AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs October 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Useful Links:

Questions Based on Current Affairs October 21 2019

  1. Who inaugurated the Vibrant Goa Global Expo and Summit 2019 ?
    1)Ram Nath Kovind
    2) Pramod Sawant
    3) Narendra Modi
    4) Rajnath Singh
    5) None of these
    Answer-2) Pramod Sawant
    Explanation:
    The Vibrant Goa Global Expo and Summit 2019 (VG GES 2019) was conducted from October 17-19, 2019 at Goa University, Taleigao, Goa. The summit was inaugurated by Chief Minister of Goa Shri Pramod Sawant, in the presence of all high officials.

  2. Which state government has signed MoU with the Software Technology Parks of India(STPI) to establish a start-up centre to boost the IT industry ?
    1) Andhra Pradesh
    2) Karnataka
    3) Kerala
    4) Goa
    5) None of these
    Answer-4) Goa
    Explanation:
    The department of Information and Technology(DoIT) of the Goa govt signed 2 Memorandum of Understandings (MoU) with the Software Technology Parks of India (STPI) to establish a start-up centre in the state that would boost the IT industry in the state. Another MoU was signed to set up an IT park at Dona Paula, Goa.

  3. For which of the following field the Defence Research and Development Organisation (DRDO) has signed 30 licensing agreements with 16 Indian companies during the Vibrant Goa Global Expo and Summit 2019 ?
    1) Protection of Classified Military Information
    2) Technologies for providing human centric systems
    3) Transfer of Technology(TOT)
    4) Gaganyaan Mission
    5) None of these
    Answer-3) Transfer of Technology(TOT)
    Explanation:
    The Defence Research and Development Organisation (DRDO) signed 30 licensing agreements for Transfer of Technology (ToT) with 16 Indian companies inclusive of including three start-ups. Technologies developed by DRDO is generally used in defence industry and Armed Forces. The companies that obtained the ToT from DRDO provides ready-to-eat meals, survival ration and emergency flying ration products to the armed forces.

  4. Who inaugurated the Centre for Cultural Resources and Training (CCRT) e-portal and YouTube Channel during the “Digital Bharat – Digital Sanskriti” event ?
    1) Prahlad Singh
    2) Pralhad Joshi
    3) Rakesh Singh
    4) Narendra Singh Tomar
    5) None of these
    Answer-1) Prahlad Singh
    Explanation:
    On October 21, 2019, Union Minister of State (MoS) for Culture & Tourism (Independent Charge) Mr Prahlad Singh inaugurated CCRT e-portal and YouTube Channel with support from Routes 2 Routes, during the event “Digital Bharat – Digital Sanskriti” at the Centre for Cultural Resources and Training (CCRT) Head Quarter located at Dwarka, New Delhi. The event was organised by Rashtriya Centre for Cultural Resources and Training under the Ministry of Culture.

  5. Who is the author of the book titled “Dewas Ki Sanskritik Parampara” that was released during the “Digital Bharat – Digital Sanskriti” event ?
    1) Sudha Murthy
    2) Jeevan Singh Thakur
    3) Ravinder Singh
    4) Durjoy Datta
    5) None of these
    Answer-2) Jeevan Singh Thakur
    Explanation:
    Union Minister of State (MoS) for Culture & Tourism (Independent Charge) Mr Prahlad Singh released a book titled “Dewas Ki Sanskritik Parampara” written by Shri Jeevan Singh Thakur, published in the series “Untold Tales of India’s Cities” by CCRT.A brief presentation of the film ‘Rahas’, produced by CCRT based on Rasalila in Chhattisgarh and directed by Shri Sunil Shukla was showcased.

  6. Where was the 2 day long Sudarshan Chakra Vahini war exercise 2019 of Indian Army held ?
    1) Balasore, Odisha
    2) Kochi, Kerala
    3) Visakhapatnam, Andhra Pradesh
    4) Jaisalmer, Rajasthan
    5) None of these
    Answer-4) Jaisalmer, Rajasthan
    Explanation:
    On October 20, 2019, A 2 day long Sudarshan Chakra Vahini war exercise 2019 of the Indian Army commenced at Jaisalmer field firing range, Rajasthan. The army showcased its strength regarding Agni Missile and artillery.Artillery, Arms and mechanized forces, Army air defence and helicopters of army aviation, endogenously manufactured light helicopter Rudra and self-propelled artillery gun system K-9 vajra had participated in the exercise.

  7. Where was the Col. Chewang Rinchen Setu/Bridge inaugurated ?
    1) New Delhi
    2) Mumbai
    3) Ladakh
    4) Jammu
    5) None of these
    Answer- 3) Ladakh
    Explanation:
    On October 21, 2019, Defence Minister Mr Rajnath Singh inaugurated Col. Chewang Rinchen Setu/Bridge.The Bridge, which is 1400 feet span, is constructed by the Project Himank of Border Road Organization (BRO) and is at an altitude of 14,650 feet in the forward area of the Ladakh region (Proposed union territory from October 31, 2019). Its cost is Rs 100 crores.

  8. Over which river, the Col. Chewang Rinchen Setu/Bridge inaugurated ?
    1) River Shyok
    2) River Doda
    3) River Zanskar
    4) River Jhelum
    5) None of these
    Answer-1) River Shyok
    Explanation:
    On October 21, 2019, Defence Minister Mr Rajnath Singh inaugurated Col. Chewang Rinchen Setu/Bridge over River Shyok. The Bridge, which is 1400 feet span, is constructed by the Project Himank of Border Road Organization (BRO) and is at an altitude of 14,650 feet in the forward area of the Ladakh region (Proposed union territory from October 31, 2019). Its cost is Rs 100 crores.

  9. Which 2 cities were connected by recently inaugurated Col. Chewang Rinchen Setu/Bridge ?
    1) Padum and Zanskar
    2) Durbuk and Daulat Beg Oldie
    3) Zanskar and Durbuk
    4) Durbuk and Padum
    5) None of these
    Answer-2) Durbuk and Daulat Beg Oldie
    Explanation:
    On October 21, 2019, Defence Minister Mr Rajnath Singh inaugurated Col. Chewang Rinchen Setu/Bridge over River Shyok, connecting Durbuk and Daulat Beg Oldie in Eastern Ladakh. The Bridge, which is 1400 feet span, is constructed by the Project Himank of Border Road Organization (BRO) and is at an altitude of 14,650 feet in the forward area of the Ladakh region (Proposed union territory from October 31, 2019). Its cost is Rs 100 crores.

  10. Where was the annual meetings of the Boards of Governors of the World Bank Group (WBG) & International Monetary Fund (IMF) 2019 held ?
    1) Tokyo, Japan
    2) Beijing, China
    3) New Delhi India
    4) Washington DC, United States (US)
    5) None of these
    Answer-4) Washington DC, United States (US)
    Explanation:
    The Annual Meetings of the Boards of Governors of the World Bank Group (WBG) & International Monetary Fund (IMF) 2019 was held in Washington, DC, United States (US) from October 14- 20, 2019.

  11. Who led the Indian Delegation to the annual meetings of the Boards of Governors of the World Bank Group (WBG) & International Monetary Fund (IMF) 2019 in Washington DC, United States (US) ?
    1) Narendra Modi
    2) Atanu Chakraborty
    3) Nirmala Sitharaman
    4) Shaktikanta Das
    5) None of these
    Answer-3) Nirmala Sitharaman
    Explanation:
    The Annual Meetings of the Boards of Governors of the World Bank Group (WBG) & International Monetary Fund (IMF) 2019 was held in Washington, DC, United States (US) from October 14- 20, 2019.Indian delegation was led by the union finance minister Mrs Nirmala Sitharaman. She was accompanied by Mr. Shaktikanta Das, Governor of the Reserve Bank of India (RBI); Secretary Economic Affairs, Mr Atanu Chakraborty; and other officials.

  12. How much amount does India plans to spend on its infrastructure in the next 5 years to achieve the goal of $5 trillion economy by 2024 ?
    1) $1.4 trillion
    2) $2.4 trillion
    3) $2.7 trillion
    4) $1.9 trillion
    5) None of these
    Answer-1) $1.4 trillion
    Explanation:
    In the meeting, Finance Minister notified that India plans to spend $1.4 trillion on its infrastructure in the next 5 years to achieve the goal of $5 trillion economy by 2024. In the last 10 years (2008-17), $1.1 trillion was spent on infrastructure.

  13. Name the India delegate, who addressed the 3rd G20 (Group of 20) Okayama Health Ministers’ Meeting for the year 2019 ?
    1) Arjun Munda
    2) Harsh Vardhan
    3) Ramesh Pokhriyal
    4) Prakash Javadekar
    5) None of these
    Answer-2) Harsh Vardhan
    Explanation:
    The 3rd G20 (Group of 20) Okayama Health Ministers’ Meeting for the year 2019 was held in Okayama City, Japan from October 19-20, 2019. During the meeting the Union minister of health and family welfare, Science and technology and Earth Science Shri Harsh Vardhan shared the vision of Universal Health Coverage(UHC). Special vision for projected 20% of elderly population in India by 2050 was also discussed.

  14. Which country was removed from the “grey list” of international terror financing watchdog FATF (Financial Action Task Force) ?
    1) Bangladesh
    2) Pakistan
    3) Afghanistan
    4) Sri Lanka
    5) None of these
    Answer-4) Sri Lanka
    Explanation:
    On October 19, 2019 the Island Nation Sri Lanka was removed from the “grey list” of international terror financing watchdog FATF (Financial Action Task Force). Sri Lanka was subjected to review in October 2016 of the International Cooperation Review Group (ICRG) of FATF to assess the progress of Anti Money Laundering (AML)/Combating the Financing of Terrorism(CFT). In 2017, it was identified in the “Grey List”.

  15. Which organization released the report “World Intellectual Property Indicators (WIPI) 2019” ?
    1) World Meteorological Organization (WMO)
    2) World Trade Organization(WTO)
    3) World Intellectual Property Organisation (WIPO)
    4) United States Patent and Trademark Office (USPTO)
    5) None of these
    Answer-3) World Intellectual Property Organisation (WIPO)
    Explanation:
    “World Intellectual Property Indicators (WIPI) 2019” report was released by the United Nations World Intellectual Property Organisation (WIPO).

  16. Which country ranked 1st in the chart IP filings 2018 accounts as per the World Intellectual Property Organisation (WIPO)’s “World Intellectual Property Indicators (WIPI) 2019” ?
    1) China
    2) Korea
    3) Japan
    4) United States
    5) None of these
    Answer-1) China
    Explanation:
    China ranked 1st in the chart IP filings 2018 accounts for over 50% including patent, trademarks and design. It received about 160,400 more filings in 2018 as against 2017 as per the “World Intellectual Property Indicators (WIPI) 2019” report by the United Nations World Intellectual Property Organisation (WIPO).

  17. What is the rank of India in the World Intellectual Property Organisation (WIPO)’s “World Intellectual Property Indicators (WIPI) 2019” ?
    1) 2
    2) 7
    3) 3
    4) 5
    5) None of these
    Answer- 2) 7
    Explanation:
    On October 16, 2019, According to “World Intellectual Property Indicators (WIPI) 2019” report for 49 countries released by the United Nations World Intellectual Property Organisation (WIPO), India has emerged as a top 10 nation (ranked 7th ) in the ranking of the total (resident and abroad) IP (Intellectual Property) filing activity by origin & its patent filings rose to 7.5% to 3,473 in 2018.

  18. Name the island, which was in news recently because the State-owned China Sam Group signed a strategic cooperation agreement with Solomons’ Central Province to lease the island .
    1) Nukapu Island
    2) Gavutu Island
    3) Banie Island
    4) Tulagi Island
    5) None of these
    Answer-4) Tulagi Island
    Explanation:
    State-owned China Sam Group signed a strategic cooperation agreement with Solomons’ Central Province to lease Tulagi Island and the surrounding islands for the development of the special economic zone (SEZ). It was signed by the Chinese State Councillor and Foreign Minister Wang Yi and Solomon Islands Foreign Minister Jeremiah Manele at the Great Hall of the People in Beijing, China on October 9, 2019.Tulagi island has a natural deep-water harbour. It is about two square kilometres (0.8 square miles) with a population of 1,200.

  19. Name the campaign launched by the United Nations (UN) along with United Nations World Food Programme (UNWFP) to raise awareness and take steps against hunger and malnutrition in India .
    1) Eradicate hunger
    2) Provide the need
    3) Feed Our Future
    4) Right to Eat
    5) None of these
    Answer-3) Feed Our Future
    Explanation:
    On October 21, 2019, In a bid to raise awareness and take steps against hunger and malnutrition in India, the food-assistance branch of the United Nations (UN) and the world’s largest humanitarian organization, United Nations World Food Programme (UNWFP) has launched a 2nd cinema advertisement campaign ‘Feed Our Future’ in Facebook’s Mumbai office, Maharashtra with support from UFO Moviez India Limited ,an Indian digital cinema distribution network.

  20. Which card firm has launched first contactless mobile payment facility for credit card holders using Host Card Emulation (HCE) technology ?
    1) State Bank of India(SBI) Cards & Payments Services Ltd
    2) Indian Bank(IB) Cards & Payments Services Ltd
    3) ICICI Bank Cards & Payments Services Ltd
    4)HDFC Bank Cards & Payments Services Ltd
    5) None of these
    Answer- 1) State Bank of India(SBI) Cards & Payments Services Ltd
    Explanation:
    On October 17, 2019, A payment solutions provider in India SBI (State Bank of India) Cards & Payments Services Ltd, has launched first of its kind new contactless mobile payment facility ‘SBI Card Pay’, which allows users to present payments through mobile phones at Near Field Communication (NFC)-enabled Point of Sales (POS) machines using Host Card Emulation (HCE) technology. The service is for credit card cardholders.

  21. Who was awarded with the ‘Most Eminent Senior Citizen Award’ for the year 2019 by Vice President of India Shri Venkaiah Naidu on the occasion of Elder’s Day celebration organized by Age Care India ?
    1) Ashis Kr Chowdhury
    2) K. Parasaran
    3) Somenath Bhattacharjee
    4) Manika Roy
    5) None of these
    Answer-2) K. Parasaran
    Explanation:
    On October 20, 2019, the Vice President of India Shri Venkaiah Naidu presented the ‘Most Eminent Senior Citizen Award’ for the year 2019 to Shri K. Parasaran (92), former Attorney General of India in New Delhi on the occasion of Elder’s Day celebration organized by Age Care India (organisation for the welfare of elders).

  22. Which country unveiled the new commercial carrier rockets codenamed the Smart Dragon family & Tenglong liquid-propellant rocket ?
    1) United States
    2) Russia
    3) Japan
    4) China
    5) None of these
    Answer-4) China
    Explanation:
    On October 21, 2019, China Rocket, commercial space wing of China Academy of Launch Vehicle Technology (CALT), unveiled its new generation of commercial carrier rockets codenamed the Smart Dragon (SD) family, and a Tenglong liquid-propellant rocket which is a cluster of solid-fuelled rockets. These new Long rocket series can carry up to 1.5-tonne payload. With this launch, it gears up to compete with India to attract the lucrative global space launch market as India has already launched a record-breaking 104 satellites into orbit (96 belong to the United States).

  23. Name the 8,000-year-old world’s oldest natural pearl discovered at a Neolithic site on Marawah Island, Abu Dhabi .
    1) Abu Dhabi Pearl
    2) Neolithic Pearl
    3) Marawah Pearl
    4) Oldest Neolithic Pearl
    5) None of these
    Answer-1) Abu Dhabi Pearl
    Explanation:
    On October 21, 2019, an 8,000-year-old world’s oldest natural pearl named ‘Abu Dhabi Pearl’ was discovered at a Neolithic site on Marawah Island, Abu Dhabi, United Arab Emirates (UAE). It was found in the floor of a room discovered during excavations and the layers from which the pearl came have been carbon-dated to 5800-5600 BC (Before Christ), during the Neolithic period. It was discovered by the archaeologists of the Department of Culture and Tourism – Abu Dhabi (DCT Abu Dhabi).

  24. Dhyan Chand Awardee, Dadu chougule passed away recently he was associated with which sport ?
    1) Football
    2) Cricket
    3) Wrestling
    4) Badminton
    5) None of these
    Answer- 3) Wrestling
    Explanation:
    On October 20, 2019, Maharashtra’s legendary wrestler & Dhyan Chand Awardee, Dadu Chougule passed away in Kolhapur, Maharashtra due to heart attack. He was 73. He was also awarded the prestigious Dhyan Chand Award for lifetime achievement in sports in 2018. He won a silver medal in the 1974 Commonwealth Games held in New Zealand.The Government of Maharashtra honoured him with ‘Shivchattrapati Puraskar’.

  25. Who is the author of the book titled “Bridgital Nation” unveiled by Prime Minister (PM) of India, Shri Narendra Modi ?
    1) Natarajan Chandrasekaran
    2) Rajesh Gopinathan
    3) Abidali Neemuchwala
    4) Cyrus Mistry
    5) None of these
    Answer-1) Natarajan Chandrasekaran
    Explanation:
    On October 20, 2019, the Prime Minister (PM) of India, Shri Narendra Modi unveiled a book titled “Bridgital Nation” in New Delhi, where the first copy of the book was presented to Shri Ratan Tata. The book is written by Natarajan Chandrasekaran, Chairman of Tata Sons and Ms. Roopa Purushothaman, chief economist & head of policy advocacy of Tata Sons.

  26. Name the book authored by Sarunas Paunksnis, that focuses the film forms on urban life and culture of the new middle class, as well as pessimism, violence, and fear .
    1)1)Bollywood Cinema: Temples of Desire
    2) Dark Fear, Eerie Cities: New Hindi Cinema in Neoliberal India
    3) National Identity in Indian Popular Film, 1947-2019
    4) Encyclopaedia of Indian Cinema
    5) None of these
    Answer-2) Dark Fear, Eerie Cities: New Hindi Cinema in Neoliberal India
    Explanation:
    On October 18, 2019 a new book titled “Dark Fear, Eerie Cities: New Hindi Cinema in Neoliberal India” authored by Sarunas Paunksnis, professor at Kaunas University of Technology, Lithuania was released. The book published by Oxford University Press portrays the emergence of Hindi cinema in the early 21st century.

  27. On which date, Global Iodine Deficiency Disorders(IDD) Prevention Day also known as World Iodine Deficiency day is observed ?
    1) October 18
    2) October 19
    3) October 20
    4) October 21
    5) None of these
    Answer- 4) October 21
    Explanation:
    The Global Iodine Deficiency Disorders(IDD) Prevention Day also known as World Iodine Deficiency day is observed annually on October 21. The aim of this day is to create awareness on iodine deficiency which leads to many health problems and also on the adequate use of iodine in day to day life.

  28. ________ edition of National Police Commemoration Day is observed on October 21, 2019, to pay homage to the CRPF (Central Reserve Police Force) personnel who were killed by the Chinese Army in 1959.
    1) 53
    2) 55
    3) 61
    4) 58
    5) None of these
    Answer- 3) 61
    Explanation:
    61st Edition of National Police Commemoration Day was observed on October 21, 2019, to pay homage to the CRPF (Central Reserve Police Force) personnel who were killed by the Chinese Army in 1959.

  29. Which state has announced weekly offs for police for the first time in India ?
    1) Andhra Pradesh
    2) Kerala
    3) Maharashtra
    4) Uttar Pradesh
    5) None of these
    Answer- 1) Andhra Pradesh
    Explanation:
    Chief Minister of Andhra Pradesh YS Jagan Mohan Reddy announced weekly offs for police in the state. It is given for the first time in India during the 61st Edition of National Police Commemoration Day.

Static GK Quiz based on Current Affairs

  1. Which state’s biggest trade fair is known as the “Baliyatra” ?
    Answer-Odisha
    Explanation:
    Baliyatra, one of the biggest trade fairs of Odisha, is scheduled to begin on November 12. The trade fair will continue for eight days. This year’s Baliyatra will be jointly organized by the Cuttack District Administration, District Cultural Council, and the Cuttack Municipal Corporation (CMC).

  2. Who is the Executive Director of United Nations World Food Programme(UNWFP) ?
    Answer-David Beasley

  3. Where is the headquarter of World Intellectual Property Organisation (WIPO) located ?
    Answer-Geneva, Switzerland

  4. Border Road Organization (BRO) works under which ministry ?
    Answer-Ministry of Defence

  5. Who is the MD of International Monetary Fund (IMF) ?
    Answer-Kristalina Georgieva