AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs October 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Useful Links:

Questions Based on Current Affairs October 16 2019

  1. Where was the 3rd India Energy Forum by CERAWeek held ?
    1) Mumbai, Maharashtra
    2) Guwahati, Assam
    3) Kolkata, West Bengal
    4) New Delhi, Delhi
    5) None of these
    Answer-4) New Delhi, Delhi
    Explanation:
    The 3rd India Energy Forum by CERAWeek was conducted in New Delhi from 13-15 October 2019. The Summit, served as a platform to examine the fundamental challenges and opportunities to provide sustainable, secure and affordable energy choices to the nation. Various ministers held key speeches during the forum.

  2. By which year, Indian railways has planned to become “net zero” emitter of carbon ?
    1) 2025
    2) 2022
    3) 2030
    4) 2032
    5) None of these
    Answer- 3) 2030
    Explanation:
    Indian railways has set target to have 100% electrification done by 2023 and also plans to become “net zero” emitter of carbon by 2030.It also plans to source 10% of its electricity needs through renewable energy sources by 2020.

  3. Name the scheme launched by Dr Harsh Vardhan, which plans to engage motivated individuals with the food safety ecosystem at ground level .
    1) Food Safety Mitra (FSM)
    2) Food Safety Yojana (FSY)
    3) Digital Food Safety (DFS)
    4) Digital Food Safety Yojana (DFSY)
    5) None of these
    Answer- 1) Food Safety Mitra (FSM)
    Explanation:
    On October 16, 2019 (World Food Day), Union Minister for Health and Family Welfare Dr Harsh Vardhan launched Food Safety Mitra (FSM) Scheme, Eat Right Smart Jacket and Eat Right Jhola in New Delhi.FSM Scheme: It is introduced by the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI). It engages motivated individuals with food safety ecosystem at ground level. A FSM is an individual professional certified by FSSAI who assists in compliances related to Food Safety and Standards (FSS) Act, Rules & Regulations with 3 avatars- Digital Mitra, Trainer Mitra and Hygiene Mitra. The assistance of the Network of Professionals of Food and Nutrition in India (NetPro.FAN) can also be sought. Its details can be accessed through the website https://fssai.gov.in/mitra/ .

  4. Which Indian City is set to host the 5th edition of World Coffee Conference (WCC) & Expo 2020 for the first time in India ?
    1) Hyderabad, Telangana
    2) Bengaluru, Karnataka
    3) New Delhi, Delhi
    4) Mumbai, Maharashtra
    5) None of these
    Answer-2) Bengaluru, Karnataka
    Explanation:
    For the 1st time, India to host 5th edition of World Coffee Conference (WCC)& Expo 2020 with the theme ‘sustainably through consumption’ in Bengaluru, Karnataka from September 7-12, 2020. The event will celebrate all things of coffee in an immersive experience with conferences and will make Indian coffee a brand that is recognised worldwide and formulate ways to make India a sustainable destination for coffee.

  5. Under which scheme, over 50 lakh people have benefited from free of cost treatment?
    1) Pradhan Mantri Shram Arogya Yojana(PM-SAY)
    2) Pradhan Mantri Kisan Arogya Yojana(PM-KAY)
    3) Pradhan Mantri Adarsh Arogya Yojana(PM-AAY)
    4) Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana(PM-JAY)
    5) None of these
    Answer-4) Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana(PM-JAY)
    Explanation:
    As of October 15, 2019 over 50 lakh people have benefited from free of cost treatment under the Ayushmaan Bharat- Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana(PM-JAY) which is the world’s largest health care programme. Top performing states of PM-JAY

  6. Which of the following state is not among the top performers in providing free and tertiary healthcare treatment under Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana(PM-JAY) ?
    1) Tamil Nadu
    2) Gujarat
    3) Maharashtra
    4) Kerala
    5) None of these
    Answer-3) Maharashtra
    Explanation:
    Gujarat, Tamil Nadu, Chhattisgarh, Kerala and Andhra Pradesh emerged as the top performers in providing free and tertiary healthcare treatment under PM-JAY. The treatments were worth nearly Rs.7,901 crores across India.

  7. Name the new train service launched by the Indian Raliways to connect smaller towns around major cities.
    1) ‘Sewa Service’
    2) ‘Connect Service Rural’
    3) ‘Sewa Service Rural’
    4) ‘Rural Service’
    5) None of these
    Answer-1) ‘Sewa Service’
    Explanation:
    On October 15, 2019 the Indian Railways(IR) launched 09 ‘Sewa Service’ Trains to connected with the unconnected smaller towns around major cities. Sewa service trains were launched by the Minister of railways and commerce & industry, Shri PiyushGoyal along with Minister for Health and Family Welfare(MoHFW), science & technology and earth sciences, Dr. Harsh Vardhan and Minister of petroleum & natural gas and steel, Shri Dharmendra Pradhan and Minister of State(Mos) for Railways Shri Suresh Channabasappa Angadi from New Delhi by inaugurating Delhi-Shamli passenger train.

  8. Where was the Sangam Youth Festival 2019 organized by Indian army held ?
    1) New Delhi
    2) Jammu & Kashmir(J&K)
    3) Mumbai
    4) Kolkata
    5) None of these
    Answer- 2) Jammu & Kashmir(J&K)
    Explanation:
    In a bid to promote peace and prosperity in the Chenab Valley region, Rashtriya Rifles, a branch of the Indian Army in collaboration with Jammu University have jointly organized “Sangam 2019-20 Youth Festival” at the University’s Bhaderwah campus, Doda district, Jammu & Kashmir(J&K).

  9. What was the theme of the Sangam Youth Festival 2019 ?
    1) Theme – “New era to begin with”
    2) Theme – “A New Beginning”
    3) Theme – “Unity is Strength”
    4) Theme – “Let’s Build Our Nation”
    5) None of these
    Answer-4) Theme – “Let’s Build Our Nation”
    Explanation:
    The theme of the Sangam Youth Festival 2019 is ‘Let’s Build Our Nation’ at the University’s Bhaderwah campus, Doda district, Jammu & Kashmir(J&K).

  10. What is the rank of India in the Global Hunger Index (GHI) 2019 by Concern Worldwide and Welt Hunger Hilfe ?
    1) 102
    2) 104
    3) 105
    4) 110
    5) None of these
    Answer- 1) 102
    Explanation:
    On October 16, 2019, Global Hunger Index (GHI) 2019 jointly prepared by Irish aid agency Concern Worldwide and German organisation Welt Hunger Hilfe was released. India was ranked 102 out of 117 countries with the GHI score of 30.3, down from its 2018 position of 95. The top 17 countries with 2019 GHI scores of less than 5 were not assigned individual ranks, but collectively ranked 1–17. They are Belarus, Bosnia & Herzegovina, Bulgaria, Chile, Costa Rica, Croatia, Cuba, Estonia, Kuwait, Latvia, Lithuania, Montenegro, Romania, Slovak Republic, Turkey, Ukraine and Uruguay.

  11. To which country, India handed over Mi-24V helicopters recently ?
    1) Iran
    2) Afghanistan
    3) Iraq
    4) Russia
    5) None of these
    Answer-2) Afghanistan
    Explanation:
    On October 15, 2019, Indian Ambassador to Afghanistan Vinay Kumar has officially handed over the second pair of Mi-24V helicopters to Afghanistan’s acting defence minister Asadullah Khalid at a ceremony held at the military airport in Kabul, Afghanistan.

  12. Which country topped in the 10th edition of World Giving Index (WGI) for the year 2019 by Charities Aid Foundation (CAF) ?
    1) Australia
    2) New Zealand
    3) Myanmar
    4) USA
    5) None of these
    Answer-4) USA
    Explanation:
    On October 15, 2019 the 10th edition of World Giving Index (WGI) 2019 was released by Charities Aid Foundation (CAF). In the recently released report, United States of America(USA) topped the list. USA is followed by Myanmar, New Zealand and Australia in the second third and fourth place respectively.

  13. What is the rank of India as per the 10th edition of World Giving Index (WGI) for the year 2019 by Charities Aid Foundation (CAF) ?
    1) 75
    2) 85
    3) 82
    4) 90
    5) None of these
    Answer-3) 82
    Explanation:
    On October 15, 2019 the 10th edition of World Giving Index (WGI) 2019 was released by Charities Aid Foundation (CAF). In the recently released report, India ranked at 82nd position among 128 countries that were surveyed where United States of America(US) topped the list. USA is followed by Myanmar, New Zealand and Australia in the second third and fourth place respectively.

  14. What is the minimum net worth for the units that wants to operate in Bharat Bill Payment Operating Unit (BBPOU) ?
    1) Rs 100 crore
    2) Rs 75 crore
    3) Rs 50 crore
    4) Rs 25 crore
    5) None of these
    Answer-1) Rs 100 crore
    Explanation:
    RBI has decided to introduce the ever-open facility of application for license to operate Bharat Bill Payment Operating Unit (BBPOU), TReDS and White Label ATM (Automated Teller Machine).The units that want to provide or work for the platform for BBPOUs should have a net worth of Rs 100 crore and it should always be maintained. In case of TReDS, the minimum paid-up share capital should be Rs 25 crore. At the same time, net worth for interested units to come in the WLA (White Label ATMs ) segment has been kept at Rs 100 crore.

  15. TReDS was in news recently, what does ‘D’ stands for ________ .
    1) Depreciation
    2) Discounting
    3) Deficit
    4) Developing
    5) None of these
    Answer-2) Discounting
    Explanation:
    D stands for Discounting.The full form of TReDS is Trade Receivables Discounting System

  16. Which organization has stated that India has halved its poverty rate since 1990 & has achieved economic growth rate of over 7 percent in the last 15 years ?
    1) World Trade Organization(WTO)
    2) United Nation (UN)
    3) International Monetary Fund(IMF)
    4) World bank (WB)
    5) None of these
    Answer- 4) World bank (WB)
    Explanation:
    On October 15, 2019, As per the World bank (WB), India has halved its poverty rate since the 1990s, the situation has improved significantly and has achieved economic growth rate of over 7 percent in the last 15 years.Along with this, there are many challenges in the path of development journey of the country that it will have to improve the efficiency of resources for this.Agricultural productivity: The land will have to be used better through community economy in urban areas and by increasing agricultural production in rural areas.

  17. How much percent of women work in India as per the World Bank report ?
    1) 12 %
    2) 25 %
    3) 27 %
    4) 30 %
    5) None of these
    Answer-3) 27 %
    Explanation:
    World Bank estimated that 1.30 crore people are entering the employable age group every year, but 30 lakh employment opportunities are being created annually. Along with this, India is the reduction in the number of women workers. They constitute 27 % of the workforce, which is one of the lowest in the world.

  18. 18) What is the Gross Domestic Product(GDP) growth of India for the year 2019 as per the International Monetary Fund (IMF)’s World Economic Outlook(WEO) report ?
    1) 6.1%
    2) 6.5%
    3) 6.3%
    4) 7.1%
    5) None of these
    Answer- 1) 6.1%
    Explanation:
    On October 15, 2019 the International Monetary Fund (IMF) downgraded India’s Gross Domestic Product(GDP) growth forecast to 6.1% for the year 2019 from its previous estimate of 7.3% as per the IMF’s World Economic Outlook(WEO) report. IMF also projected India’s growth forecast for 2020 at 7%.

  19. Which organization has collaborated with the Economic and Social Commission for Asia and the Pacific’s (ESCAP)& released the Asia-Pacific Trade and Investment Report 2019 (APITR) ?
    1) International Monetary Fund(IMF)
    2) United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD)
    3) Organisation for Economic Co-operation and Development(OECD)
    4) World Trade Organization(WTO)
    5) None of these
    Answer- 2) United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD)
    Explanation:
    On October 14, 2019 the United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD) along with the Economic and Social Commission for Asia and the Pacific’s (ESCAP) collaboration, released the Asia-Pacific Trade and Investment Report 2019 (APITR).The report is published biennially to provide information on the impacts of recent and emerging developments in trade and Foreign Direct Investment(FDI) on countries to achieve sustainable development. The theme of APITR 2019 is “Navigating Non-Tariff Measures (NTMs) towards Sustainable Development”.

  20. Name the Indian cricketer, who collaborated with Mastercard and launched a nationwide initiative titled “Team Cashless India” to boost digital payments .
    1) Rohit Sharma
    2) Ravindra Jadeja
    3) Virat Kohli
    4) Mahendra Singh Dhoni
    5) None of these
    Answer-4) Mahendra Singh Dhoni
    Explanation:
    On October 15, 2019, A technology company in the global payments industry, Mastercard in collaboration with Indian cricketer Mahendra Singh Dhoni launched a nationwide initiative titled “Team Cashless India” to boost digital payments.

  21. Who was appointed as the Controller General of Accounts (CGA) on October 16, 2019?
    1) Rajiv Gauba
    2) Rajiv Gauba
    3) Jitendra Pal Singh Chawla
    4) P. K. Sinha
    5) None of these
    Answer-3) Jitendra Pal Singh Chawla
    Explanation:
    On October 16, 2019, Mr Jitendra Pal Singh Chawla took over the responsibility as the Controller General of Accounts (CGA) succeeding Mr. Girraj Prasad Gupta. The 1985-batch Indian Civil Accounts Service (ICAS) Officer was appointed as CGA with effect from October 15, 2019 on regular basis but has been officiating as CGA with effect from September 1, 2019.

  22. Name the app launched by Department of Post for its savings account holders to facilitate easier transactions
    1) India Post Mobile Banking
    2) Indian Department Post Mobile Banking
    3) Post Mobile Banking of India
    4) India Post Internet Banking
    5) None of these
    Answer-1) India Post Mobile Banking
    Explanation:
    On October 14, 2019, The Department of Post has launched a mobile banking application “India Post Mobile Banking”, for its savings account holders to facilitate easier transactions.The facility has started from 15 October, 2019 & will be available to all customers of core banking solutions (CBS) enabled post offices. Benefit: It will make it easier to manage most of the small savings schemes of the post office like time deposit, Kisan Vikas Patra, National Savings Certificate etc.

  23. Name the diagnostic kit developed by Indian Council of Agricultural Research (ICAR) for the control of Swine .
    1) Japanese Epileptic 1gM ELISA
    2) Japanese Encephalitis 1gM ELISA
    3) Bluetongue sandwich ELISA (sELISA)
    4) Bluetongue seizure ELISA (sELISA)
    5) None of these
    Answer-2) Japanese Encephalitis 1gM ELISA
    Explanation:
    On October 15, 2019, Two diagnostic kits for Encephalitis, Bluetongue Virus called ‘Bluetongue sandwich ELISA (sELISA)’ for detection of antigen and the ‘Japanese Encephalitis 1gM ELISA’ for the control of Swine, developed by Indian Council of Agricultural Research (ICAR) – Indian Veterinary Research Institute (IVRI) under the Make in India’ initiative were released at Krishi Bhawan, New Delhi with the aim to prevent the spread of virus in animals and thus predict their outbreak in humans. Each kit is meant for testing around 45 samples.

  24. Which two countries were readmitted as members of International Cricket Council (ICC) recently ?
    1) Iraq and Nepal
    2) China and Iraq
    3) United States and Nepal
    4) Zimbabwe and Nepal
    5) None of these
    Answer- 4) Zimbabwe and Nepal
    Explanation:
    On October 14, 2019, The International Cricket Council (ICC) readmitted Zimbabwe and Nepal as its members in a meeting held in Dubai. Zimbabwe Cricket was suspended with immediate effect in July 2019 and Nepal was banned in 2016, both nations for governmental interference.

  25. Which country won the 3rd edition of the SAFF U-15 Women’s Championships 2019 ?
    1) Myanmar
    2) Nepal
    3) India
    4) Bangladesh
    5) None of these
    Answer-3) India
    Explanation:
    On October 15, 2019, Indian football team won the 3rd Edition of the SAFF U-15 Women’s Championships 2019 by beating Bangladesh by 5-3 via penalty shoot-out. The tournament was an international football competition for women’s under-15 national teams. It was organized by the South Asian Football Federation (SAFF) and was held at Changlimithang Stadium in Thimpu, Bhutan from October 9- 15, 2019 in which 4 teams had participated.

  26. What was the theme of the World Food Day 2019 ?
    1) Theme – “Our actions are our future. Healthy diets for a #zerohunger world”
    2) Theme – “Our Actions Are Our Future, Ending World Hunger by 2030 is Possible”
    3) Theme – “Change the future of migration: Invest in food security and rural development”
    4) Theme – “Feeding the world, caring for the earth”
    5) None of these
    Answer-1) Theme – “Our actions are our future. Healthy diets for a #zerohunger world”
    Explanation:
    The World Food Day(WFD) is observed annually on October 16th by the Food and Agriculture Organisation(FAO) of the United Nations(UN) under the resolution (A/RES/35/70) adopted in the year 1981. At the FAO’s 20th General Conference in 1979, the day was first decided to be celebrated to honour the founding date of FAO in 1945. The theme for the year 2019 is “Our actions are our future. Healthy diets for a #zerohunger world”.

  27. On which date, World Mathematics Day is observed ?
    1) October 14
    2) October 15
    3) October 16
    4) October 17
    5) None of these
    Answer- 2) October 15
    Explanation:
    World Mathematics Day was observed on October 15, 2019. It is observed annually since 2007 by educational resource provider 3P Learning. The day was initially celebrated on March 14, 2007 (Pi Day) and later on the schedule was changed to hold the event in October 2015.The day is supported by UNICEF (United Nations Children’s Fund) as global charity partner.Late Shakuntala Devi of India is known as a Human Computer who holds a record in the 1982 edition of The Guinness Book of World Records. She solved complex maths problems in seconds.

  28. What was the theme of the Global Handwashing Day 2019 ?
    1) Theme – “Our Hands, Our Future!”
    2) Theme – “Leaving no one behind”
    3) Theme – “Clean hands- a recipe for health”
    4) Theme – “Clean Hands For All”
    5) None of these
    Answer-4) Theme – “Clean Hands For All”
    Explanation:
    Global Handwashing Day(GHD) is observed annually on October 15 to increase awareness and understanding of the importance of handwashing. GHD was founded by the Global Handwashing Partnership(GHP) and was first celebrated in the year 2008. The theme for the year 2019 is “Clean Hands For All”.

Static GK Quiz based on Current Affairs

  1. Yashasvi Jaiswal is associated with which sport ?
    Answer-Cricket
    Explanation:
    Mumbai teenager Yashasvi Jaiswal was in news because he smashed his way into the record books by becoming the youngest player to score a List-A double century.

  2. Nandankanan Zoological Park is located in which state ?
    Answer-Odisha
    Explanation:
    This park was in news recently because Subhranshu, a white tiger passed away recently in the park.

  3. Who is the Secretary General of United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD) ?
    Answer-Mukhisa Kituyi

  4. Who is the Chief Economist of International Monetary Fund (IMF) ?
    Answer-Gita Gopinath

  5. How many deputy governors are there in Reserve Bank of India (RBI) ?
    Answer- 4

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here