AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs October 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Useful Links:

Questions Based on Current Affairs October 20 2019

  1. Which city emerged as the most polluted city in India with the Air Quality Index (AQI) figures at 358 ?
    1) Gurgaon, Haryana
    2) Gaya, Bihar
    3) Loni, Uttar Pradesh
    4) Faridabad, Haryana
    5) None of these
    Answer-3) Loni, Uttar Pradesh
    Explanation:
    On October 16, 2019, According to the Central Pollution Control Board (CPCB) of India, Loni rural (Dehat) of Ghaziabad, Uttar Pradesh emerged as the most polluted city in India with the Air Quality Index (AQI) figures at 358. Strict measures under the Graded Response Action Plan (GRAP) were implemented in the city to tackle air pollution. It topped the list of 108 most polluted cities.

  2. Name the state, that topped in terms of expenditure incurred on capital outlay/asset creation (capex) by State governments during 2015-2019 on irrigation in India .
    1) Telangana
    2) Andhra Pradesh
    3) Maharashtra
    4) Karnataka
    5) None of these
    Answer-1) Telangana
    Explanation:
    According to a study by CARE Ratings, Telangana was ranked first in terms of expenditure incurred on capital outlay/asset creation (capex) by State governments during 2015-2019 on irrigation in India.Other largest spenders: Tamil Nadu spent highest on urban development; Bihar on rural development; Uttar Pradesh in the areas of transport, energy, public health, education and housing and Maharashtra on agriculture.

  3. Which two countries participated in the Naval Exercise named “IMNEX-2019” recently ?
    1) India & Maldives
    2) India & Malawi
    3) India & Madagascar
    4) India & Myanmar
    5) None of these
    Answer- 4) India & Myanmar
    Explanation:
    Naval Exercise, IMNEX-2019 is held between India & Myanmar.

  4. Where was the 2nd edition of India- Myanmar Naval Exercise IMNEX-2019 begun ?
    1) Yangon, Myanmar
    2) Visakhapatnam, Andhra Pradesh
    3) Naypyitaw, Myanmar
    4) Kochi, Kerala
    5) None of these
    Answer-2) Visakhapatnam, Andhra Pradesh
    Explanation:
    The 2nd edition of India- Myanmar Naval Exercise IMNEX-2019 has begun in Visakhapatnam, Andhra Pradesh. It will be held from October 19-22, 2019. The opening ceremony was conducted onboard INS (Indian Naval Ship) Ranvijay. The exercise is conducted in 2 phases: Harbour phase (till October 20) and Sea Phase (from October 20- 22).

  5. Which insurance firm has launched the first-of-its-kind video calling service within the life insurance industry ?
    1) Reliance Nippon Life Insurance
    2) ICICI Prudential Life Insurance
    3) Bajaj Allianz Life Insurance
    4) Aegon Life Insurance Company
    5) None of these
    Answer-3) Bajaj Allianz Life Insurance
    Explanation:
    Bajaj Allianz Life Insurance launched a first-of-its-kind video calling service within the life insurance industry to enhance the customer experience and provide resolutions to the queries of its customers.

  6. Name the first-of-its-kind video calling service launched by Bajaj Allianz Life Insurance to enhance the experience .
    1) i-SERV
    2) e-SERV
    3) i-VideoSERV
    4) e-VideoSERV
    5) None of these
    Answer- 1) i-SERV
    Explanation:
    Bajaj Allianz Life Insurance launched a first-of-its-kind video calling service within the life insurance industry called i-SERV to enhance the customer experience and provide resolutions to the queries of its customers.

  7. Which firm has partnered with the Synchrony & launched the co-branded Venmo’s first credit card ?
    1) PhonePe
    2) MobiKwik
    3) Paytm
    4) PayPal
    5) None of these
    Answer-4) PayPal
    Explanation:
    On October 17, 2019, PayPal Holdings Inc and Synchrony partnered to launch co-branded Venmo’s first credit card. Synchrony will become the exclusive issuer of a Venmo co-branded consumer credit card in the United States (US). It is expected to be launched in the second half of 2020.

  8. Debayan Saha of which university has invented a device called “PM 2.5”, to curb air pollution ?
    1) Indian Institute of Technology(IIT), Delhi
    2) Indian Institute of Technology(IIT), Kharagpur
    3) Indian Institute of Technology(IIT), Madras
    4) Indian Institute of Technology(IIT), Bombay
    5) None of these
    Answer-2) Indian Institute of Technology(IIT), Kharagpur
    Explanation:
    Debayan Saha, a mechanical engineering graduate from IIT (Indian Institute of Technology) Kharagpur has invented a device called “PM 2.5” when fitted near the silencer pipe in vehicles will curb air pollution. 1 car fitted with the device can neutralise the pollution emitted from 10 cars in its vicinity.

  9. Where was the 9th edition of the Sultan of Johor Cup 2019, an international men’s under–21 field hockey tournament held ?
    1) Hanoi, Vietnam
    2) Bangkok, Thailand
    3) Johor Bahru, Malaysia
    4) Jakarta, Indonesia
    5) None of these
    Answer-3) Johor Bahru, Malaysia
    Explanation:
    The 9th edition of the Sultan of Johor Cup 2019, an international men’s under–21 field hockey tournament, was held at Taman Daya Hockey Stadium, Johor Bahru, Malaysia.

  10. Which country won the 9th edition of the Sultan of Johor Cup 2019, an international men’s under–21 field hockey tournament ?
    1) Great Britain
    2) India
    3) France
    4) United Kingdom
    5) None of these
    Answer-1) Great Britain
    Explanation:
    The 9th edition of the Sultan of Johor Cup 2019, an international men’s under–21 field hockey tournament, was held at Taman Daya Hockey Stadium, Johor Bahru, Malaysia from October 12–19, 2019. Great Britain defeated India in the finals by 2-1. It was their 3rd title.

  11. Which company’s former Co-Chief Executive Officer (CEO), Mark Hurd passed away recently ?
    1) Accenture
    2) Microsoft
    3) IBM
    4) Oracle
    5) None of these
    Answer-4) Oracle
    Explanation:
    On October 18, 2019, Former Co-Chief Executive Officer (CEO) of Oracle Mark Hurd, aged 62, passed away. He was born in Manhattan, New York City, United States on January 1, 1957. He had previously served as Chairman, CEO, and president of Hewlett-Packard (HP), was in the Board of Directors of Globality and a member of the Technology CEO Council and board of directors of News Corporation.

  12. After how many years, World Statistics Day (WSD) is observed ?
    1) 10 years
    2) 5 years
    3) 2 years
    4) 3 years
    5) None of these
    Answer-2) 5 years
    Explanation:
    World Statistics Day (WSD) is observed on October 20, once every 5 years, first celebrated in 2010 and next on 20 October 2020. The day acknowledges the fundamental importance of sustainable national statistical capacity. India celebrates its statistics day on 29 June every year commemorating the birthday of the legendary statistician Prasanta Chandra Mahalanobis.

  13. 13) World Osteoporosis Day (WOD) is observed on ___________ .
    1) October 17
    2) October 18
    3) October 19
    4) October 20
    5) None of these
    Answer-4) October 20
    Explanation:
    World Osteoporosis Day (WOD) was observed on October 20, 2019 to create awareness on the prevention, diagnosis and treatment of Osteoporosis which is a disease of bone in which the density and quality of bone are reduced. The day is organised by the International Osteoporosis Foundation (IOF) annually. This year’s campaign features “THAT’S OSTEOPOROSIS” as a headline. For the first time, it will highlight emotionally impactful visuals and stories of real people living with osteoporosis in all regions of the world.

  14. On which date, National Solidarity Day is observed to commemorate the national integrity shown by Indians at Sino- Indo war against China ?
    1) October 20
    2) October 19
    3) October 18
    4) October 17
    5) None of these
    Answer-1) October 20
    Explanation:
    National Solidarity Day was observed on October 20, 2019 which commemorates the national integrity shown by Indians at Sino- Indo war against China. China had attacked India on this day in 1962.In 1966 a committee constituting the then Prime Minister Late Indira Gandhi and other dignitaries decided to dedicate 20th October as National Solidarity Day annually.

Static GK Quiz based on Current Affairs

  1. Who is the CEO of PayPal ?
    Answer-Dan Schulman

  2. What is the Capital and Currency of Myanmar ?
    Answer-Capital: Nay Pyi Taw (Naypyidaw) & Currency: Burmese kyat

  3. Who is the MD & CEO of Bajaj Allianz Life Insurance ?
    Answer-Tarun Chugh

  4. Taman Daya Hockey Stadium is located in which country ?
    Answer-Malaysia

  5. Where is the headquarter of United Nations Statistical Commission (UNDS/StatCom) located ?
    Answer-New York, US