Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz: October 23 2019

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs October 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Useful Links:

Questions Based on Current Affairs October 23 2019

  1. Which Armed force, is set to conduct the exercise codenamed “Sindhu Sudarshan” to evaluate the capability of the defence services in an integrated air-land battle in Rajasthan deserts ?
    1) Indian Navy (IN)
    2) Indian Army (IA)
    3) Indian Airforce(IA)
    4) All the above
    5) None of these
    Answer-2) Indian Army (IA)
    Explanation:
    The Indian Army (IA) is to conduct exercise codenamed “Sindhu Sudarshan” for the year 2019 in the deserts of Rajasthan from November 29 to December 4, 2019. The aim of this exercise is to evaluate the capability of the defence services in an integrated air-land battle.

  2. Name the Indian City, which topped in the Mobile download speed as per the report released by Ookla .
    1) Hyderabad
    2) Indore
    3) Visakhapatnam
    4) Mumbai
    5) None of these
    Answer-4) Mumbai
    Explanation:
    Mumbai topped in the Mobile download speed as per the report released by Ookla.They were relatively flat in India, fluctuating between 10.63 Mbps and 11.18 Mbps during Q2-Q3 2019. Mumbai (11.87 Mbps), Indore (11.80 Mbps), Visakhapatnam (11.74 Mbps), Hyderabad (11.48) and Kolkata (11.46 Mbps) had the fastest mobile download speeds. The slowest mean download speed was measured in Lucknow (8.94 Mbps).

  3. Which Indian City has became the fastest mean download speed over fixed broadband ?
    1) Chennai
    2) Mumbai
    3) Hyderabad
    4) Bengaluru
    5) None of these
    Answer-1) Chennai
    Explanation:
    Chennai became the fastest mean download speed over fixed broadband (51.07 Mbps), followed by Bengaluru (42.50 Mbps) and Hyderabad (41.68 Mbps). The slowest download speeds were measured in Nagpur (20.10 Mbps), followed by Pune (22.78 Mbps) and Kanpur (23.20 Mbps).

  4. What will be the theme of “Hunar Haat” exhibhition for the year 2019 & 2020 ?
    1) “Innovate: Evolve, Progress: Exploring Science since 40 years”
    2) “Towards a Common Future”
    3) “Ek Bharat Shresth Bharat”
    4) “Hear the Future”
    5) None of these
    Answer-3) “Ek Bharat Shresth Bharat”
    Explanation:
    On October 22, 2019, Union Minority Affairs Minister Mr. Mukhtar Abbas Naqvi notified that the “Hunar Haat” exhibition will be organised at North Central Zone Cultural Centre in Prayagraj, Uttar Pradesh (UP) from November 1-10, 2019. All the “Hunar Haat”, to be organised in 2019 and 2020 will be based on the theme of “Ek Bharat Shresth Bharat”. It is organized by the Minority Affairs Ministry.

  5. Which country topped in the contribution for global wealth growth with $3.8 trillion as per the 10th edition of the 2019 Credit Suisse Global Wealth Report ?
    1) Russia
    2) United States (US)
    3) India
    4) China
    5) None of these
    Answer-2) United States (US)
    Explanation:
    United States (US) topped in the contribution for global wealth growth with $3.8 trillion as per the 10th edition of the 2019 Credit Suisse Global Wealth Report.As per the report United States (US), China and Europe contributed the most towards global wealth growth and topped with $3.8 trillion, $1.9 trillion and $1.1 trillion respectively. Also the global wealth during the past year grew by 2.6% to $360 trillion and wealth per adult reached a new record high of $70,850.

  6. Which country has became the fastest wealth creator in the world in 2019, whose household wealth grew by 5.2% according to 10th Credit Suisse Global Wealth Report 2019 ?
    1) Russia
    2) United States (US)
    3) India
    4) China
    5) None of these
    Answer- 3) India
    Explanation:
    India became the fastest wealth creator in the world in 2019, with household wealth in dollar terms growing faster by 5.2%than any other region. Total wealth in India increased 4 times between 2000 and 2019. India also ranked 5th globally in terms of the number of ultra-high net worth individuals. Net wealth per adult grew at 3.3%, but slower than the average of 11% growth rate reported in the 20 years till 2019. Wealth per Indian adult was at $14,569. However, the average number is skewed (suddenly changed) heavily by a few wealthy individuals.

  7. Which organization has carried out the Supply Chain Dynamics and Food Inflation in India survey 2019 ?
    1) Reserve Bank of India(RBI)
    2) Food Corporation of India(FCI)
    3) National Bank for Agriculture and Rural Development(NABARD)
    4) Securities and Exchange Board of India(SEBI)
    5) None of these
    Answer- 1) Reserve Bank of India(RBI)
    Explanation:
    On October 11, 2019, As per the Reserve Bank of India’s (RBI) Supply Chain Dynamics and Food Inflation in India survey 2019 carried out across 18 states, Indian farmers get average share in the consumers’ rupee in the range between 28 % and 78 % across 14 crops, with a lower share in the case of perishables (particularly, vegetables like potato and onion) and higher share in case of non-perishables (such as oilseeds and spices).

  8. Name the Financial Service firm, which received the non-banking finance company (NBFC) license from the Reserve Bank of India (RBI) recently .
    1) Incap Financial Services Limited
    2) IFCI Financial Services Ltd.
    3) Adroit Financial Services Pvt. Ltd.
    4) Vreedhi Financial Services (VFS)
    5) None of these
    Answer- 4) Vreedhi Financial Services (VFS)
    Explanation:
    The Reserve Bank of India (RBI) gave Vreedhi Financial Services (VFS) a license to act as a non-banking finance company (NBFC). It’s objective is to provide credit and other services to micro-enterprises operating in tier two-three cities and small towns.

  9. Which entity has signed a partnership agreement with Indian Dental Association (IDA) to offer EMIs (equated monthly installments) for patients getting dental treatments ?
    1) Centbank Financial Services Ltd.
    2) Aditya Birla Finance Limited (ABFL)
    3) Ratnabali Capital Markets Ltd.
    4) Blend Financial Services Ltd.
    5) None of these
    Answer-2) Aditya Birla Finance Limited (ABFL)
    Explanation:
    On October 22, 20219, A leading well-diversified financial services company, Aditya Birla Finance Limited (ABFL) has signed a partnership agreement with Indian Dental Association (IDA) to offer EMIs (equated monthly installments) for patients getting dental treatments, during 11th world dental show 2019 held in Mumbai, Maharashtra.

  10. Name the bank that has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Government e-Marketplace (GeM) for payment-related services .
    1) Indian Bank
    2) Canara Bank
    3) Federal Bank
    4) State Bank of India
    5) None of these
    Answer-3) Federal Bank
    Explanation:
    On October 23, 2019, A Memorandum of Understanding (MoU) was signed between Government e-Marketplace (GeM) and Federal Bank to offer a number of services including transfer of funds through GeM Pool Accounts (GPA), advising of Performance Bank Guarantees (e-PBG) and Earnest Money Deposit (EMD) to the registered users on the portal. It was signed by S. Suresh Kumar, Addl. Chief Executive Officer (CEO), GeM and R. Vardharajan, Country Head – Government Business, Federal Bank along with Deepesh Gehlot, Director (GeM) and Hemant Mahindru, State Business Head – Government Business, Federal Bank in the presence of Talleen Kumar, CEO, GeM.

  11. Who were named as the brand ambassadors of ‘Bharat Ki Laxmi‘ movement ?
    1) Deepika Padukone and Pusarla Venkata(PV) Sindhu
    2) Ayushmann Khurrana and Deepika Padukone
    3) Deepika Padukone and Ranveer Singh
    4) Virat Kohli and Anushka Sharma
    5) None of these
    Answer-1) Deepika Padukone and Pusarla Venkata(PV) Sindhu
    Explanation:
    On October 22, 2019 Bollywood actress Deepika Padukone and Indian badminton player Pusarla Venkata Sindhu were named as the brand ambassadors of ‘Bharat Ki Laxmi‘ movement.

  12. To which country, Arun Kumar Sahu was concurrently accredited as the next new High Commissioner ?
    1) Trinidad and Tobago
    2) Guyana
    3) Suriname
    4) Grenada
    5) None of these
    Answer-4) Grenada
    Explanation:
    On October 22, 2019, the present High Commissioner of India to the Republic of Trinidad and Tobago, Shri Arun Kumar Sahu was concurrently accredited as the next new High Commissioner of India to Grenada, by replacing Bishwadip Dey, with residence in Port of Spain.

  13. Who was appointed to raise awareness and speak up against sexual abuse of children by United Nations Children’s Fund (UNICEF) and Union Ministry of Women and Child Development (MWCD) ?
    1) Ranveer Singh
    2) Ayushmann Khurrana
    3) Arjun Kapoor
    4) Vicky Kaushal
    5) None of these
    Answer-2) Ayushmann Khurrana
    Explanation:
    On October 22, 2019, The United Nations Children’s Fund (UNICEF) and Union Ministry of Women and Child Development (MWCD) appointed Bollywood actor Ayushmann Khurrana to raise awareness and speak up against sexual abuse of children. He recently shot a video on the Protection of Children from Sexual Offences Act (POCSO) to educate the people on the same and it will be played on social media, television and cinema halls. The Act aims to make people aware of the protection and legal support that it offers against child sexual abuse.

  14. Name the cricketer, who was appointed as the 39th President of the Board of Control for Cricket in India (BCCI) .

    1) Maharajkumar
    2) Kapil Dev
    3) Sourav Ganguly
    4) Sachin Tendulkar
    5) None of these
    Answer-3) Sourav Ganguly
    Explanation:
    On October 23, 2019, At the BCCI’s General Body meeting in Mumbai, former Indian cricket team captain Sourav Ganguly, aged 47, took over as the 39th President of the Board of Control for Cricket in India (BCCI). Prior to his appointment, C K Khanna served as the interim president. With this, the 33-month reign of the Supreme Court-appointed Committee of Administrators (CoA) has come to an end.He will serve only 9 months as BCCI president.He became the second captain to become a full-time president after former Indian captain, Maharajkumar of Vizianagram or Vizzy.

  15. Which entity was decided to merge with Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL) by government recently ?
    1) Mahanagar Telephone Nigam Limited (MTNL)
    2) Tata Docomo
    3) Jio
    4) Vodafone Idea
    5) None of these
    Answer-1) Mahanagar Telephone Nigam Limited (MTNL)
    Explanation:
    On October 23, 2019, As per the Union Minister for Communications and Electronics and Information Technology , Ravi Shankar Prasad, the Central government has decided to merge the loss-making state-owned telecom companies, Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL) and Mahanagar Telephone Nigam Limited (MTNL) to revive them. The revival plan includes raising funds through sovereign bonds, monetization of corporate assets and voluntary retirement schemes (VRS) for employees

  16. Which type of Brahmos missile was test fired from mobile platform by Indian Air Force(IAF) recently ?
    1) Anti-ship missile
    2) Land-attack missile
    3) Air-launched cruise missile
    4) Surface to Surface Missile
    5) None of these
    Answer-4) Surface to Surface Missile
    Explanation:
    On October 21 and 22, 2019 the Indian Air Force(IAF) has successfully test-fired 2 Brahmos surface to surface missile .The test-firing was a part of routine operational training.

  17. Where was the Brahmos surface to surface missile test fired ?
    1) Visakhapatnam, Andhra Pradesh
    2) Trak Island, Andaman Nicobar Islands
    3) Balasore, Odisha
    4) Bengaluru, Karnataka
    5) None of these
    Answer-2) Trak Island, Andaman Nicobar Islands
    Explanation:
    On October 21 and 22, 2019 the Indian Air Force(IAF) has successfully test-fired 2 Brahmos surface to surface missile from mobile platform at Trak Island of the Andaman Nicobar Islands. The test-firing was a part of routine operational training.

  18. What is the strike range of the Brahmos surface to surface missile ?
    1) 100kms
    2) 200kms
    3) 300kms
    4) 400kms
    5) None of these
    Answer-3) 300kms
    Explanation:
    On October 21 and 22, 2019 the Indian Air Force(IAF) has successfully test-fired 2 Brahmos surface to surface missile from mobile platform at Trak Island of the Andaman Nicobar Islands. The test-firing was a part of routine operational training. Both the missiles, 2.5 tonnes each, directly hit the mock target close to 300kms away. The ground targets were engaged with accuracy from mobile platform.

  19. Name the world’s loudest bird which hits 125.4 decibels.
    1) Male White Bellbird(Procnias albus)
    2) Screaming Phias (Lipaugus vociferans)
    3) Hawkheads
    4) Alexandrines
    5) None of these
    Answer-1) Male White Bellbird(Procnias albus)
    Explanation:
    The male white bellbird(Procnias albus) is the world’s loudest bird which hits 125.4 decibels, as loud as a very loud rock concert. This study was published in the journal Current Biology. The call by the bird is made as part of their mating rituals and its mating call is about three times louder than screaming phias (Lipaugus vociferans) — the previous loudest bird singer.

  20. Which city is set to host the 2024 summer olympic and paralympic games ?
    1) New Delhi, India
    2) Tokyo, Japan
    3) Beijing, China
    4) Paris, France
    5) None of these
    Answer-4) Paris, France
    Explanation:
    On October 22, 2019 the organising committee of the Paris(France) 2024 summer olympic and paralympic games officially known as the Games of the XXXIII Olympiad has unveiled its new emblem. The logo is created with combination of 3 symbols connected to the Olympics and France. The symbols are the gold medal depicted as the yellow circle, the Olympic and Paralympic flames, and Marianne- the mascot for the Paris game which is the French symbol of the revolution and the Republic’s ideals of liberty, egality (equality) and fraternity.

  21. Abhishek Nayar is associated with which sport, who announced retirement recently ?
    1) Football
    2) Cricket
    3) Badminton
    4) Tennis
    5) None of these
    Answer- 2) Cricket
    Explanation:
    On October 23, 2019, Indian team all-rounder, Abhishek Mohan Nayar (36) of Secunderabad, Telangana, has announced his retirement from all forms of cricket. He played first-class cricket for Mumbai & played three ODIs (One-day Internationals) for India.

  22. Against which country, India had whitewashed the test series by winning all the 3 matches in the test series for the first time ?
    1) New zealand
    2) Bangladesh
    3) South Africa
    4) Australia
    5) None of these
    Answer-3) South Africa
    Explanation:
    India vs South Africa Test Series was held in India in which India won the 3 match series by 3-0. It was the first time that India whitewashed South Africa in the history of Test cricket. The South Africa cricket team toured India from September 15, 2019, to play 3 test matches and 3 Twenty 20 International series (match drawn).

  23. Who surpassed former Australia cricketer Don Bradman’s record of the most number of 150 plus scores as captain in international cricket ?
    1) Virat Kohli
    2) Rohit Sharma
    3) MS Dhoni
    4) Ravichandran Ashwin
    5) None of these
    Answer-1) Virat Kohli
    Explanation:
    Virat Kohli surpassed former Australia cricketer Don Bradman’s record of the most number of 150 plus scores as captain in international cricket in the 2nd test match. The former has nine scores of 150 plus while captaining India, whereas the latter had eight scores of more than 150.

  24. Who became the third Indian to reach the top 10 in all three formats ?
    1) Virat Kohli
    2) Rohit Sharma
    3) MS Dhoni
    4) Ravichandran Ashwin
    5) None of these
    Answer-2) Rohit Sharma
    Explanation:
    Rohit Sharma became the third Indian to reach the top 10 in all three formats after captain Virat Kohli and retired opener Gautam Gambhir. He advanced 12 places to 10th position in the ICC Test Player Rankings.

  25. Paralympic athlete Marieke vervoort ends her life with euthanasia, she belonged to which country ?
    1) New Zealand
    2) Russia
    3) England
    4) Belgium
    5) None of these
    Answer-4) Belgium
    Explanation:
    On October 22, 2019, Marieke Vervoort, Belgian Paralympic athlete has ended her life at the age of 40 through euthanasia (the practice of intentionally ending a life to relieve pain and suffering). Euthanasia is legal in Belgium. She won gold in the 100 meters and silver in the 200 meters at the 2012 London Games, while at the Rio Games 2016 she managed to win silver in the 400 meters and bronze in the 100 meters.

  26. TP Radhamani passed away recently, she was a __________ .
    1) Director
    2) Producer
    3) Actor
    4) Politician
    5) None of these
    Answer-3) Actor
    Explanation:
    On October 20, 2019, Veteran actress TP Radhamani who was predominantly active in Malayalam & Tamil films passed away in Chennai,Tamil Nadu due to cancer. She was 67. Hailing from Palakkad district of Kerala, Radhamani began her acting career at the age of 14. She has also appeared in a few hindi films.Radhamani acted in more than 105 films & is better known for her role in ‘Utharayanam’. ‘Oru Yathramozhi’-1997 film was her last Malayalam movie.

  27. Who is the author of the book titled “Ten Studies in Kashmir: History and Politics” ?
    1) Kashi Nath Pandit
    2) Braj Kachru
    3) Arun Shourie
    4) Yashwant Sinha
    5) None of these
    Answer-1) Kashi Nath Pandit
    Explanation:
    On October 22, 2019, An Indian historian, educationist and Padma Shri recipient, Kashi Nath Pandit’s new book entitled “Ten Studies in Kashmir: History and Politics”, published by Academic Foundation, has been released by vice-chancellors of various universities at a function at the Jammu University in Jammu and Kashmir (J&K).

  28. Find the final book of late British economist Anthony Barnes Atkinson, which was released by the Penguin Random House recently ?
    1) The Code of Capital: How the Law Creates Wealth and Inequality
    2) Measuring Poverty around the World
    3) The Technology Trap: Capital, Labor, and Power in the Age of Automation
    4) Inequality: What Can Be Done?
    5) None of these
    Answer-2) “Measuring Poverty around the World”
    Explanation:
    On October 22, 2019, the final book of late British economist Anthony Barnes Atkinson titled “Measuring Poverty around the World” has been released and published by Penguin Random House. Born on 4 September 1944 in the United Kingdom(UK), Anthony Atkinson familiarly known as Tony Atkinson, was unable to finish the final book due to his death from cancer in 2007. The book has been edited by his colleagues John Micklewright and Andrea Brandolini as requested by the author and was then published. The book portrays the better measurements to be taken to alleviate poverty.

  29. On which date, International Snow Leopard day is observed annually ?
    1) October 20
    2) October 21
    3) October 22
    4) October 23
    5) None of these
    Answer-4) October 23
    Explanation:
    The International Snow Leopard day is observed annually on October 23. The day is observed to raise awareness on protecting and preserving the rarest and endangered animal (snow leopards) on the planet. This day was first observed in 2014, after the signing of the Bishkek Declaration on the conservation of snow leopards during the 1st Global Snow Leopard Forum in Bishkek, Kyrgyzstan in 2013.

  30. 7th International lead poisoning prevention week (ILPPW) is observed from _______.
    1) 20–26 October 2019
    2) 21–27 October 2019
    3) 22–28 October 2019
    4) 23–29 October 2019
    5) None of these
    Answer-1) 20–26 October 2019
    Explanation:
    7th International lead poisoning prevention week (ILPPW) is being observed from 20–26 October 2019 to raise awareness about the health effects of lead poisoning. The three key themes for 2019 are: Learn the Risks, Join the Action, Eliminate Lead Paint.

  31. Who launched the 1st national protocol to enumerate the snow leopard population in the nation ?
    1) Nitin Gadkari
    2) Rajnath Singh
    3) Prakash Javadekar
    4) Ram Vilas Paswan
    5) None of these
    Answer-3) Prakash Javadekar
    Explanation:
    Union Minister of Environment, Forest and Climate Change Shri Prakash Javadekar launched the 1st national protocol to enumerate the snow leopard population in the nation. This protocol will applicable to all 12 range countries, that signed the Bishkek declaration.

Static GK Quiz based on Current Affairs

  1. Wanakbori power project is located in which state ?
    Answer-Gujarat
    Explanation:
    Wanakbori power project was in news recently because the State-run engineering firm BHEL said that it has commissioned an 800 megawatt unit at Wanakbori power project in Gujarat.

  2. Mettur dam is located in which state?
    Answer-Tamil Nadu

  3. Who is the Prime Minister of France ?
    Answer-Édouard Philippe

  4. Who is the Chairman & MD of Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL) ?
    Answer-Pravin Kumar Purwar

  5. What is the Capital and Currency of Grenada ?
    Answer-Capital- St. George’s (also the largest city). Currency- East Carribean dollar