Welcome to Online Quants Test in AffairsCloud.com. We are starting Cumulus Course for IBPS RRB 2017 Exam and we are creating sample questions in Quants section, type of which will be asked in IBPS RRB !!!

You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.

Quiz is loading...

You must sign in or sign up to start the quiz.

You have to finish following quiz, to start this quiz:

Results

0 of 10 questions answered correctly

Your time:

Time has elapsed

You have reached 0 of 0 points, (0)

Categories

Quantitative Aptitude0%

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Answered

Review

Question 1 of 10

1. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

What is the difference between the profit of company S and T over the year 2010, 2012 and 2014 together in crore?

Correct

Explanation
for company S, total profit = (270-224) + (378-288) + (290-252) = 46+90+38= 174 crore
For company T. total profit = (216-160) + (294-216) + (348-294) = 56+78+54 = 188 crore Therefore, required difference = 188-174 = Rs. 14 crores.

Incorrect

Explanation
for company S, total profit = (270-224) + (378-288) + (290-252) = 46+90+38= 174 crore
For company T. total profit = (216-160) + (294-216) + (348-294) = 56+78+54 = 188 crore Therefore, required difference = 188-174 = Rs. 14 crores.

Question 2 of 10

2. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

In which year was the income of company T, second lowest?

Correct

Explanation
referring to the table it is clear that in 2013 the income of company T is the second lowest i.e. 267 crores

Incorrect

Explanation
referring to the table it is clear that in 2013 the income of company T is the second lowest i.e. 267 crores

Question 3 of 10

3. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

By what percent the profit of company S increased from 2011 to 2012?

Correct

Explanation
profit gained by company S in 2011 = 336-320 = Rs. 16
Profit gained by company S in 2012 = 378-288 = Rs. 90
Required % = (90-16)/16*100 = 462.5%

Incorrect

Explanation
profit gained by company S in 2011 = 336-320 = Rs. 16
Profit gained by company S in 2012 = 378-288 = Rs. 90
Required % = (90-16)/16*100 = 462.5%

Question 4 of 10

4. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

The profit percentage of company S in 2015 is approximately what percent of the profit percentage of company T in the same year?

Correct

Explanation

PROFIT % OF COMPANY s IN 2015 = [(392-287)/287*100] = 36.58%
Profit % of company T in 2015 = [(448-369)/369*100] = 21.4%
Required % = 36.58/21.4 * 100 ~ 171%

Incorrect

Explanation

PROFIT % OF COMPANY s IN 2015 = [(392-287)/287*100] = 36.58%
Profit % of company T in 2015 = [(448-369)/369*100] = 21.4%
Required % = 36.58/21.4 * 100 ~ 171%

Question 5 of 10

5. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

What is the profit of company T in 2011, 2013 and 2015 together in crore?

Correct

Explanation
profit gained by company T in 2011 = (288-192) = Rs. 96
Profit gained by company T in 2013= (260-168) = Rs. 92
Profit gained by company T in 2015 = (448-369) = Rs. 79
Total profit = 96+92+79 = Rs. 267 crores

Incorrect

Explanation
profit gained by company T in 2011 = (288-192) = Rs. 96
Profit gained by company T in 2013= (260-168) = Rs. 92
Profit gained by company T in 2015 = (448-369) = Rs. 79
Total profit = 96+92+79 = Rs. 267 crores

Question 6 of 10

6. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

A man, while driving to his office, finds three traffic signals on his way. The probability that the
traffic light is red when he reaches the first, second and third traffic signal is 5/8, 5/6, 3/5 respectively.
What is the probability that he finds at least one traffic light on his way which is not red?

Correct

Explanation
Probability that the man finds all three traffic lights red=5/8 * 5/6 * 3/5 = 5/16
Probability that he finds at least one light which is not red = 1-5/16 = 11/16

Incorrect

Explanation
Probability that the man finds all three traffic lights red=5/8 * 5/6 * 3/5 = 5/16
Probability that he finds at least one light which is not red = 1-5/16 = 11/16

Question 7 of 10

7. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

The speed of a train is 54 km/hr. without stoppage and 45 km/hr. with stoppage. Find for how much time in an hour the train stops.

Correct

Explanation
Distance travelled by train in 1 hour without stoppage = 54 km.
Distance travelled by train in 1 hour with stoppage = 45 km.
If we see here closely then we observe:
54 km distance is travelled in 60 minutes. If the train will travel 45 km without stoppage then
Time taken by it is =(60 min×45)/54=50 minutes
So, train stops in an hour is 60-50 = 10 minutes

Incorrect

Explanation
Distance travelled by train in 1 hour without stoppage = 54 km.
Distance travelled by train in 1 hour with stoppage = 45 km.
If we see here closely then we observe:
54 km distance is travelled in 60 minutes. If the train will travel 45 km without stoppage then
Time taken by it is =(60 min×45)/54=50 minutes
So, train stops in an hour is 60-50 = 10 minutes

Question 8 of 10

8. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Kashish and Sheena started a business by investing Rs 2600 and Rs 2400 respectively. After 7 months, they added Rs 600 and Rs 800 respectively. 33% of the total profit earned after a year is given in donation. If after giving donation, the difference between the shares of Kashish and Sheena is Rs 350, find the total profit earned after a year.

Correct

Explanation
Ratio of shares of profit of Kashish: Sheena is
2600*7 + 3200*5: 2400*7 + 3200*5
171: 164
So (171-164)/ (171+164) * x = 350
Solve, x = Rs 16750
So (100-33) % of y (total profit) = 16750
Solve, y = Rs 25000

Incorrect

Explanation
Ratio of shares of profit of Kashish: Sheena is
2600*7 + 3200*5: 2400*7 + 3200*5
171: 164
So (171-164)/ (171+164) * x = 350
Solve, x = Rs 16750
So (100-33) % of y (total profit) = 16750
Solve, y = Rs 25000

Question 9 of 10

9. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

If the base of a pyramid is square and its side is 4√2 cm and slant height of pyramid is 5 cm, find the volume of pyramid.

Correct

Explanation
l=slant height=5 cm; h=height; side=4√2 cm
l2 = h2 + [(side*√2)/2]2
Note: The content inside bracket is the calculation for half of the diagonal of the square.
h= 3 cm
volume= 1/3 * Area of base * h
=1/3 * 32 * 3= 32

Incorrect

Explanation
l=slant height=5 cm; h=height; side=4√2 cm
l2 = h2 + [(side*√2)/2]2
Note: The content inside bracket is the calculation for half of the diagonal of the square.
h= 3 cm
volume= 1/3 * Area of base * h
=1/3 * 32 * 3= 32

Question 10 of 10

10. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

A man rows to a certain place and comes back, but by mistake he covers 1/3rd more distance while coming back. The total time for this journey is 10 hours. The ratio of speed of boat to that of stream is 2: 1. If the difference between upstream and downstream speed is 12km/hr, then how much time will the man take to reach to starting point from his present position?

Correct

Explanation
Speed of boat and stream – 2x and x respectively. So downstream speed = 2x+x = 3x, and upstream speed = 2x-x = x
Let total distance between points is d km
So, he covered d km downstream, and while coming back i.e. upstream he covers d + 1/3 *d = 4d/3 km
Total time for this journey is 10 hrs. So
d/3x + (4d/3)/x = 10
Solve, d = 6x
Now also given, that (2x+x) – (2x-x) = 12
Solve, x = 6
So, d = 36 km
So, to come to original point, he will have to cover 1/3 * 36 = 12 km
And with speed 3x = 18 km/hr(downstream)
So, time is 12/18 * 60 = 40 minutes

Incorrect

Explanation
Speed of boat and stream – 2x and x respectively. So downstream speed = 2x+x = 3x, and upstream speed = 2x-x = x
Let total distance between points is d km
So, he covered d km downstream, and while coming back i.e. upstream he covers d + 1/3 *d = 4d/3 km
Total time for this journey is 10 hrs. So
d/3x + (4d/3)/x = 10
Solve, d = 6x
Now also given, that (2x+x) – (2x-x) = 12
Solve, x = 6
So, d = 36 km
So, to come to original point, he will have to cover 1/3 * 36 = 12 km
And with speed 3x = 18 km/hr(downstream)
So, time is 12/18 * 60 = 40 minutes