Current Affairs PDF Sales

Quants Questions : Number System Set 1

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Number System, which is common for all the IBPS,SBI exam and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

  1. The digits of a two-digit number are in the ratio of 2 : 3 and the number obtained by interchanging the digits is bigger than the original number by 27.What is the original number?
    1. 63
    2. 48
    3. 96
    4. 69
    5. 66
    [su_accordion]
    Answer- 4 (69)
    Explanation:- lets digit at tens and ones place be 2x and 3x
    So,number is 2x*10 + 3x
    After interchanging number will be 3x*10 +2x
    so, [3x*10 +2x] – [2x*10 + 3x]27
    we get,x=3
    so number =69


    [/su_accordion]
  2. What least number would be subtracted from 427398 so that the remaining number is divisible by 15?
    1. 13
    2. 3
    3. 16
    4. 11
    5. 14
    [su_accordion]
    Answer- 2 ( 3)
    Explanation:- On dividing 427398 by 15 we get the remainder 3, so 3 should be subtracted


    [/su_accordion]
  3. In a division sum, the divisor is 10 times the quotient and 5 times the remainder. If the remainder is 46, the dividend is:
    1.4236
    2.4306
    3.4336
    4.5336
    [su_accordion]
    Answer – 4 (5336)
    Explanation – Divisor = (5 x 46) = 230.
    Also, 10 x Q = 230
    Q = 23. And, R = 46.
    Dividend = (230 x 23 + 46) = 5336


    [/su_accordion]
  4. A number gets reduced to its one-third when 48 is subtracted from it. What is two-third of that number?
    1. 22
    2. 76
    3. 36
    4. 48
    5. None of these
    [su_accordion]
    Answer:- 4 (48)
    Expalanation – let number be X
    X-48 = X/3
    X-X/3 =48
    2/3X= 48
    so 2/3th of number=48


    [/su_accordion]
  5. One-fifth of a number is equal to 5/8th of another number. If 35 is added to the first number, it becomes four times of the second number. Find the second number.
    1. 39
    2. 70
    3. 40
    4. 25
    5. None of these
    [su_accordion]
    Answer- 3(40)
    Explanation:- (1/5)x =(5/8)y………..1
    if 35 is added to first no. , x + 35= 4y
    so,x= 4y -35
    put in eq 1… (1/5)( 4y-35) = (5/8)y
    y=40 =second number


    [/su_accordion]
  6. One number is 3 more than another and the sum of their square is 269.Find the number.
    1.10
    2.12
    3.15
    4.20
    [su_accordion]
    Answer-1 (10)
    Explanation:-
    x is one number
    x+3 the other
    x^2 +x^2 +6x+9 ; (that is (x+3)(x+3) =269
    2x^2+6x -260=0
    x^2+3x-130=0 , dividing by 2.
    (x+13)(x-10)=0
    one number is 10, the other is 13
    squared 10=100
    square 13=169
    sum is 269


    [/su_accordion]
  7. Find the number which when multiplied by 13 is increased by 180:
    1. 20
    2. 15
    3. 12
    4. 5
    5. 14
    [su_accordion]
    Answer- 2 (15)
    Explanation:- let no. be X
    X *13= X+180
    !2x=180
    x=15


    [/su_accordion]
  8. The sum of twice the square of a number and 7 times the number equals 15. What is the number?
    1.1/2
    2.3/4
    3.3/2
    4.5/3
    [su_accordion]
    Answer-3 (3/2)
    Explanation:-2x^2 + 7x = 15
    2x^2 + 7x – 15 = 0
    2x^2 + 10x-3x – 15 = 0
    2x(x+5)-3(x+5) = 0
    (x+5)(2x-3) = 0
    x = -5 or x = 3/2


    [/su_accordion]
  9. A two digit number is such that the sum of the digits is 11.When the number with the same digits is reversed is subtracted from this number, the difference is 9.What is the number?
    1. 23
    2. 24
    3. 65
    4. 14
    5. 32
    [su_accordion]
    Answer- 3(65)
    Explanation:-
    let the number be written as xy
    x-ten’s place
    y units place
    x+y=11…………………1
    (10x+y)-(10y+x)=9
    10x+y-10y-x=9
    9x-9y=9
    x-y=1………………….2
    Add (1) & (2)
    2x=12
    x=6
    y=5
    the number is 65


    [/su_accordion]
  10. Three consecutive numbers such that twice the first, 3 times the second and 4 times the third together make 182. The numbers in question are
    1. 18, 22 and 23
    2. 18, 19 and 20
    3. 19, 20 and 21
    4. 20, 21 and 22
    5. 21, 22 and 23
    [su_accordion]
    Answer- 3( 19,20,21)
    Explanation:- let number be x,x+1,x+2
    2x + 3(x+1)+4(x+2)=180
    x=19
    so numbers are 19,20,21


    [/su_accordion]