Current Affairs Quiz: September 5 2018

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs September 5 2018 Quiz to achieve more marks in Banking , Insurance, UPSC, SSC, CLAT , Railways  and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz from our current affairs today updates.

Click Here to Read Current Affairs September 5 2018 

  1. Where was the International Aviation Summit held on 3rd and 4th September 2018?
    1) Mumbai
    2) Bengaluru
    3) Guwahati
    4) New Delhi
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4) New Delhi
    Explanation:
    On 3rd and 4th September 2018, International Aviation Summit was held in New Delhi. The International Aviation Summit was organized by: India’s Ministry of Civil Aviation (MoCA), the Airports Authority of India (AAI) and (International Air Transport Association) IATA to commemorate the 50th consecutive month of double-digit market growth in India. It was focused on: growth and challenges for Indian aviation Industry in the next 20 years and maximizing the economic and social benefits of the potential growth.
  2. Union Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) approved to increase the wages of artisans by what percent, on 5th September 2018?
    1) 25 %
    2) 45 %
    3) 55 %
    4) 36 %
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4) 36 %
    Explanation:
    On September 5, 2018, the Union Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) approved to increase the wages of artisans by over 36 percent. This was proposed by Khadi and Village Industries Commission (KVIC). The wages will be increased from Rs 5.50 per hank previously to Rs 7.50 per hank. This will be implemented with effect from August 15, 2018 along with modified market development assistance (MMDA).
  3. Name the Indo-Kazakhstan Joint Army Exercise held between the Indian and Kazakhstan Army from 10 to 23 September 2018 in Otar region, Kazakhstan?
    1) IndKash
    2) Kazind
    3) IKash
    4) Kazhand
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) Kazind
    Explanation:
    On September 5, 2018, the Ministry of Defence announced the commencement of the Indo-Kazakhstan Joint Army Exercise ‘KAZIND’ between the Indian and Kazakhstan Army from 10 to 23 Sep 2018 in Otar region, Kazakhstan. This is the third joint military exercise between the two countries. The second edition was held in India in 2017.
  4. Where was the 4th International Ayurveda Congress, held from 1st to 3rd September 2018?
    1) Leiden, Netherlands
    2) Riyadh, Saudi Arabia
    3) Bern, Germany
    4) Paris, France
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) Leiden, Netherlands
    Explanation:
    From September 1-3, 2018, Minister of state for AYUSH Shripad Yesso Naik inaugurated the 4th International Ayurveda Congress, IAvC atLeiden in the Netherlands. It is aimed at promotion and propagation of Ayurveda. This Congress has been organized by International Maharishi Ayurveda Foundation, Netherlands; All India Ayurvedic Congress, New Delhi and the International Academy of Ayurveda, Pune in association with the Indian Embassyin the Netherlands.
  5. Which financial institution has launched S&P BSE Private Banks Index to measure the performance of private banks?
    1) England Stock Exchange
    2) National Stock Exchange
    3) Asia Index Pvt Ltd
    4) Bharat Finance Limited
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3) Asia Index Pvt Ltd
    Explanation:
    On September 5, 2018, Asia Index Pvt Ltd launched S&P BSE Private Banks Index to measure the performance of private banks. It is drawn from the constituents of the S&P BSE Finance Index, the Asia’s oldest exchange. This index would measures the performance of private banks listed in India. The index is calculated in Indian Rupees and US Dollar and is calculated real-time by BSE.
  6. Which bank launched its first Trade Finance Scorecard to address market and boost trade finance on 5thSeptember 2018?
    1) ICICI Bank
    2) Soft Bank
    3) Asian Development Bank (ADB)
    4) Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3) Asian Development Bank (ADB)
    Explanation:
    On September 5, 2018, the Asian Development Bank (ADB) launched its first Trade Finance Scorecard, a new tool to address market and boost trade finance. It aims to prevent money-laundering and terrorism. It will open a channel of dialogue among stakeholders to prevent terror financing.
  7. Who was made the brand ambassador of Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL) on 5th September 2018?
    1) PV Sindhu
    2) Kidambi Srikanth
    3) Joshna Chinappa
    4) Mary Kom
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4) Mary Kom
    Explanation:
    On September 5, 2018, BSNL signed in Indian Boxer Mary Kom as the brand ambassador of the company. The deal has been made for a period of 2 years. Rs 30 lakh will be spent during this period on brand promotion.
  8. Who has been re-elected as Regional Director for South-East Asian region of World Health Organization (WHO) for another 5-year term beginning February 2019?
    1) Poornima Balakrishnan
    2) Dr.Srishti Savarna
    3) Aditi Bhatt
    4) Dr.Poonam Khetrapal Singh
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4) Dr.Poonam Khetrapal Singh
    Explanation:
    On September 5, 2018, Dr.Poonam Khetrapal Singh was unanimously re-elected as Regional Director of WHO for another five-year term beginning February 2019. She is the first woman to have been elected to the position of Regional Director for WHO South-East Asia Region. She is an Indian civil servant and had worked with World Bank and WHO.
  9. Which country’s navy has won the KAKADU Cup 2018 in Australia, conducted during the KAKADU multilateral maritime exercise?
    1) India
    2) China
    3) United States
    4) South Korea
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) India
    Explanation:
    On September 5, 2018, the Indian Navy has won the coveted KAKADU Cup 2018 in Australia while taking part in the KAKADU multilateral maritime exercise. It was held in the coast of Darwin with 3000 personnel from 27 countries. From the Indian side INS Sahyadri took part on the exercise.
  10. Former India pacer Rudra Pratap Singh announced his retirement from all forms of cricket, on 4th September 2018. Which state does he belong to?
    1) Assam
    2) Uttar Pradesh
    3) Bihar
    4) Punjab
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) Uttar Pradesh
    Explanation:
    On 4th September 2018, former India pacer Rudra Pratap Singh announced his retirement from all forms of cricket. RP Singh is 32 years old. He hails from Uttar Pradesh. He is a left arm fast bowler. He made his first debut for Indian team on 4th September 2005. He had played 14 Tests, 58 one-day internationals and 10 Twenty20 Internationals for India. He has played 82 matches in all three formats of cricket and has taken more than 100 wickets. He has also played in Indian Premier League (IPL).
  11. Author and journalist Bhagwatikumar Sharma passed away due to age-related ailments. Which state did he hail from?
    1) Uttar Pradesh
    2) Rajasthan
    3) Arunachal Pradesh
    4) Gujarat
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4) Gujarat
    Explanation:
    On 5th September 2018, Gujarati author and journalist Bhagwatikumar Sharma passed away due to age-related ailments, at his residence in Surat, Gujarat. Bhagwatikumar Sharma was 84 years old. He was born in May 1934. He had written novels, short stories, poetries, essays and articles. He had won several awards like the Sahitya Akademi Award (1988), Ranjitram Suvarna Chandrak (1984), Sahityaratna Award from Gujarat Sahitya Akademi etc. In 1999, he received a Doctorate of Literature by Veer Narmad South Gujarat University.
  12. When was International Day of Charity celebrated all over the world?
    1) September 3
    2) September 4
    3) September 2
    4) September 5
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4) September 5
    Explanation:
    On 5th September 2018, International Day of Charity was celebrated all over the world. In 2012, the United Nations General Assembly declared 5th September as International Day of Charity to commemorate thedeath anniversary of Mother Teresa, the renowned nun and missionary. This day is observed to motivate and mobilize people, NGOs, and stakeholders throughout the world to help others through volunteer and philanthropic activities.
  13. When was National Teacher’s Day celebrated all over India to mark the birth anniversary of Dr Sarvepalli Radhakrishnan?
    1) September 5
    2) September 4
    3) September 2
    4) September 1
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) September 5
    Explanation:
    On 5th September 2018, National Teacher’s Day was celebrated all over India. National Teacher’s Day is celebrated on September 5 every year in India to mark the birth anniversary of Dr Sarvepalli Radhakrishnan, the first Vice-President, and the second President of independent India. Dr S Radhakrishnan was an exemplary scholar in the field of comparative religion and philosophy. He had served as professor of Philosophy in several universities. Celebration of National Teacher’s Day in India started in 1962. This day is celebrated to honour the efforts of teachers all over India.
  14. Naval Ship Somudra Joy which arrived on a four day visit to the Eastern Naval Command (ENC) in Visakhapatnam on 4th September 2018, belongs to which country?
    1) Sri Lanka
    2) Nepal
    3) Bangladesh
    4) Myanmar
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3) Bangladesh
    Explanation:
    Bangladesh Naval Ship Somudra Joy arrived on a four day visit to the Eastern Naval Command (ENC). During the ships stay in Vizag, a variety of activities, including professional interactions, cross deck visits, sports fixtures and social interactions between IN and BN personnel have been scheduled.
  15. Which will be the partner country for Jharkhand in the “Global Agriculture and Food Summit ’18” to be conducted by Jharkhand on November 29-30, 2018, in Ranchi?
    1) Bangladesh
    2) Nepal
    3) Japan
    4) China
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4) China
    Explanation:
    China will be Jharkhand’s partner country at the”Global Agriculture and Food Summit ’18” to be held in November 29-30, 2018. This was announced by Jharkhand Chief Minister Raghubar Das. He is on a four-day visit to China at the invitation of the International Department of the Communist Party of China (CPC).
  16. Which country has built the world’s tallest timber tower named Mjos Tower?
    1) Japan
    2) Russia
    3) Egypt
    4) Norway
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4) Norway
    Explanation:
    Norway has built the world’s tallest timber tower named Mjos Tower. It is environmentally friendly and fire resistant. It is situated near and named after a lake located about 100km north of Oslo. It has a height of 85.4 m and 18 floors.
  17. Who was appointed the CEO and Executive Director of WPP Plc, the world’s largest communication services group, on 3rd September 2018?
    1) Martin Sorrell
    2) Mark Read
    3) Louis Edward
    4) Michael Thompson
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) Mark Read
    Explanation:
    WPP Plc announced the appointment of Mark Read as chief executive officer (CEO) and executive director to the company’s board with immediate effect, on 3rd September 2018. He replaces Martin Sorrell, who resigned from WPP in April 2018.
  18. Tamil Nadu Governor Banwarilal Purohit released the Tamil version of ‘Exam warriors’ book on 4th September 2018. Who is the author of this book?
    1) Narendra Modi
    2) Venkiah Naidu
    3) Ram Nath Kovind
    4) Chetan Bhagat
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) Narendra Modi
    Explanation:
    Tamil Nadu Governor Banwarilal Purohit released the Tamil version of ‘Exam warriors’ penned by Prime Minister Narendra Modi on 4th September 2018. The book is a collection of strategies to help students counter stress and improve their performance during exams.
  19. Union Ministry of Health and Family Welfare released draft Charter of Patients’ Rights for proper health care by medical establishments, on 5th September 2018. It was prepared by which entity?
    1) Union Ministry of Health and Family Welfare
    2) National Human Rights Commission (NHRC)
    3) Indian Medical Association (IMA)
    4) Ministry of AYUSH
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) National Human Rights Commission (NHRC)
    Explanation:
    On September 5, 2018, Union Ministry of Health and Family Welfare released draft Charter of Patients’ Rights for proper health care by medical establishments. This was prepared by National Human Rights Commission (NHRC). This will act as a guidance for the Union and state governments to act by in the case of health protection of the patients. It has been published as per the recommendations of the National Council of Clinical Establishments, a statutory body under Clinical Establishments Act.
  20. Odisha Finance Minister SB Behera presented the first supplementary budget of ______ crore for 2018-19 fiscal in the state Assembly, on 3rd September 2018?
    1) Rs 12,790 crore
    2) Rs 34,890 crore
    3) Rs 67,250 crore
    4) Rs 32,890 crore
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) Rs 12,790 crore
    Explanation:
    On September 3, 2018, Odisha Finance Minister SB Behera presented the first supplementary budget of Rs 12,790 crore for 2018-19 fiscal in the state Assembly. With this, the total budget amount for the 2018-19 fiscal in Odisha has increased to Rs 1,32,818 crore.
  21. As per, Central Board of Direct Taxes’ (CBDT) annual report on additional tax from MNCs, ____ crore worth tax money was achieved from Advance Pricing Agreements with MNCs in FY18?
    1) Rs 10,000 crore
    2) Rs 6,000 crore
    3) Rs 6,000 crore
    4) Rs 3,000 crore
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4) Rs 3,000 crore
    Explanation:
    On September 5, 2018, the Central Board of Direct Taxes (CBDT) released its annual report on additional tax from MNCs through 219 APAs(199 unilateral and 20 bilateral). In FY18, MNCs have acquired an extra income of Rs 10,000 crore, translating into a tax of Rs 3,000 crore. Between FY06 and FY15, around Rs 2.6 lakh crore were added to MNCs. In case of rate of pacts made in 2018 it has slowed down to 67 APAs in 2018 compared to 88.
  22. Which state/Union territory has topped the National Clean School Award 2018 list with 7 schools?
    1) Puducherry
    2) Tamil Nadu
    3) Andhra Pradesh
    4) Goa
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) Puducherry
    Explanation:
    On September 5, 2018, Union Ministry of Human Resource Development launched the National Clean School Award 2018 prepared by National Institute of Cleanliness Education and Research (NICER). Puducherry tops the list of the rankings by having 7 schools in the award list for cleanliness.
    RankState
    1Puducherry
    2Tamil Nadu
    3Andhra Pradesh, Gujarat
    4Jharkhand, Haryana, Maharashtra and Rajasthan.
  23. Name the Indian pair that won the mixed doubles title (badminton) at the RSL Kharkiv International challenge in Kharkiv, Ukraine?
    1) Anoushka Parikh, Saurabh Sharma
    2) Rati Devi, Vineet Patel
    3) Suma Singh, Mansoor Khan
    4) Kavya Krishnan, Mehul Patel
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) Anoushka Parikh, Saurabh Sharma
    Explanation:
    On 3rd September 2018, Indian shuttlers Anoushka Parikh and Saurabh Sharma and Krishna Prasad Garaga and Dhruv Kapila won the mixed doubles and men’s doubles title respectively, at the RSL Kharkiv International challenge in Kharkiv, Ukraine. India’s Anoushka Parikh and Saurabh Sharma pair defeated Poland’s Pawel Smilowski and Magdalena Swierczynska 18-21, 21-19, 22-20 in the mixed doubles finals and won the mixed doubles title.

STATIC GK based on Current Affairs

  1. Who is the Director General of CPWD (Central Public Works Department CPWD)?
    Answer & Explanation
    Answer – Prabhakar Singh
  2. Who is the CEO and Secretary General of National Human Rights Commission (NHRC)?
    Answer & Explanation
    Answer – Ambuj Sharma
  3. Name the CEO and headquarters of Asian Development Bank (ADB)?
    Answer & Explanation
    Answer – President: Takehiko Nakao; Headquarters: Manila, Philippines
  4. Where is the headquarters of International Air Transport Association (IATA)?
    Answer & Explanation
    Answer – Montreal, Canada
  5. Who is the Chairperson of Central Board of Direct Taxes (CBDT)?
    Answer & Explanation
    Answer – Sushil Chandra
AffairsCloud Recommends IBPSGuide Mock Test