Current Affairs Quiz: September 2 2019

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs September 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Useful Links:

Questions Based on Current Affairs September 2 2019

  1. AB-MGRSBY was in news recently, what does ‘S’ stands for ___________ .
    1) S – Swasthya
    2) S – Sadak
    3) S – Saksham
    4) S – Suraksha
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) S – Swasthya
    Explanation:
    S stands for Swasthya.The full form of AB-MGRSBY is Ayushman Bharat-Mahatma Gandhi Rajasthan Swasthya Bima Yojna (AB-MGRSBY)
  2. Name the health insurance scheme launched in Rajasthan by integrating the Bhamashah Swasthya Bima Yojana(BSBY) with Ayushman Bharat- Pradhan Mantri Jan Arogya Yojna Scheme(AB-PMJAY) .
    1) Ayushman Bharat-Mahatma Gandhi Rajasthan Suraksha Bhandaran Yojana (AB-MGRSBY)
    2) Ayushman Bharat-Mahatma Gandhi Rajasthan Swasthya Balika Yojna (AB-MGRSBY)
    3) Ayushman Bharat-Mahatma Gandhi Rajasthan Swasthya Bima Yojna (AB-MGRSBY)
    4) Ayushman Bharat-Mahatma Gandhi Rajasthan Suraksha Brotsahan Yojna (AB-MGRSBY)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) Ayushman Bharat-Mahatma Gandhi Rajasthan Swasthya Bima Yojna (AB-MGRSBY)
    Explanation:
    On September 1, 2019, The Rajasthan state government has launched a new health insurance scheme called Ayushman Bharat-Mahatma Gandhi Rajasthan Swasthya Bima Yojna (AB-MGRSBY) by integrating the Bhamashah Health Insurance Scheme(BSBY) of the State Government and Ayushman Bharat- Pradhan Mantri Jan Arogya Yojna Scheme(AB-PMJAY) of the Central Government.
  3. Who inaugurated the longest electrified railway tunnel in Andhra Pradesh ?
    1) Ram Nath Kovind
    2) Venkaiah Naidu
    3) Rajnath Singh
    4) Narendra Modi
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) Venkaiah Naidu
    Explanation:
    On August 28, 2019, the Vice President of India, Shri Venkaiah Naidu inaugurated the longest electrified railway tunnel (6.7km) between Cherlopalli and Rapuru costing Rs 437 crores, and the electrified railway line (112km) between Venkatachalam (Krishnapatnam) and Obulavaripalli costing Rs 1,993 crores in Andhra Pradesh.
  4. Name the Secretary General of International Criminal Police Organization (INTERPOL), who visited India recently .
    1) Destino Pedro
    2) Fredolin Lecari
    3) Rogerio Galloro
    4) Jürgen Stock
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) Jürgen Stock
    Explanation:
    On August 31, 2019, International Criminal Police Organization (INTERPOL) Secretary General, Mr. Jürgen Stock, called on Union Home Minister, Shri Amit Shah, in New Delhi. He assured the best support of INTERPOL for the fight against terror. The proposal was made to host the INTERPOL General Assembly in New Delhi in the year 2022, as part of celebrations of the 75th Anniversary of Indian Independence.
  5. By which year, Central Government Health Scheme (CGHS) will be made available to the 100 cities ?
    1) 2022
    2) 2023
    3) 2024
    4) 2025
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) 2022
    Explanation:
    CGHS services should be made available in 100 cities by 2022. Under Ayushman Bharat, 150000 Health and Wellness Centres are planned to come up by 2022.
  6. Who inaugurated the state-of-the-art Central Government Health Scheme (CGHS) Bhawan in New Delhi ?
    1) Venkaiah Naidu
    2) Narendra Modi
    3) Dr Harsh Vardhan
    4) Ram Nath Kovind
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) Dr Harsh Vardhan
    Explanation:
    On September 1, 2019, Union Minister of Health and Family Welfare Dr Harsh Vardhan inaugurated the state-of-the-art Central Government Health Scheme (CGHS) Bhawan in Sector 13 of R K Puram in New Delhi in the presence of Smt. Meenakshi Lekhi, Member of Parliament, New Delhi, Smt. Preeti Sudan, Secretary (Health), Shri Sanjeeva Kumar, Spl. Secretary (Health), Dr Atul Prakash, Director (CGHS), Dr Sanjay Jain, Addl Director-HQ (CGHS) along with other senior officers from the Ministry and CGHS.
  7. Name the cultural event organised by the high commissions of Australia, New Zealand, Papua New Guinea, and Fiji to showcase pacific region cultures in India.
    1) ‘Namaste Asia’
    2) ‘Namaste Pacific’
    3) ‘Namaste India’
    4) ‘Namaste Bharat’
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) ‘Namaste Pacific’
    Explanation:
    On August 27, 2019, cultural event ‘Namaste Pacific’ was organised in Delhi jointly by the high commissions of Australia, New Zealand, Papua New Guinea, and Fiji to showcase pacific region cultures in India.
  8. Who unveiled the National Voters’ Service Portal (NVSP) and Voter helpline app in New Delhi ?
    1) Achal Kumar Jyoti
    2) Ashok Lavasa
    3) Birender Singh Dhanoa
    4) Sunil Arora
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) Sunil Arora
    Explanation:
    On September 1, 2019 The election commission of India (ECI) has launched Electors Verification Programme(EVP), that seeks updation of electoral rolls through crowdsourcing. A special camp was held at the election commission’s headquarters in New Delhi, where National Voters’ Service Portal (NVSP) and Voter helpline app were unveiled by the Chief Election Commissioner (CEC) Sunil Arora. The portal is https://www.nvsp.in/
  9. Where was the 5th edition of Aqua Aquaria India for the year 2019 held ?
    1) Hyderabad, Telangana
    2) New Delhi, Delhi
    3) Mumbai, Maharashtra
    4) Chennai, Tamil Nadu
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) Hyderabad, Telangana
    Explanation:
    On August 30, 2019, The 5th edition of Aqua Aquaria India 2019 was held at Hitex International Convention & Exhibition Centre, Hyderabad, Telangana with the theme “To take Blue Revolution to India’s hinterland”. It was inaugurated by the Vice President of India, Shri M. Venkaiah Naidu. The 3-day biennial event was organized by the Marine Products Export Development Authority (MPEDA) under the Commerce Ministry. It is the largest aquaculture exhibition in India.
  10. Which country is the second largest fish producer in the world with a production of 13.70 million tonnes during 2018-19 ?
    1) Indonesia
    2) Japan
    3) India
    4) China
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) India
    Explanation:
    India is the second-largest fish producer in the world with a production of 13.70 million tonnes during 2018-19. It earns 10% of its total exports from fisheries.The 2017 edition of the Aqua Aquaria India held at Nehru Maidan, Mangalore, Karnataka.It is the fourth largest exporter of fish in revenue terms with the export earnings of $7 billion.
  11. Where was the International Snacks Festival 2019 held ?
    1) Kolkata, West Bengal
    2) New Delhi, Delhi
    3) Mumbai, Maharashtra
    4) Hyderabad, Telangana
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) Hyderabad, Telangana
    Explanation:
    On August 30, 2019, A 3-day International Snacks Festival 2019 was inaugurated in Hyderabad, Telangana. It was inaugurated at the Ameerpet Metro station by Hyderabad Metro Rail (HMRL) Managing Director (MD) NVS Reddy, along with secretary to Tourism, Culture & Youth Affairs of Telangana, B Venkatesham and Larsen & Toubro Metro Rail Hyderabad (L&TMRH) project director MP Naidu and others.
  12. Who designed the new logo and certificate design of Central Board of Film Certification (CBFC) in collaboration with the technical support team of National Securities Depository Limited (NSDL) ?
    1) Rohit Devgan
    2) Shivalini Kumar
    3) Akshar Pathak
    4) Sujata Keshavan
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) Rohit Devgan
    Explanation:
    The design of the new logo has been designed by designer Rohit Devgan in collaboration with the technical support team of National Securities Depository Limited (NSDL). The Union Minister for Information & Broadcasting (I&B) and Environment, Forest & Climate Change, Shri Prakash Javadekar has unveiled the new logo and certificate design of Central Board of Film Certification (CBFC) at an event in Mumbai, Maharashtra.
  13. Name the Indian Navy Warships, which visited Laem Chabang, Bangkok, Thailand for port call .
    1) INS Sukanya and Kirpan
    2) INS Sahyadri and Kiltan
    3) INS Kulish and Kiltan
    4) INS Sharada and Kulish
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) INS Sahyadri and Kiltan
    Explanation:
    On August 31, 2019, Two Indian Navy Warships- INS Sahyadri and Kiltan visited Laem Chabang, Bangkok,Thailand for a port call which is scheduled till September 3, 2019, as a part of the Navy’s Overseas Deployment to South East Asia and Western Pacific. Both ships represent the ‘coming of age’ of India’s warship building capabilities.
  14. Which bank has entered into an agreement with ECL Finance Limited for priority sector lending to Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) ?
    1) State Bank of India(SBI)
    2) Central Bank of India (CBI)
    3) Indian Bank(IB)
    4) Canara Bank
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) Central Bank of India (CBI)
    Explanation:
    On September 1, 2019, A leading Non-Banking Finance Company (NBFC) & a subsidiary of Edelweiss Financial Services, ECL Finance Limited and Central Bank of India (CBI) have entered into an agreement for priority sector lending to Micro, Small and Medium Enterprises (MSME).
  15. Name the scheme, which aims to free taxpayers in closing their pending disputes related to legacy Service Tax and Central Excise cases which are now included under Goods and Service Tax(GST) .
    1) Sabka Vishwas
    2) Sansad Vishwas
    3) Shramew Adarsh
    4) Shramew Vishwas
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) Sabka Vishwas
    Explanation:
    Sabka Vishwas, which is a legacy dispute resolution scheme for tax payers announced by finance minister NirmlaSitharaman in the 2019-20 union budget, has started off with its operation from September 1, 2019 and will be operational till December 31, 2019.The scheme aims to free taxpayers in closing their pending disputes related to legacy Service Tax and Central Excise cases which are now included under Goods and Service Tax(GST).
  16. How much percentage is relieved for the taxpayers if an amount less than or equal to Rs. 50 lakh for a pending case .
    1) 55%
    2) 60%
    3) 70%
    4) 50%
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) 70%
    Explanation:
    Pending cases: 70% relief from the duty demand if an amount less than or equal to Rs. 50 lakh whereas it is 50% if it is more than Rs. 50 lakh.
    Case typeAmount rangerelief
    Pending caseLess than or equal to Rs. 50 lakhs.

     

    70%
    Pending case Greater than Rs. 50  lakh50%
    Non pending caseLess than or equal to Rs. 50 lakh.60%
    Non pending case Greater than Rs. 50 lakh40%
  17. Which institute has partnered with Amazon Web Services (AWS) in developing National Artificial Intelligence Resource Portal (NAIRP) to develop and promote Artificial Intelligence (AI) learning for all AI learners and Practitioners ?
    1) IIT-Delhi
    2) IIT-Madras
    3) IIT-Kanpur
    4) IIT-Kharagpur
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) IIT-Kharagpur
    Explanation:
    On August 27, 2019, the Indian Institute of Technology-Kharagpur (IIT-KGP) has partnered with e-commerce giant Amazon’s subsidiary, Amazon Web Services (AWS) in developing National Artificial Intelligence Resource Portal (NAIRP) to develop and promote Artificial Intelligence (AI) learning for all AI learners and Practitioners.
  18. Who was appointed as the governor of Telangana on August 31st, 2019 ?
    1) Kalraj Mishra
    2) Tamilisai Soundararajan
    3) Kalyan Singh
    4) VidyaSagar Rao
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) Tamilisai Soundararajan
    Explanation:
    The President of India, Shri Ram Nath Kovind on August 31st, 2019 has appointed 5 new governors namely Dr.Tamilisai Soundararajan, Bhagat Singh Koshyari, Kalraj Mishra, Arif Mohammed Khan and Bandaru Dattatreya for Telangana, Maharashtra, Rajasthan, Kerala, and Himachal Pradesh respectively. Tamilisai Soundararajan: She is appointed as the governor of Telangana. She is the former Tamilnadu chief of the BJP(Bharatiya Janata Party) and its National secretary. The governor post was preceded by ESL Narasimhan who was the Governor of both Telangana and Andhra Pradesh (AP) after its Bifurcation since 2014. He is also recently replaced by Biswabhusan Harichandan as AP governor.
  19. To which state, Bandaru Dattatreya was appointed as the governor by President Ram Nath Kovind ?
    1) Himachal Pradesh
    2) Rajasthan
    3) Kerala
    4) Maharashtra
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) Himachal Pradesh
    Explanation:
    Bandaru Dattatreya: He is appointed as the governor of Himachal Pradesh replacing Kalraj Mishra. He previously served as the national vice-president of the BJP, labour&employment minister, and also as a Member of Parliament.
    State New governorPreceded by 
    TelanganaDr. Tamilisai SoundararajanE S L Narasimhan
    MaharashtraBhagat Singh KoshyariVidya Sagar Rao
    RajasthanKalraj MishraKalyan Singh
    KeralaArif Mohammed KhanP Sathasivam
    Himachal PradeshBandaru DattatreyaKalraj Mishra
  20. Which country has elected, Oleksiy Honcharuk as its 17th Prime Minister ?
    1) Algeria
    2) Libya
    3) Ukraine
    4) Syria
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) Ukraine
    Explanation:
    Ukrainian parliament of the 9th convocation appointed Oleksiy Honcharuk, a 35-year-old practicing lawyer, of the political party Servant of the People, as the 17th Prime Minister of Ukraine. His nomination was presented to the Ukrainian Parliament by its President Volodymyr Zelenskiy. Mr Honcharuk, Ukraine’s youngest ever head of government, succeeded Volodymyr Borysovych Groysman.
  21. Who took charge as the Vice Chief of Army staff (VCOAS) of India on 1st September, 2019 ?
    1) Abhay Krishna
    2) Ranbir Singh
    3) Devraj Anbu
    4) Manoj Mukund Naravane
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) Manoj Mukund Naravane
    Explanation:
    On September 1, 2019 Lieutenant General Manoj Mukund Naravane took over as the new Vice chief of Army staff (VCOAS) replacing Lieutenant General Devraj Anbu who was superannuated on August 31, 2019.
  22. Which entity has appointed Pravin Jadhav as its Managing Director (MD) and Chief Executive Officer (CEO) on September 1, 2019 ?
    1) MobiKwik Money
    2) Paytm Money
    3) PhonePe Money
    4) FreeCharge Money
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) Paytm Money
    Explanation:
    On September 1, 2019, Paytm Money has promoted Pravin Jadhav as its Managing Director (MD) and Chief Executive Officer (CEO). Prior to this, Jadhav was in the position of full-time director. The company also plans to invest Rs 250 crore in the next 2 years as it is expected to start a new business including share bronzing, NPS(National Pension Scheme) in the financial year 20(FY 2019-20).
  23. Who was appointed as the Eastern Army commander on September 1, 2019 ?
    1) Anil Chauhan
    2) Kamal Jit Singh
    3) Ajendra Bahadur Singh
    4) Iqroop Singh Ghuman
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) Anil Chauhan
    Explanation:
    On September 1, 2019 Lt General Anil Chauhan took over as Eastern Army commander replacing ManojMukundNaravane who took over as vice chief of the army staff(VCOAS). Anil Chauhan was given a traditional Guard of Honour at Fort William, Kolkata and he took charge with a wreath laying ceremony at Eastern Command War memorial at Kolkata’s fort William paying tribute to the fallen soldiers.
  24. Who won the silver medal in 1500 meters at the 78th edition of ISTAF (International Sepaktakraw Federation) event 2019 held in Berlin, Germany & broke his own national record ?
    1) Arpinder Singh
    2) Manjit Singh
    3) Jinson Johnson
    4) Milkha Singh
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) Jinson Johnson
    Explanation:
    On September 1, 2019, The Indian middle-distance runner & 2018 Asian Games gold medalist, Jinson Johnson(28) from Kerala has won the silver medal in 1500 meters at the 78th edition of ISTAF (International Sepaktakraw Federation) event 2019 held in Olympiastadion (Olympic Stadium) Berlin, Germany.
  25. Tejinderpal Singh Toor is associated with which sport ?
    1) Hammer throw
    2) Discus throw
    3) Javelin throw
    4) Shot put
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) Shot put
    Explanation:
    Indian shot-putter & Arjuna Awardee, Tejinderpal Singh Toor (24) from Punjab has won the silver medal for India with a best throw of 20.09m in the V. Koci memorial athletics meet 2019 held at Decin, Czech Republic. However, he could not meet the World Championship standards but his brilliant efforts won him the silver medal.
  26. Which state is set to host the 25th Senior Women’s National Football Championship 2019 ?
    1) Tamil Nadu
    2) Arunachal Pradesh
    3) Kerala
    4) Andhra Pradesh
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) Arunachal Pradesh
    Explanation:
    For the 1st time, The 25th Senior Women’s National Football Championship 2019 will be held in Pasighat, East Siang district of Arunachal Pradesh (AP)from September 10 – 24,2019. The tournament will be hosted by Arunachal Pradesh Football Association (APFA).
  27. Who became the third-youngest winner in F1(Formula 1) history after winning 2019 Belgian Grand Prix ?
    1) Charles Leclerc
    2) Alexander Albon
    3) ValtteriBottas
    4) Sebastian Vettel
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) Charles Leclerc
    Explanation:
    On September 1, 2019, Ferrari’s Charles Leclerc (21yr) from Monaco, won the 2019 Belgian Grand Prix at Spa-Francorchamps circuit marking his maiden victory in the event and became the third-youngest winner in F1(Formula 1) history. It also marks Ferrari’s (Italian luxury sports car manufacturer) first victory in 2019.
  28. Name the cricketer, who surpassed Shahid Afridi and became the highest T20I (Twenty-Twenty International) wicket-taker .
    1) Mohammed Shami
    2) Jasprit Bumrah
    3) Lasith Malinga
    4) Ishant Sharma
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) Lasith Malinga
    Explanation:
    Srilankan paceman (fast bowler) Separamadu Lasith Malinga on August 31, 2019, became the highest T20I (Twenty-Twenty International) wicket-taker surpassing Pakistan’s all-rounder Shahid Afridi, during the tri-match series of T20I between Srilanka and New Zealand at Pallekele International Cricket Stadium, Kandy, Sri Lanka. Malinga took a total of 99 wickets from 74 matches surpassing Afridi’s 98 wickets in 99 matches.
  29. Name the deceased Italian bodybuilder, powerlifter, actor and author, who won Mr. Olympia in the year 1976 and 1981 and nicknamed as “the Sardinian Strongman”.
    1) Sergio Oliva
    2) Lou Ferrigno
    3) Frank Zane
    4) Franco Columbu
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) Franco Columbu
    Explanation:
    Italian bodybuilder, powerlifter, actor and author, Franco Columbu (Nicknamed, “the Sardinian Strongman”) has died at the age of 78 in his native Sardinia, Italy. Franco started his athletic career as a boxer & advanced into Olympic weightlifting, powerlifting, and then bodybuilding.He won the title of Mr. Olympia in the year 1976 and 1981. He was best known for his decades-long friendship with Schwarzenegger& also appeared in popular TV series and movies. He acted in Schwarzenegger’s films “The Terminator,” ”The Running Man” and “Conan the Barbarian.” He also authored a book called, Coming On Strong.
  30. Who is the author of the book titled “India’s Lost Frontier the Story of the North-West Frontier Province of Pakistan” ?
    1) Kuldeep Singh Sengar
    2) Raghvendra Singh
    3) Ashok Kumar
    4) Brajesh Kumar Prajapati
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) Raghvendra Singh
    Explanation:
    A book named “India’s Lost Frontier the Story of the North-West Frontier Province of Pakistan” written by veteran civil servant Raghvendra Singh, who was the then Director General (DG) of the National Archives of India (NAI) has been released. It is published by Rupa Publications, New Delhi.
  31. What was the theme of the World Coconut Day 2019 ?
    1) “Coconut for Family Wellness”
    2) “Coconut for Good Health, Wealth & Wellnessis
    3) “A Healthy Wealthy Life with Coconut”
    4) “Coconut for Family Nutrition, Health and Wellness”
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) “Coconut for Family Wellness”
    Explanation:
    World Coconut Day was observed on September 2, 2019. It was established in 2009 to commemorate the formation day of Asian Pacific Coconut Community (APCC) which is under the aegis of the United Nations Economic and Social Commission for Asia and the Pacific (UN-ESCAP). The day highlights the importance and uses of coconuts.World.In India, Coconut Development Board (CDB) celebrated the 21st Edition of World Coconut Day at Kalinga Institute of Industrial Technology in Odisha. The theme was “Coconut for Family Wellness”.

Static GK Quiz based on Current Affairs:

  1. Where is the headquarter of Asian Pacific Coconut Community (APCC) located ?
    Answer
    Answer – Jakarta, Indonesia
  2. Mouling National Park is located in which state ?
    Answer
    Answer – Arunachal Pradesh
  3. Who is the founder of Paytm ?
    Answer
    Answer – Vijay Shekhar Sharma
  4. What is the Capital and Currency of Ukraine ?
    Answer
    Answer – Capital: Kiev & Currency: Ukrainian hryvnia
  5. What is the tagline of Central Bank of India ?
    Answer
    Answer – Build A Better Life Around Us, Central to you since 1911