Current Affairs Quiz: September 8 2019

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs September 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Useful Links:

Questions Based on Current Affairs September 8 2019

  1. What is the Sex Ratio at Birth (SRB) for the year 2018-19 after the implementation of the Beti Bachao, Beti Padhao (BBBP) programme in 2015 ?
    1) 947
    2) 951
    3) 913
    4) 931
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) 931
    Explanation:
    Women and Child Development and Textiles Minister Smriti Irani notified that the Sex Ratio at Birth (SRB) incresed by 13 points nationally since the implementation of the Beti Bachao, Beti Padhao (BBBP) programme from 918 in 2014-15 to 931 in 2018-19. These figures vary from the second Health Index Report released by NITI (National Institution for Transforming India) Aayog in June 2019 which showed decline in SRB in 12 out of 21 states between 2013-15 and 2014-16.
  2. Who chaired the 2 day 68th Plenary session of the North Eastern Council 2019 ?
    1) Venkaiah Naidu
    2) Amit Shah
    3) Rajnath Singh
    4) Narendra Modi
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) Amit Shah
    Explanation:
    Union Home Minister Amit Shah chaired the 2-day (8th & 9th September , 2019) event of 68th Plenary session of the North Eastern Council 2019 (NEC, a nodal agency for the economic and social development of the North East which consists of 8 states of the region).
  3. Where was the 2 day 68th Plenary session of the North Eastern Council 2019 held ?
    1) Varanasi, Uttar Pradesh
    2) Mumbai, Maharashtra
    3) Guwahati, Assam
    4) New Delhi, Delhi
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) Guwahati, Assam
    Explanation:
    Union Home Minister Amit Shah chaired the 2-day (8th & 9th September , 2019) event of 68th Plenary session of the North Eastern Council 2019 (NEC, a nodal agency for the economic and social development of the North East which consists of 8 states of the region) at the Assam Administrative Staff College in Guwahati, Assam.
  4. Who inaugurated the National Youth Summit 2019 organized by Youth Awakening Mission in New Delhi ?
    1) Ram Nath Kovind
    2) Amit Shah
    3) Venkaiah Naidu
    4) Narendra Modi
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) Ram Nath Kovind
    Explanation:
    On September 7, 2019, The President of India, Shri Ram Nath Kovind has inaugurated the National Youth Summit 2019 held in New Delhi. It was organized by Youth Awakening Mission (a wing of Paavan Chintan Dhara Charitable Trust, Ghaziabad).
  5. Where was the two-day long Western Air Command, Commanders’ Conference 2019 held ?
    1) Leh
    2) Mumbai
    3) New Delhi
    4) Kolkata
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) New Delhi
    Explanation:
    A two-day long Western Air Command, Commanders’ Conference 2019 was held on September 5-6, 2019 in New Delhi. Air Chief Marshal Birender Singh Dhanoa was the chief guest of the Conference.
  6. In which railway station, Indian Railway’s first of kind “Fun Zone” has been set up recently?
    1) Udhampur Railway Station
    2) Araku Railway Station
    3) Yakutpura Railway Station
    4) Visakhapatnam Railway Station
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) Visakhapatnam Railway Station
    Explanation:
    A fun zone, the first of its kind in India, has been set up by the Railways at the Visakhapatnam Railway Station, Andhra Pradesh. The Gaming zone was inaugurated at platform number 1.
  7. Which firm was selected by Reserve Bank of India(RBI) to develop a mobile phone based application for visually impaired people to identify currency notes ?
    1) CellOS Software Ltd
    2) Daffodil Software Pvt Ltd
    3) Rapidsoft Technologies Pvt. Ltd.
    4) Think Future Technologies Pvt Ltd
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) Daffodil Software Pvt Ltd
    Explanation:
    The Reserve Bank of India (RBI) selected Daffodil Software Pvt Ltd to develop a mobile phone based application for visually impaired people to identify currency notes. It informed the Bombay High Court that an internet connection would not be required for its proposed mobile application.
  8. Name the bank that provides $200 million (about Rs 1,400 crore) loan to upgrade about 2,100 kilometers of rural roads in Maharashtra for better connecting rural areas with markets and services.
    1) Asian Development Bank (ADB)
    2) New Development Bank(NDB)
    3) World Bank(WB)
    4) International Bank for Reconstruction and Development(IBRD)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) Asian Development Bank (ADB)
    Explanation:
    The Asian Development Bank (ADB) has approved $ 200 million (about Rs 1,400 crore) loan to upgrade about 2,100 kilometers of rural roads to all-weather standards in Maharashtra’s 34 districts for better connecting rural areas with markets and services.
  9. Who has been given the lifetime achievement award at the 19th Annual Asian Achievers Awards 2019 in London ?
    1) Krishna Omkar
    2) Vipul Vadera
    3) Anil Agarwal
    4) Rajesh Agrawal
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) Anil Agarwal
    Explanation:
    The founder and Chairman of Vedanta Resources Limited, Anil Agarwal (65) has been given the lifetime achievement award at the 19th Annual Asian Achievers Awards 2019 with the theme inclusivity at London’s Grosvenor House Hotel, on Park Lane.
    S.NoWinnerCategory
    1Onkardeep Singh MBEAchievement in Community Services
    2Dr. Nilesh U Patel MDEditor’s Award for Contribution to Thoracic Surgery
    3Vipul VaderaBusinessperson of the Year
    4Kush KanodiaEntrepreneur of the Year
    5Krishna OmkarProfessional of the Year
    6Harjit Singh BhaniaSports Personality of the Year
    7Hafsa QureshiUniformed, Civil and Public Services Neeta Patel Woman of the Year
    8Pradip DhamechaEditor’s Choice Award for Community service, Philanthropy and Entrepreneurship
  10. Who was elected as the Chairman of Press Trust of India (PTI) during 71st annual general meeting ?
    1) Mahendra Mohan Gupta
    2) Viveck Goenka
    3) Vineet Jain
    4) Vijay Kumar Chopra
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) Vijay Kumar Chopra
    Explanation:
    At a meeting of the Board of Directors (BoD) of Press Trust of India (PTI), India’s premier news agency, after the company’s 71st annual general meeting, Vijay Kumar Chopra & Vineet Jain were elected as Chairman and Vice Chairman of PTI respectively.Vijay Kumar Chopra, aged 87, who is the Chief Editor of the Punjab Kesari Group of newspapers, was unanimously elected Chairman of PTI succeeding N Ravi, publisher and former Editor-in-Chief of The Hindu.Vineet Jain, Managing Director (MD) of Bennett, Coleman and Company Limited (BCCL), the publisher of Times of India, was elected as Vice-Chairman of PTI.
  11. Which country’s Army Chief General Qamar Javed Bajwa tenure has been extended by another 3 years ?
    1) India
    2) Pakistan
    3) Bangladesh
    4) Sri Lanka
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) Pakistan
    Explanation:
    According to the Pakistan Prime Minister’s Office, the Prime Minister Imran Khan government, the tenure of Pakistan Army Chief General Qamar Javed Bajwa (58) has been extended by another 3 years. Bajwa’s work extended due to regional security, scheduled to retire on November 2019. In November 2016, the jailed former Prime Minister Nawaz Sharif made General Bajwa the army chief.
  12. What is the name of Chandrayaan 2 lander from which Indian Space Research Organisation(ISRO) lost it’s contact when it was 2.1Km away from the surface of the moon ?
    1) Vikram Lander
    2) Viking 2 Lander
    3) Phoenix Lander
    4) Mars Polar Lander
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) Vikram Lander
    Explanation:
    The communication from Chandrayaan-2’s Vikram lander of 1471 kg to Indian Space Research Organisation’s (ISRO) ground station was lost before its soft landing on the unexplored lunar south pole of the Moon. The contact was lost when the lander was 2.1km away from the surface of the moon.
  13. Who has flagged off ultra-marathon named as ‘Kargil to Kohima (K2K): Glory Run’ spanning more than 4,500 km from Kargil War Memorial at Dras in Jammu and Kashmir (J&K) to Kohima War Cemetery in Nagaland ?
    1) Arup Raha
    2) Sunil Lanba
    3) Birender Singh Dhanoa
    4) Bipin Rawat
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) Birender Singh Dhanoa
    Explanation:
    In order to commemorate 20 years of Kargil Vijay Diwas, Air Chief Marshal B S Dhanoa has flagged off ultra-marathon named as ‘Kargil to Kohima (K2K): Glory Run’ spanning more than 4,500 km from Kargil War Memorial at Dras in Jammu and Kashmir (J&K) to Kohima War Cemetery in Nagaland commencing on September 21, 2019 & will culminate on 6 November 2019.
  14. Who won the 60th edition of the Under 17 Girls Subroto Cup International Football 2019 title in Ambedkar Stadium in New Delhi ?
    1) Army Girls Sports Company, Banglore
    2) Neelamani English School
    3) Govt. Senior Secondary School, Namchi, Sikkim
    4) Bangladesh Krida Shiksha Prothishtan (BKSP)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) Bangladesh Krida Shiksha Prothishtan (BKSP)
    Explanation:
    Bangladesh Krida Shiksha Prothishtan (BKSP) has successfully retained the 60th edition of the Under 17 Girls Subroto Cup International Football 2019 title by defeating Neelamani English School, Manipur with 4-0 scores in the final held in Ambedkar Stadium in New Delhi. BKSP won this title for the 3rd time in a row – 2017, 2018 and 2019.
  15. Who won the 67th Edition of the Nehru Trophy 2019 in the boat race held at the Punnamada Lake in Alappuzha, Kerala ?
    1) Karichal chundan
    2) Nadubhagam Chundan
    3) Champakulam Chundan
    4) Devas Chundan
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) Nadubhagam Chundan
    Explanation:
    Snakeboat Nadubhagam Chundan which was rowed by Pallathuruthy Boat Club clinched the 67th Edition of the Nehru Trophy 2019 in the boat race held at the Punnamada Lake in Alappuzha, Kerala. 79 boats, including 23 snakeboats participated in the event.
  16. Which country’s cricketer, Mohammad Nabi has announced retirement recently?
    1) Afghanistan
    2) Pakistan
    3) Bangladesh
    4) India
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) Afghanistan
    Explanation:
    Afghanistan’s all-rounder Mohammad Nabi, aged 34, will retire from test cricket after the conclusion of ongoing test match against Bangladesh. He has played only 2 test matches for Afghanistan (25 runs & 4 wickets).
  17. Veeru Krishnan passed away recently, he was a ___________ .
    1) Actor and Singer
    2) Singer and Director
    3) Actor and Kathak dancer
    4)Producer and Director
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) Actor and Kathak dancer
    Explanation:
    Bollywood actor and renowned Kathak dancer Veeru Krishnan has passed away in Mumbai, Maharashtra.Kathak dancer Veeru Krishnan.He worked in many films such as “Ishq”, “Hum Hain Rahi Pyar Ke” and “Raja Hindustani”. He mostly appeared in supporting roles in the films in the 1990s.Besides being an actor, he was also a famous kathak dancer. many Bollywood celebrities like Katrina Kaif, Athiya Shetty, Karanvir Bohra, and others were trained in Kathak by him.
  18. Name the senior lawyer and former union law minister, who passed away in Delhi.
    1) Mukul Rohatgi
    2) Salman Khurshid
    3) Harish Salve
    4) Ram Jethmalani
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) Ram Jethmalani
    Explanation:
    Ram Jethmalani, Senior lawyer, and a former union law minister has passed away at his home in Delhi after suffering from prolonged illness. He was 95.former Union minister Ram Jethmalani.Jethmalani was born on 14 September 1923 in Shikarpur, Sindh in the Sindh division of the then Bombay Presidency, now part of Pakistan. The partition led him to move to Mumbai. He earned an LL.B.( Bachelor of Law) degree from Bombay University with a first-class first at the young age of 17.He has worked as union law minister and in the National Democratic Alliance government of Atal Bihari Vajpayee.
  19. What was the theme of the International Literacy Day (ILD) 2019 ?
    1) Theme – ‘Reading the Past, Writing the Future’
    2) Theme – ‘Literacy and Multilingualism’
    3) Theme – ‘Literacy and skills development’
    4) Theme – ‘Literacy in a digital world’
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) Theme – ‘Literacy and Multilingualism’
    Explanation:
    International Literacy Day (ILD) was observed on September 8, 2019 with the theme ‘Literacy and Multilingualism’. It highlights the importance of literacy or the ability to read and write for individuals, communities and societies.world literacy 2019.ILD was declared by the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) on 26 October 1966 at 14th session of UNESCO’s General Conference & was celebrated for the first time in 1967.The day is an opportunity to express solidarity with the celebrations of the 2019 International Year of Indigenous Languages and the 25th anniversary of the World Conference on Special Needs Education, at which the Salamanca Statement on Inclusive Education was adopted.

Static GK Quiz based on Current Affairs:

  1. Subroto Cup is associated with which sport ?
    Answer
    Answer –  Football
  2. Who is the Director of Indian Space Research Organisation (ISRO) ?
    Answer
    Answer –  K Sivan
  3. What is the Capital and Currency of Pakistan ?
    Answer
    Answer –  Capital: Islamabad & Currency: Pakistani rupee
  4. Who is the President of Asian Development Bank (ADB) ?
    Answer
    Answer –  Takehiko Nakao
  5. Nameri National Park is located in which state ?
    Answer
    Answer –  Assam