Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz: August 5 2019

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs August 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Useful Links:

Questions Based on Current Affairs August 5 2019

  1. Which articles are repealed by government of India that grants special status to Jammu and Kashmir ?
    1) Article 350 and 31A
    2) Article 370 and 31A
    3) Article 350 and 35A
    4) Article 370 and 35A
    5) None of these
    Answer – 4) Article 370 and 35A
    Explanation:
    On August 5, 2019, Government announced to repeal Article 370 [except the first clause 370 (1)] and Article 35A which grants special status to Jammu and Kashmir (J&K).

  2. Who introduced the Jammu and Kashmir Reorganization Bill, 2019 in Rajya Sabha which seeks to bifurcate the state of Jammu and Kashmir into 2 Union Territory– J&K and Ladakh?
    1) Nitin Gadkari
    2) Amit Shah
    3) Rajnath Singh
    4) Ravi Shankar Prasad
    5) None of these
    Answer – 2) Amit Shah
    Explanation:
    Home Minister Amit Shah announced to bifurcate the state into 2 Union Territories – Jammu and Kashmir.

  3. Which newly formed Union Territory after bifurcation will have a legislature like Delhi and Puducherry?
    1) Jammu and Kashmir
    2) Ladakh
    3) Both 1 & 2
    4) Either 1 & 2
    5) None of these
    Answer – 1) Jammu and Kashmir
    Explanation:
    Home Minister Amit Shah announced to bifurcate the state into 2 Union Territories – Jammu and Kashmir, which will have a legislature like Delhi and Puducherry, and Ladakh, which will be without a legislature like Chandigarh.

  4. Name the vehicles, which are exempted from BS-VI (Bharat Stage emission standard) from April 1, 2020 onwards .
    1) Vehicles used in Hospitals
    2) Specialised vehicles of the armed and paramilitary forces
    3) Armoured vehicles of the armed and paramilitary forces
    4) Both 1 & 2
    5) Both 2 & 3
    Answer – 5) Both 2 & 3
    Explanation:
    Emission norms of armoured and specialized vehicles of the armed and paramilitary forces will be exempted from BS-VI (Bharat Stage emission standard) from April 1, 2020, onwards as announced by the ministry of road transport and highways.

  5. Who was the first Indian head to visit African countries viz, Benin, The Gambia and Guinea recently ?
    1) Rajnath Singh
    2) Venkaiah Naidu
    3) Ram Nath Kovind
    4) Narendra Modi
    5) None of these
    Answer – 3) Ram Nath Kovind
    Explanation:
    President of India Shri Ram Nath Kovind visited Benin, The Gambia and Guinea from 28 July to 3 August, 2019. It was the first ever visit of the Head of State/Head of Government of India to all 3 countries.

  6. How much amount was given by the Indian government to Benin as a Line of Credit (LoC) help to meet its Sustainable Development Goals (SDGs) ?
    1) $400 million
    2) $300 million
    3) $200 million
    4) $100 million
    5) None of these
    Answer – 4) $100 million
    Explanation:
    President announced fresh Line of Credit (LoC) worth $100 million for developmental projects in Benin. It will help to meet its Sustainable Development Goals (SDGs). He also announced extension of e-visa facility to Benin. India offered to extend free tele-education courses to 15,000 Beninese students and tele-medicine courses to 1000 doctors and paramedics in Africa.

  7. Which two countries has recently signed Cultural Exchange Programme for the years 2019-2023 ?
    1) India and Guinea
    2) India and Benin
    3) India and Gambia
    4) India and Ghana
    5) None of these
    Answer – 2) India and Benin
    Explanation:
    India and Benin signed 4 Memorandum of Understandings (Mous) in the following fields: Cultural Exchange Programme between the two countries for the years 2019-2023. MOU on Cooperation in the field of Export Credit and Investment Insurance. MOU between Benin & Telecommunications Consultants India Limited (TCIL) for participation in the e- VBAB Network Project (Technology upgradation of Pan Africa e-Network Project (PAeNP)- Phase-I) of Ministry of External Affairs, Government of India. Agreement on mutual exemption from the visa requirement for holders of Diplomatic, Official/Service Passports.

  8. Which country has provided the Instrument of Ratification of the International Solar Alliance Framework Agreement to President Ram Nath Kovind ?
    1) Gambia
    2) Zambia
    3) Guinea
    4) Ghana
    5) None of these
    Answer – 1) Gambia
    Explanation:
    Gambian President: President held talks with his Gambian counterpart Mr Adama Barrow in Banjul, Gambia. President Kovind received the Instrument of Ratification of the International Solar Alliance Framework Agreement from the Gambian President.

  9. How much amount was granted by India to Gambia in support of skill development and cottage industry project ?
    1) $300,000
    2) $400,000
    3) $500,000
    4) $200,000
    5) None of these
    Answer – 3) $500,000
    Explanation:
    India offered the Gambia a grant of $500,000 in support of skill development and cottage industry project. India has provided concessional lines of credit worth $78.5 million to support programs of rural development, agriculture, drinking water, healthcare and setting up physical infrastructure of the Gambia. Another line of credit of $92 million was extended.

  10. India and Gambia signed MoU in which of the field ?
    1) In the field of transport and trade
    2) In the field of renewable energy
    3) In the field of Export Credit and Investment Insurance
    4) In the field of Traditional Systems of Medicine and Homeopathy
    5) None of these
    Answer – 4) In the field of Traditional Systems of Medicine and Homeopathy
    Explanation:
    India and Gambia signed and exchanged an MOU on Cooperation in the field of Traditional Systems of Medicine and Homeopathy.

  11. Which country has conferred ‘The National Order of Merit’, its highest award to President Ram Nath Kovind ?
    1) Ghana
    2) Guinea
    3) Gambia
    4) Benin
    5) None of these
    Answer – 2) Guinea
    Explanation:
    The President of Guinea, Alpha Condé conferred ‘The National Order of Merit’, its highest award to President Ram Nath Kovind. He was awarded for his contribution to overall relations and development of mutual cooperation between India and Guinea.

  12. For which project in Guinea, India has extended a new Line of Credit (LoC) of $170 million ?
    1) For Conakry Water Supply Project
    2) For Conakry Health Project
    3) For Conakry energy Project
    4) For Conakry Transportation Project
    5) None of these
    Answer – 1) For Conakry Water Supply Project
    Explanation:
    India extended a new Line of Credit (LoC) of $170 million for Conakry Water Supply Project. India has provided financial assistance for projects identified by Guinea in the energy, health and transportation sectors, including regional hospitals projects. President Conde appreciated the concessional LoC of $35 million from India to Guinea for the construction of two regional hospitals.

  13. Name the Indian delegation, who addressed the ASEAN-India Ministerial Meeting, 9th East Asia Summit Foreign Ministers’ Meeting (EAS FMM), 26th ASEAN Regional Forum (ARF) and 10th Mekong Ganga Cooperation (MGC) Ministerial Meeting ?
    1) Nirmala Sitharaman
    2) Narendra Modi
    3) S. Jaishankar
    4) Amit Shah
    5) None of these
    Answer – 3) S. Jaishankar
    Explanation:
    External Affairs Minister(EAM) of India Dr. S. Jaishankar visited ( 2-day- August 1,2,2019 )Bangkok, Thailand during which he had 18 bilateral meetings, 5 pull-asides and participated in 4 multilateral meets. Aim: The focus bilateral and multilateral meets was on the Indo Pacific, terror and India’s Act East policy. 4 multilateral meets: It includes ASEAN-India Ministerial Meeting, 9th East Asia Summit Foreign Ministers’ Meeting (EAS FMM), 26th ASEAN Regional Forum (ARF) and Mekong Ganga Cooperation (MGC) Ministerial Meeting.

  14. Where was the ASEAN-India Ministerial Meeting, 9th East Asia Summit Foreign Ministers’ Meeting (EAS FMM), 26th ASEAN Regional Forum (ARF) and 10th Mekong Ganga Cooperation (MGC) Ministerial Meeting held ?
    1) China, Beijing
    2) Moscow, Russia
    3) Jakarta, Indonesia
    4) Bangkok, Thailand
    5) None of these
    Answer – 4) Bangkok, Thailand
    Explanation:
    ASEAN-India Ministerial Meeting, 9th East Asia Summit Foreign Ministers’ Meeting (EAS FMM), 26th ASEAN Regional Forum (ARF) and Mekong Ganga Cooperation (MGC) Ministerial Meeting held in Bangkok, Thailand.

  15. ____ edition of Mekong Ganga Cooperation (MGC) Ministerial Meeting was held in Bangkok, Thailand recently ?
    1) 11th
    2) 10th
    3) 12th
    4) 13th
    5) None of these
    Answer – 2) 10th
    Explanation:
    10th Mekong Ganga Cooperation (MGC) Ministerial Meeting held in Bangkok, Thailand.

  16. Name the Inventor of the flyboard air hoverboard, who crossed the English Channel for the first time, within 10days after his first failed attempt .
    1) Franky zapata
    2) Yves Rossy
    3) Felix Baumgartner
    4) Alan Eustace
    5) None of these
    Answer – 1) Franky zapata
    Explanation:
    40-year-old Jet powered hoverboard inventor and former jet ski champion Franky Zapata of France, crossed the English Channel for the first time within 10days after his first failed attempt. He started his 22-mile journey at 7:15 am from Sangatte, Northern France and landed at Saint Margaret’s bay in Dover in around 25 minutes.

  17. Which two banks were penalized with Rs 50 lakh & Rs 1.5 crore respectively for the delay in reporting of fraud in the account of Kingfisher Airlines by Reserve Bank of India(RBI)?
    1) Corporation Bank & Bank of Baroda(BoB)
    2) State Bank of India (SBI) & Bank of Baroda(BoB)
    3) Punjab National Bank (PNB) & Oriental Bank of Commerce(OBC)
    4) Punjab National Bank (PNB) & State Bank of India (SBI)
    5) None of these
    Answer – 3) Punjab National Bank (PNB) & Oriental Bank of Commerce(OBC)
    Explanation:
    On August 3,2019, India’s central banking institution RBI(Reserve Bank of India) in exercise of the powers conferred under various sections of the Banking Regulations Act,1949 has imposed a penalty on nine commercial banks for violations of norms including delay on the reporting of fraud in the account of Kingfisher Airlines by two banks (PNB,OBC).
    [table]

    S.No Name of the Bank Amount of penalty Violation
    1 Punjab National Bank (PNB) Rs 50 lakh Delay in reporting of fraud in the account of Kingfisher Airlines.
    2 Oriental Bank of Commerce(OBC) Rs 1.5 crore Delay in reporting fraud in the account of Kingfisher Airlines.

    [/table]


  18. What is the age limit of the individual to become the elected director as per the ‘Fit and Proper’ Criteria for Elected Directors on the Boards of PSBs(Public Sector Banks)) Directions, 2019 ?
    1) 35-68 years
    2) 35-70 years
    3) 30-60 years
    4) 35-67 years
    5) None of these
    Answer – 4) 35-67 years
    Explanation:
    On August 2,2019, To keep out political appointees, the Reserve Bank of India (RBI) has released a new master direction called ‘Fit and Proper’ Criteria for Elected Directors on the Boards of PSBs(Public Sector Banks)) Directions, 2019 to determine ‘fit and proper’ status of person to be eligible to be elected as a director . The new rule requires that the candidate (He/She), who wants to become an elected director should at least be a graduate aged between 35-67 years with the special knowledge or practical experience in areas of banks.

  19. Which bank has launched the Instant Demat account opening facility that will help clients to open Demat account instantly without any heavy paper works ?
    1) HDFC Bank
    2) Federal Bank
    3) State Bank of India
    4) ICICI Bank
    5) None of these
    Answer – 2) Federal Bank
    Explanation:
    Instant Demat account opening facility which will help clients to open Demat account instantly without any heavy paper works, was launched jointly by Managing Director & Chief Executive Officer (MD & CEO) of Federal Bank, Shyam Srinivasan and G.V Nageswara Rao, MD& CEO of National Securities Depository Ltd (NSDL). The Demat account can be opened by the customers in a matter of a minute by logging into FedNet which is the federal bank’s internet banking portal.

  20. Name the retailer, which topped the rankings in India for 2018, as per the Euromonitor International’s “Top 100 Retailers in Asia 2019” .
    1) Walmart Inc
    2) Amazon
    3) GMV
    4) Reliance Group
    5) None of these
    Answer – 1) Walmart Inc
    Explanation:
    As per the latest report “Top 100 Retailers in Asia 2019” by market research firm, Euromonitor International, Walmart Inc which acquired Flipkart in 2018($16 Bn deal) has topped the rankings in India for 2018 with Gross Merchandise Volume(GMV) of $14. 49 Bn. Amazon(US) came on the second spot with $9.8 Bn GMV followed by Mumbai based retail company Future Group with $3.8Bn GMV(3rd position) and Reliance Group(4th position ) with $3.6 Bn GMV.

  21. Who was appointed as the interim Chief Executive Officer (CEO) of HSBC ?
    1) Yun Lien Lee
    2) Ewen James Stevenson
    3) NoelQuinn
    4) Mark Edward Tucker
    5) None of these
    Answer – 3) NoelQuinn
    Explanation:
    HSBC bank announced that the Chief Executive Officer (CEO) of HSBC John Flint steps down from his post after 1.5years and is to be replaced by NoelQuinn, head of HSBC’s global commercial banking unit, as the new interim CEO.

  22. Which entity has acquired Google backed firm –Fynd ?
    1) Tata Consultancy Services
    2) L and T
    3) Tata Group
    4) Reliance Industries
    5) None of these
    Answer – 4) Reliance Industries
    Explanation:
    7-year-old Mumbai startup Fynd, which is a Google-backed firm that connects retailers with online stores and consumers, is now acquired by Reliance industries. The acquisition announcement was made by Fynd’s co-founder Harsh Shah.Reliance industries will now own 87.6% stake in Fynd.The acquisition has been made at a cost of 295 crore Indian rupees( $42.33 million).

  23. Where did Indian Space Research Organization (ISRO) laid foundation stone for Space Situational Awareness Control Centre ?
    1) Bhiwandi, Thane, Maharashtra
    2) Peenya, Bengaluru, Karnataka
    3) Kapuluppada, Visakhapatnam, Andhra Pradesh
    4) Koothattukulam, Ernakulam, Kerala
    5) None of these
    Answer – 2) Peenya, Bengaluru
    Explanation:
    On August 2, 2019, Chairman of Indian Space Research Organization (ISRO) Dr. K Sivan laid foundation stone for Space Situational Awareness Control Centre at Peenya, Bengaluru, Karnataka which will host a range of activities related to the protection of Indian space assets from inactive satellites, pieces of orbiting objects, near-earth asteroids and adverse space weather conditions.

  24. Who won the Men’s singles title in Toyota Thailand Open (Badminton) 2019 ?
    1) Chou Tien-chen
    2) Angus Ng Ka Long
    3) Li Junhui
    4) Liu Yuchen
    5) None of these
    Answer – 1) Chou Tien-chen
    Explanation:
    The Toyota Thailand Open (Badminton) 2019 was held at Indoor Stadium Huamark in Bangkok, Thailand from July 30 to August 4, 2019. It was the sixteenth tournament of the 2019 Badminton World Federation (BWF) World Tour and a part of the Thailand Open championships. The tournament was organized by the Badminton Association of Thailandwith sanction from the BWF, with the total prize money of $350,000. It was Super 500 level tournament.
    [table]

    Category Winner Runner
    Men’s Singles Chou Tien-chen (Taiwan) Angus Ng Ka Long (Hong Kong)
    Women’s Singles Chen Yufei (China) Ratchanok Intanon (Thailand)

    [/table]


  25. Name the first Indian doubles pair, who win Men’s Doubles in Toyota Thailand Open (Badminton) 2019 .
    1) Srikanth Kidambi & Parupalli Kashyap
    2) Parupalli Kashyap & Satwiksairaj Rankireddy
    3) Satwiksairaj Rankireddy & Chirag Shetty
    4) Pullela Gopichand & Chirag Shetty
    5) None of these
    Answer – 3) Satwiksairaj Rankireddy & Chirag Shetty
    Explanation:
    Satwiksairaj Rankireddy and Chirag Shetty became the first Indian doubles pair to win a BWF Super 500 title in Men’s Category.

  26. Who won the Hungarian Grand prix 2019 ?
    1) Charles Leclerc
    2) Sebastian Vettel
    3) Max Verstappen
    4) Lewis Hamilton
    5) None of these
    Answer – 4) Lewis Hamilton
    Explanation:
    Mercedes’ Lewis Hamilton overtook red bull’s Max Verstappen in the final moments of the Formula 1 Hungarian grand prix to win the title. He outpaced max verstappen to the second spot.This is Lewis Hamilton’s 7th victory at the Hungaroring (motorsport race track in Mogyród, Hungary, where formula 1 Hungarian grand prix is held) and also 81st of his career.Ferrari’s Sebastian Vettel and Charles Leclerc took third and fourth spot respectively.The Hungarian Grand Prix called as Magyar Nagydíj in Hungary.

  27. Name the Indian wrestler, who won the gold medal in women’s 53kg category in the Poland Open Wrestling Tournament in Warsaw, Poland.
    1) Babita Kumari
    2) Vinesh Phogat
    3) Sakshi Malik
    4) Kavita Devi
    5) None of these
    Answer – 2) Vinesh Phogat
    Explanation:
    24-year-old Vinesh Phogat won her 3rd consecutive gold in women’s 53kg category in the Poland Open Wrestling Tournament in Warsaw, the capital of Poland. She defeated wrestler Roksana of Poland by 3-2. She had won gold at the Grand Prix of Spain and at the Yasar Dogu International at Istanbul, Turkey in July 2019.

  28. Dwayne Johnson(47), popularly known as “The Rock” was associated with which field ?
    1) Actor
    2) Producer
    3) Wrestler
    4) All the above
    5) None of these
    Answer – 4) All the above
    Explanation:
    An American actor, producer, and a professional wrestler, Dwayne Johnson(47), popularly known by his ring name “The Rock” has officially announced his retirement from World Wrestling Entertainment (WWE) while he did not rule out the possibility of a comeback in future.

  29. Which country’s cricketer Daniel Vettori announced retirement recenty ?
    1) England
    2) West Indies
    3) New Zealand
    4) Australia
    5) None of these
    Answer – 3) New Zealand
    Explanation:
    Cricketing board for Kiwi players announced that Jersey no. 11 of New Zealand all-rounderDaniel Vettori has been retired at the age of 40. Vettori has played over 291 ODI (One day international) matches and 113 Tests for New Zealand, in which he picked up 362 wickets and amassed 4,531 runs with the bat, including six centuries and 23 half-centuries.

  30. Name the deceased gujarati journalist, author and columnist, who worked in gujarati publications like Chitralekha, Mumbai Samachar, Janshakti, Sandesh, Yuva Darshan, Jansatta, Vyapar and Abhiyan.
    1) Kanti Bhatt
    2) Shujaat Bukhari
    3) Sudip Datta Bhaumik
    4) Santanu Bhowmik
    5) None of these
    Answer – 1) Kanti Bhatt
    Explanation:
    On August 4, 2019, Veteran Gujarati journalist, author, and columnist Kanti Bhatt, aged 88, passed away in Mumbai, Maharashtra after a long illness.Kanti Bhatt. Born on July 15, 1931 in Sachra village in erstwhile Bhavnagar state of Gujarat, he had joined journalism in 1966 in Mumbai.He worked as a journalist, writer, columnist, and editor in various Gujarati publications like Chitralekha, Mumbai Samachar, Janshakti, Sandesh, Yuva Darshan, Jansatta, Vyapar and Abhiyan.

  31. Which sport’s commentator, Anant Setalvad passed away recently ?
    1) Badminton
    2) Cricket
    3) Football
    4) Tennis
    5) None of these
    Answer – 2) Cricket
    Explanation:
    Long term member in Cricket Club of India and veteran cricket commentator, Anant Setalvad from Mumbai, passed away at the age of 84 due to old age ailments. He is survived by his two sons. He was a cricket commentator for All India Radio (AIR) in Ranji Trophy, BCCI (Board of Control for Cricket in India) tournaments and also for some test matches from the mid-1960s13 to 1980s.He shared the mike with former test opener and ex-selection panel Chief Vijay Merchant on AIR.His last rites would take place at Worli crematorium,Mumbai.

Static GK Quiz based on Current Affairs:

  1. What is the Capital and Currency of Britain?
    Answer – Currency: Pound sterling & Capital: London

  2. Where is the headquarter of Badminton World Federation (BWF) held ?
    Answer – Kuala Lumpur, Malaysia

  3. Banjul International Airport is located in which country ?
    Answer – Gambia

  4. Who is the Prime Minister of New Zealand ?
    Answer – Jacinda Ardern

  5. Where is the headquarter of HSBC ?
    Answer – London, UK