Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz: November 9 2019

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs 9 November 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Questions Based on Current Affairs November 9 2019

  1. Who will head the 7 member panel constituted to implement 100 days homestay of the CAPF(Central Armed Police Forces) jawans ?
    1) Imdad Ali
    2) V G Kanetkar
    3) Atul Karwal
    4) Rajeev Rai Bhatnagar
    5) None of these
    Answer-3) Atul Karwal
    Explanation:
    On November 8, 2019 the centre has formed a 7 member panel headed by Central Reserve Police Force(CRPF) Additional Director General (ADG) Atul Karwal to implement union home minister Amit Shah’s order of implementing 100 days homestay of the CAPF(Central Armed Police Forces) jawans.

  2. Which state has shown the highest percent of decline in Maternal Mortality Ratio (MMR) as per the Sample Registration System (SRS) Bulletin-2016 ?
    1) Karnataka
    2) Andhra Pradesh
    3) Uttar Pradesh
    4) Kerala
    5) None of these
    Answer-1) Karnataka
    Explanation:
    On November 7, 2019, As per the Sample Registration System (SRS) Bulletin-2016, The Maternal Mortality Ratio (MMR) in India has decreased by 26.9 % since 2013. The MMR between 2011-2013 was 167 which decreased to 130 between 2014 and 2016. It decreased further in 2015-17 to 122. Thus, it has decreased by 6.15 % as compared to the previous survey 2014-2016. Karnataka has shown the highest percentage decline in MMR, Uttar Pradesh & Madhya Pradesh have witnessed an increase by 15 points each in MMR in 2015-17 compared to 2014-16.

  3. Which city will host the first mainland MILAN Multi-lateral Naval Exercise in the year 2020 ?
    1) Chennai, Tamil Nadu
    2) Visakhapatnam, Andhra Pradesh
    3) Hyderabad, Telangana
    4) Mumbai, Maharashtra
    5) None of these
    Answer-2) Visakhapatnam, Andhra Pradesh
    Explanation:
    Eastern Naval Command (ENC) to host first mainland MILAN Multi-lateral Naval Exercise at Visakhapatnam, Andhra Pradesh in March 2020.On November 8, 2019, A 3-day Mid Planning Conference (MPC) for the joint multinational naval exercise MILAN 2020 concluded at Eastern Naval Command (ENC) Headquarters in Visakhapatnam ,Andhra Pradesh.

  4. Where was the 10th Meeting of the Heads of Departments of Member-States of SCO (Shanghai Cooperation Organization) held ?
    1) Washinton D.C., United States
    2) Tokyo, Japan
    3) Beijing, China
    4) New Delhi, India
    5) None of these
    Answer-4) New Delhi, India
    Explanation:
    10th Meeting of the Heads of Departments of Member-States of SCO (Shanghai Cooperation Organization), dealing with Prevention and Elimination of Emergency Situations held in New Delhi.

  5. Name the Indian delegate, who chaired the 10th Meeting of the Heads of Departments of Member-States of SCO (Shanghai Cooperation Organization) 2019 .
    1) Ram Nath Kovind
    2) Rajnath Singh
    3) Amit Shah
    4) Narendra Modi
    5) None of these
    Answer-3) Amit Shah
    Explanation:
    On November 8, 2019, Union Minister of Home Affairs Amit Shah chaired 10th Meeting of the Heads of Departments of Member-States of SCO (Shanghai Cooperation Organization), dealing with Prevention and Elimination of Emergency Situations held in New Delhi.

  6. Who inaugurated the first edition of the ‘Rising Himachal: Global Investor’s Meet 2019’ in Dharamshala, Himachal Pradesh ?
    1) Narendra Modi
    2) Ram Nath Kovind
    3) Rajnath Singh
    4) Amit Shah
    5) None of these
    Answer- 1) Narendra Modi
    Explanation:
    The Prime Minister of India Shri Narendra Modi inaugurated the 2-day organised first edition of the ‘Rising Himachal: Global Investor’s Meet 2019’ at Dharamshala, Himachal Pradesh. The meet which was held from November 7-8, 2019 was organised by the Himachal State govt.

  7. Which country is the partner country of the first edition of the ‘Rising Himachal: Global Investor’s Meet 2019’ in Dharamshala, Himachal Pradesh ?
    1) Russia
    2) United Arab Emirates (UAE)
    3) China
    4) Japan
    5) None of these
    Answer-2) United Arab Emirates (UAE)
    Explanation:
    The Prime Minister of India Shri Narendra Modi inaugurated the 2-day organised first edition of the ‘Rising Himachal: Global Investor’s Meet 2019’ at Dharamshala, Himachal Pradesh. The meet which was held from November 7-8, 2019 was organised by the Himachal State govt. The partner country for the event was United Arab Emirates (UAE).

  8. Name the Brand Ambassador of the ‘Rising Himachal: Global Investor’s Meet 2019’ .
    1) Divya Khosla Kumar
    2) Urvashi Rautela
    3) Ayushmann Khurrana
    4) Yami Gautam
    5) None of these
    Answer-4) Yami Gautam
    Explanation:
    The Brand Ambassador for Investors’ Meet was Bollywood actress Yami Gautam.

  9. Where was the 1st edition of the ‘BIMSTEC Ports’ Conclave’ held ?
    1) Mumbai, Maharashtra
    2) New Delhi, Delhi
    3) Visakhapatnam, Andhra Pradesh(AP)
    4) Hyderabad, Telangana
    5) None of these
    Answer-3) Visakhapatnam, Andhra Pradesh(AP)
    Explanation:
    The Minister of State (MoS- independent charge) for Shipping, Shri Mansukh Mandaviya inaugurated the 1st edition of the ‘BIMSTEC Ports’ Conclave’ held in Visakhapatnam, Andhra Pradesh(AP). Vizag port trust in AP, hosted the conclave.

  10. Which 2 countries were benefitted by the 3 MoU signed between Ranong Port (Port Authority of Thailand) and the Port Trusts of Chennai, Visakhapatnam and Kolkata during the 1st edition of the ‘BIMSTEC Ports’ Conclave’ ?
    1) India and Thailand
    2) India and Bangladesh
    3) India and Sri Lanka
    4) India and Myanmar
    5) None of these
    Answer-1) India and Thailand
    Explanation:
    A total of 3 Memorandum of Understanding(MoU) was signed between Ranong Port (Port Authority of Thailand) and the Port Trusts of Chennai, Visakhapatnam and Kolkata for strengthening the port connectivity which is one of the key objectives of the BIMSTEC member countries. This port connectivity is also part of India’s act east policy. Through this MoU, economic partnership will be enhanced by reducing the sea travel time between India and Thailand to 7 day from 10-15 days.

  11. Where was the 5th edition of India International Science Festival (IISF) 2019 held ?
    1) Visakhapatnam, Andhra Pradesh
    2) Kolkata, West Bengal
    3) New Delhi, Delhi
    4) Mumbai, Maharashtra
    5) None of these
    Answer-2) Kolkata, West Bengal
    Explanation:
    The 5th edition of India International Science Festival (IISF) 2019 has been held at at Biswa Bangla Convention Centre, Kolkata, West Bengal from Nov 5 – 8,2019.Organised jointly by Ministry of Science and Technology and Ministry of Earth Sciences in association with Vijnana Bharati (VIBHA),the festival aims to build a strategy for inclusive advancement of Science and Technology.

  12. What was the theme of the 5th edition of India International Science Festival (IISF) 2019 ?
    1) Theme – “Science for Transformation”
    2) Theme – “Research, Innovation, and Science Empowering the Nation”
    3) Theme – “Decade of Innovation”
    4) Theme – “RISEN India – Research, Innovation, and Science Empowering the Nation”
    5) None of these
    Answer-4) Theme – “RISEN India – Research, Innovation, and Science Empowering the Nation”
    Explanation:
    The 5th edition of India International Science Festival (IISF) 2019 with the theme “RISEN India – Research, Innovation, and Science Empowering the Nation” has been held at at Biswa Bangla Convention Centre, Kolkata, West Bengal from Nov 5 – 8,2019.

  13. Name the International Science Literature Festival 2019 held in Kolkata, West Bengal .
    1) Jugendforscht
    2) Regeneron
    3) Vigyanika
    4) Cheltenham
    5) None of these
    Answer-3) Vigyanika
    Explanation:
    Vigyanika, an International Science Literature Festival 2019, coordinated by the CSIR(Council of Scientific and Industrial Research) -National Institute of Science Communication and Information Resources (NISCAIR), Vigyan Prasar and Vigyan Bharatias , was held as a part of the 5th IISF2019 at Kolkata.

  14. What is the raised household income limit for borrowers of NBFC –MFIs (Non-Banking Financial Companies- Micro finance Institutions) in rural India ?
    1) Rs 1.25 lakh
    2) Rs 1.50 lakh
    3) Rs 1.75 lakh
    4) Rs 1.55 lakh
    5) None of these
    Answer-1) Rs 1.25 lakh
    Explanation:
    On November 8, 2019, India’s central banking institution, the Reserve Bank of India (RBI) has raised the household income eligibility limit for eligible borrowers from NBFC –MFIs (Non-Banking Financial Companies- Micro finance Institutions) to Rs 1.25 lakh from the existing Rs 1 lakh in rural areas and from Rs 1.6 lakh to Rs 2 lakh in urban /semi-urban areas.

  15. Which online transaction fee of savings bank account will be not charged by Banks from January 2020 ?
    1) Unified Payments Interface (UPI)
    2) National Electronic Fund Transfer (NEFT)
    3) Real-time gross settlement (RTGS)
    4) Immediate Payment Service (IMPS)
    5) None of these
    Answer- 2) National Electronic Fund Transfer (NEFT) transactions
    Explanation:
    On November 8, 2019, As per the report titled “Furthering Digital Payments” released by the Reserve Bank of India (RBI), Banks will not be able to charge any fee for online National Electronic Fund Transfer (NEFT) transactions done by the savings bank account customers from January 2020. With a view to promote digital transactions on the 3rd anniversary of demonetisation, the Reserve Bank has moved a proposal in this regard.

  16. Name the new system created by Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC) to bring transparency and accountability in indirect tax administration .
    1) Personal Identification Number (PIN)
    2) Central Identification Number (CIN)
    3) Unique Identification Number (UIN)
    4) Documentation Identification Number (DIN)
    5) None of these
    Answer- 4) Documentation Identification Number (DIN)
    Explanation:
    On November 8, 2019 the Documentation Identification Number (DIN) system of Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC) came into existence. This system was created to bring transparency and accountability in indirect tax administration with the use of Information and Technology(IT). The DIN system was created under the direction of union Finance Minister (FM) Nirmala Sitharaman.

  17. Who was elected as the Prime Minister of Mauritius on November 8, 2019 ?
    1) Paul Bérenger
    2) Nando Bodha
    3) Pravid Jugnauth
    4) Navin Ramgoolam
    5) None of these
    Answer-3) Pravid Jugnauth
    Explanation:
    On November 8 2019, Pravid Jugnauth elected as a Prime Minister with 80 percent of the votes counted by electoral authorities. Pravid Jugnauth is 57 years old leader.The Partial results is generated from the state-run commission estimate Jugnauth’s Centre-right Morisian Alliance will win 38 of 62 possible seats in parliament.

  18. Devendra Fadnavis resigned as Chief Minister of which state on November 8, 2019 ?
    1) Maharashtra
    2) Assam
    3) Gujarat
    4) West Bengal
    5) None of these
    Answer-1) Maharashtra
    Explanation:
    On November 8, 2019, Bharatiya Janata Party (BJP) leader and Maharashtra chief minister (CM) Devendra Fadnavis resigned from his duty. The resignation was first handed over to state governor Bhagat Singh Koshyari at Raj Bhawan. The resignation is accepted by the governor. The resignation will take Maharashtra a step nearer to the possibility of President’s rule.

  19. To which country, Anjani Kumar was appointed as the next ambassador of India on November 7, 2019 ?
    1) Republic of Suriname
    2) Republic of Mali
    3) Republic of Ghana
    4) Co-operative Republic of Guyana
    5) None of these
    Answer-2) Republic of Mali
    Explanation:
    On November 7 2019, Ministry of external affairs (MEA) announced Anjani Kumar was the next ambassador of India to the Republic of Mali. He is an Indian Foreign Service (IFS) Officer of batch 2003. Before Anjani kumar, Pradeep Kumar Gupta was the ambassador of the Republic of Mali.

  20. Which country is set to host the International Hockey Federation (FIH)’s Men’s Hockey World Cup for the year 2023 & creates a record for hosting four times ?
    1) Indonesia
    2) Germany
    3) China
    4) India
    5) None of these
    Answer-4) India
    Explanation:
    India has been named as the host country for 2023 FIH Men’s World Cup, which was scheduled to be held from January 13 to 29 2023. The decision was finalized by the Executive Board of the International Hockey Federation (FIH) in the last annual meeting which held in Lausanne, Switzerland on November 8 2019. India also become the first country to host the men’s hockey World Cup four times.

  21. Name the countries, which will co host the 2022 FIH Hockey Women’s World Cup .
    1) Spain and Bangladesh
    2) India and Sri Lanka
    3) Spain and the Netherlands
    4) India and Bangladesh
    5) None of these
    Answer-3) Spain and the Netherlands
    Explanation:
    pain and the Netherlands have been confirmed as the co-hosts for the 2022 FIH Hockey Women’s World Cup which is going to be held from July 1-17, 2022.The venue for the tournaments of both events have not decided yet .

  22. Name the second fastest Indian to score 2000 runs in the 50 over cricket format after cricketer Shikar Dhawan .
    1) Smriti Mandhana
    2) Mahendra Singh Dhoni
    3) Harmanpreet Kaur
    4) Rohit Sharma
    5) None of these
    Answer- 1) Smriti Mandhana
    Explanation:
    Indian cricketer Smriti Mandhana became the second fastest Indian to have scored 2000 runs in the 50 over cricket format after cricketer Shikar Dhawan. She achieved the feat in 51 innings. Shikar Dhawan is the only Indian player to reach the milestone faster than Mandhana in just 48 innings.

  23. Name the Padma Shri awardee & noted Indian Dhrupad singer, who passed away recently .
    1) Uday Bhawalkar
    2) Wasifuddin Dagar
    3) Ritwik Sanyal
    4) Ramakant Gundecha
    5) None of these
    Answer-4) Ramakant Gundecha
    Explanation:
    On November 8, 2019 Noted Indian Dhrupad singer Ramakant Gundecha passed away at the age of 57 in Bhopal, Madhya Pradesh due to cardiac arrest. He was awarded the Padma Shri for 2012 in the field of Art – Indian Classical Music – Vocal along with his brother Umakant Gundecha.

  24. On which date, National Legal Service day (NLSD) is observed ?
    1) November 8
    2) November 7
    3) November 9
    4) November 6
    5) None of these
    Answer-2) November 9
    Explanation:
    National Legal Service day (NLSD) is celebrated every year on November 9. Legal Service Day was started in 1995 by Supreme court. It extent the awareness among the people regarding the Functions and their activities of Legal Services in the Country.

Static GK Quiz based on Current Affairs

  1. How many member countries are there in Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation(BIMSTEC) ?
    Answer-7

  2. Who is the Chief of the Naval Staff (CNS) of Indian Navy ?
    Answer-Admiral Karambir Singh

  3. Who is the Chair Person of Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC) ?
    Answer-Pranab Kumar Das

  4. How many Deputy Governors are there is Reserve Bank of India(RBI) ?
    Answer- 4

  5. What is the Capital and Currency of Mauritius ?
    Answer- Capital-Port Louis Currency- Mauritian rupee

[su_button url=”https://affairscloud.com/current-affairs-2019/november/” target=”self” style=”default” background=”#2D89EF” color=”#FFFFFF” size=”5″ wide=”no” center=”no” radius=”auto” icon=”” icon_color=”#FFFFFF” text_shadow=”none” desc=”” download=”” onclick=”” rel=”” title=”” id=”” class=””]Click Here to Try November Current Affairs 2019 Quiz[/su_button]