Current Affairs Quiz: February 6 2019

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs February 6 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz from our current affairs today updates.

Useful Links:

Click Here to Read Current Affairs February 6 2019

  1. Where is the 67th Annual Armed Forces Medical Conference held from 5th to 8th February 2019?
    1) Mumbai
    2) New Delhi
    3) Pune
    4) Kolkata
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3) Pune
    Explanation:
    On 5th February 2019, the Armed Forces Medical College (AFMC), Pune organized the 67th Annual Armed Forces Medical Conference which is the largest gathering and the only multi-specialty conference of its kind in the country. The conference will conclude on 8th February 2019 in Pune. The 4 day conference which was organised under the supervision of Surg Vice Admiral Ravi Kalra was inaugurated by Lt Gen Bipin Puri, Director General, Armed Forces Medical Services.
  2. Which state government decided to constitute a high-powered committee to prepare a comprehensive action plan for boosting the dairy sector and supplement the income of farmers in a result-oriented manner, on 5th February 2019?
    1) Kerala
    2) West Bengal
    3) Punjab
    4) Uttar Pradesh
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3) Punjab
    Explanation:
    On 5th February 2019, Punjab government headed by Chief Minister Captain Amarinder Singh decided to constitute a high-powered committee to prepare a comprehensive action plan for boosting the dairy sector with the aim of supplementing the income of farmers in a result-oriented manner. The committee will consist of 5 members including Chairman State Farmers Commission, Director Animal Husbandry, Director Dairy Development, a representative of Guru Angad Dev Veterinary and Animal Sciences University (GADVASU).
  3. Where was the 6th meeting of the Mission Steering Group of the National Health Mission (NHM) held on 2ndFebruary 2019?
    1) Chennai
    2) Bengaluru
    3) Hyderabad
    4) New Delhi
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4) New Delhi
    Explanation:
    On 2nd February 2019, Shri Ashwini Kumar Choubey, Minister of State for Health and Family Welfare chaired the 6th meeting of the Mission Steering Group of the National Health Mission (NHM) in New Delhi. The meeting was also attended by Dr. V K Paul, Member (Health), NITI Aayog, Smt Preeti Sudan, Secretary (Health and Family Welfare) and Shri Manoj Jhalani, AS & MD (NHM). The meeting highlighted that the centre is providing funds to all the 36 states/UTs to provide essential drugs free of cost in public health facilities and to set up IT-backed systems for drug procurement and quality assurance.
  4. Ministry of Coal, Government of India, signed an MoU with Ministry of Energy of which country to foster relations in the field of coal mining and clean coal technologies, on 4th February 2019?
    1) Switzerland
    2) Germany
    3) Poland
    4) Australia
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3) Poland
    Explanation:
    On 4th February 2019, the Ministry of Coal, Government of India signed an MoU with Ministry of Energy, Republic of Poland in-order to foster relations in the field of coal mining and clean coal technologies. The MoU was signed between Sh. Haribhai Parathibhai Chaudhary, Hon’ble Minister of State for Coal and Mines and Mr. Grzegorz Tobiszowski, Secretary of State, Ministry of Energy, Republic of Poland.
  5. International Society for Krishna Consciousness (ISKCON) has decided to set up a World Heritage Centre housing ‘spiritual camps’ in 45 countries, one of which will be set up in ____?
    1) Dehradun, Uttarakhand
    2) Mysore, Karnataka
    3) Mayapur, West Bengal
    4) Udaipur, Rajasthan
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3) Mayapur, West Bengal
    Explanation:
    On February 3, 2019, International Society for Krishna Consciousness (ISKCON)decided to set up a World Heritage Centre housing ‘spiritual camps’ in 45 countries,one of which is to be set up in Mayapur in West Bengal. The estimated cost of this project is 3000 crores.
  6. Who was honoured with the first Word Smith Award 2019 for his contribution in Indian Literature, at the Words Count festival 2019 held in Pune on 4th February 2019?
    1) Rachita Sen
    2) Pavan Kumar Verma
    3) Ranjan Kulkarni
    4) Azad Shams
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) Pavan Kumar Verma
    Explanation:
    On February 4,2019, second edition of Words Count festival 2019 was held in Pune, Maharashtra. The Festival, was hosted by the award -winning screenwriter, author and columnist Advita Kala. This festival is held with a motive to bring together speakers from several socio-political spheres and share their insights on various issues. Pavan Kumar Verma, A career diplomat and famous writer was honored with first Word Smith Award 2019 for his contribution in Indian Literature.
  7. Which Union Ministry allowed women to work in mines, both in opencast and underground, during the day and night, as part of the efforts to build more opportunities for women, on 4th February 2019?
    1) Ministry of Mines
    2) Ministry of Women and Child Development
    3) Ministry of Commerce and Industry
    4) Ministry of Union Labour and Employment
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4) Ministry of Union Labour and Employment
    Explanation:
    Ministry of Union Labour and Employment on 4th Feb has allowed women to work in mines, both in opencast and underground, during the day and night, as part of the efforts to build more opportunities for women. This decision has been taken in line with the recommendations of the section 12 of the Mines act, 1952. Women will be deployed in work between hours of 7 pm and 6 am.
  8. Where did Chief Justice of India Ranjan Gogoi and Andhra Pradesh Chief Minister N. Chandrababu Naidu inaugurate the judicial complex, which will be used as an interim High Court for Andhra Pradesh, on 3rd February 2019?
    1) Amravati
    2) Visakhapatnam
    3) Anantpur
    4) Bellary
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) Amravati
    Explanation:
    On 3rd January 2019, Chief Justice of India Ranjan Gogoi and Andhra Pradesh Chief Minister N. Chandrababu Naidu inaugurated in Amravati, the judicial complex, which will be used as an interim High Court for Andhra Pradesh. They also laid the foundation stone for a permanent High Court to be built in Nelapadu of Guntur district.
  9. Which Union Ministry launched the Shehri Samridhi Utsav initiative with an aim to extend the reach of Deendayal Antyodaya Mission – National Urban Livelihoods Mission (DAY-NULM), on 5th February 2019?
    1) Ministry of Home Affairs
    2) Ministry of Housing & Urban Affairs
    3) Ministry of Social Justice and Empowerment
    4) Ministry of Finance
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) Ministry of Housing & Urban Affairs
    Explanation:
    On February 5,2019, Shehri Samridhi Utsav, an initiative of Ministry of Housing & Urban Affairs (MoHUA),is launched with aim to extend the reach of Deendayal Antyodaya Mission – National Urban Livelihoods Mission (DAY-NULM). It is the National Exhibition and a sale of Self Help Group products and National Street Food Festival organized in New Delhi.
  10. Where was the First State Level Awareness Programme on Agriculture Export Policy to create awareness among farmers and stakeholders held on 2nd February 2019?
    1) Pune
    2) Chennai
    3) Raipur
    4) Shimla
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) Pune
    Explanation:
    On 2nd February 2019, First State Level Awareness Programme on Agriculture Export Policy to create awareness among farmers and stakeholders held in Pune,Maharashtra. The Export Policy was Created by the State Governments and the Policy will be implemented in the respective State Agriculture and horticulture departments.
  11. Syndicate Bank was imposed with a Penalty of ____ rupees by Reserve Bank of India (RBI) for contradicting the norms in Checking norms and Risk Management, on 5th February 2019?
    1) Rs 1 Crore
    2) Rs 2 Crore
    3) Rs 3 Crore
    4) Rs 4 Crore
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) Rs 1 Crore
    Explanation:
    On 5th February 2019,Axis Bank, UCO Bank and Syndicate Bank are Penalised with a total of Rs.5.2 Crore by RBI Bank for violating the guidelines in regulatory compliance.The Segregation of the Penalised amount are as follows. Axis Bank and UCO Bank has been imposed with a Penalty of Rs.2 Crore each for their not commiting with the norms related to payment through cheques. Further Axis Bank has also imposed a Penalty of 20 Lakhs for the detection and impounding of counterfeit notes. Syndicate Bank is imposed with a Penalty of Rs.1 Crore for contradicting the norms in Checking norms and Risk Management.
  12. Economic Affairs Secretary Subhash Chandra Garg said that the finance ministry is expecting the GDP growth to reach what percent in 2019-20 from 7.2 % projected for the current fiscal?
    1) 7.5 %
    2) 7.4 %
    3) 7.6 %
    4) 7.9 %
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) 7.5 %
    Explanation:
    On 5th February 2019, the Economic Affairs Secretary, Subhash Chandra Garg said that the finance ministry is expecting the GDP growth to reach 7.5 per cent in 2019-20 from 7.2 per cent projected for the current fiscal. The Government is expecting a nominal growth of 11.5 per cent (for 2019-20) and inflation to remain at 4 per cent. The Economic Affairs Secretary stated that India remains the fastest growing major economy in the world.
  13. Industry and Internal trade secretary ____ notified that government will form a small working group to have a watch over the matter of angel tax profiled by startups?
    1) Ramesh Abhishek
    2) Injeti Srinivas
    3) Rajeev Sharma
    4) Anshul Agrawal
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) Ramesh Abhishek
    Explanation:
    Industry and Internal trade secretary Ramesh Abhishek notified that government will form a small working group to have a watch over the matter of angel tax profiled by startups. This was concluded against the surrounding of various startups raising issues on notices under Section 56(2) of the Income Tax Act to pay taxes on angel funds. Government may further exempt start-ups and investors from paying angel tax.
  14. Name the former Secretary of Government of India who was entitled with K.Veeramani Award for Social Justice 2018 in New Delhi, on 4th February 2019?
    1) V. P. Singh
    2) Akshath Singh
    3) P.S. Krishnan
    4) Pritham Tanmoy
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3) P.S. Krishnan
    Explanation:
    On February 4,2019, P.S. Krishnan, former Secretary of Government of India,was entitled with K.Veeramani Award for Social Justice 2018 in New Delhi. Mr.V.P.Singh, former Prime Minister of India, was the first recipient of the K veeramani award. Social Exclusion and Justice in India, Empowering Dalits for Empowering India: A Road-map are some of books written by P S Krishnan.
  15. Who was appointed as Nepal’s ambassador to India in Kathmandu on 4th February 2019?
    1) Deep Kumar Upadhyay
    2) Nilambar Acharya
    3) Madan Anjumdhar
    4) Sri Krishnan S
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) Nilambar Acharya
    Explanation:
    On February 4,2019, Nilambar Acharya, Nepal’s former law minister,was appointed as Nepal’s ambassador to India in Kathmandu. Nilambar Acharya’s oath of office position was administered by President Bidya Devi Bhandari in Kathmandu. The position of Nepalese ambassador to India was vacant after Deep Kumar Upadhyay resigned in October 2017.
  16. Name the mobile app for booking of Bungalow No.5, New Delhi, that was launched by Minister of State for Housing & Urban Affairs Hardeep S Puri, on 4th February 2019?
    1) Bglow5
    2) Mashoka5
    3) BookNow5
    4) BN5Book
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) Mashoka5
    Explanation:
    On February 4,2019,Mashoka5, the mobile app for booking of Bungalow No.5,New Delhi was launched by Minister of State for Housing & Urban Affairs Shri Hardeep S Puri. The Application will help an applicant to complete the entire booking process from anywhere and at any time, by using a mobile phone.
  17. Organizers of the Azerbaijan Grand Prix have extended the contract to host Formula One races in Baku street circuit till _____?
    1) 2020
    2) 2025
    3) 2023
    4) 2021
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3) 2023
    Explanation:
    On 5th February 2019, Organizers of the Azerbaijan Grand Prix has extended the contract to host Formula One races in Baku street circuit till 2023. This is the first renewal of 2019, the organizers from Belgium, China, Germany, Japan and Singapore has already extended their deals over the previous two years. This renewal will help the organizers of Azebaijan GP to maximize commercial revenues through new sponsorship approach and enhanced fan activities.
  18. Two-third of Himalayan glacier, the world’s “Third Pole”, could melt by ____ if global emissions are not reduced, as per the Hindu Kush Himalaya (HKH) assessment report?
    1) 2030
    2) 2100
    3) 2050
    4) 2075
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) 2100
    Explanation:
    In a comprehensive new study, released in Kathmandu, scientists have warned that two-thirds of Himalayan glaciers could melt by 2100 if global warming is not reduced. According to the Hindu Kush Himalaya (HKH) assessment report, even the most ambitious Paris Agreement goal of limiting global warming to 1.5 degrees would lead to melting of one-third of the region’s glaciers.
  19. Harihar Karan passed away at the age of 72 due to Septicemia disease in Bhubaneswar, on 4th February 2019. What was his profession?
    1) Athlete
    2) Singer
    3) Politician
    4) Journalist
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3) Politician
    Explanation:
    On February 4, 2019,Former MLA and senior Congress leader Harihar Karan passed away at a age of 72 due to Septicemia disease in Bhubaneswar. He was elected as a six-time MLA from Daspalla constituency in Nayagarh district, Karan was elected for the first time in 1974. He was also the Health and Family Welfare minister in the Odisha government in 1980. Harihar Karan was also the chairperson of the disciplinary committee of the Odisha Pradesh Congress Committee (OPCC) in 2013.
  20. Priyanath Dey passed away in Bhubaneswar, on 4th February 2019. He was a Politician and _____?
    1) Writer
    2) Doctor
    3) Freedom fighter
    4) Actor
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3) Freedom fighter
    Explanation:
    On February 4,2019,Noted freedom fighter and former Odisha MLA Priyanath Dey passed away in Bhubaneswar. He was elected to Odisha Legislative Assembly from Jagatsinghpur in 1961. Priyanath Dey had joined freedom movement in 1942 and was jailed several times.
  21. Ramesh Bhatkar passed away, after a battle with cancer, on 4th February 2019. What was his profession?
    1) Cricketer
    2) Journalist
    3) Violinist
    4) Actor
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4) Actor
    Explanation:
    On 4th February 2019, Veteran Marathi actor Ramesh Bhatkar passed away, after a battle with cancer. He was 70. Bhatkar was known for his roles in the TV series “Commander” and “Hello Inspector” and worked for more than 30 years as an actor in mainstream Hindi and Marathi films such as “Aai Pahije”, “Kucch To Hai” and “Bhavesh Joshi Superhero”.
  22. 30th National Road Safety Week themed “Sadak Suraksha-Jeevan Raksha”  is observed on ____________?
    1) February 4 to February 10
    2) February 5 to February 11
    3) February 2 to February 8
    4) February 3 to February 9
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) February 4 to February 10
    Explanation:
    On 4th February 2019, External Affairs Minister Smt Sushma Swaraj and Union Minister for Road Transport & Highways, Shipping and Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation Shri Nitin Gadkari inaugurated the 30th National Road Safety Week, 2019 at Gandhi Smriti and Darshan, Rajghat, New Delhi.National Road Safety Week is Observed from February 4 to February 10,2019.The theme of the 30th National Road Safety Week is “Sadak Suraksha-Jeevan Raksha”.
  23. Society of Indian Automobile Manufacturers (SIAM) declared _____ as the Year of Road Safety?
    1) 2019
    2) 2020
    3) 2021
    4) 2022
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) 2019
    Explanation:
    To underline its commitment and support for promoting safety on Indian roads, the Society of Indian Automobile Manufacturers (SIAM) has declared 2019 as the Year of Road Safety.
  24. Which company in collaboration with Amar Chitra Katha launched a set of comic books called Swachha Safar and Surakshit Yatra which are aimed at creating awareness on the issue among children, on 4th February 2019?
    1) Ola
    2) Redbus
    3) Uber
    4) Meru
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3) Uber
    Explanation:
    On the occasion, Uber in collaboration with Amar Chitra Katha launched a set of comic books called Swachha Safar and Surakshit Yatra which are aimed at creating awareness on the issue among children.

Static GK Quiz based on Current Affairs:

  1. Sarfraz Ahmed is related to which sport?
    Answer & Explanation
    Answer – Cricket
    Explanation:
    Cricketer Sarfraz Ahmed was in news recently, as Pakistan Cricket Board (PCB) chairman Ehsan Mani confirmed that wicketkeeper-batsman Sarfraz Ahmed will lead the side as captain at the upcoming World Cup tournament starting May 30, 2019.
  2. What is the capital and currency of Israel?
    Answer & Explanation
    Answer – Capital – Jerusalem; Currency – Israeli new shekel
  3. Who is the Director General of Armed Forces Medical Services?
    Answer & Explanation
    Answer – Lt Gen Bipin Puri
  4. President of Nepal is ____?
    Answer & Explanation
    Answer – Bidhya Devi Bhandari
  5. Name the Governor of Maharashtra?
    Answer & Explanation
    Answer – C. Vidyasagar Rao