaration with global partners World Health Organisation(WHO) and World Federation for Mental Health(WFMH) every year, is launching 40 seconds of action Campaign.Today,World Health Organisation(WHO) publication releases ”Preventing Suicide:a resource for pesticide registrars and regulators”.

Static GK Quiz based on Current Affairs:

  1. Who is appointed as the governor of Telangana ?
    Answer
    Answer –  Tamilisai Soundararajan
  2. Who is the Director General(DG) of India Meteorological Department(IMD) ?
    Answer
    Answer –  Mrutyunjay Mohapatra
  3. What is the Capital and Currency of Greece ?
    Answer
    Answer –  Capital: Athens & Currency: Euro
  4. Mathikettan Shola National Park is located in which state ?
    Answer
    Answer –  Kerala
  5. Who is the President of Nepal ?
    Answer
    Answer –  Bidhya Devi Bhandari