Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz: November 19 2019

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs 19 November 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Questions Based on Current Affairs November 19 2019

  1. Name the 1st /inaugural edition of the joint bilateral maritime exercise that held between Qatar and India .
    1) Al-Nagah
    2) Prabal Dostyk
    3) Za’ir-Al-Bahr (Roar of the Sea)
    4) Sahyog-Kaijin
    5) None of these
    Answer-3) “Za’ir-Al-Bahr” (Roar of the Sea)
    Explanation:
    5 day long 1st /inaugural edition of the joint bilateral maritime exercise “Za’ir-Al-Bahr” (Roar of the Sea) between the Qatari Emiri Navy and Indian Naval force of Qatar and India respectively began in Doha, Qatar on November 17, 2019 and will take place till November 21, 2019. The exercise is aimed to strengthen the cooperation and interoperability between the two navies especially in areas of fight against terrorism, maritime piracy and maritime security.

  2. Which state’s “Hynniewtrep National Liberation Council” (HNLC) insurgent group was banned by government of India on November 18, 2019 ?
    1) Meghalaya
    2) Nagaland
    3) Mizoram
    4) Arunachal Pradesh
    5) None of these
    Answer-1) Meghalaya
    Explanation:
    On November 18, 2019 the central govt. has banned Meghalaya based insurgent group “Hynniewtrep National Liberation Council” (HNLC) due to its increased activities of violence and other subversive acts. The notification in this regard was released by the Ministry of Home Affairs (MHA).

  3. Name the organization which released a report on ‘Health Systems for a New India: Building Blocks Potential Pathways to Reforms’ .
    1) Securities and Exchange Board of India(SEBI)
    2) National Institution for Transforming India (NITI) Aayog
    3) National Development Council
    4) Planning Commission
    5) None of these
    Answer-2) National Institution for Transforming India (NITI) Aayog
    Explanation:
    On November 18 2019, NITI Aayog released a report on ‘Health Systems for a New India: Building Blocks Potential Pathways to Reforms’. The report was released by National Institution for Transforming India (NITI) Aayog Vice Chairman Dr Rajiv Kumar in the presence of Bill Gates.

  4. Under which act, “Hynniewtrep National Liberation Council” insurgent group of Meghalaya was banned by government of India ?
    1) Unlawful Activities (Prevention) Act, 1963
    2) Unlawful Activities (Prevention) Act, 1964
    3) Unlawful Activities (Prevention) Act, 1965
    4) Unlawful Activities (Prevention) Act, 1967
    5) None of these
    Answer-4) Unlawful Activities (Prevention) Act, 1967
    Explanation:
    The central govt. banned the “Hynniewtrep National Liberation Council” (HNLC) under sub-section (1) of section 3 of the Unlawful Activities (Prevention) Act, 1967 (37 of 1967). The group involved in activities such as intimidate and bully civilians to extort funds, maintains links with other insurgent groups of the Northeast to carry out acts of extortion and intimidation, maintaining camps in Bangladesh for training its cadre etc. These types of activities are considered detrimental to the sovereignty and integrity of India.

  5. Name the government agency that released the report titled “accidental deaths and suicides in India” with reference to farmers’ suicides for the year 2016 .
    1) National Crime Records Bureau (NCRB)
    2) Bureau of Police Research and Development(BPRD)
    3) Central Bureau of Investigation(CBI)
    4) Narcotics Control Bureau(NCB)
    5) None of these
    Answer-1) National Crime Records Bureau (NCRB)
    Explanation:
    On November 8, 2019, After a long gap of 3-years, National Crime Records Bureau (NCRB) ,an Indian government agency responsible for collecting and analysing crime data, has released the 2016 report called “accidental deaths and suicides in India” with reference to farmers’ suicides.

  6. Which state has the highest number of farmer suicides in 2014, 2015 & 2016 as per the report titled “accidental deaths and suicides in India” ?
    1) Andhra Pradesh
    2) Madhya Pradesh
    3) Maharashtra
    4) Karnataka
    5) None of these
    Answer-3) Maharashtra
    Explanation:
    As per the report titled “accidental deaths and suicides in India”, Maharashtra accounted for almost 40 % of all farmer suicides in the country in 2016 with 3,661.The state also witnessed the highest number of farmer suicides in 2014 and 2015 at 4,004 and 4,291 respectively.

  7. Name the ministry which has partnered with United Nations(UN) Women India with outreach partner Radio Nasha & jointly launched an ‘UNiTE to End Violence Against Women’ awareness campaign .
    1) Ministry of Social Justice and Empowerment
    2) Ministry of Home Affairs
    3) Ministry of Health and Family Welfare
    4) Ministry of Women and Child Development
    5) None of these
    Answer-2) Ministry of Home Affairs
    Explanation:
    On November 15, 2019, The Ministry of Home Affairs , the UN (United Nations) Women India in association with outreach partner Radio Nasha have jointly launched an ‘UNiTE to End Violence Against Women’ awareness campaign from Sultanpur Metro station in New Delhi.

  8. Name the American business magnate, who visited India recently .
    1) Bill Gates
    2) Jeff Bezos
    3) Mark Zuckerberg
    4) Elon Musk
    5) None of these
    Answer-1) Bill Gates
    Explanation:
    American Billionaire philanthropist and Microsoft co-founder Bill Gates (born as William Henry Gates III) paid a three-day visit to India from November 16-18, 2019 to review the work of his foundation in the country.

  9. Which organization has signed a Memorandum of Cooperation(MoC) with Union Minister for Health and Family Welfare(MoH&FW) Dr. Harsh Vardhan for support in innovation for performance management in the health sector ?
    1) Microsoft
    2) Google
    3) Facebook
    4) Bill & Melinda Gates Foundation (BMGF)
    5) None of these
    Answer-4) Bill & Melinda Gates Foundation (BMGF)
    Explanation:
    On November 18, 2019 Mr. Bill Gates, Co-Chair, Bill & Melinda Gates Foundation (BMGF) signed a Memorandum of Cooperation(MoC) with the Union Minister for Health and Family Welfare(MoH&FW) Dr. Harsh Vardhan. The MoC was on support in innovation for performance management in the health sector.

  10. Which organization has released the report titled “World Talent Ranking (WTR) 2019” ?
    1) United Nation(UN)
    2) International Monetary Fund(IMF)
    3) International Institute of Management Development (IMD)
    4) World Bank(WB)
    5) None of these
    Answer-3) International Institute of Management Development (IMD)
    Explanation:
    On November 18, the 2019 International Institute of Management Development’s (IMD) World Talent Ranking (WTR) report was released.

  11. What is the rank of India as per the International Institute of Management Development’s (IMD) report titled “World Talent Ranking (WTR) 2019” ?
    1) 50
    2) 59
    3) 69
    4) 75
    5) None of these
    Answer-2) 59
    Explanation:
    On November 18, the 2019 International Institute of Management Development’s (IMD) World Talent Ranking (WTR) report was released. In the released report, India was ranked at 59th position in 2019, a slip by 6 places (53rd rank in 2018) on the global annual list of 63 countries, due to factors such as low quality of life and education expenditures.

  12. Which country topped in the report titled “World Talent Ranking (WTR) 2019” ?
    1) Switzerland
    2) Australia
    3) New Zealand
    4) Malaysia
    5) None of these
    Answer-1) Switzerland
    Explanation:
    On November 18, the 2019 International Institute of Management Development’s (IMD) World Talent Ranking (WTR) report was released. The list was topped by Switzerland. Top 10 countries: The top 10 countries that followed Switzerland are Denmark(2nd), Sweden(3rd), Austria(4th), Luxembourg (5th), Norway(6th), Iceland(7th), Finland (8th), Netherlands (9th) and Singapore(10th).

  13. Which bank has signed $ 91 million loan agreement under Karnataka Integrated and Sustainable Water Resources Management Investment Program (IWRM) to renovate the Vijayanagara Channel irrigation systems ?
    1) New Development Bank (NDB)
    2) World Bank (WB)
    3) Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)
    4) Asian Development Bank (ADB)
    5) None of these
    Answer-4) Asian Development Bank (ADB)
    Explanation:
    On November 18, 2019, The Government of India (GoI) & the Asian Development Bank (ADB) has signed $ 91 million loan agreement under Karnataka Integrated and Sustainable Water Resources Management Investment Program (IWRM) to renovate the Vijayanagara Channel irrigation systems in Karnataka. The fund will also be used to prepare the river basin management plan of the Krishna River that would help in using irrigation water effectively and it would also help in sustaining the water security of the state of Karnataka.

  14. What is the new name of Sundaram BNP Paribas Home Finance ?
    1) Sundaram BNP Home Finance
    2) Home Finance of Sundaram
    3) Sundaram Home Finance
    4) Sundaram Finance for Homes
    5) None of these
    Answer-3) Sundaram Home Finance
    Explanation:
    With effect from November 18, 2019 Sundaram BNP Paribas Home Finance which is the subsidiary of non-banking finance company Sundaram Finance Ltd has been renamed to “Sundaram Home Finance”. The change in name was due to the acquisition by Sundaram Finance of BNP( Banque Nationale de Paris) Paribas Personal Finance’s stake in Sundaram BNP Paribas Home Finance Ltd.

  15. Which payment bank has announced its partnership with ICICI Lombard to offer several sachet based insurance products to its customers ?
    1) Paytm Payments Bank
    2) Fino payments bank
    3) Airtel Payments Bank
    4) India Post Payments Bank
    5) None of these
    Answer-2) Fino payments bank
    Explanation:
    On November 18, 2019 ICICI Lombard has announced its partnership with Fino Payments Bank to offer several sachet based insurance products to its customers. Some of the offerings include Hospicash which provides customers the solution to cover loss of their income. This product will specially benefit migrant workers,when they are hospitalized.

  16. What percent of Gross Domestic Product (GDP) growth of India for the year 2019-20 was forecasted by National Council of Applied Economic Research (NCAER) ?
    1) 4.9%
    2) 5.5%
    3) 6.1%
    4) 6.5%
    5) None of these
    Answer-1) 4.9%
    Explanation:
    On November 16, 2019, National Council of Applied Economic Research (NCAER),a New Delhi based non-profit think tank of economics & and the National Institute of Public Finance and Policy, have jointly projected India’s gross domestic product (GDP) growth for 2019 (or Fiscal year (FY)-20) at 4.9 % as against 6.8 % in 2018 (or FY -19). It lowers its outlook due to the slowdown in almost all sectors & it is primarily driven by a simultaneous deceleration of all the drivers of aggregate demand.

  17. Who was conferred with the India Council for Culture Relations (ICCR) distinguished alumni award in Dhaka, Bangladesh ?
    1) Aditi Mohsin
    2) Srabani Sen
    3) Indrani Sen
    4) Rezwana Choudhury Bannya
    5) None of these
    Answer-4) Rezwana Choudhury Bannya
    Explanation:
    On November 15 2019, Rezwana Choudhury Bannya was conferred the India Council for Culture Relations (ICCR) distinguished alumni award in Dhaka, Bangladesh. The award was given by High Commissioner of India Riva Ganguly Das at a programme titled ‘ICCR Scholar’s Evening and Award Presentation Ceremony’ organized by the Indira Gandhi Cultural Centre (IGCC).

  18. Where was the 12th Urban Mobility India Conference and Expo 2019 held ?
    1) Kolkata, West Bengal
    2) Guwahati, Assam
    3) Lucknow, Uttar Pradesh(UP)
    4) New Delhi, Delhi
    5) None of these
    Answer-3) Lucknow, Uttar Pradesh(UP)
    Explanation:
    12th Urban Mobility India Conference and Expo 2019 held from November 15 to 17, 2019 in Lucknow, Uttar Pradesh(UP).

  19. Which Metro Rail Corporation (DMRC) was conferred with 2 awards ‘Last Mile Connectivity’ project & Green Metro project–An Initiative for Sustainable and Viable Urban Transport during the 12th Urban Mobility India Conference and Expo 2019 ?
    1) Kalkaji Mandir Metro Station (KMMS)
    2) Delhi Metro Rail Corporation (DMRC)
    3) Mumbai Metro Rail Corporation Limited (MMRC)
    4) Janakpuri West Metro Station (JWMS)
    5) None of these
    Answer-2) Delhi Metro Rail Corporation (DMRC)
    Explanation:On November 18, 2019 the Delhi Metro Rail Corporation (DMRC) was conferred with 2 awards at the 12th Urban Mobility India Conference and Expo 2019 held from November 15 to 17, 2019 in Lucknow, Uttar Pradesh(UP). DMRC was awarded for its initiatives in promoting the metro as a green and sustainable mode of transport. The awards and its category are as follows,

    Award name Awarded category
    ‘Last Mile Connectivity’ project best non-motorised transport
    Green Metro project – An Initiative for Sustainable and Viable Urban Transport best green initiative in urban transport.


  20. Name the 1st woman Judge Advocate General (JAG) of the Indian Army, who was designated on a foreign mission of Seychelles .
    1) Jyoti Sharma
    2) Shiela Didi
    3) Binita Hazarika
    4) Sujata Vasant Manohar
    5) None of these
    Answer-1) Jyoti Sharma
    Explanation:
    On November 14, 2019, Lieutenant Colonel Jyoti Sharma has been designated as the 1st woman Judge Advocate General (JAG) of the Indian Army on a foreign mission. She will serve the government of the East African country of Seychelles as a legal expert & would give her opinion about defense and military act.

  21. Who was elected as president of the Gymnastics Federation of India (GFI) ?
    1) Anil Mishra
    2) S K Mendiratta
    3) Shantikumar
    4) Sudhir Mital
    5) None of these
    Answer-4) Sudhir Mital
    Explanation:
    On November 5 2019, Former Competition Commission of India chairman Sudhir Mital and Shantikumar Singh were elected as president and general secretary respectively, of the Gymnastics Federation of India (GFI). It was announced by the returning officer SK Mendiratta in the elections held at the Indian Olympic Association headquarters.

  22. “Shaheen-I” surface-to-surface ballistic missile was test fired recently, it belongs to which country ?
    1) Russia
    2) Japan
    3) Pakistan
    4) China
    5) None of these
    Answer-3) Pakistan
    Explanation:
    On November 18, 2019 Pakistan successfully test fired its surface-to-surface ballistic missile(SSBM) named “Shaheen-I”. The ballistic missile is capable of delivering all types of warheads with strike range upto 650 kilometers. The test launch was aimed at testing the operational readiness of the Army Strategic Forces Command (ASFC) of Pakistan.

  23. Which sports association has officially changed its name to “World Athletics” ?
    1) Confederation of African Athletics(CAA)
    2) International Association of Athletics Federations (IAAF)
    3) Asian Athletics Association(AAA)
    4) European Athletic Association(EAA)
    5) None of these
    Answer-2) International Association of Athletics Federations (IAAF)
    Explanation:
    On November 17, 2019 the International Association of Athletics Federations (IAAF) has officially changed its name to “World Athletics”. The name was changed to make the sport more accessible. It is also to be noted that IAAF was also a changed name of International Amateur Athletic Federation focusing on the sport of track and field athletics. The name was changed to IAAF in 2001.

  24. Which country has won the 18th edition of the FIFA (Fédération Internationale de Football Association) under 17 World Cup trophy held in Brasilia, Brazil ?
    1) Brazil
    2) Mexico
    3) Canada
    4) Australia
    5) None of these
    Answer-1) Brazil
    Explanation:
    On November 18, 2019 the Brazilian football team defeated the football team of Mexico in the finals for 2-1, to win the 18th edition of the FIFA (Fédération Internationale de Football Association) under 17 World Cup trophy held in Brasilia, Brazil. With this win, Brazil’s has taken its World Cup titles tally to four.

  25. Who was honored with the award of ‘Indian Personality of the Year -Sports ‘ during the Indo Arab Leaders Summit & Awards 2019 held in Dubai, UAE (United Arabs Emirate) ?
    1) Virat Kohli
    2) P.V.Sindhu
    3) Sunil Chhetri
    4) Bajrang Punia
    5) None of these
    Answer-4) Bajrang Punia
    Explanation:
    On November 19, 2019, Ace Indian freestyle wrestler, Bajrang Punia (25) & Gaurav Sharma, a world powerlifting champion as well as the Mahant (priest) of the temple at Chandni Chowk, Delhi, were honored at Indo Arab Leaders Summit & Awards 2019 held at Marriott Hotel Al Jaddaf, in Dubai, UAE (United Arabs Emirate). Bajrang was honored with the award of ‘Indian Personality of the Year -Sports ‘ ,while Gaurav was honored with the ‘Visionary Leaders of the Year-Sports’ Award.

  26. Who authored the book titled “The Daughter from a Wishing Tree: Unusual Tales about Women in Mythology” that portrays life of enchanting women and their untold stories ?
    1) Ruskin Bond
    2) Lakshmi Venu
    3) Sudha Murty
    4) Nandan Nilekani
    5) None of these
    Answer-3) Sudha Murty
    Explanation:
    On November 16, 2019 renowned author and chairman of Infosys foundation Sudha Murty launched her latest book “The Daughter from a Wishing Tree: Unusual Tales about Women in Mythology”. The book published by Penguin Random House India, portrays life of enchanting women and their untold stories. This is Murty’s 4th book of popular mythology series preceded by The Serpents Revenge:Unusual Tales from the Mahabharata,The Man from the Egg: Unusual Tales about the Trinity, andThe Upside-Down King: Unusual Tales about Rama and Krishna.

  27. Name the author of the book titled “From Shanties to School”, which explores 1991 economic reforms on literacy especially among the migrant laborers of Delhi and their children .
    1) Nidhi Dugar Kundalia
    2) Manimala Roy
    3) Meghna Pant
    4) Avalok Langer
    5) None of these
    Answer-2) Manimala Roy
    Explanation:
    On November 17 2019, book by educationist Manimala Roy, titled “From Shanties to School”, which explores 1991 economic reforms on literacy especially among the migrant laborers of Delhi and their children. It was launched by the senior journalist and former Hari Krishan together with former vice-chancellor of Delhi University Dinesh Singh. The book addresses the slums of Delhi and its outskirts as the area of research.

  28. Which organization/Ministry has released a booklet titled “From uttapam to sprouted dal parantha” to deal with problems like underweight, obesity and anemia in children ?
    1) UNICEF (United Nations Children’s Fund)
    2) Child protection
    3) Save the Children
    4) Ministry of Women and Child Development
    5) None of these
    Answer-1) UNICEF (United Nations Children’s Fund)
    Explanation:
    On November 17, 2019, UNICEF (United Nations Children’s Fund ) has released a 28 page booklet called “From uttapam to sprouted dal parantha”. It explains that nutritious food prepared at less than 20 rupees will help in dealing with problems like underweight, obesity and anemia in children. The book is based on the findings of the overall National Nutrition Survey 2016-18, according to which 35 % of children under the age of five are stunted (low height for age), 17 % are Wasted (low weight for height)and 33 % are underweight.

  29. World Antibiotic Awareness Week (WAAW) is observed from _____________ .
    1) November 15 – 21
    2) November 16 – 22
    3) November 17 – 23
    4) November 18 – 24
    5) None of these
    Answer-4) November 18 – 24
    Explanation:
    In 2019, it is observed on November 18 – 24,2019. It aims to make the global awareness of antibiotic resistance and encourage best practicing among the general public, health workers and policy makers to avoid the further emergence and spread of antibiotic resistance. World Health Organization (WHO) has introduced an annual WAAW. 2019 Theme – “Antibiotics: handle with care.”

  30. What was the theme of the World Day of Remembrance for Road Traffic Victims 2019 ?
    1) Theme – “Vital post-crash actions: Medical Care, Investigation”
    2) Theme – “Roads have Stories”
    3) Theme – “Life is not a car part”
    4) Theme – “Remember and Reflect; Remember and Respond”
    5) None of these
    Answer-3) Theme – “Life is not a car part”
    Explanation:
    The World Day of Remembrance for Road Traffic Victims is observed every year to pay tribute to millions of people who got injured and dead in road accidents, also became road victims. This day is observed on the third Sunday of November each year in memory of road victims who lost their life, families and love around the world. 2019 Theme: – ‘Life is not a car part’. The theme is based on Pillar 3 of the Global Plan for the Decade of Action for Road Safety – Safer vehicles.

STATIC GK based on Current Affairs

  1. Which ministry will usually release the Consumer Expenditure Survey ?
    Answer-Ministry of Statistics, Planning and Project Implementation (MoSPI)
    Explanation:
    Ministry of Statistics, Planning and Project Implementation (MoSPI) will usually release the Consumer Expenditure Survey. The Centre has decided to withhold the Consumer Expenditure Survey results of 2017-18 citing data quality issues. An official statement said the Ministry of Statistics, Planning and Project Implementation (MoSPI) is separately examining the feasibility of conducting the next Consumer Expenditure Survey in 2020-2021 and 2021-2022 after incorporating all data quality refinements in the survey process.

  2. Mahaveer Harina Vanasthali National Park is located in which state ?
    Answer-Telangana

  3. Who is the Executive Director of United Nations Children’s Fund(UNICEF) ?
    Answer-Henrietta H. Fore

  4. Where is the headquarter of Sundaram Finance Ltd located ?
    Answer-Chennai, Tamil Nadu

  5. Where is the headquarter of Bill & Melinda Gates Foundation(BMGF) located ?
    Answer-Seattle, Washington, United States

[su_button url=”https://affairscloud.com/current-affairs-2019/november/” target=”self” style=”default” background=”#2D89EF” color=”#FFFFFF” size=”5″ wide=”no” center=”no” radius=”auto” icon=”” icon_color=”#FFFFFF” text_shadow=”none” desc=”” download=”” onclick=”” rel=”” title=”” id=”” class=””]Click Here to Try November Current Affairs 2019 Quiz[/su_button]