Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz: November 10 & 11 2019

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs 10 & 11 November 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Questions Based on Current Affairs November 10 & 11 2019

  1. Who inaugurated the Integrated Check Post(ICP) in Gurdaspur city of Punjab ?
    1) Amit Shah
    2) Venkaiah Naidu
    3) Narendra Modi
    4) Ram Nath Kovind
    5) None of these
    Answer-3) Narendra Modi
    Explanation:
    On November 9, 2019 the Prime Minister of India Shri Narendra Modi inaugurated Integrated Check Post(ICP) and flagged off the 1st batch of pilgrims at Kartarpur Sahib corridor at Dera Baba Nanak in Gurdaspur city of Punjab in India. The ICP would provide Indian pilgrims to visit Gurudwara Kartapur Sahib in Pakistan.

  2. Name the 1st Indo-Russian(India –Russia) joint tri-service exercise that is to be held in India from December 10-19, 2019 .
    1) INDRA 2019
    2) AJEYA WARRIOR 2019
    3) VAJRA PRAHAR 2019
    4) MAITREE
    5) None of these
    Answer-1) INDRA 2019
    Explanation:
    The first ever joint tri service exercise between India and Russia named “INDRA 2019” is to be held from December 10-19, 2019. The fighter and transport aircraft as well as ships of respective Armies, Air Forces and Navies will participate in INDRA exercise. A joint planning conference was held from November 7-10 in this regard in two phases.

  3. In which port, world’s first CNG (Compressed natural gas) port terminal is going to be built ?
    1) Mormugao Port
    2) Bhavnagar port
    3) Kandla Port
    4) Jawaharlal Nehru Port
    5) None of these
    Answer-2) Bhavnagar port
    Explanation:
    The world’s first CNG (Compressed natural gas) port terminal is going to be built in Bhavnagar port,a seaport in Saurashtra region of Gujarat. Gujarat Chief Minister Vijay Rupani,who is Chairman of Gujarat Infrastructure Development Board (GIDB), approved this proposal.

  4. Where was the 19th Indian Ocean Rim Association (IORA) Council of Ministers (COM) Meeting held ?
    1) Muscat, Oman
    2) Manama, Bahrain
    3) Doha, Qatar
    4) Abu Dhabi, United Arab Emirates (UAE)
    5) None of these
    Answer-4) Abu Dhabi, United Arab Emirates (UAE)
    Explanation:
    19th Indian Ocean Rim Association (IORA) Council of Ministers (COM) Meeting held in Abu Dhabi, United Arab Emirates (UAE) on November 7 2019.

  5. What was the theme of the 19th Indian Ocean Rim Association (IORA) Council of Ministers (COM) Meeting held in Abu Dhabi, United Arab Emirates (UAE) ?
    1) Theme – “Strengthening Maritime Cooperation for a Peaceful”
    2) Theme – “Promoting a Shared Destiny and Path to Prosperity in the Indian Ocean”
    3) Theme – “IORA – Uniting the Peoples of Africa, Asia, Australasia and the Middle East through Enhanced Co-operation for Peace, Stability and Sustainable Development”
    4) Theme – “IORA – Uniting the Peoples of Australasia and the Middle East through Enhanced Co-operation for Peace, Stability and Sustainable Development”
    5) None of these
    Answer-2) Theme – “Promoting a Shared Destiny and Path to Prosperity in the Indian Ocean”
    Explanation:
    The theme of 19th Indian Ocean Rim Association (IORA) Council of Ministers (COM) Meeting was “Promoting a Shared Destiny and Path to Prosperity in the Indian Ocean”.

  6. Which country assumed the Indian Ocean Rim Association (IORA)’s presidency for 2019-2021?
    1) Malaysia
    2) Indonesia
    3) United Arab Emirates (UAE)
    4) Bangladesh
    5) None of these
    Answer-3) United Arab Emirates (UAE)
    Explanation:
    UAE assumed the IORA’s presidency for 2019-2021. The Republic of Bangladesh is undertaking the Vice-Chair position of IORA (also for 2019-2021) as a part of the Troika along with the UAE (as arriving Chair) and South Africa (past Chair).

  7. Who won the first ever instituted George Schaller lifetime award for the year 2019 for his contribution in the field of wildlife Conservation ?
    1) Ullas Karanth
    2) James Nichols
    3) S. Theodore Baskaran
    4) Meera Kathiravan
    5) None of these
    Answer-1) Ullas Karanth
    Explanation:
    On November 9, 2019 Bangalore (Karnataka) based Indian wildlife biologist Ullas Karanth won the first ever instituted George Schaller lifetime award for the year 2019 for his contribution in the field of wildlife contribution. The award was instituted by the Wildlife Conservation Society (WCS) in New York, United States(US) in honour of Dr. George Schaller, who is considered as one of the greatest wildlife scientists and conservationists globally.

  8. Which country’s President, Evo Morales resigned on November 10, 2019 over a disputed election result ?
    1) Argentina
    2) Uruguay
    3) Argentina
    4) Bolivia
    5) None of these
    Answer-4) Bolivia
    Explanation:
    On November 10, 2019, Bolivia President Evo Morales announced his resignation among unrest over a disputed election which he had demanded to win. The Organization of American States (OAS) found “serious irregularities” in President election vote on October 20 2019. Morales announced that he will step down for the country’s welfare.

  9. Name the longest-serving British MP(member of parliament), who announced the retirement from Parliament after 32 years.
    1) Chris Williamson
    2) Nigel Keith Anthony Standish Vaz
    3) Liz Kendall
    4) Andrew Bridgen
    5) None of these
    Answer-2) Nigel Keith Anthony Standish Vaz
    Explanation:
    On November 11, 2019, Nigel Keith Anthony Standish Vaz (62), the longest-serving British MP(member of parliament) of Goa-origin, announced his retirement from Parliament after 32 years. He made this announcement following the recommendation of a committee of parliament suspended him for 6 months over cocaine (addictive drug) and prostitute scandal.

  10. Which space agency has launched its 1st all electric experimental aircraft named the X-57 “Maxwell” ?
    1) European Space Agency(ESA)
    2) Japan Aerospace Exploration Agency(JAXA)
    3) National Aeronautics and Space Administration(NASA)
    4) Indian Space Research Organisation(ISRO)
    5) None of these
    Answer-3) National Aeronautics and Space Administration(NASA)
    Explanation:
    On November 9, 2019 Civilian space program and aeronautics space agency NASA (National Aeronautics and Space Administration) has launched its 1st all electric experimental aircraft named the X-57 “Maxwell.” It is NASA’s 1st crewed X-plane (experimental plane) in nearly 2 decades adapted from Italian Tecnam P2006T aircraft. The first delivery of the all-electric experimental aircraft was taken from Empirical Systems Aerospace (ESAero) in California, United States(US). The aircraft is expected to be operational by late 2020.

  11. Name the portal launched for E-Governance school automation and management system for Navodaya Vidyalaya Samiti (NVS) by Sanjay Dhotre in New Delhi.
    1) Shaala Darpan
    2) Shiksha Vani
    3) Udyam Sakhi
    4) Veer Parivar
    5) None of these
    Answer-1) Shaala Darpan
    Explanation:
    On November 6, 2019 the Union Minister of State(MoS) for Human Resource and Development(HRD) Shri Sanjay Dhotre launched the Shaala Darpan portal, an E-Governance school automation and management system for Navodaya Vidyalaya Samiti (NVS) in New Delhi. The portal was designed for knowledge/information sharing of its employees and its students. It was the first major initiative implemented to enable automation of NVS (India’s largest schooling system) through a single umbrella.

  12. Name the Spider species, which is named after Indian cricketer “Sachin Tendulkar” .
    1) “Chavarapatersachintendulkar”
    2) “Goliath sachintendulkar”
    3) “Indomarengo sachintendulkar”
    4) “Marengo sachintendulkar”
    5) None of these
    Answer-4) “Marengo sachintendulkar”
    Explanation:
    On November 11, 2019 Dhruv Prajapati, a research scholar from the Gujarat Ecological Education & Research (GEER) Foundation, has discovered two new spider species found in Kerala, TamilNadu and Gujarat. One spider species was named after Indian cricketer Sachin Tendulkar as “Marengo sachintendulkar” while the other was named as “Indomarengo chavarapater” after Saint Kuriakose Elias Chavara, who played a key role in creating awareness on education in the state of Kerala. Publication: The findings of this discovery has been published in Russian journal “Arthropoda Selecta”.

  13. Which Indian states were hit by the Cyclone Bulbul, whose storm speed ranges from 120 to 135 kmph ?
    1) Odisha & Gujarat
    2) West Bengal & Odisha
    3) Gujarat & Assam
    4) West Bengal & Gujarat
    5) None of these
    Answer-2) West Bengal & Odisha
    Explanation:
    On November 9, 2019, Cyclone Bulbul, which rose in the Bay of Bengal, hit the coast in Sagar Islands of West Bengal, Bhadrak in Odisha and Khepupara in Bangladesh. The center of the storm was northwest of the Bay of Bengal, 95 km east-northeast of Paradeep with winds speeds crossing over 100 kmph. The cyclone was tracked by the Doppler Weather Radars in West Bengal. The speed of the storm was 120 to 135 kmph when it hit the coast of Odisha and West Bengal. However, the storm weakened as it passed through West Bengal. It has been categorized from ‘very serious’ to ‘serious’.

  14. Who was appointed as the Indian head coach of the Women’s U-17(under 17) football team by Fédération Internationale de Football Association(FIFA) ?
    1) Tony Gustavsson
    2) Asisat Oshoala
    3) Thomas Dennerby
    4) Peter Gerhardsson
    5) None of these
    Answer-3) Thomas Dennerby
    Explanation:
    On November 9, 2019 the All India Football Federation (AIFF) has announced the appointment of Thomas Dennerby (Sweden) as the Indian head coach of the Women’s U-17 football team. The FIFA (Fédération Internationale de Football Association) U-17(under 17) women’s football World Cup 2020 will be hosted by India. The official emblem of the world cup was launched recently at the gateway of India in Mumbai, Maharashtra on November 2, 2019.

  15. Name the Indian cricketer, who broke the record of Mahendra Singh Dhoni for most sixes by an Indian captain in T20I cricket during India vs Bangladesh Series.
    1) Rohit Sharma
    2) Jasprit Bumrah
    3) Shikhar Dhawan
    4) Virat Kohli
    5) None of these
    Answer-1) Rohit Sharma
    Explanation:
    Indian cricketer Rohit Sharma broke the record of Mahendra Singh Dhoni for most sixes by an Indian captain in T20I cricket. He went past Dhoni with 37 sixes in 17 innings, while Dhoni holds the record of 34 sixes in 62 innings. Virat Kohli stands third in the list with 26 sixes in 26 innings.Becomes 1st indian & 2nd man in history to play 100 T20Is: Rohit also became the first Indian as well as the second male cricketer in history to play 100 T20Is. Pakistani cricketer Shoaib Malik is the only cricketer to have played more than 100 T20I with 111 games.

  16. Who became the first Indian cricketer to take hat-trick wicket in the shortest format(T20I) ?
    1) Khaleel Ahmed
    2) Krunal Pandya
    3) Navdeep Saini
    4) Deepak Chahar
    5) None of these
    Answer-4) Deepak Chahar
    Explanation:
    Indian Pacer Deepak Chahar took a sensational six-wicket haul, which included a hat-trick. By this he became the first Indian to take hat-trick in the shortest format. He broke the record of Srilankan skipper Ajantha Mendis for holding best ever figures where Chahar holds 6 for 7 runs in 3.2 overs. Ajantha’s record was 6 for 8 against Zimbabwe in 2012.

  17. Name the Ramon Magsaysay Awardee & former chief election commissioner (CEC) who passed away recently .
    1) R. K. Trivedi
    2) Iyer Seshan
    3) Kalyan Sundaram
    4) S. P. Sen Verma
    5) None of these
    Answer-2) Iyer Seshan
    Explanation:
    Former chief election commissioner (CEC), Tirunellai Narayana Iyer Seshan, passed away at the age of 86 due to cardiac arrest in chennai. In 1996, Seshan received the Ramon Magsaysay Award for his role in cleaning up the electoral process in the country.

  18. Former Union secretary Perungulam S Krishnan passes away, he belonged to which state ?
    1) Assam
    2) Rajasthan
    3) Kerala
    4) Karnataka
    5) None of these
    Answer-3) Kerala
    Explanation:
    On November 11, 2019, PS Krishnan, a 1956 batch Indian Administrative Service (IAS)officer served in Andhra Pradesh & former Union Secretary of the Ministry of Welfare, has passed away in New Delhi due to age-related health complications.He was 86. Born in Thiruvananthapuram,Kerala in 1933, Krishnan was best known for his work in upliftment of scheduled castes (SC), scheduled tribes (ST) & educationally backward classes. He had served as a first member-secretary of the National SC/ST commission.

  19. Deceased Australian Dwight Ritchie nicknamed as “The Fighting Cowboy”, was associated with which sport ?
    1) Boxing
    2) Cricket
    3) Football
    4) Weight lifting
    5) None of these
    Answer-1) Boxing
    Explanation:
    On November 9 2019, Dwight Ritchie, an Australian boxer died at the age of 27 in Melbourne, Australia. He was struck with a body shot with Michael Zerafa in a training session, before that he had fallen back to his corner and collapsed. Dwight Richie, nickname “The Fighting Cowboy”, held a 19-2 record.

  20. Who released the Assamese version of the book ‘Courts of India: Past to Present’ ?
    1) Ram Nath Kovind
    2) Ranjan Gogoi
    3) Dipak Misra
    4) Narendra Modi
    5) None of these
    Answer-2) Ranjan Gogoi
    Explanation:
    On November 10, 2019, Ranjan Gogoi, Chief Justice of India (CJI) released the Assamese version of the book ‘Courts of India: Past to Present’ in Guwahati, Assam. The book has been distributed by the Publication division. The book includes various chapters which narrate the historical events of the court.

  21. Who is the author of the novel entitled “Accidental Magic”, that documents the Harry Potter nostalgia and straddles multiple contexts ?
    1) Meena Kandasamy
    2) Ira Trivedi
    3) Keshava Guha
    4) Nidhi Dugar Kundalia
    5) None of these
    Answer-3) Keshava Guha
    Explanation:
    On November 11, 2019, Author Keshava Guha‘s new novel entitled “Accidental Magic”,Published by HarperCollins India, was launched at the Bangalore Literature Festival in Bengaluru,Karnataka.The novel documents the Harry Potter nostalgia and straddles multiple contexts such as the world of fan fiction, university life, with complex themes like solitude, self-discovery, identity, aspirations, and the tussle between love and duty.

  22. Maulana Abul Kalam Azad birth anniversary is celebrated as ____________ .
    1) National Sports Day
    2) National Policy Day
    3) National Politian Day
    4) National Education Day
    5) None of these
    Answer-4) National Education Day
    Explanation:
    The National Education Day is observed annually on November 11 commemorating the birth anniversary of Maulana Sayyid Abul Kalam Ghulam Muhiyuddin Ahmed bin Khairuddin Al-Hussaini Azad (familiarly known as Maulana Abul Kalam Azad). The day has been celebrated since 2008 after the announcement in this regard, by the Human Resource Development (HRD) ministry.

  23. What was the theme of the World Science Day for Peace and Development 2019 ?
    1) Theme – “Open Science, leaving no one behind”
    2) Theme – “Science for Global Understanding”
    3) Theme – “Science, a Human Right”
    4) Theme – “Celebrating Science Centres and Science Museums”
    5) None of these
    Answer-1) Theme – “Open Science, leaving no one behind”
    Explanation:
    On November 10, 2019, The World Science Day for Peace and Development has observed all over the world to highlight the key role of science in society and the need to engage public in debates on emerging scientific issues.The theme for the year 2019 is “Open Science, leaving no one behind”.

  24. Who was the first education minister of India ?
    1) Mohammad Hidayatullah
    2) Maulana Sayyid Abul Kalam Ghulam Muhiyuddin Ahmed bin Khairuddin Al-Hussaini Azad(Maulana Abul Kalam Azad)
    3) Zakir Husain
    4) Gopal Swarup Pathak
    5) None of these
    Answer-2) Maulana Sayyid Abul Kalam Ghulam Muhiyuddin Ahmed bin Khairuddin Al-Hussaini Azad(Maulana Abul Kalam Azad)
    Explanation:
    The National Education Day is observed annually on November 11 commemorating the birth anniversary of Maulana Sayyid Abul Kalam Ghulam Muhiyuddin Ahmed bin Khairuddin Al-Hussaini Azad (familiarly known as Maulana Abul Kalam Azad), the first education minister of India (1947-1958). The day has been celebrated since 2008 after the announcement in this regard, by the Human Resource Development (HRD) ministry.

Static GK Quiz based on Current Affairs

  1. Who is the Director-General of United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization(UNESCO) ?
    Answer-Audrey Azoulay

  2. Who is the President of All India Football Federation (AIFF) ?
    Answer-Praful Patel

  3. When was National Aeronautics and Space Administration(NASA) founded ?
    Answer-29 July 1958

  4. What is the Capital and Currency of Bolivia ?
    Answer-Capital- Sucre & Currency- Bolivian Boliviano

  5. How many member countries are there in Indian Ocean Rim Association (IORA) ?
    Answer-22 Member Countries

[su_button url=”https://affairscloud.com/current-affairs-2019/november/” target=”self” style=”default” background=”#2D89EF” color=”#FFFFFF” size=”5″ wide=”no” center=”no” radius=”auto” icon=”” icon_color=”#FFFFFF” text_shadow=”none” desc=”” download=”” onclick=”” rel=”” title=”” id=”” class=””]Click Here to Try November Current Affairs 2019 Quiz[/su_button]