Current Affairs Quiz: September 14 2019

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs September 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Useful Links:

Questions Based on Current Affairs September 14 2019

  1. Who launched the India’s first Maritime Communication Services along with Central Equipment Identity Register (CEIR) system to track stolen mobile phones in India ?
    1) Amit Shah
    2) Narendra Modi
    3) Ravi Shankar Prasad
    4) Nirmala Sitharaman
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) Ravi Shankar Prasad
    Explanation:
    Ravi Shankar Prasad launches India’s first Maritime Communication Services and CEIR system in India. This communication service provides uninterrupted Broadband internet to any maritime vessel sailing in Indian waters. Features of service: Voice, data and video services to communicate between sailing vessels, cruise ships using satellite technology.
  2. Name the first Indian company, that launches India’s first Maritime Communication Services to provide quality broadband services to the maritime sector .
    1) Nelco
    2) Bharti Infratel
    3) Tejas Networks
    4) Nortel
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) Nelco
    Explanation:
    On September 13, 2019, Nelco(National Radio & Electronics Company), a security service provider company of the TATA group, announced the launch of maritime communication services. By this launch, Nelco became the first Indian company to provide broadband services in maritime sector. This communication service that provides uninterrupted Broadband internet to any maritime vessel sailing in Indian waters was launched by Union Minister for Communications, Electronics & Information Technology and Law & Justice Shri Ravi Shankar Prasad in Mumbai along with pilot launch of Central Equipment Identity Register (CEIR) system to track stolen mobile phones.
  3. IFMC was in news recently, what does ‘C’ stands for __________ .
    1) C – Capital
    2) C – Commodity
    3) C – Consumers
    4) C – Communications
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) C – Communications
    Explanation:
    C stands for Communications.The full form of IFMC is In-flight and Maritime Communications.
  4. Which state government has launched a first of its kind portal in India named ‘Jan Soochna Portal’ to provide access to information about govt. departments in a single platform under its Innovation Vision campaign ?
    1) Assam
    2) Rajasthan
    3) Maharashtra
    4) Uttar Pradesh
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) Rajasthan
    Explanation:
    On september 13, 2019 the Chief Minister(CM) Shri Ashok Gehlot, of the govt. of Rajasthan has launched a portal called ‘Jan Soochna Portal’ under the Rajasthan Innovation Vision (RAJIV) campaign that was started to commemorate former Prime minister(PM) Rajiv Gandhi’s 75th anniversary. This portal designed by the information and technology(IT) department, is a first of its kind in India to provide access to information about govt. departments in a single platform. This portal will provide people to seek the Right to Information(RTI) with transparency and accountability.
  5. Name the Indian city that has hosted the 14th Session of the Conference of the Parties (COP) of the United Nations Convention to Combat Desertification (UNCCD) for the first time in India.
    1) Guwahati, Assam
    2) Pune, Maharashtra
    3) Greater Noida, Delhi
    4) Varanasi, Uttar Pradesh
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) Greater Noida, Delhi
    Explanation:
    The 12-day, 14th Session of the Conference of the Parties (COP) of the United Nations Convention to Combat Desertification (UNCCD) was held at the India Expo Centre & Mart, Greater Noida, Delhi NCR, India from September 2-13, 2019.It was for the first time, India had hosted the conference.
  6. What was the theme of the 14th Session of the Conference of the Parties (COP) of the United Nations Convention to Combat Desertification (UNCCD) held in Greater Noida, Delhi ?
    1) Theme – “Investing in Land, Unlocking Opportunities”
    2) Theme – “Green and Clean Environment”
    3) Theme – “Let’s Grow the Future Together”
    4) Theme – “Plan of Action”
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) Theme – “Investing in Land, Unlocking Opportunities”
    Explanation:
    The 12-day, 14th Session of the Conference of the Parties (COP) of the United Nations Convention to Combat Desertification (UNCCD) was held at the India Expo Centre & Mart, Greater Noida, Delhi NCR, India from September 2-13, 2019 under the theme “Investing in Land, Unlocking Opportunities”. It was for the first time, India had hosted the conference.
  7. Which year is set as target by India to convert degraded land of nearly 50 lakh hectares to fertile land at 14th Session of the Conference of the Parties (COP) of the United Nations Convention to Combat Desertification (UNCCD) ?
    1) 2022
    2) 2025
    3) 2024
    4) 2030
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) 2030
    Explanation:
    With the provisions of New Delhi Declaration which was adopted at COP 14 UNCCD, India pledged to convert degraded land of nearly 50 lakh hectares to fertile land in the next 10 years i.e by 2030.
  8. Which country has took over Conference of the Parties (COP) from China for the next two years till 2021 ?
    1) United States
    2) India
    3) Russia
    4) Japan
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) India
    Explanation:
    India took over the COP Presidency from China for the next two years till 2021.India is one among the selected few countries to have hosted the COP of all three Rio conventions on climate change, biodiversity and land.
  9. Who was elected as the President of Conference of the Parties (COP) for the next two years during the 14th Session of the Conference of the Parties (COP) of the United Nations Convention to Combat Desertification (UNCCD) ?
    1) Dharmendra Pradhan
    2) Piyush Goyal
    3) Prakash Javadekar
    4) Narendra Modi
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) Prakash Javadekar
    Explanation:
    Shri Prakash Javadekar, Union Minister for Environment, Forest & Climate Change was elected as the COP President for the next two years.
  10. Name the animal species, that have become extinct due to desertification in India.
    1) Northwest African cheetah, Indian cheetah and Asiatic lion
    2) Asiatic lion, Indian cheetah and the Great Indian Bustard
    3) Indian cheetah, pink-headed duck and the Great Indian Bustard
    4) Persian leopard, pink-headed duck and the Great Indian Bustard
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) Indian cheetah, pink-headed duck and the Great Indian Bustard
    Explanation:
    Researchers at UNCCD COP 14 informed that 3 species of animals – the Indian cheetah, pink-headed duck, and the Great Indian Bustard have become extinct due to desertification in India and many more are on the verge of becoming extinct. The specimens have been reduced to less than 150.There is a database of more than 5.6 million specimens, collected from all over India and from the neighbouring countries before independence.India also has a growing crisis of land degradation. More than 30% of its land area has been degraded through deforestation, over-cultivation, soil erosion and depletion of wetlands.
  11. By which year, India would restore 26 million hectares from land degradation status?
    1) 2030
    2) 2025
    3) 2035
    4) 2040
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) 2030
    Explanation:
    India would raise its ambition of the total area that would be restored from its land degradation status, from 21 million hectares to 26 million hectares between 2019 and 2030.
  12. Name the largest war exercise of Indian Army and Indian Air Force (IAF), in which 17 Mountain Corps of Indian Army will participate for the first time.
    1) Agni Warrior
    2) Sampriti
    3) Nomadic Elephant
    4) HimVijay
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) HimVijay
    Explanation:
    The Indian Army and Indian Air Force (IAF) will jointly engage to conduct a large war exercise code-named ‘HimVijay’ in October 2019 along the china border near Arunachal Pradesh. This would be the 1st and biggest ever war game done by the strike corps in the eastern region. For the first time, 17 Mountain Corps will be involved, over 2500 soldiers will participate in it.
  13. LEF was in news recently, what does ‘E’ stands for __________ .
    1) E – Exchange
    2) E – Exposures
    3) E – Economy
    4) E – Equity
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) E – Exposures
    Explanation:
    E stands for Exposures.The full form of LEF is Large Exposures Framework.
  14. What is the revised loan exposure limit of banks to a single NBFC (excluding gold loan companies) by Reserve Bank of India ?
    1) 15%
    2) 25%
    3) 20%
    4) 30%
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) 20%
    Explanation:
    On September 13, 2019, As announced in the Statement on Developmental and Regulatory Policies dated August 7, 2019 on ‘Harmonisation of single counterparty exposure limit for banks’ exposures to a single NBFC with general single counterparty exposure limit’, the Reserve Bank of India (RBI) has made amendments in the Large Exposures Framework (LEF).It has increased the bank’s loan exposure limit to a single NBFC(non-banking financial company) to 20 % from 15 % of its eligible capital base. However, this is not applicable to gold loan companies.
  15. What should be the minimum capital of Small Finance Banks(SFB) as per RBI’s new guidelines under ‘On-tap’ regime?
    1) Rs. 200 crores
    2) Rs. 100 crores
    3) Rs. 500 crores
    4) Rs. 300 crores
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) Rs. 200 crores
    Explanation:
    On September 13, 2019 the Reserve Bank of India (RBI) has framed new guidelines in licensing Small Finance Banks(SFB) under ‘On-tap’ regime in order to make more participants in the finance banking section. The new guideline is thatthe SFBs should have Rs. 200 crores minimum capital within 5 years of its operation. They (SFB) should initially have at least Rs.100 crores for start of operation however it should make it to Rs. 200 crores capital within 5 years.On- tap licencing: It is a time-efficient feature that will allow eligible parties to obtain license on-demand basis and without the need to wait. RBI allows license to the applicants throughout the year.
  16. CAR was in news recently, what does ‘A’ stands for ________ .
    1) A – Arbitrage
    2) A – Altruism
    3) A – Asset
    4) A – Adequacy
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) A – Adequacy
    Explanation:
    A stands for Adequacy. The full form of CAR is Capital Adequacy Ratio.
  17. Who heads the RBI panel, that has suggested to set up a federal body like GST council for the agriculture sector & also recommended to transfer subsidy directly with an overall limit of Rs 3 lakh per individual farmer through Kisan Credit Card (KCC) mode?
    1) Shaktikanta Das
    2) Mahesh Kumar Jain
    3) N. S. Vishwanathan
    4) Viral Acharya
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2) Mahesh Kumar Jain
    Explanation:
    On September 13, 2019, The RBI (Reserve Bank of India) panel chaired by Mahesh Kumar Jain has suggested creating an institution like the GST (Goods and Services Tax ) Council to implement reforms in the agricultural sector. It was also recommended to transfer subsidy directly to the account and avoid debt waiver. The panel stated that subsidy on interest subvention or agricultural credit should be converted into direct benefit transfer (DBT) like LPG (Liquefied petroleum gas) and fertilizer with an overall limit of Rs 3 lakh per individual farmer through Kisan Credit Card (KCC) mode.
  18. Who chaired the Defence Acquisition Council (DAC), which has approved proposals for procurement for the India armed forces Services, worth Rs 2000 crore as part of the “Make in India” initiative ?
    1) Rajnath Singh
    2) Narendra Modi
    3) Amit Shah
    4) Ram Nath Kovind
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) Rajnath Singh
    Explanation:
    On September 13, 2019 the Defence Acquisition Council (DAC) under the ministry of defence chaired by Shri Rajnath Singh (defence minister) has approved proposals for procurement, for the India armed forces Services, worth Rs 2000 crore as part of the “Make in India” initiative.
  19. What is the Gross Domestic Product(GDP) growth rate of India for the FY20 by International Monetary Fund(IMF) ?
    1) 6.8%
    2) 7.5%
    3) 7%
    4) 7.2%
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) 7%
    Explanation:
    On September 13, 2019 the International Monetary Fund(IMF) has reduced the Gross Domestic Product(GDP) growth rate of India to 7% from its previous estimate of 7.3% which is much weaker than expected by IMF. this rate cut is attributed to uncertainty in corporate and environmental regulatory in some Non-Banking Financial Companies (NBFC).This economic growth rate is expected to rise to 7.2 % FY21, which is also a downgraded projected growth rate of 7.5 in the earlier report.
  20. 12 Indian peacekeepers & 5 Women Police Officers were felicitated with UN Service Medals for serving UN mission in which country ?
    1) South Sudan
    2) Somalia
    3) Eritrea
    4) Ethiopia
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) South Sudan
    Explanation:
    17 Indian peacekeepers who were deployed in the United Nations Mission in South Sudan (UNMISS) for over a year were felicitated with UN Service Medals by the United Nations (UN) in recognition of their UN Peacekeeping service to the people of South Sudan, the world’s youngest country, as UN Police officers. Among the 17 peacekeepers, 5 were women police officers.
  21. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) will translate and publish Anthology of which Sikh Guru commemorating his 550th birth anniversary ?
    1) Guru Nanak Dev
    2) Guru Gobind Singh
    3) Guru Tegh Bahadur
    4) Guru Angad
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1) Guru Nanak Dev
    Explanation:
    Ministry of Culture of the union government notified that in commemoration of the 550th birth anniversary (April 15, 1469) of Guru Nanak Dev, United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) will translate and publish an anthology of Guru Nanak Dev’s writings in different major languages of the world. Construction of Kartarpur Corridor from Dera Baba Nanak in Gurdaspur district in Punjab to the international border, the development of the historic town of Sultanpur Lodhi as a heritage town on the smart city principle, the upgradation of Sultanpur Lodhi railway station and release of commemorative coins and postage stamps are the other events and initiated projects to mark the anniversary.
  22. Name the former Indian Army Lieutenant General (retired), who was appointed to lead UN mission in the port city of Hodeida, Yemen.
    1) Satinder Kumar Saini
    2) Anil Kumar Bhatt
    3) Abhijit Guha
    4) Ranbir Singh
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) Abhijit Guha
    Explanation:
    United Nations(UN) Secretary-General Antonio Guterres has appointed former Indian Army Lieutenant General (retired) Abhijit Guha to lead UN mission in the port city of Hodeida, Yemen. Apart from leading the UN Mission in support of the Hodeidah Agreement (UNMHA), Guha will also hold the post of Chairman of the Redeployment Coordination Committee (RCC) that is tasked with redeploying forces of the Yemeni warring parties in accordance with their agreement.
  23. Where was the first ever arrested landing of the Light Combat Aircraft(LCA) Tejas was successfully executed by the Defence Research and Development Organisation(DRDO) and Aeronautical Development agency(ADO) ?
    1) INS Dega, Andhra Pradesh
    2) INS Hansa, Goa
    3) INS Rajali, Tamil Nadu
    4) INS Parundu, Tamil Nadu
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) INS Hansa, Goa
    Explanation:
    On September 13, 2019 the first ever arrested landing of the Light Combat Aircraft(LCA) Tejas was successfully executed by the Defence Research and Development Organisation(DRDO) and Aeronautical Development agency(ADO) of DRDO at INS Hansa, Goa at a shore based facility centre. This achievement would pave way to take up aircraft carrier landing demonstration on Indian Naval Aircraft Carrier, INS (Indian Naval Ship) Vikramaditya.
  24. Name the Australian Cricketer, who created world record by scoring 10 consecutive half century against one nation(England) .
    1) Stuart Broad
    2) David Warner
    3) Ben Stokes
    4) Steve Smith
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) Steve Smith
    Explanation:
    Australian international cricketer and former captain of the Australian national team Steve Smith created world record by scoring 10 consecutive half century against England. He broke the record of most 50 plus runs in a row against a single nation on the second day of 5th Ashes test at the Oval Stadium, London, United Kingdom(UK). The previous record was held by Pakistan cricketer Inzamam-ul-Haq, who had hit 9 straight 50-plus scores against England from 2001 to 2006.
  25. Name the Indian Snooker, who won bronze medal in the World Under-16 Snooker Championship 2019 held in Tyumen, Russia .
    1) Ranveer Duggal
    2) Anuja Thakur
    3) Subhash Agarwal
    4) Manan Chandra
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) Ranveer Duggal
    Explanation:
    In the International Billiards Snooker Federation’s (IBSF) World Under-16 Snooker Championship 2019 held in Tyumen, Russia, Ranveer Duggal, aged 15 from Chandigarh, clinched bronze medal. He is a student of IX standard at St Stephen’s School, Sector 45, Chandigarh.He was the youngest player at the age of 6 to play in national pool championship in Ludhiana, Punjab in 2011.
  26. Where was the 25th edition of Asian Junior and Cadet Table Tennis Championships for 2019 held ?
    1) Dushanbe, Tajikistan
    2) Bishkek, Kyrgyzstan
    3) Ulaanbaatar, Mongolia
    4) Nur-Sultan, Kazakhstan
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3) Ulaanbaatar, Mongolia
    Explanation:
    The 25th Edition of Asian Junior and Cadet Table Tennis Championships for 2019 was held at Buyant Ukhaa Sport Complex in Ulaanbaatar, Mongolia from September 2-7, 2019. It was organized by the Mongolian Table Tennis Association under the authority of Asian Table Tennis Union (ATTU).
  27. Payas Jain is associated with which sport ?
    1) Snooker
    2) Table Tennis
    3) Tennis
    4) Badminton
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) Table Tennis
    Explanation:
    New Delhi’s Payas Jain lost to top seed and World No. 1 Yuanyu Chen of China by 4-0 in the finals and settled for silver. With this achievement, he made it into the Asian squad which will participate in the World Cadet Challenge at Wladyslawowo, Poland in October 2019.The Indian boys team settled for a silver medal after losing the final 0-3 to top seed China. With this, they qualified for the World Junior Championships to be held at Korat, Thailand in November 2019.India’s Raegan Alburquerque lost to Xu Yingbin, Manush Shah lost to Xiang Peng and Anukram Jain lost to Liu Yebo.
  28. Name the IAS officer, who worked as the member of the Planning Commission (now NITI Aayog(National Institute for Transforming India)) from 2004 – 2009 & father of Microsoft CEO Satya Nadella .
    1) Akanksha Ranjan
    2) Ajeet Vasant
    3) Ajay Kumar
    4) BN Yugandhar
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) BN Yugandhar
    Explanation:
    Microsoft’s chief executive officer (CEO) Satya Nadela’s father and former bureaucrat BN Yugandhar has passed away in Hyderabad, Telangana after a brief illness. He was 82.Yugandhar, a 1962 batch Indian Administration Service (IAS) officer, worked as Secretary in the Union Rural Development Ministry.As a member of the Planning Commission (now NITI Aayog(National Institute for Transforming India)) from 2004 – 2009, he played an important role in including the entire chapter on matters related to disability issues included in the Plan.Yugandhar acted as the director of the Lal Bahadur Shastri National Academy of Administration at Mussoorie in Uttarakhand. Apart from this, he has also worked in Prime Minister’s Office during the tenure of the late PV Narsimha Rao.
  29. Name the legendary photographer & World Press Photo awardee, who became famous after taking picture of the famous Tank Man during the 1989 Tiananmen Square protests .
    1) Charlie Cole
    2) Eddie Adams
    3) Alfred Eisenstaedt
    4) Joe Rosenthal
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) Charlie Cole
    Explanation:
    Charlie Cole, one of the photographers who took the picture of the famous Tank Man during the 1989 Tiananmen Square protests, has died of sepsis in Bali, Indonesia. He was 64.Born in 1955 in Bonham, Texas, United States (US), Cole shifted to Japan in 1980, where he worked for magazines and newspapers including Newsweek, Time and The New York Times.He was one of five photographers who photographed an unknown person wearing a white shirt with bags in both hands standing next to the line of tanks on June 5, 1989, perhaps a day after the death of thousands.In the year1990, Cole won the World Press Photo Award for his photo, which became an image of the 1989 pro-democracy protest.
  30. Hindi Diwas is observed annually on _________ .
    1) September 11
    2) September 12
    3) September 14
    4) September 13
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3) September 14
    Explanation:
    Every year on September 14, Hindi Diwas (hindi day) is observed. This day marks the adoption of Hindi language(written in Devanagari script)as official language of the nation, under article 343 of the Indian constitution in 1949. Union home minister Shri Amit Shah presented 2019 Rajbhasha Gaurav Puraskar and Rajbhasha Kirti Puraskar awards to the chiefs of various departments, Ministries and other officers for promoting the language.Hindi Divas Samaroh: shri Shah, announced public program Hindi Divas Samaroh that will be launched in 2020 to promote Hindi outside Delhi and celebrate Hindi Saptah(hindi week) across the country.App launched: the home minister launched E-Saral Hindi Vakya Kosh and E-Maha Shabda Kosh Mobile App for growth of Hindi language through information and technology.

Static GK Quiz based on Current Affairs:

  1. Mount Satopanth peak is located in which state?
    Answer
    Answer –  Uttarakhand
    Explanation:
    Union Minister of State for Home Affairs, Shri G. Kishan Reddy felicitated the 16 members expedition team of CISF who successfully summitted Mount Satopanth peak.
  2. Rani Rampal is associated with which sport?
    Answer
    Answer –  Hockey
    Explanation:
    Star forward Rani Rampal named captain of the 18-member Indian women’s hockey team which will take on England in a five-match series starting September 27 in Marlow.
  3. Who is the Chairman of Defence Research and Development Organisation(DRDO)?
    Answer
    Answer – G.Satheesh Reddy
  4. Where is the head quarter of International Monetary Fund(IMF) located ?
    Answer
    Answer –  Washington, D.C. (United States(US))
  5. Who is the Director General of United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO)?
    Answer
    Answer –  Audrey Azoulay