Current Affairs Quiz: September 1 2019

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs September 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Useful Links:

Questions Based on Current Affairs September 1 2019

  1. Name the National Security Advisor (NSA) and G7 Sherpa to French President Emmanuel Macron, who visited India recently .
    1) Gérard Araud
    2) Dominique de Villepin
    3) Emmanuel Bonne
    4) Maurice Gourdault-Montagne
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) Emmanuel Bonne
    Explanation:
    On August 29, 2019, Emmanuel Bonne, Diplomatic Adviser and G7 Sherpa to French President Emmanuel Macron, arrived in New Delhi, India recently .
  2. Where was the Indo-French Strategic Dialogue 2019 held ?
    1) New Delhi, India
    2) Paris, France
    3) Mumbai, India
    4) Lyon, France
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) New Delhi, India
    Explanation:
    On August 29, 2019, Emmanuel Bonne, Diplomatic Adviser and G7 Sherpa to French President Emmanuel Macron, arrived in New Delhi, India for the biannual Indo-French Strategic Dialogue 2019.
  3. Name the Australian Minister for Resources and Northern Australia Senator, who held meeting with Dharmendra Pradhan & agreed to work towards strengthening the energy pillar of bilateral engagement .
    1) Angus Taylor
    2) Barnaby Joyce
    3) Josh Frydenberg
    4) Matthew Canavan
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) Matthew Canavan
    Explanation:
    On August 28, 2019, Union Minister of Petroleum and Natural Gas Dharmendra Pradhan held a meeting with Australian Minister for Resources and Northern Australia Senator, Matthew Canavan in New Delhi. They agreed to work towards strengthening the energy pillar of bilateral engagement.
  4. PMAY was in news recently, what does ‘A’ stands for _______ .
    1) A – AMRUT
    2) A – Awas
    3) A – Adarsh
    4) A – Abhiyan
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) A – Awas
    Explanation:
    A stands for Awas. The full form of PMAY is Pradhan Mantri Awas Yojana.
  5. Who chaired the 46th meeting of the Central Approval and Monitoring Committee (CSMC) for the year 2019?
    1) Prakash Belwade
    2) Parthasarathi Samal
    3) Durga Shanker Mishra
    4) Ajay Kumar
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) Durga Shanker Mishra
    Explanation:
    In the 46th meeting of the Central Approval and Monitoring Committee (CSMC) for the year 2019, which was chaired by Shri Durga Shanker Mishra, Secretary, Ministry of Housing & Urban Affairs in New Delhi, approved 865 proposals from 10 States for the construction of 2.99 lakh houses with an overall investment of Rs. 15,109 cr. The Central assistance will be Rs. 4,482 crore.
  6. Under which scheme, 3 Lakh houses were sanctioned during the 46th meeting of the Central Approval and Monitoring Committee (CSMC) for the year 2019 ?
    1) Pradhan Mantri Awas Yojana (Urban)(PMAY (U))
    2) Pradhan Mantri Awas Suraksha Yojana(Urban)(PMASY (U))
    3) Pradhan Mantri Awas Ujjwala Yojana (Urban)(PMAUY (U))
    4) Pradhan Mantri Awas Bhartam Yojana (Urban)(PMABY (U))
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) Pradhan Mantri Awas Yojana (Urban) [PMAY (U)]
    Explanation:
    3 Lakh houses sanctioned under Pradhan Mantri Awas Yojana (Urban) [PMAY (U)] in the 46th meeting of the Central Approval and Monitoring Committee (CSMC) for 2019.
  7. Which country’s Home Minister, K Shanmugam hold a meeting with Amit Shah in New Delhi and discussed bilateral and regional issues of mutual interest ?
    1) Malaysia
    2) Singapore
    3) Nepal
    4) Sri lanka
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) Singapore
    Explanation:
    On August 31, 2019, The Union Home Minister Shri Amit Shah met his Singaporean counterpart K Shanmugam in New Delhi and they discussed bilateral and regional issues of mutual interest.
  8. Name the Indian delegate, who visited Russia to strengthen bilateral relationship between India and Russia in energy and steel sectors .
    1) Ravi Shankar Prasad
    2) Piyush Goyal
    3) Prakash Javadekar
    4) Dharmendra Pradhan
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) Dharmendra Pradhan
    Explanation:
    Union Minister of Petroleum & Natural Gas and Steel, Shri Dharmendra Pradhan visited Moscow, Russia from August 29-30, 2019 on the invitation of Minister of Energy of Russian Federation Mr Alexander Novak to strengthen bilateral relationship between India and Russia in energy and steel sectors.
  9. Which countries tied at the top spot in the Ipsos‘s “Global Happiness Survey” 2019?
    1) France and United States
    2) Australia and Canada
    3) Great Britain and China
    4) Saudi Arabia and Germany
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) Australia and Canada
    Explanation:
    Australia and Canada topped in the “Global Happiness Survey”.
    CountryPercentage
    Australia and Canada86%
    China83%
    Great Britain82%
    France80%
    United States79%
    Saudi Arabia and Germany78%
  10. What is the rank of India in the Ipsos‘s “Global Happiness Survey” 2019 ?
    1) 7th
    2) 8th
    3) 9th
    4) 10th
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) 9th
    Explanation:
    As per the “Global Happiness Survey” conducted by market research firm Ipsos, India is ranked 9th with 77% on happiness index among 28 global markets. The top determinants for Indians to stay happy are Personal safety and security, friends and feeling in control of life, good financial conditions and physical well-being along with hobbies and interests.
  11. Name the tech firm, that has partnered with Ministry of Electronics and Information Technology(MeitY) and launched a ‘Build for Digital India’ programme .
    1) TCS
    2) Microsoft
    3) Facebook
    4) Google
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) Google
    Explanation:
    On August 31, 2019, The Ministry of Electronics and Information Technology(MeitY) has signed a statement of intent with multinational technology company, Google for rolling out ‘Build for Digital India’ programme, which will provide engineering students with a platform to develop market-ready, technology-based solutions that deals with key social challenges.
  12. Which country will overtake China as the largest importer of coking coal by 2025, as per “Fitch Solutions Macro Research” ?
    1) India
    2) United States
    3) Japan
    4) Russia
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) India
    Explanation:
    According to the report of Fitch Solutions Macro Research, India will overtake China as the largest importer of coking coal by 2025. It has been estimated that India’s coking coal consumption will grow at an annual average rate of 5.4% between 2019 and 2028, driven by an equally robust expansion in steel production.
  13. Government of India accepts the resignation of Anshula Kant on September 1,2019, she served as the Managing Director(MD) of which of the following bank ?
    1) Punjab and National Bank(PNB)
    2) State Bank of India(SBI)
    3) Canara Bank
    4) Union Bank of India
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) State Bank of India(SBI)
    Explanation:
    On September 1, 2019, The Central Government has accepted the resignation of Anshula Kant, Managing Director (MD) of State Bank of India (SBI). This comes after her appointment as the MD and Chief Financial Officer (CFO) of World Bank Group.
  14. Who was appointed as the 25th Director General (DG) of BSF(Border Security Force)?
    1) Lachhu Ram
    2) Rajni Kant Mishra
    3) Vivek Kumar(V.K) Johri
    4) Sanjeev Kumar Singh
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) Vivek Kumar(V.K) Johri
    Explanation:
    On August 31, 2019, Vivek Kumar (V.K) Johri, a 1984-batch Indian Police Service (IPS) officer of Madhya Pradesh cadre took charge as the 25th Director General (DG) of the country’s primary border defence organization, BSF (Border Security Force). He succeeds Rajni Kant Misra, who retired on August 31, 2019.
  15. Where was the SAFF (South Asian Football Federation) U-15 Championship 2019 held ?
    1) New Delhi
    2) Odisha
    3) Bihar
    4) West Bengal
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) West Bengal
    Explanation:
    SAFF (South Asian Football Federation) U-15 Championship 2019 held in Kalyani Stadium, West Bengal from August 21 – 31, 2019.
  16. Which country won the SAFF (South Asian Football Federation) U-15 Championship 2019 ?
    1) India
    2) Nepal
    3) Bangladesh
    4) Srilanka
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) India
    Explanation:
    On August 31, 2019, The India Under-15 team has defeated Nepal with 7-0 score in the final of the SAFF (South Asian Football Federation) U-15 Championship 2019 held in Kalyani Stadium, West Bengal from August 21 – 31, 2019. This victory means that India has now become the most successful team in the history of the tournament as it won the title for the 3rd time. Earlier, India won the trophy in 2013 and 2017 in Nepal.
  17. Which state will host the 36th National Games from October 20 – November 4, 2020 ?
    1) Assam
    2) Goa
    3) Odisha
    4) West Bengal
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) Goa
    Explanation:
    On August 31, 2019, The Indian Olympic Association(IOA), a body responsible for selecting athletes to represent India at the international athletic meets stated that the much-delayed 36th National Games will be held in Goa from October 20 – November 4, 2020. The IOA fixed the date after meeting with the Goa delegation in New Delhi.

Static GK Quiz based on Current Affairs:

  1. Gorumara National Park is located in which state ?
    Answer
    Answer – West Bengal
  2. Who is the President of Indian Olympic Association(IOA) ?
    Answer
    Answer – Narinder Dhruv Batra
  3. What is the tagline of State Bank of India(SBI) ?
    Answer
    Answer – The Nation banks on us; Pure Banking Nothing Else; With you all the way
  4. What is the Capital and Currency of Australia ?
    Answer
    Answer – Capital: Canberra & Currency: Australian dollar
  5. Who is the Prime Minister of Singapore ?
    Answer
    Answer –  Lee Hsien Loong