Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz: October 12 2019

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs October 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Useful Links:

Questions Based on Current Affairs October 12 2019

  1. Where was the 2nd edition of Indian Navy(IN) –Bangladesh Navy(BN) Coordinated Patrol (CORPAT) 2019 held ?
    1) Khulna, Bangladesh
    2) Visakhapatnam, Andhra Pradesh
    3) Dhaka, Bangladesh
    4) Northern Bay of Bengal
    5) None of these
    Answer- 4) Northern Bay of Bengal
    Explanation:
    The 2nd edition of Indian Navy(IN) –Bangladesh Navy(BN) Coordinated Patrol (CORPAT) 2019 has been held in Northern Bay of Bengal from October 10-11, 2019 with the participation of INS (Indian Naval Ship ) Ranvijay, a guided-missile destroyer and INS Kuthar, an indigenously built missile as well as BNS (Bangladesh Naval Ship) Ali Haider, a Type 053 frigate and BNS Shadinota, a Type 056 stealth guided missile corvette.

  2. Where was the first ever ‘India Sports Summit- Fitness: $10 Billion Opportunity’ 2019 held?
    1) Bengaluru, Karnataka
    2) New Delhi, Delhi
    3) Mumbai, Maharashtra
    4) Hyderabad, Telangana
    5) None of these
    Answer-2) New Delhi, Delhi
    Explanation:
    On October 10, 2019, The ‘India Sports Summit- Fitness: $10 Billion Opportunity’ was inaugurated by the Union Minister for Sports & Youth Affairs Mr Kiren Rijiju in New Delhi. It was organised by the Confederation of Indian Industry (CII), Union Ministry of Youth Affairs & Sports (MYAS), Sportscom, and Sportskeeda.The first India Sports Summit 2019 was also inaugurated at this event.

  3. Who inaugurated the India’s 1st ‘Garbage Cafe’ recently ?
    1) Ajit Jogi
    2) Bhupesh Baghel
    3) T S Singh Deo
    4) Charan Das Mahant
    5) None of these
    Answer- 3) T S Singh Deo
    Explanation:
    On October 10, 2019, Chhattisgarh state Health Minister T S Singhdeo has inaugurated India’s 1st ‘Garbage Cafe’.The concept of this cafe is that ragpickers and the homeless will collect plastic waste, and in return, the municipal corporation will offer them food

  4. Where was the India’s 1st ‘Garbage Cafe’ inaugurated ?
    1) Ambikapur, Chhattisgarh
    2) Varanasi, Uttar Pradesh
    3) Jagdalpur, Chhattisgarh
    4) Bhopal, Madhya Pradesh
    5) None of these
    Answer- 1) Ambikapur, Chhattisgarh
    Explanation:
    On October 10, 2019, Chhattisgarh state Health Minister T S Singhdeo has inaugurated India’s 1st ‘Garbage Cafe’ situated in Ambikapur of Surguja district .The concept of this cafe is that ragpickers and the homeless will collect plastic waste, and in return, the municipal corporation will offer them food.

  5. Where was the 7th edition of the C40 world mayors Summit 2019 with the aim to reduce greenhouse gas emissions and improve climate resilience held ?
    1) Washington, D.C., United States
    2) Beijing, China
    3) Moscow, Russia
    4) Copenhagen, Denmark
    5) None of these
    Answer-4) Copenhagen, Denmark
    Explanation:
    C40, the group of major international cities that have banded together around making sustainable changes in transportation, energy use, and consumption held its 7th edition of C40 world mayors Summit 2019 at Copenhagen, Denmark from October 9- 12, 2019 with the aim to reduce greenhouse gas emissions and improve climate resilience.

  6. Which city won the 6th C40 Cities Bloomberg Philanthropies Awards 2019 under the theme “The future we want relies on green mobility” for the city’s Low Carbon Commute Transition at the C40 world mayors Summit 2019 ?
    1) Paris, France
    2) Kolkata, India
    3) Seoul, South Korea
    4) London, United Kingdom
    5) None of these
    Answer- 2) Kolkata, India
    Explanation:
    Kolkata state Government has received the prestigious “6th C40 Cities Bloomberg Philanthropies Awards 2019 ” for the city’s green mobility at C40 World Mayor Summit held in Copenhagen, Denmark. It has been selected among 7 winners announced by the Bloomberg Philanthropies, which celebrated the best projects across seven categories that define 2019 theme, ‘The Future We Want’.

  7. Name the new reporting system launched by Reserve Bank of India (RBI) for all co-operative banks (urban, State & district central) ?
    1) Co-operative Bank Information System (CBIS)
    2) Co-operative Bank Management System (CBMS)
    3) Central Information System for Banking Infrastructure (CISBI)
    4) Complaint Management System (CMS)
    5) None of these
    Answer-3) Central Information System for Banking Infrastructure (CISBI)
    Explanation:
    On October 11, 2019, The Reserve Bank of India (RBI) came up with a new reporting system for all co-operative banks (urban, State & district central) called Central Information System for Banking Infrastructure (CISBI) in which they will submit information related to opening/ closing/ conversion of branches, offices, non-administratively independent offices (extension counters, satellite offices), and customer service points (ATMs- Automated Teller Machines) in a single proforma online.

  8. Which country topped in the Brand Finance Nation Brands 2019 as per the report released by Brand Finance ?
    1) United States of America (USA)
    2) United Kingdom (UK)
    3) China
    4) Germany
    5) None of these
    Answer-1) United States of America (USA)
    Explanation:
    On October 11, 2019, an annual report on the most valuable and strongest nation brands named Brand Finance Nation Brands 2019 was released by Brand Finance.The list was topped by the United States of America (USA) with 7.2% growth in brand value to $27,751 bn.

  9. What is the rank of India as per the annual report on the most valuable and strongest nation brands named Brand Finance Nation Brands 2019 ?
    1) 4th
    2) 5th
    3) 6th
    4) 7th
    5) None of these
    Answer-4) 7th
    Explanation:
    On October 11, 2019, an annual report on the most valuable and strongest nation brands named Brand Finance Nation Brands 2019 was released by Brand Finance in which India was ranked 7th from 9th rank of 2018 with 18.7% growth in brand value to $2,562 bn. The list was topped by the United States of America (USA) with 7.2% growth in brand value to $27,751 bn.

  10. Who was awarded in the Best Article category for the article titled ‘Our houses are vanishing. Nobody cares’ in the 13th edition of the Press Institute of India (PII)- International Committee of the Red Cross (ICRC) annual awards 2019?
    1) Rinku Raj
    2) Urvashi Sarkar
    3) Anup Sharma
    4) Disha Shetty
    5) None of these
    Answer-
    Explanation:Urvashi Sarkar was awarded in the “Best Article category” for the article titled ‘Our houses are vanishing. Nobody cares’ that appeared in the PARI (People’s Archive of Rural India) website in the 13th edition of the Press Institute of India (PII)- International Committee of the Red Cross (ICRC) annual awards 2019.

    Best Article category

    Award Name Article
    First place Urvashi Sarkar ‘Our houses are vanishing. Nobody cares’

    Appeared on the PARI (People’s Archive of Rural India) website

    Second place Disha Shetty ‘Bengali-speaking students in Kannada-medium Bengaluru school reveal journey of climate change refugees from disappearing islands’.

    Appeared on IndiaSpend

    Third place Anup Sharma ‘Living like Nomads’

    Appeared in The Pioneer


  11. Conor James Dwyer is associated with which sport, who announced retirement recently ?
    1) Wrestling
    2) Athletics
    3) Swimming
    4) Gymnastics
    5) None of these
    Answer-3) Swimming
    Explanation:
    On October 12, 2019, American competition swimmer and 2-time Olympic gold medalist, Conor James Dwyer (30) has announced his retirement after being handed 20-month doping ban for having testosterone in the form of pellets, surgically inserted into his body. His ban was made effective on December 21,2019 & he won’t be eligible for Tokyo Games 2020

  12. Name the deceased literature critic,author and the first female head of the prestigious Swedish Nobel’s literature award body ?
    1) Sara Danius
    2) Katarina Frostenson
    3) Horace Engdahl
    4) Jean-Claude Arnault
    5) None of these
    Answer- 1) Sara Danius
    Explanation:
    Sara Danius, literature critic,author and the first female head of the prestigious Swedish Nobel’s literature award body, has passed away after having suffered from breast cancer for several years. She was 57. She was a professor of aesthetics at Södertörn University in Stockholm ,Sweden and docent of literature at Uppsala University in Uppsala. She was asked to resign from her position and left the academy, established in 1786, on 12 April 2018 sex abuse and financial crime scandal that broke out in 2017.Danius published a book American singer-songwriter Bob Dylan in 2018 having played a key role in the decision to award the 2016 literature award to Dylan.

  13. Alexei Leonov passed away recently, he was a _______________ ?
    1) Director
    2) Producer
    3) Actor
    4) Astronaut
    5) None of these
    Answer-4) Astronaut
    Explanation:
    Russian astronaut Alexei Leonov,who walked for the first time in 1965, died in Moscow, Russia after a long illness.He was 85. Born on 30 May 1934, Kemerovo Oblast, Russia , Leonov was a close friend of Yury Gagarin, the first person reached space in 1961. Four years later, in March 1965, Leonov and his other partner Pavel Belyayev flew to space under the Voskhod 2 mission. During this mission, on 18 March 1965, Leonov exited the spacecraft and walked for 12 minutes and nine seconds.He was awarded the country’s highest honor ‘Hero of the Soviet Union’.

  14. On which date, 1st World Cotton Day (WCD) is observed ?
    1) October 6
    2) October 7
    3) October 8
    4) October 9
    5) None of these
    Answer-2) October 7
    Explanation:
    The 1st Edition of the World Cotton Day (WCD) was observed on October 7, 2019. It was organized by the World Trade Organization (WTO) as an initiative of the Cotton-4 countries (Benin, Burkina Faso, Chad and Mali) in collaboration with the United Nations Food and Agriculture Organization (FAO), the United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD), the International Trade Centre (ITC) and the International Cotton Advisory Committee (ICAC).

  15. Where was the 5 day World Cotton Day (WCD) programme held ?
    1) Beijing, China
    2) Paris, France
    3) Geneva, Switzerland
    4) Washington, D.C., United States
    5) None of these
    Answer- 3) Geneva, Switzerland
    Explanation:
    The 5 day WCD programme was held in Geneva, Switzerland from October 7-11, 2019.A high-level plenary session was held which was attended by heads of states, heads of international organisations and executives from the private sector.Thematic sessions on trade, value addition, sustainability, technology & innovation and market outlook were also held.

  16. What was the theme of the World Arthritis Day 2019 ?
    1) Theme – “Time2Work”
    2) Theme – “Don’t Delay, Connect Today”
    3) Theme – “It’s in your hands, take action”
    4) Theme – “The Future In Your Hands”
    5) None of these
    Answer- 1) Theme – “Time2Work”
    Explanation:
    On October 12, 2019, World Arthritis Day was observed all over the world with the aim to create global awareness on issues affecting people with rheumatic and musculoskeletal diseases (RMDs). The theme of this day for 2019 is “Time2Work”. Arthritis is an inflammatory condition causing pain and stiffness in joints.

  17. National postal week 2019 is observed from __________ .
    1) 6 to 12th October 2019
    2) 7 to 13th October 2019
    3) 8 to 14th October 2019
    4) 9 to 15th October 2019
    5) None of these
    Answer-4) 9 to 15th October 2019
    Explanation:

    National Postal Week is being celebrated in India from 9 – 15 October 2019 with the aim to create broader awareness about the India Post’s role and activities in the lives of people and business and its contribution to social and economic development.

    Date Description
    9th October 2019 World Post Day
    10th October 2019 Banking Day
    11th October 2019 PLI (Postal Life Insurance) Day
    12th October 2019 Philately Day
    14th October 2019 Business Development Day
    15th October 2019 Mail Day


  18. What was the theme of the World Migratory Bird Day (WMBD) 2019 ?
    1) Theme – “Stop the illegal killing, taking and trade of Migratory Birds!”
    2) Theme – “Protect Birds: Be the Solution to Plastic Pollution”
    3) Theme – “Unifying our Voices for Bird Conservation”
    4) Theme – “Their Future is our Future – A Healthy Planet for Migratory Birds and People”
    5) None of these
    Answer-2) Theme – “Protect Birds: Be the Solution to Plastic Pollution”
    Explanation:
    On October 12, 2019, World Migratory Bird Day (WMBD)was observed all over the world to create awareness on the need for conservation of migratory birds and their habitats. The Theme for 2019 is “Protect Birds: Be the Solution to Plastic Pollution”. This day was 1st celebrated in 2006.Organized by the Secretariats of the Convention on the Conservation of Migratory Species of Wild Animals (CMS) and the African-Eurasian Migratory Waterbird Agreement (AEWA), the day is celebrated on second Saturday in May and October starting from 2018. For year 2019 it was celebrated on 11 May and 12 October, 2019.

Static GK Quiz based on Current Affairs:

  1. Kambalakonda Wildlife Sanctuary is located in which state ?
    Answer-Andhra Pradesh

  2. Where is the headquarter of United Nations Environment Programme (UNEP) located ?
    Answer- Nairobi ,Kenya

  3. Who is the Prime Minister of Bangladesh ?
    Answer-Sheikh Hasina

  4. What is the Capital and Currency of Denmark ?
    Answer-Capital: Copenhagen & Currency: Danish krone

  5. Where is the headquarter of Food and Agriculture Organization (FAO) located ?
    Answer-Rome, Italy