Current Affairs Quiz: November 29 2019

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs 29 November 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Questions Based on Current Affairs November 29 2019

  1. Which organization has partnered with Atal Innovation Mission (AIM) & launched the Accelerator Lab to tackle pollution in New Delhi, India ?
    1) World Bank (WB)
    2) United Nation (UN)
    3) United Nations Development Programme (UNDP)
    4) Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) United Nations Development Programme (UNDP)
    Explanation:
    On November 28, 2019 the United Nations Development Programme (UNDP) launched Accelerator Lab in India to work on tackling pollution. The laboratory will be housed in the UNDP India office in New Delhi and has partnered with Atal Innovation Mission (AIM) of the Indian govt.
  2. Who inaugurated the 39th edition of the India International Trade Fair 2019 (IITF-2019) in New Delhi ?
    1) Nitin Gadkari
    2) Amit Shah
    3) Piyush Goyal
    4) Rajnath Singh
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) Nitin Gadkari
    Explanation:
    The 39th edition of the India International Trade Fair 2019 (IITF-2019) was held from November 14-27, 2019. It was inaugurated by the Union Minister of Road Transport & Highways and Micro Small and Medium Enterprises(MSME) Shri Nitin Gadkari in New Delhi. The fair was organised by the India Trade Promotion Organisation (ITPO).
  3. What was the theme of the 39th edition of the India International Trade Fair 2019 (IITF-2019) ?
    1) Theme – “Digital India”
    2) Theme – “Rural Enterprises in India”
    3) Theme – “Startup India Standup India”
    4) Theme – “Ease of Doing Business”
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) Theme – “Ease of Doing Business”
    Explanation:
    The 39th edition of the India International Trade Fair 2019 (IITF-2019) was held from November 14-27, 2019. It was inaugurated by the Union Minister of Road Transport & Highways and Micro Small and Medium Enterprises(MSME) Shri Nitin Gadkari in New Delhi. The fair was organised by the India Trade Promotion Organisation (ITPO). The theme for the year 2019 is “Ease of Doing Business”.
  4. Name the partner country of the 39th edition of the India International Trade Fair 2019 (IITF-2019) .
    1) United States
    2) Afghanistan
    3) Russia
    4) Israel
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) Afghanistan
    Explanation:
    The partner country for the 39th edition of the India International Trade Fair 2019 (IITF-2019) was Afghanistan. The focus country was Republic of Korea.
  5. Which of the following states were the focus state of the 39th edition of the India International Trade Fair 2019 (IITF-2019) ?
    1) Delhi and Maharashtra
    2) Gujarat and Jharkhand
    3) Bihar and Jharkhand
    4) West Bengal and Assam
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) Bihar and Jharkhand
    Explanation:
    The focus states of the 39th edition of the India International Trade Fair 2019 (IITF-2019) were Bihar and Jharkhand.
  6. Narendra Singh Tomar inaugurated the SARAS IITF Mela 2019, Expand SARAS ?
    1) SARAS – Sale of Articles of Rural Artisans Society
    2) SARAS – Sale of Artisans of Rural Association Society
    3) SARAS – Sale of Articles of Rural Articles Society
    4) SARAS – Sale of Artisans of Rural Articles Society
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) SARAS – Sale of Articles of Rural Artisans Society
    Explanation:
    The Union Minister for Rural Development (MoRD), Panchayati Raj and Agriculture Shri Narendra Singh Tomar inaugurated the SARAS IITF Mela 2019 at PragatiMaidan, New Delhi. The Minister of State for Rural Development Shri Sadhvi Niranjan Jyoti also participated as special guest at the event. SARAS (Sale of Articles of Rural Artisans Society) mela would empower women from the Self Help Group (SHG) to earn independently and provide a better social status.
  7. Which Indian city is first to host the 10th edition of the Commonwealth Youth Parliament (#CYP10) ?
    1) Chennai, Tamil Nadu
    2) Kolkata, West Bengal
    3) Mumbai, Maharashtra
    4) New Delhi, Delhi
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) New Delhi, Delhi
    Explanation:
    The 10th edition of the Commonwealth Youth Parliament (#CYP10) was held in New Delhi, for the first time in India, from November 25-27, 2019. It was hosted by Commonwealth Parliamentary Association (CPA) and the Delhi Legislative Assembly. Aim: The objective of the #CYP10 was to enhance the youth and introduce them to a professional sphere to assume a position in public office.
  8. What was the theme of the Republic Summit 2019 that held in New Delhi ?
    1) Theme – “Partners in progress”
    2) Theme – “India’s Moment Nation First”
    3) Theme – “Surging India”
    4) Theme – “Shared Values, Common Destiny”
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) Theme – “India’s Moment Nation First”
    Explanation:
    The two days event of Republic Summit 2019 India’s moment – Nation First was held on November 26th and 27th at Taj Palace, New Delhi. The theme of the summit was “India’s Moment Nation First”.
  9. Who chaired the Defence Acquisition Council (DAC), that approved the procurement of weapons and equipment worth Rs. 22,800 crore ?
    1) Venkaiah Naidu
    2) Narendra Modi
    3) Rajnath Singh
    4) Ram Nath Kovind
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) Rajnath Singh
    Explanation:
    On 28th November 2019, Defence Acquisition Council (DAC), chaired by Defence Minister Rajnath Singh approved the procurement of weapons and equipment worth Rs. 22,800 crore. List of procurements approved by DAC:
    i.Airborne Warning and Control System (AWACS) India aircraft
    ii.Long Range Maritime Reconnaissance (LRMR) Anti-Submarine Warfare P8I aircraft
    iii.Twin Engine Heavy Helicopters (TEHH)
    iv.Thermal imaging night sights for assault rifles
  10. Where was the 1st International Conference on “Landslides Risk Reduction and Resilience-2019” held ?
    1) New Delhi, Delhi
    2) Kolkata, West Bengal
    3) Bengaluru, Karnataka
    4) Hyderabad, Telangana
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) New Delhi, Delhi
    Explanation:
    On 28th November, 2019 Union Minister of State for Home Affairs, Shri G.Kishan Reddy inaugurated 1st International Conference on “Landslides Risk Reduction and Resilience-2019” in New Delhi.
  11. Which organization organized the first of its kind conference on “Landslides Risk Reduction and Resilience-2019” ?
    1) Indian Institute of Foreign Trade (IIFT)
    2) National Institute of Rural Development (NIRD)
    3) National Disaster Management Authority (NDMA)
    4) National Institute of Disaster management (NIDM)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) National Institute of Disaster management (NIDM)
    Explanation:
    On 28th November, 2019 Union Minister of State for Home Affairs, Shri G.Kishan Reddy inaugurated 1st International Conference on “Landslides Risk Reduction and Resilience-2019” in New Delhi.The first of its kind conference was organized by National Institute of Disaster management (NIDM).The Objective of the conference was to bring all stakeholders together to discuss/ useful knowledge, experiences, information and innovations for landslides risk reduction and resilience at national and international levels.
  12. Which country topped in the 2019 Global Diplomacy Index launched by the Sydney(Australia) based Lowy Institute ?
    1) Japan
    2) China
    3) United States of America(USA)
    4) France
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) China
    Explanation:
    On November 27, 2019 the 2019 Global Diplomacy Index was launched by Sydney(Australia) based Lowy Institute. The index was about the statistics, marking how the world’s diplomatic networks are expanding and shrinking. The list was topped by China.

    RankCountry
    1China
    2United States of America(USA)
    3France
    4Japan
    5Russia
  13. What is the rank of India in the 2019 Global Diplomacy Index as per the Sydney(Australia) based Lowy Institute ?
    1) 17
    2) 16
    3) 12
    4) 14
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) 12
    Explanation:
    On November 27, 2019 the 2019 Global Diplomacy Index was launched by Sydney(Australia) based Lowy Institute. The index was about the statistics, marking how the world’s diplomatic networks are expanding and shrinking. As per the index, India ranked at 12th position among 63 countries for having diplomatic posts across the world.
  14. Where was the 40th UNESCO General Conference for the year 2019 held ?
    1) Paris, France
    2) Washington D.C., United States(US)
    3) Beijing, China
    4) Tokyo, Japan
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) Paris, France
    Explanation:
    On November 27, 2019 the Union Minister of Human Resource and Development(MHRD) Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ addressed the 40th UNESCO General Conference in Paris held from November 12-27,2019. The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) general conference discussed the future of multilateralism in the rapidly changing world.
  15. Which bank has signed a $451 million loan agreement to strengthen power connectivity between the southern and northern parts of the Chennai–Kanyakumari Industrial Corridor (CKIC), in Tamil Nadu ?
    1) New Development Bank (NDB)
    2) World Bank (WB)
    3) Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)
    4) Asian Development Bank (ADB)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) Asian Development Bank (ADB)
    Explanation:
    On November 28, 2019, Asian Development Bank (ADB) and the Government of India signed a $451 million loan agreement to strengthen power connectivity between the southern and northern parts of the Chennai–Kanyakumari Industrial Corridor (CKIC), a part of the East Coast Economic Corridor (ECEC), in Tamil Nadu. ADB is acting as the lead partner of the Government of India for developing ECEC.
  16. Which firm has became the first company to list its commercial papers on the stock exchanges ?
    1) Capital First Ltd.
    2) Aditya Birla Finance Ltd (ABFL)
    3) Mahindra and Mahindra Financial Services Limited
    4) Bajaj Finserv Ltd
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) Aditya Birla Finance Ltd (ABFL)
    Explanation:
    On November 28, 2019, Aditya Birla Finance Ltd (ABFL), the NBFC arm of Aditya Birla Capital became the first company to list its commercial papers on the stock exchanges with value date of November 28 and maturity date on February 7, 2020. The move followed the new framework of Bombay Stock Exchange (BSE) and National Stock Exchange of India (NSE) for listing of commercial papers (CPs) to broaden the investors’ participation in such securities.
  17. What should be the minimum net worth of Companies, NBFCs (Non-Banking Financial Company) & other entities allowed by Reserve Bank of India (RBI) to list commercial papers ?
    1) Rs. 500 crore
    2) Rs. 200 crore
    3) Rs. 100 crore
    4) Rs. 300 crore
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) Rs.100 crore
    Explanation:
    Companies, NBFCs (Non-Banking Financial Company), other entities with a net worth of at least Rs.100 crore and any other security specifically allowed by Reserve Bank of India (RBI) are eligible to list commercial papers.
  18. Name the Indian billionaire, who became the 9th richest person in the world as per the Forbes, “Real time Billionaires list 2019” .
    1) Mukesh Ambani
    2) Lakshmi Mittal
    3) Kumar Mangalam Birla
    4) Gautam Adani
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) Mukesh Ambani
    Explanation:
    On 28th November 2019, Mukesh Ambani became the 9th richest person in the world according to the Real time Billionaires list 2019 released by Forbes. Ambani reached the 9th position after Reliance Industries Limited reached a Market Capital (m-cap) of Rs.10 lakh crore and net worth of 60.5 billion Dollars. Jeff Bezos owner of Amazon, Bernard Arnault and family, CEO(LVMH) and Bill Gates, co-founder and former head of Microsoft take the top three places with a net worth of 113, 107.9 and 107.4 billion Dollars respectively.
  19. Where was the 50th edition of the International Film Festival of India(IFFI) for the year 2019 held ?
    1) Chennai
    2) New Delhi
    3) Mumbai
    4) Goa
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) Goa
    Explanation:
    The 50th edition of the International Film Festival of India(IFFI) was held in Goa from November 20-28, 2019. Bollywood actor Amitabh Bachchan and Kollywood actor Rajinikanth together announced the 50th edition of the IFFI open, in presence of Union Minister for Information & Broadcasting(MoIB) Shri Prakash Javadekar and other officials. The festival opened with the Italian film ‘Despite the Fog’ directed by Goran Paskaljevic.
  20. Which was the focus country of the 50th edition of the International Film Festival of India (IFFI) ?
    1) Italy
    2) Russia
    3) China
    4) United States
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) Russia
    Explanation:
    Russia was the focus country in the 50th edition of the International Film Festival of India(IFFI) for the year 2019. 8 Russian films were screened during the festival. It is also to be noted that Haryana participated in the IFFI for the first time.
  21. Name the Italian film that was conferred with the “International Council for Film Television and Audio-visual Communication (ICFT)- UNESCO Gandhi Medal 2019” .
    1) The Best of Youth
    2) Rome, Open City
    3) Rwanda
    4) Life Is Beautiful
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) Rwanda
    Explanation:
    IFFI collaborates with the ICFT Paris(France) to present a special ICFT Prize consisting of the UNESCO Gandhi Medal. This medal was issued by UNESCO in 1994 to commemorate the 125th birth anniversary of Mahatma Gandhi. The ICFT- UNESCO Gandhi Medal 2019 was conferred to Italian film ‘Rwanda’, directed by Riccardo Salvetti. The award is given to movies that reflect Mahatma Gandhi’s ideals of peace, tolerance and non-violence.
  22. Name the legendary filmmaker of India , who will be the focus of 51st and 52nd edition of International Film Festival of India(IFFI) for the year 2020 & 2021 .
    1) Satyajit Ray
    2) Hrishikesh Mukherjee
    3) Raj Kapoor
    4) Ritwik Ghatak
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) Satyajit Ray
    Explanation:
    Shri Amit Khare also announced that IFFI 2020 and 2021 which will be the 51st and 52nd edition respectively will be a tribute to legendary filmmaker of India from West Bengal, Satyajit Ray. His centenary celebrations will be observed from 2020.
  23. Name the film, that bagged the Best Film award (Golden Peacock award) in the 50th edition of the International Film Festival of India (IFFI) for the year 2019.
    1) The Truth
    2) I Lost My Body
    3) Proxima
    4) Particles
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) Particles
    Explanation:
    The french movie ‘Particles’, directed by Blaise Harrison bagged the award for Best Film in IFFI 2019. The award comes with the Golden Peacock trophy, certificate and a cash prize amount of Rs. 40,00,000, shared equally between the Director and the Producer.
  24. Who won the Best Actor (Male) award for his portrayal of Carlos Marighella in the Brazilian movie ‘Marighella’ in the 50th edition of the International Film Festival of India(IFFI) for the year 2019 ?
    1) Caetano Veloso
    2) Seu Jorge
    3) Edi Rock
    4) Zeca Pagodinho
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) Seu Jorge
    Explanation:
    Seu Jorge won the Best Actor (Male) for his portrayal of Carlos Marighella in the Brazilian movie ‘Marighella. Both Seu & Usha received the Silver Peacock Trophy and a cash Prize of Rs 10,00,000 each.
  25. Name the Indian actor, who was conferred with the 1st ever instituted ‘Icon of Golden Jubilee Award‘ for his outstanding contribution to Indian cinema in the 50th edition of the International Film Festival of India(IFFI) for the year 2019 ?
    1) Shahrukh Khan
    2) Hema Malini
    3) Rajinikanth
    4) Amitabh Bachchan
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) Rajinikanth
    Explanation:
    Rajinikanth was conferred with the 1st ever instituted ‘Icon of Golden Jubilee Award‘ for his outstanding contribution to Indian cinema. French actress Ms. Isabelle Anne Madeleine Huppert was conferred with the Lifetime Achievement Award.
  26. Who sworn in as the 19th Chief Minister (CM) of Maharashtra on 28th November 2019 ?
    1) Uddhav Bal Thackeray
    2) Prithviraj Chavan
    3) Ashok Chavan
    4) Vilasrao Deshmukh
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) Uddhav Bal Thackeray
    Explanation:
    On 28th November 2019, Uddhav Thackeray sworn in as the 19th Chief Minister(CM) of Maharashtra by Governor Bhagat Singh Koshyari preceding Devendra Gangadharrao Fadnavis along with six other cabinet members at the Shivaji park Mumbai.
  27. Name the former Deputy Governor of Reserve Bank of India (RBI), who has been appointed as the first chairman of micro-finance panel .
    1) Amitabh Kant
    2) R Gandhi
    3) Chandra Shekhar Ghosh
    4) Harun Rashid Khan
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) Harun Rashid Khan
    Explanation:
    On November 29, 2019, Former Deputy Governor of Reserve Bank of India (RBI), Harun Rashid Khan has been appointed as the first chairman of the steering committee of the Code for Responsible Lending (CRL) in micro-credit. Members of the steering committee include Harsh Shrivastava of MFIN (Microfinance Institutions Network), P Satish of Sa-Dhan, Srinivas Bonam of IndusInd Bank and Sonia Krishnankutty of L&T Finance among others.
  28. Where was the new snake species named “Trachischium apteii” found ?
    1) Madhya Pradesh
    2) Arunachal Pradesh
    3) Andhra Pradesh
    4) Himachal Pradesh
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) Arunachal Pradesh
    Explanation:
    A new species of snake named Trachischium apteii was found in the Tally Valley Wildlife Sanctuary, Arunachal Pradesh and was published in Comptes Rendus Biologies journal. Trachischium apteii commonly called ‘Slender Snakes’ is a non-venomous burrowing snake well known for its heat-sensing system.
  29. Which country topped in the year end FIFA (Fédération Internationale de Football Association)/Coca-Cola World Ranking 2019 ?
    1) Iceland
    2) Norway
    3) Belgium
    4) Netherlands
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) Belgium
    Explanation:
    Belgium holds its top spot in the FIFA (Fédération Internationale de Football Association)/Coca-Cola World Ranking rankings 2019 after winning all ten games. India takes the 108th place losing four places in accordance with the September 2019 rankings. Japan takes the 28th place replacing Iran and becomes Asia’s highest-ranking team, Senegal takes the 20th place becoming Africa’s top team and FIFA World Cup host for the year 2019 and 2020, Qatar takes the 55th place after winning the qualifying game for the 2023 Asian Cup.
  30. Which country’s former Prime Minister Yasuhiro Nakasone passed away on 29th November, 2019 ?
    1) Japan
    2) China
    3) United States
    4) Russia
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) Japan
    Explanation:
    On 29th November 2019, Yasuhiro Nakasone former Prime Minister of Japan died at 101 in Tokyo, Japan. Yasuhiro Nakasone is from Takasaki, Japan, well known for his friendship with Ronald Reagan former president of the United States (US) their friendship was widely called the ‘Ron and Yasu’ friendship.
  31. Name the Australian Journalist, writer and critic who passed away recently .
    1) Christopher Hitchens
    2) Philip Larkin
    3) Les Murray
    4) Clive James
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) Clive James
    Explanation:
    On 24th November 2019, Clive James, Australian Journalist, writer and critic dies at 80 in Cambridge England. Clive James was born in Kogarah, New South Wales, Australia as Vivian Leopold James and lived in the United States (US). Clive James was diagnosed with Leukaemia and emphysema, and he suffered kidney failure in 2010.
  32. On which date, International day of Solidarity with the Palestinian people is observed ?
    1) 28th November
    2) 29th November
    3) 27th November
    4) 26th November
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) 29th November
    Explanation:
    The International day of Solidarity with the Palestinian people is observed every year on 29th November by the United Nations. The day is observed to remember the struggle of Palestinian people to achieve Independence and Sovereignty.The observance was adopted in the year 1947 and established in 1977 by the United Nations General Assembly (UNGA) under the United Nations General Assembly adopted Resolution 181 (II) also known as the Partition Resolution.

STATIC GK based on Current Affairs

  1. Upcoming airport in the north Bihar town of Darbhanga will be named after which Maithili poet ?
    Answer & Explanation
    Answer-Vidyapati
    Explanation:
    The upcoming airport in the north Bihar town of Darbhanga will be named after legendary Maithili poet Vidyapati and concurrence of the Centre has been received for the same, the state government informed the legislative assembly.
  2. Name the largest fresh water lake in North east .
    Answer & Explanation
    Answer-Loktak Lake
    Explanation:
    Loktak Lake was in news recently because the Ministry of Shipping gave approval for the development of Loktak Inland Water ways improvement project in Manipur under the central sector scheme. The estimated cost of the project is Rs 25.58 crores. The Loktak Lake is the largest fresh water lake in North east located at Moirang in Manipur.
  3. Vijender Singh is associated with which sport ?
    Answer & Explanation
    Answer-Boxer
    Explanation:
    Vijender Singh is associated with Boxing.He was in news recently because he demolished Ghana’s former Commonwealth champion Charles Adamu to claim his 12th successive win .
  4. Where is the Fédération Internationale de Football Association (FIFA) located ?
    Answer
    Answer-Zurich, Switzerland
  5. Tally Valley Wildlife Sanctuary is located in which state ?
    Answer
    Answer-Arunachal Pradesh

Click Here to Try November Current Affairs 2019 Quiz