AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs October 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Useful Links:

Questions Based on Current Affairs October 18 2019

    1. Which organization has launched the India Innovation Index (III) 2019 along with the Institute for Competitiveness ?
      1) Reserve Bank of India(RBI)
      2) National Development Council(NDC)
      3) National Institution for Transforming India(NITI) Aayog
      4) Central Information Commission (CIC)
      5) None of these
      Answer-3) National Institution for Transforming India(NITI) Aayog
      Explanation:
      On October 17, 2019, The National Institution for Transforming India(NITI) Aayog along with the Institute for Competitiveness as competitive partner, launched the India Innovation Index (III) 2019.

    2. Which state was ranked as the most innovative state in India as per the National Institution for Transforming India(NITI) Aayog’s India Innovation Index (III) 2019 ?
      1) Karnataka
      2) Tamil Nadu
      3) Maharashtra
      4) Uttar Pradesh
      5) None of these
      Answer-1) Karnataka
      Explanation:
      On October 17, 2019, The National Institution for Transforming India(NITI) Aayog along with the Institute for Competitiveness as competitive partner, launched the India Innovation Index (III) 2019. According to the index, Karnataka ranked as the most innovative state in India. It was followed by TamilNadu and Maharashtra in the second and third places respectively. The index examines innovation ecosystem in the nation and aims to address the challenges in it.

    3. Which ministry along with Progress, Harmony and Development Chamber of Commerce and Industry (PHDCCI) has released the University-Industry Linkages (UILs) Index 2019 ?
      1) Ministry of Labour and Employment
      2) Ministry of Women and Child Development
      3) Ministry of Information and Broadcasting
      4) Ministry of Science and Technology
      5) None of these
      Answer-4) Ministry of Science and Technology
      Explanation:
      Progress, Harmony and Development Chamber of Commerce and Industry (PHDCCI) and the Ministry of Science and Technology, released the University-Industry Linkages (UILs) Index 2019 recently

    4. Name the state that topped in the University-Industry Linkages (UILs) Index 2019 released by the Ministry of Science and Technology & Progress, Harmony and Development Chamber of Commerce and Industry (PHDCCI).
      1) Bihar
      2) Karnataka
      3) Kerala
      4) Gujarat
      5) None of these
      Answer- 2) Karnataka
      Explanation:
      In the survey conducted by Progress, Harmony and Development Chamber of Commerce and Industry (PHDCCI) and the Ministry of Science and Technology, Government of India, Karnataka topped the University-Industry Linkages (UILs) Index 2019 with the score of 7.8 out of 10. Kerala and Gujarat were ranked second and third with the score of 7.3 and 6.7, respectively. The study was released by Dr Shekhar C Mande, Secretary, Department of Scientific and Industrial Research (DSIR), Ministry of Science and Technology.

    5. What was theme of the 11th edition of Nuclear Energy Conclave 2019 that held in New Delhi ?
      1) Theme – “Creating conditions for rapid capacity addition on nuclear power in India”
      2) Theme – “Nuclear Power- Towards a Clean & Base Load Energy”
      3) Theme – “Economics of Nuclear Power- Innovation towards Safer & Cost Effective Technologies”
      4) Theme – “Nuclear Power: Growth Prospects”
      5) None of these
      Answer-3) Theme – “Economics of Nuclear Power- Innovation towards Safer & Cost Effective Technologies”
      Explanation:
      On October 18, 2019, The Union Minister of State for Development of North Eastern Region (I/C), Minister of State (MoS) Prime Minister’s Office (PMO), Personnel, Public Grievances & Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh inaugurated the 11th Edition of Nuclear Energy Conclave 2019 in New Delhi. It was held under the theme “Economics of Nuclear Power- Innovation towards Safer & Cost Effective Technologies”. It was organized by India Energy Forum (IEF).

    6. What is the face value of the postal stamp of Hyderabad’s National Institute of Nutrition(NIN) launched by Harsh Vardhan in New Delhi ?
      1) Rs.5
      2) Rs.10
      3) Rs.15
      4) Rs.20
      5) None of these
      Answer-1) Rs.5
      Explanation:
      On October 16, 2019 the union Minister of Health and Family Welfare(MoHFW) Shri Harsh Vardhan released postal stamp of Hyderabad(Telangana) city based ICMR-National Institute of Nutrition (NIN) to commemorate its centenary celebration. It is also the oldest institute of ICMR. The stamp was released in New Delhi at the Indian Council of Medical Research(ICMR). The theme for the NIN centenary year was ‘Empowering the nation through nutrition’. 5000 stamps each with a face value of Rs.5 have been printed, whereas India Posts would print 1000 stamps additionally for online sale at e-post office, display and sale them at philately (collection and study of postage stamps) exhibitions. This postal stamp was brought out under the ‘Corporate My Stamp’ scheme of India Posts.

    7. Who was conferred with the ‘ICMR-NIN-Centenary Award’ 2019 posthumously .
      1) Madhuri Ruia
      2) Rujuta Diwekar
      3) Shikha Sharma
      4) C. Gopalan
      5) None of these
      Answer-4) C. Gopalan
      Explanation:
      ‘ICMR-NIN-Centenary Award’, a onetime instituted award to commemorate NIN’s centenary was conferred posthumously to C. Gopalan, nutrition scientist who passed away recently at the age of 101 on October 3, 2019

    8. Name the first Indian state, which provides the maternity leave benefits to teachers & other staff of private educational institutions .
      1) Tamil Nadu
      2) Kerala
      3) Maharashtra
      4) West Bengal
      5) None of these
      Answer-2) Kerala
      Explanation:
      On October 17, 2019 the Kerala govt, as a first in the nation has planned to extend maternity leave benefits to teachers and other staff of private educational institutions, including the people working in the unaided sector. This extension of maternity leave under the Maternity Benefit Act, was approved by the Central govt and when once amended, Kerala would be the first state to provide maternity benefits in the private educational sector.

    9. How many member bodies are there in the UN Human Rights Council(UNHRC) ?
      1) 41
      2) 40
      3) 47
      4) 45
      5) None of these
      Answer-3) 47
      Explanation:
      United Nations(UN) General Assembly has elected 14 new members to the 47-member body of UN Human Rights Council(UNHRC). The term of these 14 new members is 3 years starting from January 2020 till December 2022.

    10. Which of the following country was elected as the new member of the UN Human Rights Council(UNHRC) recently ?
      1) Venezuela
      2) China
      3) South Africa
      4) Saudi Arabia
      5) None of these
      Answer-1) Venezuela
      Explanation:
      Venezuela was one among the newly elected 14 members.They are Armenia, Brazil, Germany, Indonesia, Japan, Libya, Marshall Islands, Mauritania, Namibia, Netherlands, Poland, Republic of Korea, Sudan and Venezuela.

    11. Which country is set to host the 46th G7 Economic Summit for 2020 ?
      1) Berlin, Germany
      2) Rome, Italy
      3) Ottawa, Canada
      4) Miami, Florida
      5) None of these
      Answer-4) Miami, Florida
      Explanation:
      46th Group of Seven (G7) Economic Summit 2020 of developed world leaders will be hosted by the president of the United States (US) Mr Donald Trump at one of his own properties, the Trump National Doral golf resort near Miami, Florida on June 10-12, 2020. This was announced by the White House acting chief of staff Mr Mick Mulvaney.

    12. FATF was in news recently, what does ‘A’ stands for _______ .
      1) Average
      2) Action
      3) Asset
      4) Association
      5) None of these
      Answer-2) Action
      Explanation:
      A stands for Action.The full form of FATF is Financial Action Task Force.

    13. Which month is given as the deadline for Pakistan to curb financial terrorism by Financial Action Task Force (FATF), if fails it will be placed in Black list ?
      1) December 2020
      2) April 2020
      3) February 2020
      4) Decemner 2019
      5) None of these
      Answer-3) February 2020
      Explanation:
      The deadline provided is February 2020.If Pakistan does not curb the financing of terrorism by February 2020, it will be put on the black list. The decision has been taken by FATF after the completion of its five day plenary session in Paris, France.

    14. Name the first Indian company that crossed a market cap of over Rs 9 lakh crore .
      1) Reliance Industries Limited (RIL)
      2) Indian Oil Corporation
      3) Hindustan Unilever
      4) Tata Group
      5) None of these
      Answer-1) Reliance Industries Limited (RIL)
      Explanation:
      On October 18, 2019, Mukesh Ambani-led Reliance Industries Limited (RIL) has become the first Indian company to have a market capitalization (m-cap) of Rs.9,00,666 crore. RIL’s stock rose 1.76% during early trading and reached the level of Rs.1420.75. Earlier in August 2018, Reliance had set the record of the first company in the country to touch the market capitalization level of Rs 8 lakh crore.

    15. Who was appointed as the whole-time member of Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) for a period of 5 years ?
      1) R.K. Chandolia
      2) Rajiv Gauba
      3) K Subramaniam
      4) Sudhaker Shukla
      5) None of these
      Answer-4) Sudhaker Shukla
      Explanation:
      On October 16, 2019, Sudhaker Shukla, a 1985 batch Indian Economic Service(IES) officer, was appointed as the whole-time member of Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) for a period of 5 years, after the approval from Appointments Committee of the Cabinet (ACC).

    16. Who was appointed as the new chief of the European Central Bank (ECB) for a non-renewable term of 8 years ?
      1) Katarina Barley
      2) Christine Lagarde
      3) Ursula von der Leyen
      4) Julia Klöckner
      5) None of these
      Answer-2) Christine Lagarde
      Explanation:
      On October 18, 2019, The European Union (EU) leaders confirmed the appointment of former 1st women head of the Washington based body , International Monetary Fund(IMF) Christine Lagarde (63) as the new chief of the European Central Bank (ECB) for a non-renewable term of 8 years. She will be replacing Mario Draghi (Italy) from November 1, 2019.

    17. Where was the Asian Junior Boxing Championships 2019 held ?
      1) Havana, Cuba
      2) Lima, Peru
      3) Fujairah, United Arab Emirates (UAE)
      4) Yokohama, Japan
      5) None of these
      Answer-3) Fujairah, United Arab Emirates (UAE)
      Explanation:
      The Asian Boxing Confederation (ASBC) Asian Junior Boxing Championships 2019 was held in Fujairah, United Arab Emirates (UAE) from October 11-17, 2019. 239 participants from 26 countries had participated in the events. It was organized by Asian Boxing Confederation (ASBC).Indian boxers clinched 21 medals (6 gold, 9 silver, 6 bronze). It ended top in terms of medals won but finished second.

    18. Name the 1st women cricketer & 4th cricketer, who completed 20 years in the highest form of International cricket .
      1) Mithali Raj
      2) Harmanpreet Kaur
      3) Jhulan Goswami
      4) Veda Krishnamurthy
      5) None of these
      Answer- 1) Mithali Raj
      Explanation:
      Mithali Raj became the 4th cricketer and the 1st in women’s cricket to complete 20 years and 105 days in the highest form of international cricket. She also holds the record for the most number of ODIs played by a female cricketer (204).

    19. Who won the third straight European Golden Shoe award for the year 2018-19, which was his 6th European Golden Shoe award by the European Sports Media
      1) Luis Suárez
      2) Francesco Totti
      3) Cristiano Ronaldo
      4) Lionel Messi
      5) None of these
      Answer-4) Lionel Messi
      Explanation:
      On October 16, 2019, Barcelona captain Lional Messi won the third straight Golden Shoe as he was the top league-goal scorer in the European leagues 2019, after scoring 36 goals. It was his sixth Golden Shoe.

    20. Former olympic champion Li xuerui of china announced retirement recently, she is associated with which sport ?
      1) Chess
      2) Badminton
      3) Tennis
      4) Cricket
      5) None of these
      Answer-2) Badminton
      Explanation:
      Chinese badminton player, Li Xuerui (28),who won the gold medal in the 2012 London Olympics ,has announced her retirement from international badminton.

    21. Ballet dancer & choreographer Alicia Alonso passed away recently, she belonged to which country ?
      1) Seychelles
      2) Maldives
      3) Cuba
      4) Puerto Rico
      5) None of these
      Answer-3) Cuba
      Explanation:
      Legendary Cuban ballet dancer & choreographer Alicia Alonso passes away in Havana, Cuba after suffering from health complications. She was 98. She also received prestigious awards from the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization- UNESCO (Pablo Picasso Medal for her extraordinary contribution to dance in 1999) ,Spain (Gold medal from the Circulo de Bellas Artes of Madrid in 1998), and France (Grand Prix de la Ville de Paris in 1999).

    22. Who is the author of the book titled “The Daughter from a Wishing Tree: Unusual Tales About Women in Mythology” ?
      1) Sudha Murty
      2) Jhumpa Lahiri
      3) Anita Desai
      4) Arundhati Roy
      5) None of these
      Answer-1) Sudha Murty
      Explanation:
      The book titled “The Daughter from a Wishing Tree: Unusual Tales About Women in Mythology” written by Indian writer Sudha Murty is set to release. It is published by Puffin Publishers. It is a mythology series depicting the untold stories of women in mythology (collection of myths).

    23. Name the author of the book titled “Mind Master: Winning Lessons from a Champion’s Life” which portrays his experiences in life as well as in the game .
      1) Humpy Koneru
      2) Pentala Harikrishna
      3) Magnus Carlsen
      4) Vishwanathan Anand
      5) None of these
      Answer-4) Vishwanathan Anand
      Explanation:
      Indian first chess grandmaster and 5-time world champion, Shri VishwanathanAnand authored a new book titled “Mind Master: Winning Lessons from a Champion’s Life” which portrays his experiences in life as well as in the game. The book published by Hachette India, will be released on December 11, 2019.He was the first world champion from Asia. · He was the first recipient of the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award in 1991–92, India’s highest sporting honour. · He was the first recipient from sportsfield to obtain India’s second highest civilian award, the Padma Vibhushan.

     

  1. Static GK Quiz based on Current Affairs
    1. Where is the headquarter of European Central Bank (ECB) located ?
      Answer-Frankfurt, Germany

    2. Who is the Chairperson of Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) ?
      Answer- MS Sahoo

    3. Where is the headquarter of Financial Action Task Force (FATF) located ?
      Answer-Paris, France

    4. Who is the President of United Nation Human Rights Council(UNHRC) ?
      Answer-Coly Seck

    5. When was NITI Aayog formed ?
      Answer-January 1, 2015