Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz: December 8 & 9 2019

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs 8 & 9 December 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Questions Based on Current Affairs December 8 & 9 2019

  1. Where was the first ever Human Library Chapter 2, a concept that seeked to replace books with humans held ?
    1) Guwahati, Assam
    2) Kolkata, West Bengal
    3) Mysuru, Karnataka
    4) Hyderabad, Telangana
    5) None of these
    Answer-3) Mysuru, Karnataka
    Explanation:
    On December 8, 2019 first ever Human Library Chapter 2, a concept that seeked to replace books with humans was organised in Mysuru, in Karnataka. The event was held at Mysore Institute of Commerce and Arts (MICA), in Mysuru. The aim of the human library was to create a safe framework for conservation by using a library analogy of lending people rather than books.

  2. Which state/UT hosts the 2nd edition of the Startup India Global Venture Capital Summit ?
    1) Goa
    2) Odisha
    3) Karnataka
    4) Maharashtra
    5) None of these
    Answer-1) Goa
    Explanation:
    The 2nd edition of the Startup India Global Venture Capital Summit, organised by the Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT), in partnership with Govt of Goa, was held in Goa, from December 6-7, 2019. The summit was organised for fund managers and limited partners of top global venture capital firms.

  3. What was the theme of the 2nd edition of the Startup India Global Venture Capital Summit ?
    1) Theme – “Stakeholders for a Cohesive and Sustainable World”
    2) Theme – “Promoting a Shared Destiny and Path to Prosperity in the Indian Ocean”
    3) Theme – “Advancing Partnership for Sustainability”
    4) Theme – “India Opportunity – Investing in tomorrow together”
    5) None of these
    Answer-4) Theme – “India Opportunity – Investing in tomorrow together”
    Explanation:
    The 2nd edition of the Startup India Global Venture Capital Summit, organised by the Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT), in partnership with Govt of Goa, was held in Goa, from December 6-7, 2019. The theme for the 2019 summit was “India Opportunity – Investing in tomorrow together”. Focus: The focus of the Summit was to mobilize global capital for innovation in India and the key objectives of the summit were showcasing of India’s opportunity in the sectors of E-Mobility, FinTech, MedTech, Enterprise Software, EdTech, Genomics and Life sciences.

  4. Under which scheme, government has disbursed Rs. 36,000 crores to the farmers as on November 30, 2019 (i.e. by providing Rs.6,000 per year to the farmers)?
    1) Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana (PM-SBY)
    2) Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN)
    3) Prime Minister Jeevan Jyoti Bima Yojana (PM-JJBY)
    4) Pradhan Mantri Shram Yogi Maan-dhan (PM-SYM)
    5) None of these
    Answer-2) Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN)
    Explanation:
    As on November 30, 2019 the govt. has disbursed Rs. 36,000 crores under the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi Yojana (PM-KISAN) to the farmers. The announcement was made by Minister for Agriculture and Farmers Welfare Narendra Singh Tomar. Over seven crores 60 lakh farmers have been benefited under the scheme.

  5. Name the Prime Minister of Mauritius, who visited India recently .
    1) Paul Bérenger
    2) Dr. Navin Ramgoolam
    3) Pravind Kumar Jugnauth
    4) Sir Anerood Jugnauth
    5) None of these
    Answer-3) Pravind Kumar Jugnauth
    Explanation:
    On December 6, the Prime Minister(PM) of Mauritius Mr. Pravind Kumar Jugnauth along with his wife Mrs Kobita Jugnauth visited India and met the Indian PM shri Narendra Modi in New Delhi. During the visit, both leaders agreed to work together to build up bilateral relations and to deepen the fraternal and enduring ties, based on mutual interest and priorities. Recent development projects in Mauritius such as Metro Express Project, ENT (Ear Nose Throat) Hospital, Social Housing Project by the Indian govt. were reiterated.

  6. Name the new loan service app launched by Xiaomi in association with ZestMoney, through which customers can get a instant loan ranging from Rs 7,000 – Rs 1,00,000 .
    1) MiCredit
    2) MiLoan
    3) Mi Instant
    4) XiLoan
    5) None of these
    Answer-1) MiCredit
    Explanation:
    On December 7, 2019, ZestMoney, an AI(Artificial Intelligence) -driven EMI(Equated Monthly Instalment) financing platform based in Bengaluru, Karnataka, has partnered with Chinese smartphone company, Xiaomi, to launch new loan service app called “MiCredit” in the Indian market.Through this, customers can get a instant loan ranging from Rs 7,000 – Rs 1,00,000.

  7. To which country, India’s Exim bank (Export Import Bank of India) has provided $500 million (Rs 3561 crore) Line of Credit (LoC) for defence-related procurement ?
    1) Bhutan
    2) Sri Lanka
    3) Nepal
    4) Bangladesh
    5) None of these
    Answer-4) Bangladesh
    Explanation:
    On December 6, 2019 India’s Exim bank (Export Import Bank of India) has provided $500 million (Rs 3561 crore) Line of Credit(LoC) to Bangladesh for defence-related procurement in the neighbouring country. The exim bank entered into an agreement with Bangladesh’s Armed Forces Division (AFD) in this regard on April 11, 2019. The agreement became effective from November 7, 2019 and the utilisation period of the loan is 10 years from the date of signing the agreement.

  8. Name the shooters, who won the Golden Target Award from International Shooting Sport Federation (ISSF) in Munich, Germany .
    1) Yashaswini Singh Deswal, Manu Bhaker and Elavenil Valarivan
    2) Divyansh Singh Panwar, Elavenil Valarivan and Saurabh Chaudhary
    3) Abhishek Verma, Elavenil Valarivan and Saurabh Chaudhary
    4) Anjum Moudgil, Apurvi Chandela and Elavenil Valarivan
    5) None of these
    Answer-2) Divyansh Singh Panwar, Elavenil Valarivan and Saurabh Chaudhary
    Explanation:
    On 8th December 2019, Indian Shooters, Divyansh Singh Panwar, from Jaipur, Rajasthan Elavenil Valarivan, from Cuddalore, Tamil Nadu and Saurabh Chaudhary, from Meerut, Uttar Pradesh received the Golden Target Award from International Shooting Sport Federation (ISSF) at its headquarters in Munich, Germany.The occasion was assisted by Raninder Singh, President of the National Rifle Association of India (NRAI), member of the International Olympic Committee (IOC) and Abhinav Bindra former World and Olympic champion.

  9. Who was crowned with Miss Universe 2019 during the 68th edition of the Miss Universe Pageant held in Atlanta, Georgia ?
    1) Bonang Matheba
    2) Tamaryn Green
    3) Zozibini Tunzi
    4) Demi-Leigh Nel-Peters
    5) None of these
    Answer-3) Zozibini Tunzi
    Explanation:
    On 9th December 2019, Zozibini Tunzi, 26, Miss South Africa 2019, was crowned Miss Universe 2019 by Catriona Gray, Miss Universe 2018 during the 68th edition of the Miss Universe Pageant held in Atlanta, Georgia. The two runners-up were Miss Mexico (Ashley Alvidrez) and Miss Puerto Rico (Madison Anderson). The top 5 were from Mexico, Colombia, Puerto Rico, Thailand and South Africa. Vartika Singh represented India in the 68th edition of the Miss Universe Pageant, though she failed to make it up to the top 10. Vartika Singh was crowned as Miss Diva 2019, in September 2019.

  10. Name the diplomats, who were honoured with ‘The Diwali – Power of One’ award in recognition and celebration of their work, especially at the United Nations (UN), for a secure and peaceful world .
    1) Kairat Abdrakhmanov, Nicholas Emiliou, Frantisek Ruzicka & Volodymyr Yelchenko
    2) Besiana Kadare, Martín García Moritán, Walton Alfonso Webson & Mitchell Peter Fifield
    3) Jan Kickert, Sheila Carey, Masud Bin Momen & Sheila Carey
    4) Lois Michele Young, Sacha Sergio Llorenty Solíz, Sven Alkalaj & Mauro Luiz Iecker Vieira
    5) None of these
    Answer-1) Kairat Abdrakhmanov, Nicholas Emiliou, Frantisek Ruzicka & Volodymyr Yelchenko
    Explanation:
    On December 6, 2019, 4 diplomats were honoured with ‘The Diwali – Power of One’ award at the United Nations(UN) Headquarters in New York, United States (US) in recognition and celebration of their work, especially at the United Nations(UN), for a secure and peaceful world. The 4 diplomats are as follows,
    • Kairat Abdrakhmanov– Former Foreign Minister and Permanent Representative of Kazakhstan to the UN.
    • Nicholas Emiliou– Former Permanent Representative of Cyprus to the UN.
    • Frantisek Ruzicka– Former Chef de Cabinet to the President of the 72nd Session of the UN General Assembly(UNGA) and Permanent Representative of Slovakia to the UN.
    • Volodymyr Yelchenko- Permanent Representative of Ukraine to the UN.

  11. Name the Bollywood actress, who was honoured at the Festival International Du Film De Marrakech (FIFM) 2019 .
    1) Katrina Kaif
    2) Aishwarya Rai
    3) Deepika Padukone
    4) Priyanka Chopra Jonas
    5) None of these
    Answer-4) Priyanka Chopra Jonas
    Explanation:
    On 6th December 2019, Priyanka Chopra Jonas, Indian actress was awarded at the Festival International Du Film De Marrakech (FIFM) 2019 held in Jemaa el Fna square, Marrakesh, Morocco for completing 20 years in Cinema. She has also received the Danny Kaye Humanitarian Award at the UNICEF (United Nations International Children’s Emergency Fund) Snowflake Ball in December 2019. Other honourees in the festival were, Robert Redford, actor and director, Bertrand Tavernier, French filmmaker and Mouna Gettou, actor.

  12. Who was honoured with the Gangadhar National Award 2019, which is bestowed in the remembrance of renowned poet Gangadhar Meher ?
    1) Vishwanath Prasad Tiwari
    2) Subodh Sarkar
    3) Leeladhar Jagoori
    4) Rajendra Kishore Panda
    5) None of these
    Answer-1) Vishwanath Prasad Tiwari
    Explanation:
    Renowned Hindi poet, Vishwanath Prasad Tiwari is to be honoured with the Gangadhar National Award, during the 53rd Foundation Day celebration of Sambalpur University, Odisha. Viswanath was the former President of the Sahitya Akademi between 2013-2014 and was born in Kushinagar, Uttar Pradesh (UP).

  13. Who was elected as the 46th Prime Minister of Finland, who became the world’s youngest serving Prime Minister at the age of 34 .
    1) Li Andersson
    2) Sanna Mirella Marin
    3) Krista Kiuru
    4) Katri Kulmuni
    5) None of these
    Answer-2) Sanna Mirella Marin
    Explanation:
    On December 8, 2019 Sanna Mirella Marin, transport & communications minister of Finland became the world’s youngest serving Prime Minister(PM) at the age of 34. She belongs to the Social Democratic Party (SDP), which is the largest 5-member coalition party of Finland. Sanna is also the 3rd female govt. leader of Finland. She replaced Antti Juhani Rinne, who resigned from the post.

  14. Who was elected as the president of News Broadcasters Federation (NBF) on December 8, 2019 ?
    1) Rajdeep Sardesai
    2) Sudhir Chaudhary
    3) Arnab Goswami
    4) Ravish Kumar
    5) None of these
    Answer-3) Arnab Goswami
    Explanation:
    On December 8, 2019 the editor-in-chief and Managing Director(MD) of Republic TV, Arnab Goswami was elected as the president of governing board News Broadcasters Federation (NBF). The new self-regulatory organization in order to bring in transparent self-regulation on content will be announced by the end of January 2020.

  15. To which country C. Sugandh Rajaram, was appointed as the High Commissioner of India on 6th December 2019 ?
    1) Republic of Ghana
    2) Republic of Côte d’Ivoire
    3) Republic of Mali
    4) Republic of Guyana
    5) None of these
    Answer-1) Republic of Ghana
    Explanation:
    On 6th December 2019, C. Sugandh Rajaram, IFS:2001 (Indian Foreign Service) was appointed as the High Commissioner of India to the Republic of Ghana, he is the current Consul General, Consulate General of India, Munich, Germany. Birender Singh Yadav, IFS: 1997 was the previous High Commissioner of India to the Republic of Ghana.

  16. Rameshbabu Praggnanandhaa is associated with which sport ?
    1) Tennis
    2) Cricket
    3) Football
    4) Chess
    5) None of these
    Answer-4) Chess
    Explanation:
    Indian chess grandmaster, Rameshbabu Praggnanandhaa (14) was crowned the winner of the London chess classic 2019 with 7.5 points from 9 rounds & shared the title with Anton Smirnov of Australia, who also scored 7.5 points. The tournament, organized by the World Chess Federation (FIDE) ,was held at Olympia London in London, United Kingdom (UK) from 29 November 2019 – 8 December 2019.

  17. Who won the U-21 men’s singles title in International Table Tennis Federation (ITTF) Challenge Plus Benemax-Virgo North American Open Series for the year 2019 which is India’s 1st win after 2017 ?
    1) Sathiyan Gnanasekaran
    2) Manav Thakkar
    3) Harmeet Desai
    4) Anthony Amalraj
    5) None of these
    Answer-2) Manav Thakkar
    Explanation:
    On December 8, 2019 19-year old Indian table tennis player Manav Thakkar won U-21 men’s singles title, in ITTF (International Table Tennis Federation) Challenge Plus Benemax-Virgo North American Open Series held in Canada. He defeated Argentina’s Martin Bentancor. It was India’s 1st win in the U-21 men’s singles title after 2017.

  18. Which state’s former Higher Education Minister, Bhagabat Prasad Mohanty passed away recently ?
    1) Karnataka
    2) Assam
    3) Odisha
    4) West Bengal
    5) None of these
    Answer-3) Odisha
    Explanation:
    On 8th December 2019, Bhagabat Prasad Mohanty, former Higher Education Minister of Odisha dies at 90 in his residence in Bhubaneswar. He died due to old age related ailments. He was born in Bhubaneswar, Odisha. He was also the author of several books including ‘Ardha Satabdi Ra Odisha Congress Ra Itihas’ and his autobiography ‘Sangramara Swaralipi’.

  19. Name the chairman of Indian Council of Social Science Research (ICSSR), who passed away recently .
    1) Braj Bihari Kumar
    2) Tarun Das
    3) Ajit Mishra
    4) Sunil Mani
    5) None of these
    Answer-1) Braj Bihari Kumar
    Explanation:
    On 8th December 2019, Braj Bihari Kumar, Chairman of the Indian Council of Social Science Research (ICSSR) dies at 78 in New Delhi. He was appointed as the chairman of the ICSSR in May 2017.

  20. Name the deceased American puppeteer & cartoonist, who was best known for playing Big Bird and Oscar the Grouch on children’s TV show Sesame Street .
    1) Jim Henson
    2) Jerry Nelson
    3) Kevin Clash
    4) Caroll Edwin Spinney
    5) None of these
    Answer-4) Caroll Edwin Spinney
    Explanation:
    On December 9, 2019, American puppeteer & cartoonist, Caroll Edwin Spinney, who was best known for playing Big Bird and Oscar the Grouch on children’s TV show Sesame Street, has passed away at his home in Connecticut, US after battling with dystonia (a movement disorder in which a person’s muscles contract uncontrollably).He was 85. He also worked in the US (United States) Air Force &performed as a professional puppeteer in Las Vegas and Boston in the 1950s and 1960s.Spinney was honored with 4 Daytime Emmy Awards and two Grammy Awards for his work on the children’s programme. He also get both a star on the Hollywood Walk of Fame in 1994 and named a “Living Legend” in 2000 by the Library of Congress.

  21. On which date, International Day of Commemoration and Dignity of the Victims of the Crime of Genocide and of the Prevention of this Crime is observed ?
    1) 6th December
    2) 7th December
    3) 9th December
    4) 8th December
    5) None of these
    Answer-3) 9th December
    Explanation:
    On 9th December 2019, the International Day of Commemoration and Dignity of the Victims of the Crime of Genocide and of the Prevention of this Crime is observed by the United Nations General Assembly (UNGA). The day is observed to raise awareness of the Genocide Convention and its role in the prevention of the crime of genocide and to honour its victims.

  22. What was the theme of the International Anti-Corruption Day 2019 that is observed annually on December 9 ?
    1) Theme – “United against corruption for development”
    2) Theme – “United Against Corruption”
    3) Theme – “United against corruption for peace”
    4) Theme – “United against corruption for security”
    5) None of these
    Answer-2) Theme – “United Against Corruption”
    Explanation:
    The International Anti-Corruption Day is observed annually on December 9, under the United Nations(UN) resolution (A/RES/58/4). On 31 October 2003, the UN General Assembly(UNGA) adopted the UN Convention against corruption and requested to designate the UN Office on Drugs and Crime (UNODC) as secretariat for the Convention’s Conference of States Parties. The day was selected to be observed, in order to create awareness on corruption and combating and preventing corruption. Theme: The theme for the year 2019 is “United Against Corruption”

  23. 35th Charter Day of South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) is celebrated on ______________ .
    1) 6th December
    2) 7th December
    3) 9th December
    4) 8th December
    5) None of these
    Answer-4) 8th December
    Explanation:
    The South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) celebrated its 35th Charter Day on December 8, 2019. SAARC was established on 8th of December in 1985by the members of the 7 South Asian Countries (Maldives, India, Bhutan, Pakistan, Nepal, Bangladeshi and Sri Lanka) with the aim to promote economic and cultural ties amongst its member states. Afghanistan was joined as a Member in the month of April, 2007. SAARC has a permanent secretariat in Kathmandu, Nepal.

  24. Which state has inaugurated the Integrated Command and Control Centre (ICCC) to solve electricity, water, street lights, roads and other problems ?
    1) Gurgaon, Haryana
    2) Bhopal, Madhya Pradesh
    3) Jaipur, Rajasthan
    4) Lucknow, Uttar Pradesh
    5) None of these
    Answer-1) Gurgaon, Haryana
    Explanation:
    On December 7, 2019,The Chief Minister(CM) of Haryana, Manohar Lal Khattar has inaugurated the Integrated Command and Control Centre (ICCC) in Gurgaon, built at a cost of Rs 38 crore. Through this, people will be able to solve electricity, water, street lights, roads and other problems.

  25. Name the scheme, from which odisha government has reduced the subsidy to farmers from Rs 10,000 to Rs 4000 per year after merging the scheme with Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN) yojana .
    1) Gopabandhu Sambadika Swasthya Bima Yojana
    2) Sarbakhyama Yojana
    3) Krushak Assistance for Livelihood and Income Augmentation (KALIA)
    4) Biju Swastya Kalyan Yojana
    5) None of these
    Answer-3) Krushak Assistance for Livelihood and Income Augmentation (KALIA)
    Explanation:
    On December 7, 2019, The Odisha government has reduced the amount of aid given to farmers under the KALIA (Krushak Assistance for Livelihood and Income Augmentation) scheme from Rs 10,000 to Rs 4000 per year. This decision was taken by the state government after merging the KALIA scheme with Central Government’s Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN) yojana.

STATIC GK based on Current Affairs

    1. White Island which was some times seen in news is located in which country ?
      Answer-New zealand
      Explanation:
      White Island which was some times seen in news is located in New Zealand.It is in news recently because the island erupted recently. The island is a tourist destination and 47 people were on it when it erupted on Monday afternoon.

    2. Mahua Milan Railway Station is located in which state ?
      Answer-Jharkhand
      Explanation:
      Mahua Milan Railway Station is located in Jharkhand.It was in news recently because Mahua Milan Railway station, in East Central Railway, is the 5500th Station in the country to have free public Wi-Fi. This is a unique initiative as this Wi-Fi network is one of the largest Wi-Fi networks of the world.

    3. Who is the President of International Table Tennis Federation(ITTF) ?
      Answer-Thomas Weikert

    4. What is the Capital and Currency of Finland ?
      Answer-Capital- Helsinki & Currency- Euro

    5. Who is the Chief Executive Officer (CEO) of Exim bank (Export-Import Bank of India) ?
      Answer-David Rasquinha

[su_button url=”https://affairscloud.com/current-affairs-2019/december/” target=”self” style=”default” background=”#2D89EF” color=”#FFFFFF” size=”5″ wide=”no” center=”no” radius=”auto” icon=”” icon_color=”#FFFFFF” text_shadow=”none” desc=”” download=”” onclick=”” rel=”” title=”” id=”” class=””]Click Here to Try December Current Affairs 2019 Quiz[/su_button]