Current Affairs Quiz: February 7 2019

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs February 7 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz from our current affairs today updates.

Useful Links:

Click Here to Read Current Affairs February 7 2019

  1. Where did Dharmendra Pradhan, Union Minister for petroleum and natural gas, inaugurate the 2019 Asia LPG summit, on 5th February 2019?
    1) Mumbai
    2) Chennai
    3) Kolkata
    4) New Delhi
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4) New Delhi
    Explanation:
    On 5th of February, 2019, Shri Dharmendra Pradhan, Union Minister for petroleum and natural gas, inaugurated the 2019 Asia LPG summit in New Delhi. This two-day event will focus on ‘LPG – Energy for Life.’ India is the second largest consumer of liquified natural gas (LPG) in the world under the flagship ‘Ujjwala’ scheme, and intake of LPG in households is providing access to cleaner cooking fuel.
  2. Which state government has set up a 17-member committee headed by Vivek Pandit, to review various schemes implemented for the welfare of tribals in the state?
    1) Karnataka
    2) Himachal Pradesh
    3) Jammu and Kashmir
    4) Maharashtra
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4) Maharashtra
    Explanation:
    The Maharashtra government has set up a committee to review various schemes implemented for the welfare of tribals in the state. The 17-member committee, headed by former MLA and Shramjeevi Sanghatna president Vivek Pandit, will undertake study of various works done for providing employment opportunities, minimum wages and proper livelihood to tribals. And it will suggest measures to ensure that children in tribal regions were not deprived of education.
  3. Where was Air India’s First ever Flight Simulator known as ‘Boeing 747-200’ exhibited?
    1) New Delhi
    2) Nagpur
    3) Dehradun
    4) Mumbai
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4) Mumbai
    Explanation:
    Air India’s First ever Flight Simulator known as ‘Boeing 747-200’ was exhibited in Nehru Science Centre, Mumbai. The Simulator was acquired by Air India in 1980,which is designed and manufactured by the CAE(Canadian Aviation Electronics),Canada. The 21 years serviced Simulator is donated with a purpose to create awareness about the significance in the field of aviation among the public in general and students in particular.
  4. Pre-Departure Orientation Training (PDOT) programme to orient potential migrant workers with regard to culture, language, do’s and don’ts in the emigration process, is administered by the Ministry of Skill Development and Entrepreneurship (MSDE) and _____?
    1) Ministry of External Affairs
    2) Ministry of Home Affairs
    3) Minister of Finance
    4) Ministry Commerce and Industry
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) Ministry of External Affairs
    Explanation:
    A Pre-Departure Orientation Training (PDOT) programme has been launched by Government to orient potential migrant workers with regard to culture, language, do’s and don’ts in the emigration process and safety measures. This PDOT has been administered by the Ministry of External Affairs in alliance with the Ministry of Skill Development and Entrepreneurship (MSDE).
  5. Where did Ministry of AYUSH organise the Second Conference of State AYUSH and Health Ministers on 6thFebruary 2019?
    1) New Delhi
    2) Mumbai
    3) Bengaluru
    4) Hyderabad
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) New Delhi
    Explanation:
    The Ministry of AYUSH organised Second Conference of State AYUSH and Health Ministers in New Delhi on 6th February 2019. It was inaugurated by the Minister of State for AYUSH (Independent Charge) and Health & Family Welfare Shripad Yesso Naik.
  6. Name the campaign launched by Swachh Bharat Mission Grameen focuses on sustaining the open defecation free status of villages across India, on 6th February 2019?
    1) Swachh Ganv- Part 2
    2) Darwaza Band- Part 2
    3) Hygiene and Health- Part 2
    4) Swachh Desh- Part 2
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) Darwaza Band- Part 2
    Explanation:
    On 6th February 2019, the “Darwaza Band- Part 2” campaign was launched by Swachh Bharat Mission Grameen focuses on sustaining the open defecation free status of villages across the country. The campaign launched by the Ministry of Drinking Water and Sanitation in Mumbai in the presence of actor Amitabh Bachchan.
  7. Name the Monaco’s head of state who attended the India-Monaco Business Forum which was hosted by New Delhi on 4th February 2019?
    1) Prince Albert II
    2) Prince Charles III
    3) Prince Felcin II
    4) Prince Michael I
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) Prince Albert II
    Explanation:
    Prince Albert II of Monaco made his first Official 2 days Visit to India along with a high level delegation on 4-5 February 2019 to review the bilateral relations between India and Monaco. On 4th February 2019, Union Minister of Commerce & Industry and Civil Aviation, Suresh Prabhu addressed India-Monaco Business Forum which was hosted by New Delhi. It was marked by the presence of Monaco’s head of state, Prince Albert II.
  8. Which High Court held that the practice of awarding negative marks in competitive examinations should be done away with, on 1st February 2019?
    1) Bengaluru High Court
    2) New Delhi High Court
    3) Madras High Court
    4) Bhubaneswar High Court
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3) Madras High Court
    Explanation:
    On 1st February 2019, the Madras High Court held that the practice of awarding negative marks in competitive examinations should be done away with. The court was of the view that deducting marks for wrong answers would not in any way help in analysing the intelligence, aptitude or knowledge of the candidates.
  9. Indian Banking Association (IBA) has marked the advisory recommendations from banks to exempt farmers from processing, documentation, inspection, ledger folio charge and various service charges for Kisan Credit Card loans upto _____?
    1) Rs 1 Lakh
    2) Rs 3 Lakh
    2) Rs 2 Lakh
    4) Rs 5 Lakh
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) Rs 3 Lakh
    Explanation:
    Indian Banking Association (IBA) has marked the advisory recommendations from banks to exempt farmers from processing, documentation, inspection, ledger folio charge and various service charges for Kisan Credit Card loans upto Rs. 3 Lakhs. These guidelines came to highlight as nominal amount of charges were collected by some schedule commercial banks for agriculture loans.
  10. India’s fiscal deficit has touched what percent of the FY19 Budget target of Rs. 6.24 lakh crore during the period of 9 months from April to December 2018?
    1) 58 %
    2) 112 %
    3) 76 %
    4) 137 %
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) 112 %
    Explanation:
    India’s fiscal deficit has touched 112% of the FY19 Budget target of Rs. 6.24 lakh crore during the period of 9 months from April to December 2018. The data was presented by the Controller General of Accountant (CGA) which manifested that fiscal deficit of previous fiscal was 13.6%. Fiscal deficit was at 7 lakh crores during this financial year. This is 112.4% of the Budget estimates for FY19, while for exact figures, it was 113.6% for 2017-2018. Fiscal Deficit is the gap between income and expenditure of the government.
  11. Government has stated that India’s export may slow down to ____ % in 2018-19 from earlier growth rate of 9.8% of 2017-18 due to poor growth of traditional exports like gems and jewelry, marine, farm and engineering?
    1) 7.3 %
    2) 7.5 %
    3) 7.1 %
    4) 7.6 %
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) 7.3 %
    Explanation:
    As per a statement released by Government, India’s export may slow down to 7.3% in 2018-19 from earlier growth rate of 9.8% of 2017-18 due to poor growth of traditional exports like gems and jewelry, marine, farm and engineering. On 5th February 2019, a meeting was held to discuss the problems being faces exporters and to examine the ways by which India’s growth rate may reach up to $ 325 billion by March 2019. The Liquidity Crunch and Global factors are also responsible for the slow export growth.
  12. Name State Bank of India’s UK chief who was honoured with the ‘Freedom of the City Of London’ by city of London Corporation, on 6th February 2019?
    1) Sanjiv Chadha
    2) Shadja Chaudhary
    3) Sriram Kirshnan
    4) Samuel Paulson
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) Sanjiv Chadha
    Explanation:
    On 6th February 2019, the State Bank of India’s Uk chief Shri Sanjiv Chadha has been honoured with the ‘Freedom of the City Of London’ by city of London Corporation. Sanjiv Chadha was nominated for the honour by Lord Mayor of London Peter Estlin and Sheriff Vincent Keaveny. Sanjiv Chadha took up the position in 2014 and he will be succeeded by Sharad Chandak.
  13. ____ was named a winner under the ‘miniratna’ category by the Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises, for promotion of SC/ST entrepreneurs, on 5th February 2019?
    1) National Health Portal (NHP)
    2) National Film Development Corporation (NFDC)
    3) National Informatics Centre (NIC)
    4) National Agricultural Market (NAM)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) National Film Development Corporation (NFDC)
    Explanation:
    On February 5,2019,National Film Development Corporation (NFDC) has been named a winner under the ‘miniratna’ category by the Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises. It is felicitated for their exemplary work towards promotion of SC/ST entrepreneurs.
  14. Who was awarded the Sangeet Natak Akademi Awards 2017 under the category ‘Hindustani Vocal Music’, by President Ram Nath, on 6th February 2019?
    1) Lalith J. Rao
    2) Yogesh Samsi
    3) Rajendra Prasanna
    4) M. S. Sheela
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) Lalith J. Rao
    Explanation:
    On February 6 2019,Sangeet Natak Akademi Awards for 2017 was presented by President Ram Nath Kovind to 42 artists in a ceremony held in New Delhi. Lalith J. Rao was awarded the Sangeet Natak Akademi Awards 2017 under the category ‘Hindustani Vocal Music’.
  15. Which dancer was awarded the Sangeet Natak Akademi Awards 2017 under the category ‘Kathak’, on 6thFebruary 2019?
    1) Rama Vaidyanathan
    2) Shobha Koser
    3) L.N. Oinam Ongbi Dhoni Devi
    4) Deepika Reddy
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) Shobha Koser
    Explanation:
    On February 6 2019,Sangeet Natak Akademi Awards for 2017 was presented by President Ram Nath Kovind to 42 artists in a ceremony held in New Delhi. Shobha Koser was awarded the Sangeet Natak Akademi Awards 2017 under the category ‘Kathak’.
  16. Name the Indian who will be felicitated with the Lifetime Achievement Award, at the EY World Entrepreneur of the Year Award (WEOY) in Monte Carlo held from 5 – 9 June 2019?
    1) Shiv Nadar
    2) Narayanamoorthy
    3) Azim Premji
    4) Kiran Mazumdar
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3) Azim Premji
    Explanation:
    On February 4,2019,EY, the global professional services organisation, released a list of 16 country’s ‘most exceptional’ entrepreneurs as finalists for the ’20th Entrepreneur of the Year India 2018′ award. The national winner will represent India at the EY World Entrepreneur of the Year Award (WEOY) in Monte Carlo from 5 – 9 June 2019. Azim Premji, Chairman of Wipro Ltd will be felicitated with the Lifetime Achievement Award.
  17. Air India chief ____ has been appointed as Civil Aviation secretary, on 6th February 2019?
    1) Rajiv Nayan Choubey
    2) Pradeep Singh Kharola
    3) Ashok Twivedi
    4) Hari Krishnan
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) Pradeep Singh Kharola
    Explanation:
    On February 6, 2019, Air India chief Pradeep Singh Kharola has been appointed Civil Aviation secretary. He will succeed Rajiv Nayan Choubey who retired on January 31,2019,after the resignation he took over as member in the Union Public Service Commission (UPSC).
  18. Who took charge as the General Manager of Integral Coach Factory, on 6th February 2019?
    1) Sudhanshu Mani
    2) Manas Gupta
    3) Rahul Jain
    4) Vijay Chakraborthy
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3) Rahul Jain
    Explanation:
    On February 6,2019,Former Assistant General Manager at Western Railway,Rahul Jain took charge as the General Manager of Integral Coach Factory. He succeeded Sudhanshu Mani ,who is known as the architect of India’s first self-propelled long distance “Train 18″, which was later named “Vande Bharat Express” by Railway Minister Piyush Goyal.
  19. Which payments bank announced the launch of a sweep account facility in association with Suryoday Small Finance Bank, on 4th February 2019?
    1) Airtel Payments Bank
    2) Jio Payments Bank
    3) Fino Payments Banks
    4) Kotak Payments Banks
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3) Fino Payments Banks
    Explanation:
    On 04th February 2019, Fino Payments banks announced the launch of a sweep account facility in association with Suryoday Small Finance Bank. As per Reserve Bank of India, Payments banks can only take deposits upto Rs. 1 lakhs but this partnership will allow customer to seamlessly transfer the excess amount from their Fino payment bank (FPB) account to Suryoday Small Finance bank (SSFB) account.
  20. World’s largest cashless health insurance scheme “Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (PM-JAY)”, known as Ayushman Bharat launched ____ app on Google play store to access scheme details, on 5th February 2019?
    1) PM-JAY
    2) Ayushman
    3) Healthify
    4) Jan Arogya
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) PM-JAY
    Explanation:
    On February 5,2019,world’s largest cashless health insurance scheme “ the Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (PM-JAY)”, popularly known as the Ayushman Bharat launched PM-JAY app on Google play store to access scheme details in New Delhi. It was launched by Indu Bhushan ,CEO of PM-JAY.
  21. Name Indian Space Research Organization (ISRO)’s 40th communication satellite launched from French Guiana by Arianespace launch vehicle, on 6th February 2019?
    1) CSAT-40
    2) GSAT-31
    3) NSAT-11
    4) PSAT-32
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) GSAT-31
    Explanation:
    On 6th February 2019, Indian Space Research Organization (ISRO) successfully launched its 40th communication satellite “GSAT-31” from French Guiana by Arianespace launch vehicle.
  22. Name the cricketer who struck the fastest fifty for India in Women’s T20Is?
    1) Mithali Raj
    2) Harmanpreet Kaur
    3) Smriti Mandhana
    4) Jhulan Goswami
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3) Smriti Mandhana
    Explanation:
    India’s opening batswoman Smriti Mandhana striked to be the fastest fifty for India in Women’s T20Is. She struck a half century in 24 balls in the 1st T20I against New Zealand at Westpac Stadium in Wellington. Smriti Mandhana is entitled in the 6th position in the list of fastest fifties,whereas New Zealand’s Sophie Devine leads the record of the quickest half century in women’s T20Is. She have set the record in 2005 against India when she struck fifty in 18 balls.
  23. Ladu Kishore Swain passed away at the age of 71 due to kidney-related ailments in Bhubaneswar, on 6thFebruary 2019. What was his profession?
    1) Politician
    2) Journalist
    3) Cricketer
    4) Singer
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) Politician
    Explanation:
    On February 6,2019, Biju Janata Dal (BJD) MP, Ladu Kishore Swain passed away at the age of 71 due to kidney-related ailments in Bhubaneswar. Ladu Kishore Swain was member of the Odisha Legislative Assembly from 2004 to 2009 and also the President of CARD Bank from 1992-95.
  24. The oldest captive elephant in Asia and Guinness record holder, 88-year old Dakshayani, who was also honoured with “Gaja Muthassi” (elephant granny) title, died in which Indian state on 5th February 2019?
    1) Tamil Nadu
    2) Kerala
    3) Assam
    4) Odisha
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) Kerala
    Explanation:
    The oldest captive elephant in Asia and Guinness record holder, 88-year old Dakshayani, died at a care centre at nearby Pappanamcode in Kerala on 5th February 2019. In 2016, she was conferred the “Gaja Muthassi” (elephant granny) title and entered the Guinness book of records.

Static GK Quiz based on Current Affairs:

  1. Where is Ellora Caves located?
    Answer & Explanation
    Answer – Maharashtra
    Explanation:
    Ellora Caves located in Maharashtra, was in news recently, as it was announced as one among the top ten revenue generating monuments during 2015-18. The top ten revenue generating monuments during 2015-18 are Taj Mahal, Agra Fort, Qutub Minar, Red Fort, Humayun’s Tomb, Sun Temple Konark, Group of monuments Mamallapuram, Ellora Caves, Group of monuments Khajuraho, and Ajanta Caves, Aurangabad.
  2. Which state houses River Sal?
    Answer & Explanation
    Answer – Goa
    Explanation:
    River Sal is in Goa. It was in news recently, as the Centre sanctioned a new project to control pollution in River Sal at Navelim town in Goa. The project was sanctioned by the Ministry of Environment, Forest & Climate Change under the National River Conservation Plan and would cost of Rs. 61.74 crore.
  3. Who is the CEO of Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (PM-JAY) also known as Ayushman Bharat?
    Answer & Explanation
    Answer – Indu Bhushan
  4. Shubman Gill is related to which sport?
    Answer & Explanation
    Answer – Cricket
    Explanation:
    Cricketer Shubman Gill was in news recently, as he became the 227th cricketer to represent India in ODI cricket, achieving the feat against New Zealand in the fourth ODI at Hamilton on 31st January 2019.
  5. Name the CEO and MD and headquarters of Fino Payments Bank?
    Answer & Explanation
    Answer – CEO & MD – Rishi Gupta; Headquarters – Navi Mumbai