Current Affairs Quiz: 22 June 2021

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs 22 June 2021 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2021 updates.

Our Current Affairs June 2021 events will help you to get more marks in Banking, Insurance, SSC, Railways, UPSC, CLAT and all State Government Exams. Also, try our Current Affairs Quiz.

We are Hiring – Subject Matter Expert | CA Video Creator | Content Developers(Pondicherry)

Top 10 Questions Based on Current Affairs 22 June 2021

Remaining questions are available in CareersCloud APP, Course Name – Crack Current Affairs 2021 – Click Here to Download the APP

  1. Where did Indian Navy conduct a Joint Naval Exercise (in June’21) with European Union Naval Force Somalia (EU NAVFOR)?
    1) South Atlantic Sea
    2) Gulf of Aden
    3) Bay of Bengal
    4) Arabian Sea
    5) Gulf of Oman
    Answer & Explanation
    Answer-2) Gulf of Aden
    Explanation:
    The inauguration edition of the Joint Naval Exercise between Indian Navy & European Union Naval Force Somalia (EU NAVFOR also known as Operation Atalanta) took place at Gulf of Aden from June 18-19, 2021.

  2. Which organisation hosted the Conference of BRICS Network Universities (in June’21) under the theme – “Electric Mobility”?
    1) IISc Bangalore
    2) IIT Madras
    3) IIT Bombay
    4) NIT Warangal
    5) IIT Roorkee
    Answer & Explanation
    Answer-3) IIT Bombay
    Explanation:
    IIT Bombay virtually hosted the 3-day long Conference of BRICS Network Universities, under the theme – “Electric Mobility”. Union Minister Nitin Gadkari, addressed the inaugural session of the conference.
    About BRICS:
    Members – Brazil, Russia, India, China, and South Africa
    2021 Chair – India
    1st BRICS Summit took place in 2009 in Russia

  3. Identify the points that are correctly related to ‘World Investment Report 2021’
    A) The report was released by the World Trade Organisation
    B) India became the 5th Largest recipient of FDI inflow in 2020, while USA remains the top destination for FDI inflow
    C) In 2020, Japan made the World’s largest FDI outflow
    1) All A, B & C
    2) Only B & C
    3) Only C
    4) Only A & C
    5) Only B
    Answer & Explanation
    Answer-5) Only B
    Explanation:
    According to the ‘World Investment Report 2021’ released by the UN Conference on Trade and Development (UNCTAD) – India received Foreign Direct Investment (FDI) inflows worth USD 64 billion in 2020 making it the 5th largest recipient of inflows in the world.
    i.The USA with 156 Billion was the top destination for FDI inflow in 2020 followed by China.
    ii.Countries with Largest FDI outflows are topped by China, followed by Luxembourg & Japan.

  4. Name the bank that signed an MoU (in June’21) with National Small Industries Corporation (NSIC) under ‘NSIC Bank Credit Facilitation Scheme’ to provide loans to the MSME sector.
    1) Punjab National Bank
    2) Indian Bank
    3) Kotak Mahindra Bank
    4) Union Bank of India
    5) IndusInd Bank
    Answer & Explanation
    Answer-4) Union Bank of India
    Explanation:
    Union Bank of India entered into an MOU with the National Small Industries Corporation Ltd (NSIC) under ‘NSIC Bank Credit Facilitation Scheme’ to support Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs) with credit requirements.

  5. Who won the 2021 Iranian Presidential election to become the new President-elect of Iran?
    1) Hassan Rouhan
    2) Naftali Bennett
    3) Ebrahim Raisi
    4) Ali Khamenei
    5) Reuven Rivlin
    Answer & Explanation
    Answer-3) Ebrahim Raisi
    Explanation:
    Iranian Chief justice Ebrahim Raisi became the President-elect of Iran, after winning the 2021 Iranian presidential election. He will succeed Hassan Rouhani.
    About Iran:
    Supreme leader: Ali Khamenei
    Capital: Tehran
    Currency: Iranian rial

  6. Which country (in June’21) launched the 3-member human space mission through ‘Shenzhou 12’ spacecraft?
    1) Japan
    2) Israel
    3) South Korea
    4) Vietnam
    5) China
    Answer & Explanation
    Answer-5) China
    Explanation:
    In June 2021, China launched its newest Human Space Mission through the ‘Shenzhou 12’ spacecraft using the Long March 2F rocket. The 3-member space mission is set to assemble ‘Tianhe’, the core module of China’s newest Space Station – “Tiangong”.

  7. What is the theme of 2021’s World Refugee Day that is annually observed by the United Nations on 20th June?
    1) Embracing Refugees to Celebrate our Common Humanity
    2) Now More Than Ever, We Need to Stand with Refugees
    3) Together we heal, learn and shine
    4) Every action counts
    5) Refugees: Ordinary People Forced to Flee
    Answer & Explanation
    Answer-3) Together we heal, learn and shine
    Explanation:
    The United Nations World Refugee Day is annually observed across the globe on 20th June to support and protect the refugees across the globe and focus on the inclusion of refugees in Healthcare, education and sports.
    Theme – “Together we heal, learn and shine”

  8. Annually, 21st June is observed by the UN as ‘International Day of the Celebration of the Solstice’ marking the arrival of Summer Solstice. What happens during the Summer Solstice?
    1) The Sun, Moon & Earth are in Straight Line
    2) The Sun comes directly over the Tropic of Capricorn
    3) The Sun comes directly over the Equator
    4) The Sun comes directly over the Tropic of Cancer
    5) The Sun, Moon & Earth are in Perpendicular directions
    Answer & Explanation
    Answer-4) The Sun comes directly over the Tropic of Cancer
    Explanation:
    The United Nations(UN)’s International Day of the Celebration of the Solstice is annually observed across the globe on 21st June to create awareness about solstices and equinoxes and to highlight their significance in various religions and ethnic cultures. June 21 is also known as “Summer Solstice”.
    i.Summer Solstice is the longest day in the Northern hemisphere, where the Sun comes directly over the Tropic of Cancer.

  9. Which state government launched “Ashirbad” scheme to provide financial assistance to Children orphaned in COVID-19?
    1) Assam
    2) Odisha
    3) Bihar
    4) Punjab
    5) Gujarat
    Answer & Explanation
    Answer-2) Odisha
    Explanation:
    Odisha Chief Minister Naveen Patnaik launched a scheme named ‘Ashirbad’ on Father’s Day (June 20, 2021) to provide monthly financial support to all orphan children who have lost one or both their parents during COVID-19 from April 2020.

  10. Who was the 1st Woman Chairperson of NASSCOM?
    1) Chitra Ramkrishna
    2) Chanda Kochhar
    3) Rekha M. Menon
    4) Roshni Nadar
    5) Soma Mondal
    Answer & Explanation
    Answer-3) Rekha M. Menon
    Explanation:
    In April 2012, Rekha M. Menon, Chairperson & MD of Accenture India was appointed as the 1st Woman Chairperson of National Association of Software and Service Companies (NASSCOM).





error: Alert: Content is protected !!