Current Affairs Quiz: September 23 2019

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs September 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Useful Links:
Current Affairs
Current Affairs 2019 PDF
Current Affairs September 2019
Current Affairs August 2019 PDF
Current Affairs July 2019 PDF
Current Affairs PDF

Questions Based on Current Affairs September 23 2019

1) Name the governor of New Jersey, who visited India recently ?
1) Chris Christie
2) Stephen M. Sweeney
3) George Norcross
4) Phil Murphy
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 4) Phil Murphy
Explanation:
The governor of New Jersey Phil Murphy, paid a six-city tour to India from September 15-22, 2019 with focus on inviting companies to invest and create jobs. By this visit, Phil Murphy became the first sitting New Jersey governor, US (United States) to visit India. The six places visited were New Delhi, Mumbai, Agra, Hyderabad, Gandhinagar and Ahmedabad. India is New Jersey’s second-largest foreign direct investor.

2) Which Indian State has signed an ‘sister state agreement’ for cooperation in economic development, clean energy, higher education, tourism, cultural exchange, health and also trade-investment ?
1) Maharashtra
2) Gujarat
3) Assam
4) Uttar Pradesh
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 2) Gujarat
Explanation:
Sister state agreement: New Jersey and Gujarat signed ‘sister state agreement’ MoU for cooperation in economic development, clean energy, higher education, tourism, cultural exchange, health and also trade-investment.

3) Name the Indian Institute, which has signed an MoU with Princeton University of New Jersey Andlinger Center for Energy for collaboration in renewable energy and sustainability-related research?
1) Indian Institute of Technology (IIT) Kanpur
2) Indian Institute of Technology (IIT) Guwahati
3) Indian Institute of Technology (IIT) Delhi
4) Indian Institute of Technology (IIT) Madras
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) Indian Institute of Technology (IIT) Delhi
Explanation:
Princeton University: Princeton University in New Jersey has signed two MoUs with IIT Delhi and ReNew power, which is India’s largest independent renewable energy producer for exploration in clean energy research with Andlinger Center for Energy and the Environment, Princeton University.

4) Where was the 1st Sustainability Innovation Summit held ?
1) Hyderabad, Telangana
2) New Delhi, Delhi
3) Mumbai, Maharashtra
4) Gandhi Nagar, Gujarat
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) Hyderabad, Telangana
Explanation:
Murphy addressed the 1st Sustainability Innovation Summit held in Hyderabad, Telangana. The summit was organised by Indian Chamber of Commerce (ICC) in partnership with the Telangana State Renewable Energy Development Corporation Limited (TSREDCO), Department of Energy, and Government of Telangana.

5) Which organization has signed an MoU with New Jersey City University (NJCU) and Choose New Jersey for the purpose of promoting technology and technology-based investment exchanges between India and New Jersey ?
1) Confederation of Indian Industry(CII)
2) Data Security Council of India(DSCI)
3) NASSCOM
4) TiE Mumbai
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 4) TiE Mumbai
Explanation:
TiE Mumbai, which is a not-for-profit network of entrepreneurs, New Jersey City University (NJCU) and Choose New Jersey which is a privately funded non-profit economic development organization, entered into an MoU for the purpose of promoting technology and technology-based investment exchanges between India and New Jersey. The MoU was signed by Atul Nishar, President of TiE Mumbai, Tamara Cunningham, Assistant Vice President for Global Initiatives of the New Jersey university and Margie Piliere, Chief Economic Development Officer at Choose New Jersey.

6) In which year, Minister of Home Affairs(MHA) Shri Amit Shah announced to conduct first ever “digital census” in India ?
1) 2020
2) 2021
3) 2022
4) 2023
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 2) 2021
Explanation:
On September 23, 2019, during the foundation stone laying ceremony for the construction of a new building of Registrar General of India (Janganana Bhawan/Census Building) in New Delhi, which conducts the census exercise, Union Minister of Home Affairs(MHA) Shri Amit Shah, announced to conduct first-ever “digital census” in 2021. He also suggested a single multipurpose identity card i.e., one card facility for all utilities in the future.

7) Name the Indian delegate, who visited United Arab Emirates(UAE) to address the 7th India-UAE high level task force on investment (HLTFI) meeting 2019 ?
1) Ravi Shankar Prasad
2) Narendra Modi
3) Piyush Goyal
4) Suresh Prabhu
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) Piyush Goyal
Explanation:
The Union Minister of Railways and Commerce & Industry, Shri.Piyush Goyal has made a two-day visit to UAE (United Arab Emirates) from 21st – 22nd September 2019 for the meeting of the 7th India-UAE High Level Task Force on Investment (HLTFI).

8) How much amount will be invested by India to build the India Pavilion at the World Expo 2020?
1) Rs 230 crore
2) Rs 250 crore
3) Rs 270 crore
4) Rs 290 crore
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) Rs 230 crore
Explanation:
Piyush Goyal has unveiled the design of the India Pavilion for ‘Dubai Expo 2020’, in Dubai, UAE and hailed the recent tax measures as a leap towards making India a hub of investment. He also visited the site of the ‘Dubai Expo 2020’ and took stock of the preparations. India will invest Rs 230 crore to build the India Pavilion at the World Expo 2020, of which Rs 200 crore will be raised for construction, curation, interiors, maintenance and security from participation charges, publicity and sponsorships.

9) Which organization has tightened the rules for debt mutual funds of India for improving risk management and ensuring sufficient liquidity?
1) Association of Mutual Funds in India(AMFI)
2) Insurance Regulatory and Development Authority of India(IRDAI)
3) Reserve Bank of India(RBI)
4) Securities and Exchange Board of India(SEBI)
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 4) Securities and Exchange Board of India(SEBI)
Explanation:
On September 22, 2019,In order to improve the risk management & ensure sufficient liquidity, the regulator for the securities market in India, SEBI (Securities and Exchange Board of India) has tightened the rules for mutual funds.The new guideline comes into force from April 1, 2020.

10) How much percent of liquid assets like cash and government securities are mandated to hold by liquid schemes from April 1, 2020, as per the new guidelines of Securities and Exchange Board of India(SEBI) ?
1) 10%
2) 20%
3) 30%
4) 40%
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 2) 20 %
Explanation:
On September 22, 2019,In order to improve the risk management & ensure sufficient liquidity, the regulator for the securities market in India, SEBI (Securities and Exchange Board of India) has tightened the rules for mutual funds, in which it make it mandatory for liquid schemes to hold at least 20 % in liquid assets such as cash and cash equivalents like treasury bills and repo on government securities.

11) AMC was in news recently, what does ‘M’ stands for ______________ ?
1) M – Marginal
2) M – Monetary
3) M – Management
4) M – Mobility
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) M – Management
Explanation:
M stands for Management.The full form of AMC is Asset Management Company (AMC).

12) Which bank has signed a co-origination of loan agreement with Paisalo Digital with the aim to necessitate the joint contribution of credit flow ?
1) Bank of Maharashtra (BoM)
2) Indian Bank
3) Canara Bank
4) Union Bank of India(UBI)
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) Bank of Maharashtra (BoM)
Explanation:
On September 20, 2019, Paisalo Digital (Formerly known as S.E Investments Limited) has signed its second co-origination of loan agreement with major public sector bank in India, Bank of Maharashtra (BoM) with the aim to necessitate the joint contribution of credit flow by BoM and Paisalo Digital. The arrangement also involve sharing of risks & gains between them.

13) Name the telecommunications services company, which has tied up with Bharti AXA Life Insurance to offer prepaid plan for its users along with insurance protection plan?
1) Bharat Sanchar Nigam Limited(BSNL)
2) Reliance Jio
3) Vodafone Idea
4) Bharti Airtel
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 4) Bharti Airtel
Explanation:
On September 23, 2019, An Indian global telecommunications services company, Bharti Airtel has tied up with Bharti AXA Life Insurance, one of the best insurance companies in India to offer prepaid plan for its users along with insurance protection plan.

14) Where was the 71st edition of Primetime Emmy Awards for 2019 held ?
1) Washington D.C., United States (US)
2) California, United States (US)
3) Los Angeles, United States (US)
4) New York, United States (US)
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 2) California, United States (US)
Explanation:
The 71st Edition of Primetime Emmy Awards for 2019 was held at the Microsoft Theater in Downtown Los Angeles, California, United States (US) on September 22, 2019. This ceremony was preceded by the 71st Primetime Creative Arts Emmy Awards which was held on September 14 and 15, 2019.

15) Which Drama Series became the first series in history to win Outstanding Drama Series for an eighth season in 71st edition of Primetime Emmy Awards for 2019 held in Downtown Los Angeles,California,United States (US)?
1) Bill Hader on Barry
2) Chernobyl
3) Game of Thrones
4) Fleabag
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) Game of Thrones
Explanation:
Game of Thrones became the first series in history to win Outstanding Drama Series for an eighth season in 71st edition of Primetime Emmy Awards for 2019 held in Downtown Los Angeles,California,United States (US).

16) Who created a new record for most wins for Outstanding Supporting Actor in a Drama Series with his fourth win for the series in 71st edition of Primetime Emmy Awards for 2019 held in Downtown Los Angeles,California,United States (US)?
1) Peter Dinklage
2) Bill Hader
3) Tony Shalhoub
4) Jharrel Jerome
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) Peter Dinklage
Explanation:
Peter Dinklage created a new record for most wins for Outstanding Supporting Actor in a Drama Series with his fourth win for the series in 71st edition of Primetime Emmy Awards for 2019 held in Downtown Los Angeles,California,United States (US).

17) Which series has created a record by winning most number of awards(Four awards) in 71st edition of Primetime Emmy Awards for 2019 held in Downtown Los Angeles,California,United States (US)?
1) Barry
2) Bodyguard
3) Chernobyl
4) Fleabag
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 4) Fleabag
Explanation:
Fleabag has created a record by winning most number of awards(Four awards) in 71st edition of Primetime Emmy Awards for 2019 held in Downtown Los Angeles,California,United States (US).

18) Who was awarded with the ‘Magnificent Performing Arts Award 2019‘ at the annual ’21st Century Icon Awards’ held in London, United Kingdom (UK) ?
1) Amal Mallik
2) Sonu Nigam
3) Jubin Nautiyal
4) Akhil Sachdev
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 2) Sonu Nigam
Explanation:
Bollywood’s famous playback singer Sonu Nigam (46) of Faridabad, Haryana was awarded the ‘Magnificent Performing Arts Award 2019‘ at the annual ’21st Century Icon Awards’ held in London, United Kingdom (UK).Sonu was among the winners of various categories in a grandly organized ceremony held in UK, which was chosen from among hundreds of entrepreneurs and successful nominees from all over the world. Nominations were made from 22 countries.

19) Name the journalist, who received the 1st Gauri Lankesh Memorial Award 2019 by the Gauri Lankesh Memorial Trust in Bengaluru , Karnataka?
1) Arnab Goswami
2) Rajdeep Sardesai
3) Ravish Kumar
4) Barkha Dutt
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) Ravish Kumar
Explanation:
Ravish Kumar (44) of Motihari, Bihar , an Indian TV anchor, writer, journalist and the Managing Editor of NDTV India, the Hindi news channel of the NDTV (New Delhi Television Limited ) news network , has received the 1st Gauri Lankesh Memorial Award 2019 by the Gauri Lankesh Memorial Trust ( which is founded in memory of the journalist, Gauri Lankesh) in Bengaluru , Karnataka. He was selected for this prestigious award in recognition of his sharp news analysis and uncompromising secular stance. On August 2, 2019, he was awarded 2019 Ramon Magsaysay Award, regarded as the Asian version of the Nobel Prize.

20) Who was appointed as the Managing Director (MD) and Chief Executive Officer (CEO) of Federal Bank ?
1) Shyam Srinivasan
2) Shubhalakshmi Panse
3) Balakrishnan Krishnamurthy
4) Siddhartha Sengupta
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) Shyam Srinivasan
Explanation:
The apex bank of the country, the Reserve Bank of India (RBI) approved the reappointment of Shyam Srinivasan, aged 57, as the Managing Director (MD) and Chief Executive Officer (CEO) of Federal Bank for another year with effect from September 23, 2019 until September 22, 2020. With this, he will serve the bank as the head for a decade (September 23, 2010-September 22, 2020).

21) On the scale of five years, which scale’s average global temperature was the hottest ever on record as per the report titled “United in Science for 2019” by United Nations (UN) ?
1) 2012-2016
2) 2013-2017
3) 2014-2018
4) 2015-2019
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 4) 2015-2019
Explanation:
According to the report titled United in Science for 2019 by United Nations (UN), the average global temperature between 2015-2019 will be the hottest of any five-year period on record. It is estimated to be 1.1 degrees Celsius above pre-industrial (1850-1900) times and 0.2 degrees Celsius warmer than 2011-2015. The report was compiled by the World Meteorological Organization (WMO) and was prepared by the Science Advisory Group of the UN Climate Action Summit 2019.

22) Where was the World Wrestling Championship 2019 held ?
1) Tashkent, Uzbekistan
2) Nur-Sultan, Kazakhstan
3) Bishkek, Kyrgyzstan
4) Dushanbe, Tajikistan
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 2) Nur-Sultan, Kazakhstan
Explanation:
The World Wrestling Championships 2019 was held at Barys Arena in Nur-Sultan, Kazakhstan from September 14-22, 2019. It was organized by the United World Wrestling (UWW). It was a qualifying event for Tokyo 2020 Summer Olympics where the top 6 wrestlers from each category qualified for the event.

23) Who won the silver medal & became the fifth Indian to reach the final at the senior World Wrestling Championships ?
1) Bajrang Punia
2) Rahul Aware
3) Deepak Punia
4) Parveen Rana
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) Deepak Punia
Explanation:
Deepak Punia won the silver medal in the Men’s 86kg freestyle Category in the World Wrestling Championships 2019 was held at Barys Arena in Nur-Sultan, Kazakhstan. Deepak Punia became the fifth Indian to reach the final at the senior World Wrestling Championships.

24) Ravi Kumar Dahiya qualified for 2020 Tokyo Summer Olympics, he is associated with which sport ?
1) Wrestling
2) Judo
3) Martial arts
4) Boxing
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) Wrestling
Explanation:
Ravi Kumar Dahiya was in news recently because he won the bronze medal in Men’s 57-kg freestyle. Olympic Quota: Vinesh Phogat, Bajrang Punia, Deepak Punia and Ravi Kumar Dahiya qualified for 2020 Tokyo Summer Olympics. Vinesh Phogat became the first Indian wrestler to qualify for the 2020 Olympics.

25) Who won the Men’s Singles title in 2019 China Open held in Jiangsu, China ?
1) Mohammad Ahsan
2) Marcus Fernaldi Gideon
3) Kento Momota
4) Anthony Sinisuka Ginting
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) Kento Momota
Explanation:
No.1 world ranking Japanese badminton player Kento Momota defeated Indonesian player Anthony Sinisuka Ginting and won the men’s singles title in the 2019 China Open.

26) Carolina Marin won second consecutive women’s singles title in China open 2019, she belong to which country ?
1) Hungary
2) Spain
3) Portugal
4) Romania
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 2) Spain
Explanation:
Spanish badminton star Carolin Marin, the reigning Olympic champion and also three-time world champion defeated former world no.1 Taiwanese player Tai Tzu Ying to win the second consecutive title at china open 2019.

27) Name the Indian Cricketer, who become the highest run-scorer in the history of T20I cricket with an aggregate of 2450 runs ?
1) Shikhar Dhawan
2) Rohit Sharma
3) MS Dhoni
4) Virat Kohli
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 4) Virat Kohli
Explanation:
Virat Kohli (2450 runs) surpassed the record held by Rohit Sharma (2443 runs) by becoming the highest run-scorer in the history of T20I cricket in the 3rd T20I against South Africa.

28) Divij Sharan was in news recently, he is associated with which sport ?
1) Tennis
2) Badminton
3) Cricket
4) Football
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) Tennis
Explanation:
The 24th Edition of St. Petersburg Open for 2019 was held at Sibur Arena in St. Petersburg, Russia from September 16- 22, 2019. It was played on indoor hard courts and was a part of the Association of Tennis Professionals (ATP) World Tour 250 Series of the 2019 ATP Tour. The total prize money of the tournament was $1,180,000. India’s Divij Sharan along with Slovakia’s Igor Zelenay defeated Italian pair of Matteo Berrettini & Simone Bolelli by 6–3, 3–6, [10–8] and clinched the men’s doubles title. It was the fifth Tour doubles title for Divij.

29) Who won the Formula 1 (F1) Singapore Airlines Singapore Grand Prix 2019 & became the first person to win the Singapore Grand Prix 5 times ?
1) Valtteri Bottas
2) Lewis Hamilton
3) Sebastian Vettel
4) Charles Leclerc
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) Sebastian Vettel
Explanation:
On September 22, 2019, Ferrari’s Sebastian Vettel of Germany won the Formula 1 (F1) Singapore Airlines Singapore Grand Prix 2019 held at Marina Bay Street Circuit, Singapore. He also became the first person to win the Singapore Grand Prix 5 times. The second and the third spot was won by Ferrari’s Charles Leclerc (Monaco) and Red Bull’s Max Verstappen (Belgium) respectively.

30) Madhav Apte passed away recently, he was associated with which sport ?
1) Tennis
2) Cricket
3) Football
4) Chess
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 2) Cricket
Explanation:
On September 23, 2019, former Indian test cricketer and opener Madhav Apte passed away at the age of 86 in a hospital in Mumbai due to cardiac arrest. Born in Mumbai, Maharashtra as Madhavrao Laxmanrao Apte in 1932, he had played 67 first class matches inclusive of 46 Ranji trophy matches for Mumbai and three for Bengal scoring 3336 runs with 6 centuries and 16 half centuries.

31) Who is the author of the book titled “From Leeches to Slug Glue: 25 Explosive Ideas that Made (and Are Making) Modern Medicine” that traces the origin of experiments & discoveries in science and medicine evolution spanning over 2,500 years and several geographies ?
1) Sudhir Chaudhary
2) Shereen Bhan
3) Barkha Dutt
4) Roopa Pai
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 4) Roopa Pai
Explanation:
A new book “From Leeches to Slug Glue: 25 Explosive Ideas that Made (and Are Making) Modern Medicine” that traces the origins of experiments and discoveries in science and medicine evolution spanning over 2,500 years and several geographies, is to be released on September 28, 2019. The book is authored by Roopa Pai and will be published by publisher Puffin Books.

32) What was the theme of the second International Day of Sign Languages (IDSL) 2019 ?
1) Theme – “Sign Language Rights for All”
2) Theme – “Support and Encourage Sign Language”
3) Theme – “Right for Sign Language”
4) Theme – “With Sign Language, Everyone is Included”
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) Theme – “Sign Language Rights for All”
Explanation:
On September 23, 2019, The second International Day of Sign Languages (IDSL) was observed throughout the world to raise awareness of the importance of sign language in the full realization of the human rights of people who are deaf. The theme of this day for 2019 is “Sign Language Rights for All”.

33) ______ edition of Ayushman Bharat Diwas was observed on September 23, 2019 ?
1) 3rd
2) 2nd
3) 1st
4) 4th
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) 1st
Explanation:
The 1st edition of Ayushman Bharat Diwas was observed on September 23, 2019. It was on this day a year ago Ayushman Bharat Yojana or Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (PMJAY) was launched by Prime Minister Narendra Modi from Ranchi, Jharkhand. It is the world’s largest health care programme which provides a health cover of Rs 5 lakh annually to vulnerable families.

34) On which date, International Coastal Cleanup Day (ICCD) is observed annually ?
1) 20th September
2) 21st September
3) 22nd September
4) 23rd September
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 2) 21st September
Explanation:
The International Coastal Cleanup Day (ICCD) is observed annually on the third Saturday of September. This year it was observed on September 21, 2019. It encourages people along with ocean conservation groups, and environmental organizations to clean up the garbage/trash on the beach. 2019 International Coastal Cleanup Animal is The Pelican.

Static GK Quiz based on Current Affairs:
1) M. Chinnaswamy Stadium is located in which state ?
Answer – Bengaluru, Karnataka
2) What is the tagline of Federal Bank ?
Answer – Your perfect banking partner
3) Who is the Managing Director and CEO of Bharti AXA Life Insurance ?
Answer – Vikas Seth
4) Lokapriya Gopinath Bordoloi International Airport is located in which state?
Answer – Guwahati, Assam
Explanation:
Giving a boost to State government’s initiatives to transform Guwahati as a gateway to the ASEAN region, Assam Chief Minister Sarbananda Sonowal on Sunday flagged off the first flight to Bangkok at Lokapriya Gopinath Bordoloi International Airport.
5) What is the abbreviation of National Intelligence Grid,that is formed by government of India to prevent terrorist attacks & to keep track on any terror suspect after 6/11 Mumbai terror attacks ?
Answer – NATGRID
Explanation:
National Intelligence Grid (NATGRID) was in news because the Home Minister Amit Shah recently reviewed the progress of the Rs 3,400 crore project National Intelligence Grid (NATGRID), that was set up to track any terror suspect and prevent terrorist attacks with real-time data conceptualised following the 26/11 Mumbai terror attacks.