Current Affairs Quiz: September 4 2019

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs September 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Useful Links:

Questions Based on Current Affairs September 4 2019

  1. Which sector is set to receive Rs. 25,000 crore from the Union government of India as investment for the next 5 years ?
    1) Department of Heavy Industries
    2) Department of Fertilizers
    3) Department of Fisheries
    4) Department of Telecommunications
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) Department of Fisheries
    Explanation:
    With an aim to improve the fisheries sector, the Union government has plans to invest Rs. 25,000 crore in different sectors of fisheries in the next 5 years. It will help in the accomplishment of the goals of the ambitious Blue Revolution (Fisheries) project.Center has an aim to expand the scope of inland fisheries, increase productivity in aquaculture farms by monitoring disease, double the aquaculture productivity from 3 million tonnes at present to 6 million tonnes, implement traceability to double seafood exports in 5 years from around Rs 47,000 crore at present.
  2. Where was the 4th General Assembly of the Association of World Election Bodies (A-WEB) held?
    1) Bengaluru, Karnataka
    2) New Delhi, Delhi
    3) Mumbai, Maharashtra
    4) Kolkata, West Bengal
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) Bengaluru, Karnataka
    Explanation:
    The Election Commission of India (ECI) hosted the 4th General Assembly of the Association of World Election Bodies (A-WEB) for the year 2019. It was held in Bengaluru, Karnataka from September 2-4, 2019.
  3. Which country took over the chair of Association of World Election Bodies (A-WEB) for the 2019-21 term from Romania ?
    1) Japan
    2) Russia
    3) United States
    4) India
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) India
    Explanation:
    India took over as A-WEB’s Chair for the 2019-21 term.
  4. Where was the International Conference on “Initiatives and Challenges of Social Media and Information Technology in Elections” held ?
    1) New Delhi, Delhi
    2) Bengaluru, Karnataka
    3) Mumbai, Maharashtra
    4) Kolkata, West Bengal
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) Bengaluru, Karnataka
    Explanation:
    On September 4, 2019, An International Conference on “Initiatives and Challenges of Social Media and Information Technology in Elections” was held in Bengaluru. 11 countries namely Benin, Bhutan, Bosnia – Herzegovina, Cameroon, Malawi, Mauritius, Palestine, Romania, Russia, Sierra Leone and Togo participated in the event and made their presentations on the subject.
  5. Who was appointed as the Chairman of Association of World Election Bodies (AWEB) for the term 2019-21 ?
    1) Ashok Lavasa
    2) Rajiv Mehrishi
    3) Sunil Arora
    4) Om Prakash Rawat
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) Sunil Arora
    Explanation:
    Chief Election Commissioner (CEC) of India, Shri Sunil Arora assumed the Chairmanship of Association of World Election Bodies (AWEB) for the term 2019-21. India took over the Chair from Romania. The AWEB Flag was handed over to the new Chairman, Shri Sunil Arora by the Representative of Outgoing Chair, Mr. Ion Mincu Radulescu, Advisor, Permanent Election Authority Romania. It will remain with ECI for the 2 year term till 2021.
  6. How many years of Jail term is proposed for violence against doctors as per the draft bill titled, “ The Health Care Service Personnel and Clinical Establishments (Prohibition of Violence and Damage to Property) Bill”, 2019 ?
    1) 10 Years
    2) 15 Years
    3) 20 Years
    4) 12 Years
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) 10 Years
    Explanation:
    On September 3, 2019 in order to address the issue of violence faced by doctors and the damages caused to clinical establishment properties, the Union health ministry has decided to propose a legislation bill titled “The Health Care Service Personnel and Clinical Establishments (Prohibition of Violence and Damage to Property) Bill”, 2019, which provides 10yr imprisonment treating it as a non-bailable offence and fine of upto Rs.10 lakhs to a person assaulting doctor or other health care personnel.
  7. Who will chair the panel of ministers that will study the proposal of Ministry of Health, Government of India(GoI) to ban the production and import of e-cigarettes, through an ordinance ?
    1) Venkaiah Naidu
    2) Ram Nath Kovind
    3) Narendra Modi
    4) Nirmala Sitharaman
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) Nirmala Sitharaman
    Explanation:
    A panel of ministers from commerce, health, agriculture, chemicals and petrochemicals, and food processing departments chaired by finance minister (FM) Nirmala Sitharaman will study the proposal of Ministry of Health, Government of India(GoI) to ban the production and import of e-cigarettes, through an ordinance.
  8. SATHI was in news recently, what does ‘A’ stands for ___________ .
    1) A – Assets
    2) A – Analytical
    3) A – Arbitrage
    4) A – Adaptive
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) A – Analytical
    Explanation:
    A stands for Analytical.The full form of SATHI is Sophisticated Analytical and Technical Help Institute.
  9. Which of the following institutes were selected by the Department of Science and Technology (DST) to establish a shared science and technology infrastructure facility named Sophisticated Analytical and Technical Help Institute (SATHI) ?
    1) Indian Institute of Technology (IIT) Madras and IIT Guwahati
    2) Indian Institute of Technology (IIT) Guwahati and IIT Varanasi
    3) Indian Institute of Technology (IIT) Delhi and IIT Kharagpur
    4) Indian Institute of Technology (IIT) Hyderabad and IIT Indore
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) Indian Institute of Technology (IIT) Delhi and IIT Kharagpur
    Explanation:
    Indian Institute of Technology (IIT) Delhi and IIT Kharagpur have been selected by the Department of Science and Technology (DST) to establish a shared science and technology infrastructure facility named Sophisticated Analytical and Technical Help Institute (SATHI).DST will provide Rs 125 Crore over a period of 3 years, starting from 2019-20, to set up SATHI.The centre will provide professionally managed services to meet the demands of industry, start-ups and academia which will be accessible to them and to manufacturing units and research & development labs.
  10. Where did Khadi and Village Industries Commission (KVIC) has launched ‘Terracotta grinder’ ?
    1) Varanasi, Uttar Pradesh
    2) Guwahati, Assam
    3) New Delhi, Delhi
    4) Mumbai, Maharashtra
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) Varanasi, Uttar Pradesh
    Explanation:
    On September 2, 2019 the Khadi and Village Industries Commission (KVIC) based at Mumbai, has launched ‘Terracotta grinder’ at Sewapuri, Varanasi, Uttar Pradesh. It is manufactured and grinds waste and broken pottery items for reuse in pottery making. It is designed by KVIC chairman Shri Vinai Kumar Saxena and Fabricated by Rajkot(Gujarat) based engineering unit.
  11. KVIC’s project, ‘REPLAN’ was in news recently, what does PLA stands for ______ .
    1) PLA – PLAnning
    2) PLA – PLAn
    3) PLA – PLAned
    4) PLA – PLAstic
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) PLA – PLAstic
    Explanation:
    PLA stands for PLAstic. The full form of REPLAN is REducingPLAstic in Nature.
  12. Which city topped in the Economist Intelligence Unit(EIU)’s 2019 “Global Liveability Index” ?
    1) Sydney
    2) Vienna
    3) Damascus
    4) Melbourne
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) Vienna
    Explanation:
    On September 4, 2019 the 2019 “Global Liveability Index” prepared by the Economist Intelligence Unit(EIU) has ranked Vienna, the capital of Austria as 1st for the second consecutive time whereas Damascus, the capital of Syria was ranked last becoming the least liveable city at 140th position. Russia’s St. Petersburg topped the list among BRICS nations at 71st spot.
  13. What is the rank of India’s capital, “New Delhi” in the Economist Intelligence Unit(EIU)’s 2019 “Global Liveability Index” ?
    1) 130
    2) 125
    3) 118
    4) 120
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) 118th
    Explanation:
    On September 4, 2019 the 2019 “Global Liveability Index” prepared by the Economist Intelligence Unit(EIU) has ranked Delhi at the 118th spot which is a drop by 6 places from 112th spot (biggest decline registered in Asia) in its previous report due to an increase in crime, poor air quality, and worsening climate conditions. Mumbai also dropped by two places to rank at 119th spot this year.
  14. Who heads the 6-member taskforce on secondary market for corporate loans, which has submitted its report to Reserve Bank of India(RBI) recently ?
    1) T.N. Manoharan
    2) V. G. Kannan
    3) Anand Srinivasan
    4) Bahram Vakil
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) TN Manoharan
    Explanation:
    On September 3, 2019, A 6-member taskforce on secondary market for corporate loans, headed by Canara Bank Chairman TN Manoharan has submitted its report to RBI (Reserve Bank of India) Governor Shaktikanta Das.
  15. Where was the Joint India- New Development Bank (NDB) workshop on Enhancing NDB’s engagement with the India private and public sector held ?
    1) Kolkata
    2) Chennai
    3) Mumbai
    4) New Delhi
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4) New Delhi
    Explanation:
    On September 3, 2019, Joint India- New Development Bank (NDB) workshop on Enhancing NDB’s engagement with the India private and public sector was held for a day in New Delhi. It was co-organized by NDB and the Department of Economic Affairs (DEA), Ministry of Finance of the Government of India.
  16. Name the head of the 9-member panel which is formed in order to review Insurance Regulatory and Development Authority of India(IRDAI) three-year old guidelines (set up in 2016) on trade credit insurance due to the changing market requirements .
    1) S K Banerjee
    2) Atul Sahai
    3) Kuldip Singh
    4) Sanjeev Kumar Chanana
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) Atul Sahai
    Explanation:
    On September 2, 2019 the insurance regulator IRDAI (Insurance Regulatory and Development Authority of India) has set up a 9-member panel headed by New India Assurance Company Ltd (NIACL) Chief Managing Director(CMD) Atul Sahai, in order to review its three-year old guidelines (set up in 2016) on trade credit insurance due to the changing market requirements.
  17. Which bank has signed a MoU with the Employees’ State Insurance Corporation (ESIC) for the Direct Benefit Transfer (DBT) facility to all the insured beneficiaries of ESIC ?
    1) Punjab National Bank(PNB)
    2) Indian Bank
    3) State Bank of India (SBI)
    4) Canara Bank
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) State Bank of India (SBI)
    Explanation:
    On September 3, 2019, A multidimensional social system tailored to provide socio-economic protection to worker population, the Employees’ State Insurance Corporation (ESIC) has signed a memorandum of understanding (MoU) with the State Bank of India (SBI) for the Direct Benefit Transfer (DBT) facility to all the insured beneficiaries of ESIC.
  18. Name the Chemical compound, whose price was revised for the year 2019-20 which is derived from various raw materials to supply Public Sector Oil Marketing Companies.
    1) Ethanol
    2) Propanol
    3) Butanol
    4) Acetylene
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) Ethanol
    Explanation:
    On September 3, 2019 the Cabinet Committee on Economic Affairs(CCEA) chaired by Prime Minister Narendra Modi, has approved revision of price of ethanol (ethyl alcohol) for the sugar season 2019-20 derived from various raw materials under the Ethanol Blended Petrol (EBP) programme. The revision comes into effect from 1st December 2019 till 30th November 2020.
  19. Who will be honored with ‘Global Goalkeeper Award 2019’ by the Bill and Melinda Gates Foundation for his work under the Swachh Bharat Abhiyan (SBA) Mission ?
    1) Ram Nath Kovind
    2) Rajnath Singh
    3) Yogi Adityanath
    4) Narendra Modi
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) Narendra Modi
    Explanation:
    Prime Minister (PM) Narendra Modi is to be honored with ‘Global Goalkeeper Award 2019’ by the Bill and Melinda Gates Foundation for his work under the Swachh Bharat Abhiyan (SBA) Mission. He will be honored during his visit to United States (US) in September 2019.
  20. Where will the 74th high-level UN General Assembly (UNGA) session to be held ?
    1) Beijing, China
    2) New York, US
    3) Geneva, Switzerland
    4) Paris, France
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) New York, US
    Explanation:
    PM will also address global leaders and corporate executives at the Bloomberg Global Business Forum 2019 during his visit for the 74th high-level UN General Assembly (UNGA) session to held in New York, US.
  21. Who was concurrently accredited as the next High Commissioner of India to the Kingdom of Lesotho ?
    1) Sanjay Rana
    2) Renu Pall
    3) Jaideep Sarkar
    4) Sangeeta Bahadur
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) Jaideep Sarkar
    Explanation:
    According to the Ministry of External Affairs, Government of India(GoI) Shri Jaideep Sarkar, a 1987 batch Indian Foreign Service (IFS) officer has been concurrently accredited as the next High Commissioner of India to the Kingdom of Lesotho, with residence in Pretoria. He succeeds Ms. Ruchi Ghanashyam.
  22. Name the first major hurricane of the 2019 Atlantic hurricane season that affected the Bahamas and the Southeastern United States (US) with maximum sustained winds of 175 kph (110 mph) .
    1) Hurricane Dorian
    2) Hurricane Camille
    3) Hurricane Betsy
    4) Hurricane Dolly
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) Hurricane Dorian
    Explanation:
    Hurricane Dorian has affected the Bahamas and the Southeastern United States (US). It is the first major hurricane of the 2019 Atlantic hurricane season. It was developed from a tropical wave on August 24, 2019 in the Central Atlantic.Dorian had maximum sustained winds of 175 kph (110 mph).
  23. Which country is set to host the 2022 FIFA World Cup ?
    1) Oman
    2) Bahrain
    3) United Arab Emirates(UAE)
    4) Qatar
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) Qatar
    Explanation:
    On September 3, 2019, The host city for 2022 FIFA World Cup, Qatar unveiled the logo for the same displaying it in public spaces in Doha and cities around the world. 2022 FIFA World Cup, which is the 22nd Edition, will be hosted by the Gulf Emirate. FIFA and the Qatari organizing committee launched the logo/emblem in Doha, capital of Qatar.
  24. Who was felicitated with Union of European Football Association’s (UEFA) President’s Award 2019 ?
    1) Johann Cruyff
    2) Eric Cantona
    3) David Beckham
    4) Bobby Charlton
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) Eric Cantona
    Explanation:
    Former Manchester United and France legend Eric Cantona, aged 53, was honoured with Union of European Football Association’s (UEFA) President’s Award 2019 at the Champions League draw in Monaco. He has won 5 English championships with Leeds and Manchester United in the 1990s and 2 French titles with Marseille.
  25. Hamilton Masakadza of which country announced retirement from international cricket ?
    1) New Zealand
    2) Pakistan
    3) Zimbabwe
    4) Bangladesh
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) Zimbabwe
    Explanation:
    On September 3, 2019, Zimbabwe cricket captain Hamilton Masakadza (36 years) has announced his retirement from international cricket, thus ending his international cricket career after the T20I (twenty-twenty International) tri-series match with Bangladesh and Afghanistan from September 13 to 24.
  26. Whose speeches are compiled and released as a book titled ‘Loktantra Ke Swar (Khand 2)’ and ‘The Republican Ethic (Volume 2)’ by Vice President of India, Shri M. Venkaiah Naidu ?
    1) Ram Nath Kovind
    2) Narendra Modi
    3) Nirmala Sitharaman
    4) Atal Bihari Vajpayee
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) Ram Nath Kovind
    Explanation:
    The Vice President of India, Shri M. Venkaiah Naidu will release 2nd edition of ‘Loktantra Ke Swar (Khand 2)’ and ‘The Republican Ethic (Volume 2)’ on September 6, 2019, at Pravasi Bharatiya Kendra in New Delhi. It will be released with the aim to promote and diffuse selected speeches of President Ram Nath Kovind, President of India.

Static GK Quiz based on Current Affairs:

  1. Tinsukia Junction Railway Station is located in which state ?
    Answer
    Answer – Assam
    Explanation:
    Tinsukia Junction Railway Station of Assam has become the 4,000th railway station in the country to have free public Wi-Fi service, RailTel.
  2. Mount Leo Pargyil is located in which state ?
    Answer
    Answer –  Himachal Pradesh
    Explanation:
    An Indian Army team successfully summited Mount Leo Pargyil (6773M) on 20thAug 2019 at 1030 hours after an extremely challenging climb in harsh weather, hoisting the National Flag atop Mt Leo Pargyil. The expedition was flagged in by Lieutenant General PM Bali, AVSM, VSM, COS, Western Command on 31 Aug 2019 at Jhakri near Rampur Bushar. Leo Pargyil is the third highest peak of Himachal and is considered to be among the most challenging and technically difficult peak to scale. It lies in the Zanskar range.
  3. Indira Gandhi International Airport is located in which state ?
    Answer
    Answer – Delhi
    Explanation:
    Country’s tallest ATC tower starts operations at Indira Gandhi International Airport. With a view to reduce airspace congestion over Delhi, which would also result in lower carbon emissions, a new air traffic control (ATC) tower started its official operations at the Indira Gandhi International Airpor. The new control tower also aims to ease the pressure on controllers and provide relief to flyers from delays. Hardeep Singh Puri, Union minister of state for civil aviation, attended the commissioning of the new tower along with senior officers from the Airports Authority of India (AAI) and the civil aviation ministry.
  4. Who is the President of New Development Bank (NDB) ?
    Answer
    Answer –  KV Kamath
  5. What is the Capital and Currency of Lesotho ?
    Answer
    Answer – Capital: Maseru & Currencies: South African rand, Lesotho loti