10% OFF | Use Coupon Code “AffairsCloud10” | Expire Anytime

Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz: November 13 2019

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs 12 November 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Questions Based on Current Affairs November 13 2019

  1. Which country is set to host the Shanghai Cooperation Organisation(SCO)’s 19th council of heads of government in the year 2020 ?
    1) China
    2) India
    3) Kazakhstan
    4) Russia
    5) None of these
    Answer-2) India
    Explanation:
    On November 12, 2019, Secretary-General of the Shanghai Cooperation Organisation(SCO) Vladimir Norov, announced that India would host the 19th council of heads of government in 2020. The meeting will be organized in New Delhi. This is the first time India will be hosting the meeting after its admission into SCO as a member in 2017.

  2. In which state, President’s rule was imposed on November 12, 2019 ?
    1) Uttarakhand
    2) Uttar Pradesh
    3) Madhya Pradesh
    4) Maharashtra
    5) None of these
    Answer-4) Maharashtra
    Explanation:
    On November 12, 2019, President’s rule was imposed in Maharashtra after President Ram Nath Govind approves Governor Bhagat Singh Koshyari’s recommendation on the deadlock of government formation in the state. The reason behind the president’s rule is the Power tussle over chief minister post between BJP (Bharatiya Janata Party) and Shiv Sena.

  3. How many times the President’s rule has been imposed in Maharashtra, in a 59 year history ?
    1) 3
    2) 4
    3) 5
    4) 6
    5) None of these
    Answer-1) 3
    Explanation:
    The first time when Maharashtra was under President’s rule was in February 1980, when the Indira Gandhi government dismissed the Progressive Democratic Front (PDF) government headed by Sharad Pawar. After this, it was imposed on September 28, 2014, when Prithviraj Chavan resigned as Chief Minister. Now, it’s for the 3rd time in the 59-year-old history of the state when Article 356 has been invoked due to the inability of political parties to form a government after an assembly election. Maharashtra came into existence on May 1, 1960.

  4. Who headed the 5-member Supreme Court (SC) constituted bench that gave its final judgment on the long-disputed Ayodhya case to construct a Ram temple at Ayodhya site in Uttar Pradesh ?
    1) Ashok Bhushan
    2) Dhananjaya Yeshwant Chandrachud
    3) Ranjan Gogoi
    4) Sharad Arvind Bobde
    5) None of these
    Answer-3) Ranjan Gogoi
    Explanation:
    On November 9, 2019, the Supreme Court (SC) gave its final judgment on the long-disputed Ayodhya case to construct a Ram temple at Ayodhya site in Uttar Pradesh. It has also directed the center to allocate a separate land of 5 acres for the Sunni Waqf Board for building a Mosque. A 5-member SC constitution bench, headed by Chief Justice of India Ranjan Gogoi announced the Ayodhya Ram Janmabhoomi-Babri Masjid title suitcase.

  5. Where was the 27th Conference of Central and State Statistical Organizations (COCSSO) held ?
    1) New Delhi, Delhi
    2) Kolkata, West Bengal
    3) Chennai, Tamil Nadu
    4) Mumbai, Maharashtra
    5) None of these
    Answer-2) Kolkata, West Bengal
    Explanation:
    27th Conference of Central and State Statistical Organizations (COCSSO) was held in Kolkata, West Bengal from November 11-12, 2019.Prof. Bimal K Roy, Chairman, National statistical commission (NSC) inaugurated this conference.

  6. What was the theme of the 27th Conference of Central and State Statistical Organizations (COCSSO) that held in Kolkata, West Bengal ?
    1) Theme – “Social Development”
    2) Theme – “Agriculture and Farmers’ Welfare”
    3) Theme – “Quality Assurance in Official Statistics”
    4) Theme – “Sustainable Development Goals (SDGs)”
    5) None of these
    Answer-4) Theme – “Sustainable Development Goals (SDGs)”
    Explanation:
    27th Conference of Central and State Statistical Organizations (COCSSO) was held in Kolkata, West Bengal from November 11-12, 2019. The theme of this conference was “Sustainable Development Goals (SDGs)” which highlights the actions taken by the Ministry of Statistics and Programme Implementation (MoSPI) for a strong observing mechanism for Sustainable Development Goals (SDGs).

  7. Where was the India-ASEAN (Association of Southeast Asian Nations) Business Summit 2019 held ?
    1) New Delhi, India
    2) Jakarta, Indonesia
    3) Hanoi, Vietnam
    4) Bangkok, Thailand
    5) None of these
    Answer-1) New Delhi, India
    Explanation:
    Dr Jitendra Singh, Union Minister of State (I/C) Development of North Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances & Pensions, Atomic Energy and Space, has addressed the 2-day India-ASEAN (Association of Southeast Asian Nations) Business Summit 2019 that held in New Delhi, India.

  8. What was the theme of the India-ASEAN (Association of Southeast Asian Nations) Business Summit 2019 ?
    1) Theme – “ASEAN-India Partnership for Peace and Shared Prosperity”
    2) Theme – “Shared Values, Common Destiny”
    3) Theme – “Today, Tomorrow, Together”
    4) Theme – “Resilient and innovative Asean”
    5) None of these
    Answer-3) Theme – “Today, Tomorrow, Together”
    Explanation:
    Dr Jitendra Singh, Union Minister of State (I/C) Development of North Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances & Pensions, Atomic Energy and Space, has addressed the 2-day India-ASEAN (Association of Southeast Asian Nations) Business Summit 2019 based on the theme “Today, Tomorrow, Together” held at LPS Auditorium in PHD House, New Delhi from November 11-12, 2019.

  9. “Brown to Green Report 2019” was released by analyzing climate action track records of which of the following International forum ?
    1) North Atlantic Treaty Organization(NATO)
    2) G20 (group of 20) countries
    3) BRICS
    4) Organisation for Economic Co-operation and Development(OECD)
    5) None of these
    Answer-2) G20 (group of 20) countries
    Explanation:
    On November 11, 2019 Non-Governmental Organisations (NGOs) from the majority of the G20 (group of 20) countries and 14 research organisations have prepared a report titled “Brown to Green Report 2019” which comprises of analysation of the climate action track records of the G20 nations. The report was published by Climate transparency.

  10. Which is the only country among the G20 nations, that is close to the 1.5 degree celsius temperature rise pathway ?
    1) France
    2) Brazil
    3) Russia
    4) India
    5) None of these
    Answer-4) India
    Explanation:
    Among the G20 nations, India was the only country close to the 1.5 degree celsius temperature rise pathway. It is also to be noted that as per the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), the global temperature increase was limited to 1.5°C from 3°C.

  11. Which organization has partnered with Save the Children & Every Breath Counts Coalition & released the report titled “Fighting for Breath- A call to action on childhood pneumonia” ?
    1) UNICEF(United Nations Children’s Fund)
    2) National Commission for Protection of Child Rights
    3) United Nation
    4) World Bank
    5) None of these
    Answer-1) UNICEF(United Nations Children’s Fund)
    Explanation:
    On November 13, 2019, As per the study titled, “Fighting for Breath- A call to action on childhood pneumonia” released by UNICEF(United Nations Children’s Fund ,originally known as the United Nations International Children’s Emergency Fund ) and charity groups Save the Children & Every Breath Counts Coalition

  12. At what position, India is placed based on Pneumonia deaths as per the report titled, “Fighting for Breath- A call to action on childhood pneumonia” ?
    1) 4th
    2) 5th
    3) 2nd
    4) 6th
    5) None of these
    Answer-3) 2nd
    Explanation:
    Pneumonia is one of the leading killers of children in India, claiming more than 14 children under the age of 5 years every hour in 2018. It killed over 1,27,000 under-five children in 2018 with high risk factors of malnutrition (53%) and pollution(Outdoor air pollution -27% & Indoor air pollution-22%).Five countries responsible for more than half of child pneumonia deaths includes Nigeria (162,000), India (127,000), Pakistan (58,000), the Democratic Republic of Congo (40,000) and Ethiopia (32,000).

  13. What is the revised Gross Domestic Product(GDP) of India for the FY20 (fiscal year 20) forecasted by the Japanese brokerage firm Nomura ?
    1) 5.2%
    2) 4.9%
    3) 5.5%
    4) 6.1%
    5) None of these
    Answer-2) 4.9%
    Explanation:
    On November 9, 2019, the Japanese brokerage firm Nomura revised the Gross Domestic Product(GDP) forecast of India to 4.9% from its previous estimate of 5.7% FY20 (fiscal year 20). The downgrade in the forecast was due to slowed economic growth of 5% in the June quarter (1st quarter) of 2019, which is a 6-year low. This is by far, the lowest estimate of Nomura.

  14. Who has been given an additional charge of the Ministry of Heavy Industries and Public Enterprises after Arvind Ganpat Sawant stepped down ?
    1) Rajnath Singh
    2) Harsh Vardhan
    3) Ram Vilas Paswan
    4) Prakash Keshav Javadekar
    5) None of these
    Answer-4) Prakash Keshav Javadekar
    Explanation:
    On November 12, 2019, Union Minister of Environment, Forest and Climate Change and Minister of Information and Broadcasting (I&B), Shri Prakash Keshav Javadekar (constituency- Maharashtra) has been given an additional charge of the Ministry of Heavy Industries and Public Enterprises after Shiv Sena MP(member of parliament) Arvind Ganpat Sawant stepped down from the post due to the consequences between BJP (Bharatiya Janata Party ) & Shiv Sena over government formation in Maharashtra.

  15. Jeanine Anez declares herself as interim President of which country ?
    1) Bolivia
    2) Paraguay
    3) Costa Rica
    4) Panama
    5) None of these
    Answer-1) Bolivia
    Explanation:
    On November 12 2019, Opposition Leader in the Senate, Jeanine Anez (52), declared herself as the interim president for South American country, Bolivia, without a legislative quorum, after the resignation of longtime President Evo Morales.

  16. Who was appointed as the new Chairman and Managing Director(CMD) of India Tourism Development Corporation (ITDC) ?
    1) Vinayak Garg
    2) Pradip Kumar Das
    3) Ganji Kamala Vardhana Rao
    4) Piyush Tiwari
    5) None of these
    Answer-3) Ganji Kamala Vardhana Rao
    Explanation:
    On November 13, 2019 the India Tourism Development Corporation (ITDC), has appointed 1990 batch Indian Administrative Service(IAS) officer Ganji Kamala Vardhana Rao as its new Chairman and Managing Director(MD). He replaced Ravneet Kaur from the post.

  17. Name the first Indian, who has been elected to the honorary Trustee of New York (United States) based The Metropolitan Museum of Art (Met) in the 149-year history of this museum .
    1) Priyanka Chopra
    2) Nita Ambani
    3) Mukesh Ambani
    4) Aishwarya Rai
    5) None of these
    Answer-2) Nita Ambani
    Explanation:
    On November 13, 2019, Nita Ambani (56), chairperson of the Reliance Foundation & the wife of Reliance Industries’ Chairman and Managing Director(MD) Mukesh Ambani, has been elected to the honorary Trustee of New York (United States) based The Metropolitan Museum of Art (Met) due to her commitment to preserve and encourage Indian art and culture. With this, She became the 1st Indian to become a trustee in the 149-year history of this museum.

  18. Which aerospace manufacturer has launched the 2nd batch of 60 mini ‘Starlink’ satellites into low-Earth orbit for global internet ?
    1) Airbus
    2) Boeing
    3) European Space Agency(ESA)
    4) Space Exploration Technologies Corp (SpaceX)
    5) None of these
    Answer-4) Space Exploration Technologies Corp (SpaceX)
    Explanation:
    On November 11, 2019, In a bid to provide global internet coverage, Private American aerospace manufacturer, Space Exploration Technologies Corp (SpaceX), has launched the 2nd batch of 60 mini ‘Starlink’ satellites into low-Earth orbit. These satellites are launched from ‘Falcon’ rocket from Space Launch Complex 40 at Cape Canaveral Air Force, Florida, US (United States).

  19. Distant space rock “Ultima Thule” is renamed by National Aeronautics and Space Administration (NASA) as _________ .
    1) Arrokoth
    2) Kuiper belt
    3) ʻOumuamua
    4) Ryugu
    5) None of these
    Answer-1) Arrokoth
    Explanation:
    On November 13, 2019, National Aeronautics and Space Administration (NASA) has renamed a distant space rock Ultima Thule, to Arrokoth. It is the farthest cosmic body ever visited by a spacecraft. Arrokoth or “sky” is the name of the Native American Powhatan language following a significant backlash over the old name’s Nazi connotations. The name portrait the co-operation with Powhatan Tribal elders.

  20. Which country has become the first South Asian nation to bring match-fixing cases to the category of crime as its parliament passed a bill related to ‘Prevention of Offences Related to Sports’ ?
    1) Bhutan
    2) India
    3) Sri Lanka
    4) Bangladesh
    5) None of these
    Answer-3) Sri Lanka
    Explanation:
    On November 12, 2019, Sri Lanka has become the first South Asian nation to bring match-fixing cases to the category of crime as its parliament passed a bill related to ‘Prevention of Offences Related to Sports’. This new legislation related to match-fixing and corruption will apply to all sports & if a person is found guilty of corruption in the game, he can be punished for up to 10 years and also be required to pay other fines.

  21. Who topped in the latest International Cricket Council(ICC) One Day International (ODI) batting ranking ?
    1) Babar Azam
    2) Virat Kohli
    3) Rohit Sharma
    4) M.S. Dhoni
    5) None of these
    Answer-2) Virat Kohli
    Explanation:
    On November 12, 2019 the International Cricket Council(ICC) released its latest One Day International (ODI) batting and bowling rankings for men. The batting ranking was topped by Indian cricketer Virat Kohli while the bowler ranking was topped by Indian Bowler Jasprit Bumrah. Batting rankings: Virat Kohli was followed by Indian cricketer Rohit Sharma and Babar Azam(Pakistan) in the second and third places respectively.Bowler Rankings: In the bowler rankings Jasprit was followed by Trent Boult (New Zealand) and Mujeeb Ur Rahman (Afghanistan) in the second and third places respectively.

  22. On which date, World Kindness Day is celebrated annually ?
    1) November 11
    2) November 12
    3) November 13
    4) November 14
    5) None of these
    Answer- 3) November 13
    Explanation:
    World Kindness Day was celebrated annually on November 13. This day provides an opportunity to act kindly with others as kindness is an important unifying human standard.The World Kindness Movement started World Kindness Day in 1998 as an organization that was formed in Tokyo, 1997.

  23. Whose 550th birth anniversary is observed on November 12, 2019 ?
    1) Guru Nanak Dev
    2) Guru Angad
    3) Guru Gobind Singh
    4) Guru Arjan
    5) None of these
    Answer-1) Guru Nanak Dev
    Explanation:
    On November 12, 2019 the 550th birth anniversary of Guru Nanak Dev was observed. The day is also known as Prakash Parv/Guru Nanak Jayanti. He was the first of the 10 Sikh gurus and the founder of Sikhism. His birthday is observed every year on Kartik poornima.

STATIC GK based on Current Affairs

  1. Who is the Chief Executive Officer(CEO) of International Cricket Council(ICC) ?
    Answer-Manu Sawhney

  2. What is the Capital and Currency of Bolivia ?
    Answer-Capital- Sucre & Currency- Bolivian Boliviano

  3. How many permanent members are there in Association of Southeast Asian Nations(ASEAN) ?
    Answer-10

  4. Where is the headquarter of National Aeronautics and Space Administration (NASA) located ?
    Answer-Washington D.C., United States

  5. Who is the Chairman of G20 (or Group of Twenty) international forum ?
    Answer-Shinzo Abe

[su_button url=”https://affairscloud.com/current-affairs-2019/november/” target=”self” style=”default” background=”#2D89EF” color=”#FFFFFF” size=”5″ wide=”no” center=”no” radius=”auto” icon=”” icon_color=”#FFFFFF” text_shadow=”none” desc=”” download=”” onclick=”” rel=”” title=”” id=”” class=””]Click Here to Try November Current Affairs 2019 Quiz[/su_button]