Current Affairs Quiz: September 28 2019

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs September 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Useful Links:

Questions Based on Current Affairs September 28 2019

  1. Which institute has partnered with Ministry of Railways and Department of Science & Technology to launch a pilot project for implementation of ‘Industry 4.0’ ?
    1) Indian Institute of Technology(IIT) Guwahati
    2) Indian Institute of Technology(IIT) Kharagpur
    3) Indian Institute of Technology(IIT) Delhi
    4) Indian Institute of Technology(IIT) Kanpur
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) Indian Institute of Technology(IIT) Kanpur
    Explanation:
    On September 28, 2019 The Ministry of Railways and Department of Science & Technology in partnership with Indian Institute of Technology(IIT) Kanpur launched a pilot project for implementation of ,‘Industry 4.0’.
  2. Where is the Modern Coach Factory (MCF) located, in which project ‘Industry 4.0’ will be implemented under the aegis of “Technology Mission for Indian Railways” (TMIR) ?
    1) Mumbai, Maharashtra
    2) Raebareli, Uttar Pradesh
    3) Perambur, Tamil Nadu
    4) Kapurthala, Punjab
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) Raebareli, Uttar Pradesh
    Explanation:
    On September 28, 2019 The Ministry of Railways and Department of Science & Technology in partnership with Indian Institute of Technology(IIT) Kanpur launched a pilot project for implementation of ,‘Industry 4.0’ which is a subset of the 4th industrial revolution, at Modern Coach Factory (MCF) at Raebareli, Uttar Pradesh (UP).This launched project, would be undertaken under the aegis of “Technology Mission for Indian Railways” (TMIR).
  3. Who inaugurated the National Tribal Festival, ‘Adi Mahotsav 2019‘ in Noida, Uttar Pradesh which focuses on rich tribal culture, crafts, food and commerce ?
    1) Renuka Singh
    2) Arjun Munda
    3) Harsimrat Kaur Badal
    4) Anurag Thakur
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) Renuka Singh
    Explanation:
    On September 28, 2019, The Minister of State for Tribal Affairs, Shri Renuka Singh has inaugurated the National Tribal Festival, ‘Adi Mahotsav 2019‘, which focuses on rich tribal culture, crafts, food and commerce, at India Expo Centre, Noida, Uttar Pradesh (UP).
  4. Name the Indian delegate, who visited United States (US) & addressed the 74th session of the United Nations General Assembly (UNGA) in New York ?
    1) Subrahmanyam Jaishankar
    2) Venkaiah Naidu
    3) Narendra Modi
    4) Ram Nath Kovind
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) Narendra Modi
    Explanation:
    The Prime Minister (PM) of India Mr Narendra Modi visited United States (US) from September 21-27, 2019 & addressed the 74th session of the United Nations General Assembly (UNGA) in New York.
  5. Which Indian company has signed an MoU with Tellurian Inc. to import 5 million per annum (5 mtpa) of liquefied natural gas (LNG) from America ?
    1) Reliance Industries Limited(RIL)
    2) Gail Limited
    3) Oil and Natural Gas Corporation(ONGC)
    4) Petronet LNG Limited (PLL)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 4) Petronet LNG Limited (PLL)
    Explanation:
    A Memorandum of Understanding (MoU) between US natural gas company Tellurian Inc. and Petronet LNG Limited (PLL) of India was signed. PLL will invest $2.5 billion in Tellurian’s proposed Driftwood LNG (Liquefied natural gas) export terminal, in exchange for the rights to 5 million metric tons of LNG per year over 40 years. The transaction agreements will be finalised by March 31, 2020.
  6. Where was the India-Pacific Islands Developing States (PSIDS) Leaders’ Meeting held?
    1) New York, United States
    2) Washington D.C., United States
    3) California, United States
    4) San Francisco, United States
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) New York, United States
    Explanation:
    The India-Pacific Islands Developing States (PSIDS) Leaders’ Meeting was held on September 24, 2019 in New York on the sidelines of the 74th UNGA. Prime Minister Narendra Modi met the leaders of the Pacific Island countries.
  7. Which city is set to host the 3rd forum for India-Pacific Island Cooperation (FIPIC) Summit ?
    1) Nuku’alofa, Tonga
    2) Port Moresby, Papua New Guinea
    3) Apia, Samoa
    4) Suva, Fiji
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) Port Moresby, Papua New Guinea
    Explanation:
    3rd Forum for India-Pacific Island Cooperation (FIPIC) Summit to be held in Port Moresby, Papua New Guinea in first half of 2020.
  8. Name the 50 Kilowatt Solar Park that was inaugurated by Prime Minister Narendra Modi along with UN chief Antonio Guterres and other world leaders in New York, U.S.?
    1) Abdul Kalam Solar Park
    2) Ambedkar Solar Park
    3) Gandhi Solar Park
    4) Nehru Solar Park
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) Gandhi Solar Park
    Explanation:
    Prime Minister Narendra Modi, along with UN chief Antonio Guterres and other world leaders, inaugurated the 50-kilowatt Gandhi Solar Park at the UN Headquarters, New York and Gandhi Peace Garden at State University of New York College at Old Westbury. Gandhi Solar Park is funded by India at a cost of 1 million dollars. The special commemorative event ‘Leadership Matters: Relevance of Gandhi in the Contemporary World’ was hosted by Modi to mark Gandhi’s 150th birth anniversary at the Economic and Social Council Chamber (ECOSOC) at UN headquarters in New York.
  9. Who was awarded with the Global Goalkeeper Award 2019 by Bill and Melinda Gates Foundation for Swachh Bharat Abhiyan (SBA) ?
    1) Harsimrat Kaur Badal
    2) Ram Vilas Paswan
    3) Arjun Munda
    4) Narendra Modi
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) Narendra Modi
    Explanation:
    PM Narendra Modi received the Global Goalkeeper Award 2019 at Lincoln Centre by Bill and Melinda Gates Foundation for Swachh Bharat Abhiyan (SBA).
  10. What was the theme of the 3rd Edition of Bloomberg Global Business Forum for 2019?
    1) Theme – “Restoring Global Stability”
    2) Theme – “Opportunities in Modern Healthcare for Young minds and Businesses”
    3) Theme – “Transforming Logistics Landscape”
    4) Theme – “Promotion and Consolidation of Peace through Respect for International Law”
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) Theme – “Restoring Global Stability”
    Explanation:
    PM addressed the 3rd Edition of Bloomberg Global Business Forum for 2019 which was held under the theme “Restoring Global Stability” in New York and urged the global investors and businesses to invest in India.
  11. How much amount was granted by Prime Minister Narendra Modi for community development projects in the Caribbean Community and Common Market (CARICOM)?
    1) USD 19 million
    2) USD 14 million
    3) USD 18 million
    4) USD 10 million
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) USD 14 million
    Explanation:
    PM Modi co-chaired a India- CARICOM Leaders Meeting 2019 with the member states of the Caribbean Community and Common Market (CARICOM) on the margins of the UNGA meeting. Hon’ble Allen Chastenet, Prime Minister of St Lucia and current Chairman of CARICOM co-chaired the meeting. CARICOM is a group of 20 developing countries in the Caribbean (15 member states and five associate members). PM Modi announced a USD 14 million grant for community development projects in the CARICOM and another 150 million Line of Credit for solar, renewable energy and climate- change related projects.
  12. PCA was in news recently, what does ‘C’ stands for ____________ ?
    1) C – Collateral
    2) C – Capital
    3) C – Corruption
    4) C – Corrective
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 4) C – Corrective
    Explanation:
    C stands for Corrective.The full form of PCA is Prompt Corrective Action.
  13. Which bank was placed under the Prompt Corrective Action (PCA) Framework by Reserve Bank of India (RBI) due to reasons like high net NPA (Non Performing Assets) ?
    1) Kotak Mahindra Bank(KMB)
    2) Dhanlaxmi Bank
    3) Lakshmi Vilas Bank(LVB)
    4) City Union Bank(CUB)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) Lakshmi Vilas Bank(LVB)
    Explanation:
    On September 27, 2019, The country’s central bank, Reserve Bank of India (RBI) has put the Prompt Corrective Action (PCA) Framework against Lakshmi Vilas Bank (LVB) after an inquiry against the directors of the bank over the alleged fraud.RBI puts the bank in PCA due to reasons like high net NPA (Non Performing Assets), insufficient capital to risk-weighted assets ratio (CRR) and Common Equity Tier 1 (CET1) negative RoA (Return on assets) for two consecutive years and high leverage, based on the on-site inspection under the Risk Based Supervision carried out for the year ended 31 March, 2019.
  14. CAR was in news recently, what does ‘A’ stands for ____________ ?
    1) A – Adequacy
    2) A – Antitrust
    3) A – Arbitrage
    4) A – Asset
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) A – Adequacy
    Explanation:
    A stands for Adequacy.The full form of CAR is Capital Adequacy Ratio.
  15. Which organization has launched the ‘Green Bond’ fund for central banks to promote green finance ?
    1) Asian Development Bank(ADB)
    2) Bank of International Settlements (BIS)
    3) World Bank(WB)
    4) International Monetary Fund(IMF)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 2) Bank of International Settlements (BIS)
    Explanation:
    On September 26, 2019, In the latest dimension of global central bank’s interest in environmental sustainability, the Bank of International Settlements (BIS) has launched a dollar green bond fund enabling central banks around the world to invest in “green bonds”. The primary aim of this initiative is to let the central banks incorporate environmental sustainability into reserve management without destroying assets & value of their reserves.
  16. Who presented the 2019 Shanti Swarup Bhatnagar Prizes on the occasion of 77th Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) Foundation Day in New Delhi ?
    1) Rajnath Singh
    2) Venkaiah Naidu
    3) Narendra Modi
    4) Ram Nath Kovind
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) Ram Nath Kovind
    Explanation:
    On September 26, 2019, the president of India Shri Ram Nath Kovind, presented the 2019 Shanti Swarup Bhatnagar Prizes on the occasion of 77th Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) Foundation Day in New Delhi. This award is the highest multidisciplinary science award in India given to people engaged in science and technology. This year, a total of 12 Indians were presented the award in 7 different fields.
  17. Who was awarded with the G.N. Ramachandran Gold Medal during the 77th Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) Foundation Day in New Delhi ?
    1) Aninda Sinha
    2) Mohammad Javed Ali
    3) Amitabha Chattopadhyay
    4) Dheeraj Kumar
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) Amitabha Chattopadhyay
    Explanation:
    Amitabha Chattopadhyay was conferred with the G.N. Ramachandran Gold Medal during the 77th Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) Foundation Day in New Delhi.
  18. Who won the Shanti Swarup Bhatnagar Prizes 2019 under the Category Earth, Atmosphere, Ocean and Planetary Sciences ?
    1) Subimal Ghosh
    2) Manik Varma
    3) Neena Gupta
    4) Shankar Ghosh
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 1) Subimal Ghosh
    Explanation:Dr. Subimal Ghosh,  IIT, Bombay was awarded with the Shanti Swarup Bhatnagar Prizes 2019 under the Category Earth, Atmosphere, Ocean and Planetary Sciences.

    Awarded field Awardee
    Biological SciencesDr. KayaratSai Krishnan,  Indian Institute of Science Education and Research(IISER), Pune. & Dr. SoumenBasak,  National Institute of Immunology (NII), New Delhi
    Chemical SciencesDr. Raghavan B Sunoj,  India Institute of Technology(IIT), Bombay & Dr. Tapas Kumar Maji,  Jawahar Lal Nehru Centre for Advanced Scientific Research (JNCASR), Bengaluru
    Earth, Atmosphere, Ocean and Planetary SciencesDr. Subimal Ghosh,  IIT, Bombay
    Engineering SciencesDr. Manik Varma, Microsoft Research(MSR) India, Bengaluru.
    Mathematical SciencesDr. DishantMayur Bhai Pancholi  Institute of Mathematical Sciences(IMSc), Chennai

    Dr. Neena Gupta, Indian Statistical Institute (ISI), Kolkata

    Medical SciencesDr. Dhiraj Kumar, International Centre for Genetic Engineering and Biotechnology(ICGEB), New Delhi.

    Dr. Mohammad Javed Ali, LV Prasad Eye Institute(LVPEI), Hyderabad

    Physical SciencesDr. Aninda Sinha, Indian Institute of Science(IISc), Bengaluru.

    Dr. Shankar Ghosh, Tata Institute of Fundamental Research(TIFR), Mumbai

  19. Name the eminent Archeologist, who was conferred with the 31st Punyabhushan Award for 2019 ?
    1) Donald P. Ryan
    2) G.B. Deglurkar
    3) Rakhaldas Bandyopadhyay
    4) Dilip Chakrabarti
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) Dr. G.B. Deglurkar
    Explanation:
    The Vice President of India Mr Venkaiah Naidu presented 31st Punyabhushan Award for 2019 to eminent Archeologist, Dr. G.B. Deglurkar in recognition of his immense contribution in the field of Archaeology during the ceremony held in Pune, Maharashtra. The event was organised by Pune based Punyabhushan Foundation.
  20. Who was appointed as the Vice Chief of Indian Air Force(IAF) recently ?
    1) Prem Pal Singh
    2) Hari Chand Dewan
    3) Jagdish Raj Bhasin
    4) Harjit Singh Arora
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) Harjit Singh Arora
    Explanation:
    On September 27, 2019 Air marshal Harjit Singh Arora who currently heads the Gandhinagar (Gujarat) headquartered South Western air command was appointed as the new Indian Air Force(IAF) Vice Chief. He will succeed Air Marshal Rakesh Kumar Singh Bhadauria who will take over as the Chief of Air Staff on September 30, 2019.
  21. Balakrishnan Suresh was appointed as the head of which of the following command ?
    1) South Western Air Command
    2) Eastern Air Command
    3) Western Air Commander
    4) Southern Air Commander
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) Western Air Commander
    Explanation:
    Air marshal B Suresh who is currently the air officer commanding-in-chief (AOC in-C) of Southern Air Command was appointed as the Western Air commander of the IAF and will succeed kargil war veteran Air Marshal Raghunath Nambiar on October 31, 2019.
  22. Name the first Asian, who was appointed as the chairman of the International Egg Commission ?
    1) Suresh Chitturi
    2) K. Somi Reddy
    3) Suresh Rayudu
    4) Chitturi Jagapati Rao
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) Suresh Chitturi
    Explanation:
    On September 26, 2019 Suresh Chitturi, Vice Chairman(VC) and Managing Director(MD) of India’s poultry firm Srinivasa Farms was appointed as the new Chief of the International Egg Commission(IEC) for a 2-year tenure. His appointment was announced at the IEC Global Leadership Conference in Copenhagen, the capital of Denmark.
  23. To which entity, Vaijinath M. Gavarshetty was appointed as the new Chief Executive Officer (CEO) and key managerial personnel ?
    1) HDB Financial Services
    2) Dewan Housing Finance Corporation Ltd(DHFL)
    3) Shriram Housing Finance Company Limited
    4) Mahindra & Mahindra Financial Services Limited (MMFSL)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 2) Dewan Housing Finance Corporation Ltd(DHFL)
    Explanation:
    On September 28, 2019, The board of directors of Dewan Housing Finance Corporation Ltd (DHFL- a deposit-taking housing finance company) has approved the appointment of Vaijinath M. Gavarshetty as its new Chief Executive Officer (CEO) and key managerial personnel of the company with effect from October 1, 2019. He will succeed Harshil Mehta. Harshil Mehta resigned in Feb 2019 after that Kapil Wadhwan, chairman and managing director of DHFL, held the additional responsibility of CEO.
  24. Name the project launched by Indian Space Research Organisation(ISRO) in-order to detect debris in space and other hazards in Indian satellites which would act as a step for Space Situational Awareness(SSA) ?
    1) ‘Project SETRA’ (NETRA-Software for space object Tracking and Analysis)
    2) ‘Project SETRA’ (NETRA-Satellite for space object Tracking and Analysis)
    3) ‘Project OETRA’ (NETRA-Observatory Satellite for space object Tracking and Analysis)
    4) ‘Project NETRA’ (NETRA-Network for space object Tracking and Analysis)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) ‘Project NETRA’ (NETRA-Network for space object Tracking and Analysis)
    Explanation:
    The Indian Space Research Organisation(ISRO) has initiated ‘Project NETRA’ (NETRA-Network for space object Tracking and Analysis) in the middle of its Chandrayaan campaign last month, in-order to detect debris in space and other hazards in Indian satellites which would act as a step for Space Situational Awareness(SSA). The project is estimated to be worth of Rs. 400 Crore.
  25. Name the India’s second Scorpene-class attack submarine commissioned by Rajnath Singh recently ?
    1) INS Shankush
    2) INS Shankul
    3) INS Khanderi
    4) INS Arihant
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) INS Khanderi
    Explanation:
    On September 28, 2019, The Defence Minister of India, Mr Rajnath Singh commissioned India’s second Scorpene-class attack submarine INS Khanderi. The motto of INS (Indian Navy Ship) Khanderi is ‘Akhand Abhedya Adrishya’ that implies unity of the crew and its stealth capabilities. Its name and features are inspired by the fish named ‘Kanneri’, found in Arabian Sea.
  26. Under which project, India’s first Alpha Shivalik-class frigate, a stealth warship named INS Nilgiri was built with worth over Rs 45,000 crore ?
    1) Project-17
    2) Project-27
    3) Project-37
    4) Project-19
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) Project-17
    Explanation:
    It is the first Alpha Shivalik-class frigate, a stealth warship built under a programme Project-17 worth over Rs 45,000 crore. Its launch weight was 2,650 tonnes.The delivery date of the frigate is 2022.It consists of a series of 7 ships- 3 to be built by the MDSL in Mumbai and 4 by Garden Reach Shipbuilders & Engineers (GSRE) in Kolkata.
  27. Where was the India’s second Scorpene-class attack submarine INS Khanderi, India’s first P-17 Shivalik-class frigate INS Nilgiri and the largest aircraft carrier drydock was commissioned ?
    1) Chennai, Tamil Nadu
    2) Mumbai, Maharashtra
    3) New Delhi, Delhi
    4) Kolkata, West Bengal
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) Mumbai, Maharashtra
    Explanation:
    On September 28, 2019, The Defence Minister of India, Mr Rajnath Singh commissioned India’s second Scorpene-class attack submarine INS Khanderi, India’s first P-17 Shivalik-class frigate INS Nilgiri and the largest aircraft carrier drydock into the Indian Navy in a ceremony held at the Mazagon Docks in Mumbai, Maharashtra in the presence of Navy chief Admiral Karambir Singh and others.
  28. Name the 8th continent discovered by researchers from the Utrecht University, Netherlands in the mediterranean region under Europe ?
    1) Greater Rodinia
    2) Greater Pangaea
    3) Greater Kenorland
    4) Greater Adria
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) Greater Adria
    Explanation:
    On September 27, 2019 Geologists under the principal researcher Douwe van Hinsbergen, Professor at Utrecht University, Netherlands, have discovered a new continent named “Greater Adria” in the mediterranean region under Europe, after successful analysation of mountain ranges from Spain to Iran in detail for 10 years. The discovery of this continent is published in the journal ‘Gondwana Research’.
  29. Sarah Taylor announced retirement from international cricket recently, she is associated with which country ?
    1) New Zealand
    2) Bangladesh
    3) England
    4) Australia
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) England
    Explanation:
    On September 27, 2019 England women’s wicket-keeper Sarah Taylor aged 30 retired from international cricket career. The announcement was made by England Cricket Board(ECB). Taylor made her debut in T20I(twenty twenty International) in 2006 where England was defeated by India in the finals. She made 226 international appearances scoring 6533 runs which is a second on England Women’s all-time list of run-scorers.
  30. What was the theme of the International Day for Universal Access to Information (IDUAI) 2019 ?
    1) Theme – “Leaving No One Behind!”
    2) Theme – “Overcoming Divides and Achieving the Sustainable Development Goals (SDGs)”
    3) Theme – “Overcoming Divides and Achieving the SDGs in Africa”
    4) Theme – “Access To Info Day”
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) Theme – “Leaving No One Behind!”
    Explanation:
    International Day for Universal Access to Information (IDUAI), also known as Access to Information Day was observed on September 28, 2019 under the theme “Leaving No One Behind!”. This 4th annual observance promotes the idea that every individual in the world has the right to seek and receive information.
  31. On which date, World Rabies Day (WRD) is observed ?
    1) September 25
    2) September 28
    3) September 26
    4) September 27
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 2) September 28
    Explanation:
    World Rabies Day (WRD) was observed on September 28, 2019 under the theme “Rabies: Vaccinate to Eliminate”. This 13th annual observance raises awareness about rabies disease and its preventable measures. Rabies is a viral disease that causes inflammation of the brain (acute encephalitis) in warm-blooded animals. It is a zoonotic disease i.e. transmitted from one species to another, commonly by a bite from an infected animal such as dogs to humans.

Static GK Quiz based on Current Affairs:

  1. Where is the head quarter of United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) located ?
    Answer & Explanation
    Answer-Paris, France
  2. What is the Capital and Currency of England ?
    Answer & Explanation
    Answer-Capital- London & Currency- Pound sterling
  3. Who is the Chairman & Managing director Dewan Housing Finance Corporation Ltd(DHFL) ?
    Answer & Explanation
    Answer-Kapil Wadhawan
  4. What is the tagline of Lakshmi Vilas Bank (LVB) ?
    Answer & Explanation
    Answer-The Changing Face of Prosperity
  5. Who is the director of Indian Space Research Organisation(ISRO) ?
    Answer & Explanation
    Answer- Kailasavadivoo Sivan(K.Sivan)