AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs October 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Useful Links:

Questions Based on Current Affairs October 9 2019

  1. Till which month, cabinet has relaxed the Aadhaar seeded data as a pre-condition for the release of Rs 6,000 under Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-Kisan) Scheme as on October 9, 2019?
    1) 30th April, 2020
    2) 31st January, 2020
    3) 31st December, 2019
    4) 30th November, 2019
    5) None of these
    Answer-4) 30th November, 2019
    Explanation:
    Approval was given for the relaxation of the mandatory requirement of Aadhaar seeded data as a pre-condition for release of funds to the beneficiaries under the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-Kisan) scheme till 30th November, 2019.

  2. How much percent of Dearness Allowance (DA) to Central Government employees and Dearness Relief (DR) to pensioners were approved by cabinet on October 9, 2019 ?
    1) 11%
    2) 17%
    3) 15%
    4) 13%
    5) None of these
    Answer-2) 17%
    Explanation:
    On the recommendations of the 7th Central Pay Commission (CPC), an approval was given to release an additional installment of Dearness Allowance (DA) to Central Government employees and Dearness Relief (DR) to pensioners with effect from 01.07.2019 representing an increase of 5% over the existing rate of 12% of the Basic pay/Pension to 17%, to compensate for price rise.

  3. Name the “tele-education” project, launched by the External Affairs Minister(EAM) Shri Subrahmanyam Jaishankar for all the 54 African countries in New Delhi on the 55th anniversary of Indian Technical and Economic Cooperation(ITEC)?
    1) e-Shakthieducation
    2) e-Edu
    3) e-Vidyabharti
    4) e-ArogyaBharti
    5) None of these
    Answer-3) e-Vidyabharti
    Explanation:
    On October 7, 2019 the External Affairs Minister(EAM) Shri Subrahmanyam Jaishankar inaugurated e-Vidyabharti (tele-education) and e-ArogyaBharti(Tele-Medicine) projects for all the 54 African countries in New Delhi on the 55th anniversary of Indian Technical and Economic Cooperation(ITEC) which is India’s flagship capacity building programme. These are e-learning platforms to ease the delivery of online education. It will serve as a digital bridge between India and Africa. These will be delivered by Telecommunications Consultants India Ltd (TCIL).

  4. Name the India’s first dedicated two long-haul special aircraft equipped with missile defence systems that will serve Prime Minister Narendra Modi, President Ram Nath Kovind and Vice President Venkaiah Naidu ?
    1) Boeing 777-300ER aircraft
    2) Boeing 737-300ER aircraft
    3) Boeing 757-300ER aircraft
    4) Boeing 797-300ER aircraft
    5) None of these
    Answer-1) Boeing 777-300ER aircraft
    Explanation:
    India’s first dedicated two long-haul special Boeing 777-300ER aircraft equipped with missile defence systems that will serve Prime Minister Narendra Modi, President Ram Nath Kovind and Vice President Venkaiah Naidu is likely to reach New Delhi, India by June 2020. As per the proposal, It will be kept under control by Indian Airforce (IAF) rather than Air India. If IAF got the charge of plane then the name also changes from Air India One to Air Force One.

  5. Where did the environment ministry has given the approval for developing a commercial airport worth Rs.1,400 crores on October 7, 2019 ?
    1) Varanasi, Uttar Pradesh
    2) Guwahati, Assam
    3) Kolkata, West Bengal
    4) Kutch, Gujarat
    5) None of these
    Answer-4) Kutch, Gujarat
    Explanation:
    On October 7, 2019, the union environment ministry has given its approval for developing a commercial airport in Kutch, Gujarat worth 1,400 crores. This proposed project which is expected to be commissioned in 2021-22, is to be developed by Mundra International Airport Pvt Ltd, Gujarat. As a part of the project, the existing airstrip in Mundra will be developed into a full-fledged commercial airport serving Boeing 747-400 category aircraft.

  6. Which university has partnered with the Ministry of Skill Development and Entrepreneurship (MSDE) to launch a new 2-year program called ‘Mahatma Gandhi National Fellowship’ (MGNF) ?
    1) Bangalore Institute of Technology
    2) Indian Institute of Management- Bangalore (IIMB)
    3) Indian Institute of Science – Bangalore (IISB)
    4) International Institute of Information Technology- Bangalore(IITB)
    5) None of these
    Answer-2) Indian Institute of Management- Bangalore (IIMB)
    Explanation:
    On October 9, 2019, The Ministry of Skill Development and Entrepreneurship (MSDE) in partnership with the Indian Institute of Management- Bangalore (IIMB) will launch a new 2-year program called ‘Mahatma Gandhi National Fellowship’ (MGNF). It will be delivered by IIMB’s Centre of Public Policy (CPP).

  7. Which country topped in the World Economic Forum(WEF)’s 2019 Global Competitiveness Index 4.0. ?
    1) Switzerland
    2) Netherlands
    3) Singapore
    4) United States
    5) None of these
    Answer- 3) Singapore
    Explanation:
    On October 8, 2019 the World Economic Forum(WEF) released its report on 2019 Global Competitiveness Index 4.0. The index was topped by Singapore as the world’s most competitive economy by replacing the United States in second place.

  8. What is the rank of India in the World Economic Forum(WEF)’s 2019 Global Competitiveness Index 4.0. ?
    1) 68
    2) 70
    3) 60
    4) 75
    5) None of these
    Answer-1) 68
    Explanation:
    On October 8, 2019 the World Economic Forum(WEF) released its report on 2019 Global Competitiveness Index 4.0. In the index, India was ranked 68th in the list, which is down by 10 places from its previous rank of 58 in 2018. The index was topped by Singapore as the world’s most competitive economy by replacing the United States in second place.

  9. Name the fintech startup, which received the Non-Banking Financial Company (NBFC) license from the Reserve Bank of India (RBI) through its subsidiary ‘Ekagrata’ ?
    1) CreditVidya
    2) Kissht
    3) Capital Float
    4) Shubh Loans
    5) None of these
    Answer-4) Shubh Loans
    Explanation:
    On October 8, 2019, Shubh Loans, a Bengaluru-based fintech sector start-up, has received a Non-Banking Financial Company (NBFC) license from the Reserve Bank of India (RBI) through its subsidiary ‘Ekagrata ‘of its parent company Datasigns Technologies.It has raised series A2 funding of Rs 34 crore (USD 4.8 million) already from Omidyar Network India.

  10. Which organization has released the report titled “World Development Report (WDR) 2020: Trading for Development in the Age of Global Value Chains” ?
    1) World Trade Organization (WTO)
    2) World Bank (WB)
    3) United Nation (UN)
    4) International Monetary Fund (IMF)
    5) None of these
    Answer-2) World Bank (WB)
    Explanation:
    On October 8, 2019, World Bank (WB) released a report titled “World Development Report (WDR) 2020: Trading for Development in the Age of Global Value Chains”. According to the report, Global value chains (GVCs) can help the developing economies to enhance growth. GVC describes the people and activities involved in the production of a good or service and its supply, distribution, and post-sales activities when activities must be coordinated across geographies.

  11. Name the organization, that has tied up with the Bombay Stock Exchange(BSE) to promote the micro, small and medium industries (MSME) and startups in New Delhi?
    1) All India Management Association(AIMA)
    2) National Association of Software and Services Companies(NASSCOM)
    3) Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry(FICCI)
    4) Confederation of Indian Industry(CII)
    5) None of these
    Answer-3) Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry(FICCI)
    Explanation:
    On October 7, 2019, In order to promote the micro, small and medium industries (MSME) and startups, BSE (Bombay Stock Exchange ) has organized a discussion session in collaboration with FICCI (Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry) in New Delhi. The purpose of this session was to identify shortcomings in existing policies and suggest good policies.

  12. Who won the 2019 Nobel Prize in the field of chemistry for their pivotal role in making lithium-ion batteries ?
    1) John B Goodenough, M Stanley Whittingham and Akira Yoshino
    2) Edwin Mattison McMillan, Kurt Alder and John B Goodenough
    3) Kurt Alder, M Stanley Whittingham and Akira Yoshino
    4) Otto Paul Hermann Diels, M Stanley Whittingham and Kurt Alder
    5) None of these
    Answer-1) John B Goodenough, M Stanley Whittingham and Akira Yoshino
    Explanation:
    On October 8, 2019, The Royal Swedish Academy of Sciences (RSAS) has awarded the 2019 Nobel Prize in the field of chemistry to John B Goodenough (97), M Stanley Whittingham (77) and Akira Yoshino (71) for their pivotal role in making lithium-ion batteries. The trio shares the prize money of 9 million kronor (£738,000).

  13. Name the oldest person, who received the Nobel prize ?
    1) Akira Yoshino
    2) William Francis Giauque
    3) M Stanley Whittingham
    4) John Bannister Goodenough
    5) None of these
    Answer-4) John Bannister Goodenough
    Explanation:
    John Bannister Goodenough is a German American professor at the University of Texas at Austin, US. He becomes the oldest winner of a Nobel prize. The previous record-holder was Arthur Ashkin, who won the Physics Nobel in 2018 at 96. Goodenough doubled the lithium battery’s potential, creating the right conditions for a vastly more powerful and useful battery.

  14. Who received the honorary Doctorate of Arts degree from the University of Salford in Greater Manchester, England ?
    1) Varsha Bhosle
    2) Asha Bhosle
    3) Lata Mangeshkar
    4) Anup Jalota
    5) None of these
    Answer-2) Asha Bhosle
    Explanation:
    On October 7, 2019, the University of Salford in Greater Manchester, England honored Indian playback singer Asha Bhosle (86) with an honorary Doctorate of Arts degree in recognition of her contribution to the field of music & her role in inspiring future generations to participate in the arts and media.

  15. Where was the XLIX (49th) World Artistic Gymnastics Championships for the year 2019 held ?
    1) Paris, France
    2) Beijing, China
    3) Stuttgart, Germany
    4) Berlin, Germany
    5) None of these
    Answer-3) Stuttgart, Germany
    Explanation:
    XLIX (49th) World Artistic Gymnastics Championships for 2019 are being held at the Hanns-Martin-Schleyer-Halle in Stuttgart, Germany from October 4- 13, 2019. They are organized by the International Gymnastics Federation (FIG) and the German Gymnastics Federation (GGF). These are held annually in the non-Olympic years.

  16. What is the rank of India in the latest International Cricket Council (ICC) women’s One Day International (ODI) team rankings ?
    1) Second
    2) Fourth
    3) Third
    4) First
    5) None of these
    Answer-1) Second
    Explanation:
    On October 7, 2019 in the latest International Cricket Council (ICC) women’s One Day International (ODI) team rankings, India has maintained its second position and has also increased it points lead over England which is ranked at the 3rd position. The list was topped by Australia.

  17. Bastian Schweinsteiger is associated with which sport, who has announced his retirement recently?
    1) Chess
    2) Tennis
    3) Cricket
    4) Football
    5) None of these
    Answer-4) Football
    Explanation:
    On October 8, 2019, German footballer Bastian Schweinsteiger from the Germany national football team, has announced his retirement from the game at the age of 35. Schweinsteiger earned 121 caps for his country, scoring 24 goals. He also led his team to win the 2014 World Cup in Brazil by defeating Argentina.

  18. Who is the author of the book titled “Carpenters and Kings: Western Christianity and the Idea of India” ?
    1) Preeti Shenoy
    2) Siddhartha Sarma
    3) Khushwant Singh
    4) Mulk Raj Anand
    5) None of these
    Answer-2) Siddhartha Sarma
    Explanation:
    Book titled “Carpenters and Kings: Western Christianity and the Idea of India” written by Siddhartha Sarma was released. It is published by Penguin Hamish Hamilton India. It examines the history of Christianity in India in the context of local and global events.

  19. Which month is celebrated as the “Breast Cancer Awareness month” for the year 2019 ?
    1) August
    2) September
    3) October
    4) November
    5) None of these
    Answer-3) October
    Explanation:
    The Breast Cancer Awareness month is observed annually from October 1 till October 31 in order to raise awareness about the disease and also to raise funds for its research, diagnosis, prevention, etc. On October 7, 2019, Indian shuttler PV Sindhu launched the world’s first ‘Life-size Augmented Reality'(AR) technology in the “ABC of breast health” app.

  20. On which date, World Post Day is observed annually ?
    1) October 9
    2) October 8
    3) October 7
    4) October 6
    5) None of these
    Answer-1) October 9
    Explanation:
    World Post Day is observed annually on October 9 by the United Nations(UN) commemorating the anniversary of the establishment of the Universal Postal Union(UPU) in 1874 in Bern, Switzerland. The day was mooted by an Indian, Anand Mohan Narula, during the UPU Congress held in Tokyo, Japan in 1969. It was formed under the resolution (UPU/1969/Res.C.11).

Static GK Quiz based on Current Affairs:

  1. Which state is set to get its 7th tiger reserve named, “Ratapani Tiger Reserve” ?
    Answer- Madhya Pradesh
    Explanation:
    Recently declared the Tiger State Of India, Madhya Pradesh is inching closer to getting its seventh tiger reserve — the Ratapani Tiger Reserve.

  2. Who is the Director General(DG) of World Health Organisation(WHO) ?
    Answer-Tedros Adhanom

  3. What is the Capital and Currency of El Salvador ?
    Answer-Capital: San Salvador & Currency: United States Dollar

  4. Van Vihar National Park is in news recently, it is located in which state ?
    Answer- Bhopal, Madhya Pradesh
    Explanation:
    Van Vihar National Park in Madhya Pradesh was in news recently because the oldest tigress in the Park ”Priya”, died due to age-related issues.

  5. Where is the head quarter of World Economic Forum(WEF) ?
    Answer-Cologny, Switzerland