Current Affairs Quiz: September 3 2019

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs September 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Useful Links:

Questions Based on Current Affairs September 3 2019

  1. Where was the ‘72nd Session of the WHO Regional Committee for South-East Asia’ inaugurated ?
    1) France, Paris
    2) New Delhi, India
    3) Washington D.C., U.S.
    4) Geneva, Switzerland
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) New Delhi, India
    Explanation:
    On September 2, 2019 Union Minister of Health and Family Welfare(MoHFW) inaugurated the ‘72nd Session of the WHO Regional Committee for South-East Asia’ in New Delhi and was also unanimously elected as the chair of the 72nd Session of the WHO(World Health Organisation) Regional Committee for South-East Asia.
  2. Who inaugurated and chaired the ‘72nd Session of the WHO Regional Committee for South-East Asia’?
    1) Prakash Javadekar
    2) Jitendra Singh
    3) Piyush Goyal
    4) Harsh Vardhan
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) Harsh Vardhan
    Explanation:
    On September 2, 2019 Union Minister of Health and Family Welfare(MoHFW) Dr. Harsh Vardhan inaugurated the ‘72nd Session of the WHO Regional Committee for South-East Asia’ in New Delhi and was also unanimously elected as the chair of the 72nd Session of the WHO(World Health Organisation) Regional Committee for South-East Asia.
  3. Who inaugurated the “Garvi Gujarat Bhavan” in New Delhi ?
    1) Narendra Modi
    2) Ram Nath Kovind
    3) Amit Shah
    4) Venkaiah Naidu
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) Narendra Modi
    Explanation:
    On September 2, 2019 the Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the “Garvi Gujarat Bhavan” at Akbar Road in New Delhi. The building was built by the Gujarat government at a cost of Rs 131 crore which will serve as a home for Gujarati people in Delhi and the old Gujarat Bhavan at Chanakyapuri, Delhi will also continue to function.
  4. Where was the first ASEAN-US Maritime Exercise (AUMX) held in which United States (US) and 10 Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) countries participated ?
    1) Philippines
    2) Malaysia
    3) Thailand
    4) Indonesia
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) Thailand
    Explanation:
    On September 2, 2019, The United States (US) and 10 Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) countries began their first Asean-US Maritime Exercise (AUMX) at the Sattahip Naval Base in Thailand. The 5-day maritime drill will end in Singapore. It is a part of a joint exercise extending into the flashpoint South China Sea. AUMX was proposed at the ASEAN Defence Ministers Meeting Plus (ADMM-Plus) in 2017. It was confirmed in the 12th ADMM in October 2018.
  5. Who led the Indian delegation to the 4th South Asian Speakers’ summit?
    1) Gajendra Singh Shekhawat
    2) Om Birla
    3) Arjun Ram Meghwal
    4) Jagat Prakash Nadda
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) Om Birla
    Explanation:
    The Indian delegation was led by Om Birla, 17th Lok sabha speaker. Rajya Sabha’s Deputy Chairman Harivansh Narayan Singh was also part of it.
  6. Where was the 4th South Asian Speakers’ summit held ?
    1) Bangkok, Thailand
    2) Victoria, Seychelles
    3) Port Louis, Mauritius
    4) Malé, Maldives
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) Malé, Maldives
    Explanation:
    Two day 4th South Asian Speakers’ summit on achieving the Sustainable Development Goals (SDG) was held in Malé, Maldives from September 1-2, jointly organised by the Inter-Parliamentary Union (IPU) and the People’s Majlis(single legislative body of the Maldives). The summit was attended by Secretary-General of the IPU, Martin Chungong and senior lawmakers from Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, India, Myanmar, Nepal, Pakistan, Sri Lanka, and Maldives.
  7. Which becomes India’s first bank to deploy ‘Robotic Arms’ at its currency chests to count millions of notes across the country?
    1) ICICI Bank
    2) State Bank of India(SBI)
    3) HDFC Bank
    4) Axis Bank
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) ICICI Bank
    Explanation:
    ICICI Bank(Industrial Credit and Investment Corporation of India), the leading private sector lender, has become the 1st bank in India to deploy industrial ‘robotic arms’ to count millions of notes in currency chests across the country. 14 machines (robotic arms) have been deployed in 12 cities so that all these can count 6 million notes in a working day or about 1.80 billion notes annually.
  8. How much funds have been infused to IDBI Bank(Industrial Development Bank of India)?
    1) Rs 10,500 Crore
    2) Rs 7,500 Crore
    3) Rs 9,300 Crore
    4) Rs 8,500 Crore
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) Rs 9,300 Crore
    Explanation:
    On September 2, 2019, Information and Broadcasting(I&B) Minister Prakash Javadekar stated that the central Cabinet meeting chaired by Prime Minister Narendra Modi, Government of India(GoI) has approved a capital infusion of Rs 9,300 crore in IDBI Bank(Industrial Development Bank of India). The objective behind the government’s move is to increase the bank’s capital base.
  9. GFTAM is in news recently, what does ‘A’ stands for __________ .
    1) A – Achard syndrome
    2) A – AIDS
    3) A – Anemia
    4) A – Achalasia microcephaly
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) A – AIDS
    Explanation:
    A stands for AIDS in GFTAM. The full form of GFTAM is Global Fund for AIDS, TB and Malaria.
  10. How much funds are contributed by India to the Global Fund for AIDS, TB and Malaria (GFTAM) for the 6th replenishment cycle (2020-22)?
    1) $12 million
    2) $42 million
    3) $30 million
    4) $22 million
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) $22 million
    Explanation:
    On September 3, 2019, Union Minister for Health and Family Welfare, Dr. Harsh Vardhan stated that the central government will contribute $22 million to the Global Fund for AIDS, TB and Malaria (GFTAM) for the 6th replenishment cycle (2020-22), an 10% jump of the amount US$ 20 million contributed in the 5th cycle. So far, India has contributed US$ 46.5 million till 2019.
  11. Who headed the Inter-Ministerial committee, that submits the report titled “Steering Committee on Fintech related issues 2019 ” ?
    1) Atanu Chakraborty
    2) Ashok Gulati
    3) Harsh Kumar Bhanwala
    4) Anil Kumar Bansal
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) Atanu Chakraborty
    Explanation:
    On September 2, 2019, An Inter-Ministerial committee set up by the Ministry of Finance, Department of Economic Affairs, Government of India(GoI) on Fintech (Financial technology) related issues headed by Shri Atanu Chakraborty, DEA(Department of Economic Affairs) Secretary, submitted its final report “‘Steering Committee on Fintech related issues 2019 ” to the Finance and Corporate Affairs Minister Nirmala Sitharaman in New Delhi.
  12. Which country has delivered fighter helicopters named, ‘Apache AH-64E’ to Indian Air Force (IAF) recently ?
    1) Airbus, Netherland
    2) Safran, France
    3) Boeing, United States
    4) Dassault Aviation, France
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) Boeing, United States
    Explanation:
    On September 2, 2019, The Indian Air Force (IAF) has received 8 US-made ‘Apache AH-64E’ fighter helicopters from US (United States)aerospace major Boeing at Airforce Station, Pathankot, Punjab. Air Chief Marshal B. S. Dhanoa was the chief guest of the ceremony held at the Pathankot Station.
  13. What is the Gross Domestic Product(GDP) of India for the FY20 as per DBS bank (formerly Development Bank of Singapore Ltd) ?
    1) 6.5%
    2) 6.2%
    3) 6.8%
    4) 7.0%
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) 6.2%
    Explanation:
    The DBS bank (formerly Development Bank of Singapore Ltd) based in Singapore has reduced India’s GDP to 6.2% from its previous forecast of 6.8%. The bank also expects for another GDP (Gross Domestic Product) rate cut by 15-25 bps in the month of December. The DBS in its report “India: More policy support likely after weak Q2 growth” stated that severe slowdown in India’s GDP lowered the trajectory for the year and is expected to grow in FY21(Fiscal Year 2021).
  14. Which Indian company has partnered with Japanese energy major JERA, to build 750 MW plant in Bangladesh over the next 22 years ?
    1) Adani Power Ltd
    2) Power Grid Corporation Of India Ltd
    3) Bharat Heavy Electricals Ltd
    4) Reliance Power
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) Reliance Power
    Explanation:
    On August 31, 2019, Bangladesh has signed a power project agreement to buy 718 megawatts(MW) of electricity from India’s Anil Ambani led Reliance Power over the next 22 years. For which the company plans to invest about $1 billion to set up a local plant at Meghnaghat in Narayanganj, over 20 km southeast of the capital Dhaka, Bangladesh by 2022. It will be a combined cycle power plant, which will be set up in collaboration with Japanese energy major JERA. Reliance Power will hold 51 per cent stake in the joint venture (JV) company while JERA will hold 49 per cent stake.
  15. Where was the Asia’s first 5th Generation – Virtual Reality (VR) based Advanced Driver Training Simulator Centre launched ?
    1) Chennai, Tamil Nadu
    2) New Delhi, Delhi
    3) Mumbai, Maharashtra
    4) Kolkata, West Bengal
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) Chennai, Tamil Nadu
    Explanation:
    Rtn G Chandramohan, Rotary Governor, Rotary International District 3232 launched Asia’s first 5th Generation – Virtual Reality (VR) based Advanced Driver Training Simulator Centre at the Automobile Association of Southern India Centre (AASI), Chennai, in the presence of T D Sadasivam, Chairman and other Executive Committee members of AASI. It is aimed to reduce on-road fatalities and make Indian roads safer.
  16. Which Indian automobile company has become the 1st Indian original equipment manufacturer (OEM) to meet the Bharat Stage (BS ) VI emission standards for all its heavy-duty trucks ?
    1) Hindustan Motors
    2) Mahindra & Mahindra
    3) Ashok Leyland
    4) Tata Motors
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) Ashok Leyland
    Explanation:
    Ashok Leyland, Indian automobile major headquartered in Chennai, Tamil Nadu has become the 1st Indian original equipment manufacturer (OEM) to meet the Bharat Stage (BS ) VI emission standards for all its heavy-duty trucks with a gross vehicle weight of 16.2 tonnes and above.
  17. Who was concurrently accredited as the next Ambassador of India to the Republic of Ecuador on September 2, 2019 ?
    1) Sanjay Rana
    2) Sanjiv Ranjan
    3) Dinesh Bhatia
    4) Satbir Singh
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) Sanjiv Ranjan
    Explanation:
    On September 2, 2019 Shri Sanjiv Ranjan, who is the present Indian Ambassador to the Republic of Colombia, has been concurrently accredited as the next Ambassador of India to the Republic of Ecuador, with residence in Bogota (high altitude capital of Columbia). He succeeded Ravi Bangar.
  18. Which country has unveiled a High-precision jet-propelled drone called “Kian” ?
    1) United States
    2) China
    3) Russia
    4) Iran
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) Iran
    Explanation:
    Iranian Army has unveiled a high-precision jet-propelled drone called “Kian”, which has the capacity of carrying long-time surveillance missions and attack the targets far from the country’s borders.
  19. Name the India’s deep ocean mining project undertaken by National Institute of Ocean Technology, Chennai (NIOT) which is proposed to be launched in 2021-22 .
    1) “Samudrayaan”
    2) “Samudra”
    3) “Navy”
    4) “WaterTech”
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) “Samudrayaan”
    Explanation:
    On September 3, 2019, India’s deep-sea project “Samudrayaan” undertaken by National Institute of Ocean Technology, Chennai (NIOT) is proposed to be launched in 2021-22. The proposed project announced by NIOT Director MA Atmanand, is a part of Ministry of Earth Sciences’ pilot project, and plans to send three persons to depth in a submersible vehicle of 6000mtrs for underwater studies related to deep-sea mining of rare minerals.
  20. Which Indian Cricketer, broke the Indian record for the highest score by an Indian wicketkeeper in T20Is ?
    1) Virat Kohli
    2) Shikhar Dhawan
    3) Rishabh Pant
    4) K. L. Rahul
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) Rishabh Pant
    Explanation:
    India batsman Rishabh Pant broke the Indian record for the highest score by an Indian wicketkeeper in T20Is when he hit a match-winning 65 for the team in the 3rd T20I against West Indies in Guyana. He surpassed the record held by MS Dhoni of India who held a record of scoring 56 runs against England (2017).
  21. Name the Indian bowler, who became the fastest Indian bowler to take 50 Test wickets .
    1) Shubman Gill
    2) Jasprit Bumrah
    3) Rishabh Pant
    4) Vijay Shankar
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) Jasprit Bumrah
    Explanation:
    Indian pacer Jasprit Bumrah became the fastest Indian bowler to take 50 Test wickets.
  22. Who surpassed the record held by Kapil Dev as the most successful Indian pacer outside Asia ?
    1) Vijay Shankar
    2) Shreyas Iyer
    3) Deepak Chahar
    4) Ishant Sharma
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) Ishant Sharma
    Explanation:
    Ishant Sharma of India surpassed the record held by Kapil Dev as the most successful Indian pacer outside Asia. Sharma has 156 wickets in his name whereas Dev held the record with 155 wickets outside Asia. Spinner Anil Kumble has the most wickets outside Asia with 200 wickets.
  23. Where was the 2019 International Shooting Sports Federation (ISSF) World Cup Rifle / Pistol event held ?
    1) Rio de Janeiro, Brazil
    2) New Delhi, India
    3) Munich, Germany
    4) Beijing, China
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) Rio de Janeiro, Brazil
    Explanation:
    2019 International Shooting Sports Federation (ISSF) World Cup Rifle / Pistol event was held in Rio de Janeiro, Brazil from August 26-September 3, 2019. It was an annual edition of the ISSF World Cup in the Olympic Shooting events and governed by ISSF.
  24. Which country has topped the 2019 International Shooting Sports Federation (ISSF) World Cup Rifle / Pistol event that held in Rio de Janeiro, Brazil ?
    1) Italy
    2) China
    3) India
    4) Russia
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) India
    Explanation:
    2019 International Shooting Sports Federation (ISSF) World Cup Rifle / Pistol event was held in Rio de Janeiro, Brazil from August 26-September 3, 2019. It was an annual edition of the ISSF World Cup in the Olympic Shooting events and governed by ISSF. India finished the tournament at the top spot with 5 Gold, 2 Silver & 2 Bronze medals, with 9 medals altogether.
  25. Sanjeev Rajput and Yashaswini Singh Deswal were associated with which sport ?
    1) Football
    2) Shooting
    3) Badminton
    4) Tennis
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) Shooting
    Explanation:
    Sanjeev Rajput and Yashaswini Singh Deswal were associated with shooting.Sanjeev Rajput secured India’s 8th Olympic Quota for the 2020 Tokyo Olympics. He won the silver medal in Men’s 50m rifle event. Yashaswini Singh Deswal secured the 9th Olympic Quota for India. She clinched a gold in Women’s 10m air pistol.
  26. Who topped in the International Cricket Council (ICC)’s Test Batting Ranking ?
    1) Kagiso Rabada
    2) Kane Williamson
    3) Virat Kohli
    4) Steve Smith
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) Steve Smith
    Explanation:
    In the International Cricket Council (ICC) Test Rankings, Steve Smith of Australia piped Indian captain Virat Kohli and secured the top spot. He has a one-point (904 points) lead over Kohli (903 points).
  27. Pat Cummins of which country topped the International Cricket Council (ICC)’s Test Bowling Ranking ?
    1) Australia
    2) West Indies
    3) South Africa
    4) England
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) Australia
    Explanation:
    Pat Cummins was an Australian Bowler.He was ranked topped in the International Cricket Council (ICC)’s Test Bowling Ranking.
    RankingTest Batting RankingTest Bowling RankingTest All rounder Ranking
    1Steve Smith (Australia)Pat Cummins (Australia)Jason Holder (West Indies)
    2Virat Kohli (India)Kagiso Rabada (South Africa)Ben Stokes (England)
    3Kane Williamson (New Zealand)Jasprit Bumrah (India)Shakib Al Hasan (Bangladesh)
  28. Who won the 50m freestyle in swimming by breaking her own national record at the 73rd Glenmark National senior aquatics championships 2019 & became the fastest female swimmer of India ?
    1) Shikha Tandon
    2) Arati Saha
    3) Rujuta
    4) Bhakti Sharma
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) Rujuta
    Explanation:
    At the 73rd Glenmark National senior aquatics championships 2019, held at Prakash Taran Pushkar Bhavan, Bhopal, Madhya Pradesh, Indian swimmer Rujuta became the fastest female swimmer of India winning the title in 50m freestyle whereas her husband Virdhawal Khade(2010 Asian bronze medallist) broke his own national record winning gold in the men’s 50m breaststroke event. The couple earned the title of becoming India’s fastest couple in swimming. Gold in the women’s 50m breaststroke was won by Divya Satija (Haryana), who also broke her own national record.
  29. Mithali Raj announced retirement recently, she is associated with which sport ?
    1) Chess
    2) Cricket
    3) Badminton
    4) Tennis
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) Cricket
    Explanation:
    On September 3, 2019, former Indian women’s cricket team captain Mithali Raj has announced her retirement from T20 (twenty-twenty) International in order to focus on the upcoming 2021, 50 over World Cup to be hosted by New Zealand. She represented India in 89 matches of shortest format, scoring 2,364 runs which is the highest by any Indian Women to date.
  30. Name the Indian Cricket Captain, who won 28 test matches as a captain in Overseas Tests & became the most successful Indian Captain in Overseas Tests .
    1) Sachin Tendulkar
    2) MS Dhoni
    3) Virat Kohli
    4) Sourav Ganguly
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) Virat Kohli
    Explanation:
    Virat Kohli became the most successful Indian Captain in Overseas Tests. He has won 28 test matches as a captain. In the first Test, with India’s victory Virat Kohli equalled MS Dhoni’s record of 27 Test wins.
  31. Who is the author of the book titled “First They Erased Our Name: A Rohingya Speaks” ?
    1) Chitra Banerjee Divakaruni
    2) Jhumpa Lahiri
    3) Kiran Desai
    4) Sophie Ansel
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4) Sophie Ansel
    Explanation:
    A new book entitled “First They Erased Our Name: A Rohingya Speaks” penned by journalist Sophie Ansel (France) will be formally released by Penguin Random House (India) on September 9, 2019. The book documents the troubles of Rohingya community, through the eyes of a Rohingya, “Habiburahman”, who was born and raised in a small village in western Burma( now Myanmar), in 1979, grew up stateless with his people when their own country’s military leader ordered that Rohingya were not one among the 135 recognized ethnic groups that formed the 8 ‘national races’.

Static GK Quiz based on Current Affairs:

  1. Ghumra Dance is associated with which state ?
    Answer
    Answer – Odisha
  2. Who is the President of International Shooting Sports Federation (ISSF) ?
    Answer
    Answer – Vladimir Lisin
  3. Where is the headquarter of International Cricket Council (ICC) ?
    Answer
    Answer –  Dubai, United Arab Emirates
  4. What is the tagline of IDBI Bank ?
    Answer
    Answer – Aao Sochein Bada
  5. Who is the President of Maldives ?
    Answer
    Answer – Ibrahim Mohamed Solih