Current Affairs Quiz: July 13 2019

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs July 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Useful Links:

Questions Based on Current Affairs July 13 2019

  1. In which state, the dedicated universities for conducting courses in police services and internal security was set up?
    1) Rajasthan
    2) Gujarat
    3) Jharkhand
    4) All the above
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) All the above
    Explanation:
    On July 10, 2019,Minister of State for Home Affairs, G. Kishan Reddy stated that the Government has proposed to set up the first National Police University in the country which will impart education in policing and internal security.It will conduct undergraduate, graduate and postgraduate academic programmes in specialized subjects. ii. The dedicated universities have been already set up in Gujarat, Rajasthan and Jharkhand for conducting courses in police services and internal security.
  2. What was the new, national level, Sex Ratio at Birth (SRB) for the time period between FY(financial year) 2015-16 and 2018-19 as per the Ministry Of Women And Child Development(WCD) ?
    1) 931
    2) 932
    3) 923
    4) 913
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) 931
    Explanation:
    Ministry Of Women And Child Development(WCD) stated that at National level, Sex Ratio at Birth (SRB) has increased to 931 from 923 for the time period between FY(financial year) 2015-16 and 2018-19.Impact of BBBP: SRB in 21 States and UTs is showing improvement whereas SRB is stable in 3 states and UTs for FY 2018-19 in comparison to FY 2017-18 on the impact of the ‘Beti Bachao Beti Padhao’ (BBBP) scheme on the Child Sex Ratio(CSR) of the country.
  3. Where was the 11th Mekong Ganga Cooperation Senior Officials’ Meeting (MGC SOM) 2019 held ?
    1) Naypyitaw, Myanmar
    2) New Delhi, India
    3) Bangkok, Thailand
    4) Phnom Penh, Cambodia
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) New Delhi, India
    Explanation:
    On July 9, 2019, The 11th Mekong Ganga Cooperation Senior Officials’ Meeting (MGC SOM) 2019 was held in New Delhi to review progress in several areas of cooperation.
  4. Expand QIPS ?
    1) Quick Interest Project Scheme (QIPS)
    2) Quick Interim Project Scheme (QIPS)
    3) Quick Investment Project Scheme (QIPS)
    4) Quick Impact Project Scheme (QIPS)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) Quick Impact Project Scheme (QIPS)
    Explanation:
    QIPS stands for Quick Impact Project Scheme.
  5. Which state will host the ‘Women Startup Summit 2019’ with the theme “Developing an Inclusive Entrepreneurship Ecosystem” ?
    1) Kolkata, West Bengal
    2) New Delhi, Delhi
    3) Kochi, Kerala
    4) Mumbai, Maharashtra
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3) Kochi, Kerala
    Explanation:
    The nodal agency of the Kerala state government for entrepreneurship development and incubation activities, Kerala Startup Mission (KSUM) in association with the Indian Women Network floated by Confederation of Indian Industry (CII) will host a one day event ‘Women Startup Summit 2019’ at the Integrated Startup Complex, Kochi, Kerala on August 1, 2019 with the theme “Developing an Inclusive Entrepreneurship Ecosystem”. The summit aims to encourage aspiring women professionals to take up their entrepreneurial journey and develop an inclusive entrepreneurship ecosystem.
  6. Which country is set to host the 14th Session of the Conference of the Parties (COP) of the United Nations Convention to Combat Desertification (UNCCD) from September 2- 13, 2019 ?
    1) Uttar Pradesh, India
    2) Paris, France
    3) Washington D.C., U.S.
    4) Beijing, China
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) Uttar Pradesh, India
    Explanation:
    On July 9, 2019, The Minister of Environment, Forest and Climate Change Prakash Javadekar in the presence of Ibrahim Thiaw, Executive Secretary of UNCCD and the UN Under-Secretary-General informed that India will host the 14th Session of the Conference of the Parties (COP) of the United Nations Convention to Combat Desertification (UNCCD) from September 2- 13, 2019 at India Expo Mart Limited in Greater Noida, Uttar Pradesh with the focus on 3 crucial issues- desertification, land degradation and drought.
  7. Which year is set as target globally to restore 150 million hectares of worlds degraded and deforested land as per Bonn Challenge ?
    1) 2021
    2) 2020
    3) 2022
    4) 2030
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) 2020
    Explanation:
    Bonn Challenge: It is a global effort to bring 150 million hectares of worlds degraded and deforested land under restoration by 2020 and 350 million hectares by 2030. In India, 3.5 years maiden phase will be implemented in the States of Haryana, Madhya Pradesh, Maharashtra, Nagaland, and Karnataka.
  8. Where was the United States India Strategic and Partnership Forum’s(USISPF) 2nd annual leadership summit held ?
    1) Assam, India
    2) New York, US
    3) Maharashtra, India
    4) Washington DC, US
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) Washington DC, US
    Explanation:
    The United States India Strategic and Partnership Forum (USISPF) 2nd annual leadership summit was held in Washington DC, US on July 11, 2019. It focussed on defence and energy security. Republican Senator Dan Sullivan, Deputy US Trade Representative Jeffrey Gerrish, and India’s Ambassador to the US, Harsh V Shringla were among the top speakers of the summit. On this occasion, US India Bilateral Trade Report was launched.
  9. By how much percent, the bilateral trade between India and US should grow every year in order to reach the $238 billion by 2025 as per the United States India Strategic and Partnership Forum (USISPF) ?
    1) 7.6%
    2) 7.7%
    3) 7.5%
    4) 7.4%
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) 7.5%
    Explanation:
    If India grows 7.5% every year, trade between India and the US could reach $238 billion by 2025 from $143 billion at present.By 2025, bilateral trade could range between $283 billion and $327 billion, at an annual average growth rate of 10 to 12.5%, as witnessed in 2017 and 2018.The areas of potential growth in US investments and commerce into India are defence trade, commercial aircraft, oil and Liquefied Natural Gas (LNG), coal, machinery and electronics.
  10. Where was the first Global Conference for Media Freedom 2019 held ?
    1) London, UK
    2) Edinburgh, Scotland
    3) Oslo, Norway
    4) Athens, Greece
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) London, UK
    Explanation:
    The First Global Conference for Media Freedom 2019, was held on July 10-11, 2019 in London, UK. The conference was structured around 4 themes: protection and prosecution, including impunity, national frameworks and legislation, building trust in media and countering disinformation and media sustainability.
  11. Which countries hosted the first Global Conference for Media Freedom 2019 ?
    1) United Kingdom (UK) and Portugal
    2) United Kingdom (UK) and Canada
    3) United Kingdom (UK) and Hungary
    4) United Kingdom (UK) and Greece
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) United Kingdom (UK) and Canada
    Explanation:
    The First Global Conference for Media Freedom 2019, hosted by the United Kingdom (UK) and Canada, was held on July 10-11, 2019 in London, UK. It was co-hosted by Chrystia Freeland, Canadian Minister of Foreign Affairs, and Jeremy Hunt, the UK Foreign Secretary.
  12. Who lead the Indian delegation to the first Global Conference for Media Freedom 2019 that held in London, U.K. ?
    1) Dhotre Sanjay Shamrao
    2) Prakash Javadekar
    3) Ravi Shankar Prasad
    4) Surya Prakash
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) Surya Prakash
    Explanation:
    Indian delegation was led by Prasar Bharati Chairman Surya Prakash to the first Global Conference for Media Freedom 2019 that held in London, UK.
  13. Name the fund, which is created recently to improve media freedom across the world & administered by the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) .
    1) Global Media Support Fund
    2) Global Media Freedom Fund
    3) Global Media Defence Fund
    4) World Media Defence Fund
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) Global Media Defence Fund
    Explanation:
    The UK government committed 18 million pounds to improve media freedom across the world. It announced the creation of a new Global Media Defence Fund.The new Global Media Defence Fund, administered by the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO), will support, train and provide legal support to journalists in the most dangerous parts of the world.
  14. Which country has passed a bill, “Fairness for High-Skilled Immigrants Act, 2019” or ‘HR 1044’ which removes the present 7% country-cap on issuing Green Cards ?
    1) United States (US)
    2) Russia
    3) Germany
    4) United Arab Emirates(UAE)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) United States (US)
    Explanation:
    On July 11, 2019, The United States (US) House of Representatives passed a Bill ‘Fairness for High-Skilled Immigrants Act, 2019 or HR 1044’ which removes the present 7% country-cap on issuing Green Cards. A Green Card allows a person to live and work permanently in the US. According to the Congressional Research Service (CRS), the bill increases the per-country cap on family-based immigrant visas from 7% of the total number of such visas available that year to 15% and eliminates the 7% cap for employment-based immigrant visas.It was passed by the 435-member House by majority of 365-65 votes.
  15. Over how much amount was infused by the government into public sector banks(PSB) in the last 11 years up till 2018-19 ?
    1) Rs 3.25 lakh crore
    2) Rs 3.15 lakh crore
    3) Rs 3.75 lakh crore
    4) Rs 3.55 lakh crore
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) Rs 3.15 lakh crore
    Explanation:
    On July 8, 2019, Anurag Singh Thakur, Minister of State for Finance stated that the government has infused over Rs 3.15 lakh crore into public sector banks(PSB) in the last 11 years up till 2018-19.Public sector banks source capital from internal capital generation, mobilization of capital from markets, and the government infusion. The capital infusion by the government complements PSU( Public sector Undertakings ) banks’ internal capital generation and mobilization of capital from markets.
  16. Which public sector bank holds the highest number of wilful defaults, worth around INR 461.58 billion for the year 2018-19 ?
    1) Indian Bank
    2) Bank of India(BoI)
    3) Punjab National Bank(PNB)
    4) State Bank of India(SBI)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) State Bank of India(SBI)
    Explanation:
    The state-owned banks in India stated that Rs.1.50 trillion ($21.76 billion) worth of loans as wilful defaults in 2018-19. the State Bank of India(SBI) holds the highest number of wilful defaults, worth around INR 461.58 billion, while Punjab National Bank(PNB) ranked second at Rs.250.9 billion and Bank of India at Rs.98.9 billion.
  17. NEFT is in news recently, what does ‘E’ stands for _____________ .
    1) E – Enterprise
    2) E – Efficiency
    3) E – Electronic
    4) E – Elasticity
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) E – Electronic
    Explanation:
    E stands for Electronic in National Electronic Fund Transfer (NEFT).
  18. Which public sector bank has waived of Real Time Gross Settlement (RTGS) and National Electronic Fund Transfer (NEFT) & Immediate Payment Service (IMPS) to boost e-transactions ?
    1) State Bank of India(SBI)
    2) Indian Bank
    3) Bank of India(BoI)
    4) Canara Bank
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) State Bank of India(SBI)
    Explanation:
    In a bid to move the country towards a less-cash economy, country’s largest bank, the State Bank of India(SBI) waived Real Time Gross Settlement (RTGS) and National Electronic Fund Transfer (NEFT) charges for its app YONO(You Only Need One), internet and mobile banking customers effective from 1 July 2019.It also waived off the charges for Immediate Payment Service (IMPS) from 1 August 2019.
  19. Under which act State Bank of India(SBI) has waived of Real Time Gross Settlement (RTGS) and National Electronic Fund Transfer (NEFT) & Immediate Payment Service (IMPS) ?
    1) Section 11 (2) with Section 19 of the Payment and Settlement Systems Act 2007
    2) Section 10 (2) with Section 18 of the Payment and Settlement Systems Act 2007
    3) Section 15 (2) with Section 22 of the Payment and Settlement Systems Act 2007
    4) Section 19 (2) with Section 19 of the Payment and Settlement Systems Act 2007
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) Section 10 (2) with Section 18 of the Payment and Settlement Systems Act 2007
    Explanation:
    In a bid to move the country towards a less-cash economy, country’s largest bank, the State Bank of India(SBI) waived Real Time Gross Settlement (RTGS) and National Electronic Fund Transfer (NEFT) charges for its app YONO(You Only Need One), internet and mobile banking customers effective from 1 July 2019.It also waived off the charges for Immediate Payment Service (IMPS) from 1 August 2019.The directive was issued under Section 10 (2) with Section 18 of the Payment and Settlement Systems Act 2007.
  20. As per the recommendation of which panel, RBI directed banks to withdraw the charges levied on the NEFT and RTGS transactions ?
    1) V G Kannan Panel
    2) T N Manoharan Panel
    3) U.K. Sinha Panel
    4) Nandan Nilekani panel
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) Nandan Nilekani panel
    Explanation:
    On June 11, 2019, RBI directed banks to withdraw the charges levied on the NEFT and RTGS transactions as per the recommendation of Nandan Nilekani panel.
  21. By which year, India will surpass Japan to become the world’s third largest economy as per the IHS Markit ?
    1) 2030
    2) 2020
    3) 2025
    4) 2022
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) 2025
    Explanation:
    On July 12, 2019, IHS Markit, a global information provider, in its report mentioned that India will surpass Japan to be the world’s third largest economy in 2025 and it will overtake the United Kingdom (UK) to become the fifth biggest economy in 2019. Indian Gross Domestic Product (GDP) is predicted to reach $5.9 trillion in 2025 surpassing Japanese GDP.
  22. Which imported product’s basic customs duty (BCD) was waived off by government of India recently ?
    1) Products for nuclear plants
    2) Agricultural Products
    3) Organic Products
    4) Electronic Products
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) Products for nuclear plants
    Explanation:
    In order to reduce the dependency on carbon-based fuel for electricity generation, the Government of India (GoI) has waived off Basic Customs Duty (BCD) for the products which are imported for nuclear power plants.BCD of 7.5% for all goods for use in the generation of nuclear power & 2.5% for all forms of uranium ores and concentrates for the generation of nuclear power will now have no such duty.
  23. Name the entity, which has signed an agreement with Assam Gas Company Limited (AGCL) and Oil India Limited (OIL) for setting up of a new company for implementation of the City Gas Distribution (CGD) network in Assam .
    1) TotalGaz LPG Station
    2) GAIL Gas Limited (GGL)
    3) Bharat Petroleum
    4) Hindustan Petroleum
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) GAIL Gas Limited (GGL)
    Explanation:
    On July 12,2019 Assam Gas Company Limited (AGCL), Oil India Limited (OIL) and GAIL Gas Limited (GGL) signed an agreement for setting up of a new company for implementation of the City Gas Distribution (CGD) network in five districts namely Kamrup, Kamrup, Cachar, Hailakandi and Karimganj of Assam.The joint venture is the result of the extension of the National Gas Grid Pipeline (Urja Ganga Project) which was initially planned for an extension from Jagadishpur in Western Uttar Pradesh, to Haldia in West Bengal, was consented to be extended to Guwahati in Assam by the Government of India
  24. Which entity has received $100-million order from Rafeal of Israel to supply 1,000 Barak-8 Medium-Range Surface-to-Air Missile (MRSAM) kits for the Indian Army and the Indian Air Force ?
    1) Bharat Electronics Limited(BEL)
    2) TATA Advanced Systems
    3) Hindustan Aeronautic Limited(HAL)
    4) Kalyani Rafael Advanced Systems Ltd (KRAS)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) Kalyani Rafael Advanced Systems Ltd (KRAS)
    Explanation:
    Hyderabad-based Kalyani Rafael Advanced Systems Ltd (KRAS), a 49:51 venture between Rafael Advanced Systems and Kalyani Strategic Systems Ltd, secured a $100-million order from Rafeal of Israel to supply 1,000 Barak-8 Medium-Range Surface-to-Air Missile (MRSAM) kits for the Indian Army and the Indian Air Force. They will be supplied to Bharat Dynamics Ltd (BDL) for further integration. ii. As a part of the Make-in-India initiative, Rafael’s collaboration with the Indian defence industry led to investment of over $250 million.
  25. Name the motorcycle company which launched India’s first ethanol-based motorcycle to help reduce crude imports and reduce air pollution.
    1) Suzuki Motor company
    2) Honda Motor company
    3) TVS Motor company
    4) Hero MotoCorp Motor company
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) TVS Motor company
    Explanation:
    Multinational motorcycle company headquartered at Chennai, TVS Motor company launched India’s first ethanol-based motorcycle TVS Apache RTR 200 Fi E100 to help reduce crude imports and reduce air pollution.
  26. Where was the 9th edition of the SAARC( South Asian Association for Regional Cooperation) festival 2019 held ?
    1) Kabul, Afghanistan
    2) Colombo, Srilanka
    3) Dhaka, Bangladesh
    4) Malé, Maldives
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) Colombo, Srilanka
    Explanation:
    The 9th edition of the SAARC( South Asian Association for Regional Cooperation) festival 2019 in Colombo, Srilanka.
  27. Which film has won the four awards, ‘Best Director’, ‘Best Actor’, ‘Best Original Score’ and ‘Best Feature Film’ at the 9th edition of the SAARC( South Asian Association for Regional Cooperation) festival 2019?
    1) Nagarkirtan
    2) Drishtikone
    3) Haami
    4) Samantaral
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) Nagarkirtan
    Explanation:
    The 9th edition of the SAARC( South Asian Association for Regional Cooperation) festival 2019 in Colombo, Srilanka. Bengali filmmaker Kaushik Ganguly’s film ‘Nagarkirtan’ has won four awards (Best Director’, ‘Best Actor’ and ‘Best Original Score’) including ‘Best Feature Film’ at the festival.
  28. Who was conferred with the Gandhi Mandela Peace Medal 2019 during first edition of Gandhi-Mandela Peace Initiative?
    1) Bhuvan Lall
    2) Savita Hiremath
    3) Tarina Pate
    4) Thich Nhat Hanh
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) Thich Nhat Hanh
    Explanation:
    Believe Foundation(India) and Dr. Raman Bhai Patel Foundation (RBF, South Africa) hosted the first edition of Gandhi-Mandela Peace Initiative to celebrate 150 years of Gandhi and 100 years of Mandela’s inspirational lives. The 1st edition has three events took place in New Delhi, (11th July), Mumbai, (12th July) and Ahmedabad, (13th July).Panel Discussion: The event witnessed discussions on topics ranging from Youth, Women, Environment, Education, Health, Gender Sensitivity, Arts and Cinema. The event confered the Gandhi Mandela Peace Initiative Awards to Global Leaders. The Annual Gandhi Mandela Peace Medal 2019 has been awarded to Thich Nhat Hanh(93), a global spiritual leader, poet, and peace activist.
  29. Name the MD of the State Bank Of India(SBI) who has been appointed as managing director (MD)and chief financial officer(CFO) of the World Bank(WB).
    1) Arijit Basu
    2) Girish K. Ahuja
    3) Anshula Kant
    4) Chandan Sinha
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) Anshula Kant
    Explanation:
    On July 13, 2019, Anshula Kant, the managing director(MD) of the State Bank Of India(SBI) has been appointed as managing director (MD)and chief financial officer(CFO) of the World Bank(WB). Since September 2018 she has been a Managing Director and member of the World Bank Board.
  30. Which country is set to host the 18th edition of the FIFA U-17 World Cup for the year 2019 ?
    1) Australia
    2) Brazil
    3) Switzerland
    4) Canada
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) Brazil
    Explanation:
    On July 11, 2019, Federation Internationale de Football Association (FIFA) U-17 World Cup draw was held in the Home of FIFA in Zurich, Switzerland. The 18th edition of the FIFA U-17 World Cup for the year 2019 will be hosted by Brazil between 26 October and 17 November 2019.
  31. Where was the Qasanov Memorial Meet 2019 held ?
    1) Almaty, Kazakhstan
    2) Dushanbe, Tajikistan
    3) Bishkek, Kyrgyzstan
    4) Tashkent, Uzbekistan
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) Almaty, Kazakhstan
    Explanation:
    Indian track and field athletes won six medals(3Gold,2 Silver,1Bronze) on the 1st day of the Qasanov Memorial Meet 2019 in Almaty, Kazakhstan.
  32. Who won gold medal in Men’s 800m in Qasanov Memorial Meet 2019 held in Almaty, Kazakhstan ?
    1) Jyoti Jakhar Ran
    2) Navjeet Kaur Dhillon
    3) Gagandeep Singh
    4) Mohammed Afsal
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) Mohammed Afsal
    Explanation:
    Mohammed Afsal won gold medal in Men’s 800m in Qasanov Memorial Meet 2019 held in Almaty, Kazakhstan.
    WinnersMedal won
    Mohammed AfsalMen’s 800m (gold )
    Gagandeep SinghMen’s discus throw(gold)
    Navjeet Kaur DhillonWomen’s Discuss throw(gold)
    Senthil Kumar MithravarunDiscus throw(Silver)
    Jyoti Jakhar RanWomen’s hammer throw(Silver)
    AnitaWomen’s hammer throw(bronze )
    Second-day meet winners:
    WinnerMedal won
    MD. SalahuddinMen’s triple jump event(gold)
    Sahil SilwalMen’s javelin throw event(gold)
    MD. ZuberMen’s triple jump(Silver)
    Rohit Yadavspear throw(silver)
  33. Peter Crouch, who announced retirement recently was associated with which sport ?
    1) Badminton
    2) Tennis
    3) Football
    4) Cricket
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) Football
    Explanation:
    On July 12, 2019, Former England, Liverpool and Tottenham Hotspurs striker Peter Crouch, aged 38, announced his retirement from football. He made his debut for Queens Park Rangers Football Club (QPR) in 2000.
  34. Name the country, whose former president, Fernando de La Rua passed away recently .
    1) Brazil
    2) Argentina
    3) Chile
    4) Uruguay
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) Argentina
    Explanation:
    On July 9, 2019, Former Argentine President Fernando de La Rua, aged 81, passed away at a Hospital in Buenos Aires, Argentina. He suffered from severe cardiac and kidney complications. He had served the country from 1999 to December 2001.
  35. Rip Torn passed away recently, he was a ____________.
    1) Actor
    2) Politician
    3) Athelete
    4) Writer
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) Actor
    Explanation:
    On July 9, 2019, Emmy winner actor Rip Torn, aged 88, passed away at his residence in Lakeville, Connecticut, United States. He was known for his acting and comedy. He performed in ‘Critics Choice’, ‘The Cincinnati Kid’ and ‘Defending Your Life’.He earned the name ‘Emmy’ for ‘The Larry Sanders Show,’ which was created and starred by Garry Shandling. He also played the real-life figures like Richard Nixon, Lyndon B. Johnson, and Walt Whitman.

Static GK Quiz based on Current Affairs:

  1. What are all the member countries of Mekong Ganga Cooperation(MDC) ?
    Answer
    Answer –  India, Thailand, Myanmar, Cambodia, Laos, and Vietnam
  2. Neora Valley National Park is located in which state ?
    Answer
    Answer –  West Bengal
  3. Who is the President of Federation Internationale de Football Association (FIFA) ?
    Answer
    Answer – Gianni Infantino
  4. What is the Capital and Currency of Canada ?
    Answer
    Answer –  Capital: Ottawa & Currency: Canadian dollar
  5. Which state recently celebrated the Kharchi Puja ?
    Answer
    Answer –  Tripura
    Explanation:
    Tripura Chief Minister Biplab Kumar Deb on Wednesday inaugurated the seven-day famous “Kharchi Puja” in the state’s erstwhile capital Puran Habeli.The annual “Kharchi Puja” and festival is meant to cleanse the sins of mortal souls. Originally a Hindu tribals’ festivity, it is now observed by all communities and religions.