Current Affairs Quiz: September 13 2019

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs September 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Useful Links:

Questions Based on Current Affairs September 13 2019

  1. Aswini Kumar Choubey announced the plan to set up National Genomic Grid for the research purpose of which disease ?
    1) Malaria
    2) Cancer
    3) Tuberculosis
    4) Human Immunodeficiency Virus(HIV)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer 2) Cancer
    Explanation:
    Union Minister of State (MoS) for Health & Family Welfare Aswini Kumar Choubey announced the plan to set up National Genomic Grid for cancer research in line with the National Cancer Tissue Biobank (NCTB) set up at the Indian Indian Institute of Technology (IIT), Madras. This was announced by the minister on the sidelines of the launch of the campaign War Against Cancer at Sri Ramakrishna Hospital, Coimbatore, Tamil Nadu.
  2. Where is the Administrative Training Institute (ATI) of Indian Skill Development Services (ISDS) located, which provides training to the first batch of Indian Engineering Service (IES) Officers?
    1) Guwahati, Assam
    2) Bhubaneswar, Odisha
    3) West Bengal, Kolkata
    4) Mysuru, Karnataka
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer 4) Mysuru, Karnataka
    Explanation:
    The first batch of Indian Engineering Service (IES) Officers who have joined the Indian Skill Development Services (ISDS) through the Indian Engineering Service Examination conducted by the Union Public Service Commission (UPSC) have started receiving the training at the Administrative Training Institute (ATI) in Mysuru, Karnataka.
  3. Which country became fourth in the world to have its own national standard on bulletproof jackets which provides 360-degree protection?
    1) India
    2) United States
    3) United Kingdom
    4) Germany
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer 1) India
    Explanation:
    According to Bureau of Indian Standards (BIS), India is the fourth country in the world to have its own national standard on bulletproof jackets after the United States, United Kingdom and Germany, which provides 360-degree protection. The bulletproof jackets are being exported from India to more than 100 countries,including European nations.
  4. Name the Joint military exercise, which has participants from India and Thailand .
    1) “Ekuverin-2019”
    2) “Maitree – 2019”
    3) “Yudh Abyas -2019”
    4) “Ajeya Warrior -2019”
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer 2) “Maitree – 2019”
    Explanation:
    The joint military exercise between India and Thailand “Maitree – 2019” is scheduled to be held in India from September 16-29, 2019. Nearly 100 Indian and Royal Thailand Army (RTA) soldiers will participate in the exercise.
  5. Where will the joint military exercise between India and Thailand “Maitree – 2019” to be held ?
    1) Aizawl, Mizoram
    2) Siliguri, West Bengal
    3) Jaisalmer, Rajasthan
    4) Umroi, Meghalaya
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer 4) Umroi, Meghalaya
    Explanation:
    The joint military exercise between India and Thailand “Maitree – 2019” is scheduled to be held at Foreign Training Node, Umroi, Meghalaya from September 16-29, 2019. Nearly 100 Indian and Royal Thailand Army (RTA) soldiers will participate in the exercise.
  6. Which organization has signed an MoU with Ministry of Railways for facilitating green initiatives in Indian Railways ?
    1) Confederation of Indian Industries (CII)
    2) Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry(FICCI)
    3) National Association of Software and Services Companies(NASSCOM)
    4) All India Management Association(AIMA)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer 1) Confederation of Indian Industries (CII)
    Explanation:
    On September 13, 2019, Ministry of Railways has signed an MoU (memorandum of understanding ) with Confederation of Indian Industries (CII) for facilitation of green initiatives in Indian Railways at New Delhi. Coffee Table Publications on Energy Efficiency, GreenCo Rating (developed by CII) and Green Buildings (including railway stations) were also released during the signing ceremony.
  7. Which country has joined as the 16th member of the Global Antimicrobial Resistance (AMR) Research and Development (R & D) hub ?
    1) China
    2) Russia
    3) India
    4) United States
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer 3) India
    Explanation:
    On September 12, 2019 the Department of Biotechnology under the Ministry of Science & Technology, in New Delhi, has announced that India has joined as the new and 16th member of the Global Antimicrobial Resistance (AMR) Research and Development (R & D) hub. This partnership would address the challenges and enhance collaboration in the AMR research of the 16 countries, European Commission, 2 philanthropic foundations and 4 International organisations.
  8. Who will chair the committee formed by National Green Tribunal(NGT) in order to look into the issues related to illegal groundwater extraction and prevent them ?
    1) Ranjan Gogoi
    2) Adharsh Kumar Goel
    3) Uday Lalit
    4) Dipak Misra
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer 2) Adharsh Kumar Goel
    Explanation:
    On September 12, 2019 the National Green Tribunal(NGT) formed a committee inorder to look into the issues related to illegal groundwater extraction and prevent them. The committee headed by NGT chairperson Adharsh Kumar Goel directed the panel to frame mechanism to prevent the unauthorized extraction and also to monitor the functioning of Central Ground Water Authority (CGWA).
  9. Which two countries were the dialogue partners of the first military cooperation event hosted by India, under “SCO Defence Cooperation Plan 2019-2020”?
    1) Sri Lanka and Nepal
    2) Bangladesh and Pakistan
    3) China and Myanmar
    4) Bangladesh and Myanmar
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer 1) Sri Lanka and Nepal
    Explanation:
    Sri Lanka and Nepal are the dialogue partners of this first military cooperation event hosted by India, under “SCO Defence Cooperation Plan 2019-2020”, after India became SCO member state in 2017.
  10. Where was the India’s first conference on military medicine for Shanghai Cooperation Organization(SCO) member countries held recently ?
    1) Varanasi, Uttar Pradesh
    2) Pune, Maharashtra
    3) Mumbai, Maharashtra
    4) New Delhi, Delhi
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer 4) New Delhi, Delhi
    Explanation:
    The first conference on military medicine for Shanghai Cooperation Organization(SCO) member countries was organised in New Delhi from September 12-13, 2019 by the Indian Armed Forces under the aegis of Headquarters Integrated Defence Staff (HQ IDS). The aim of the conference was to share the best medicinal practice and render medical support in military field and to overcome common challenges involved.
  11. Which country has skipped the India’s first conference on military medicine for Shanghai Cooperation Organization(SCO) member countries ?
    1) Pakistan
    2) Sri Lanka
    3) Bangladesh
    4) China
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer 1) Pakistan
    Explanation:
    Pakistan skipped the two-day SCO military medicine conference organised by India here. The conference is being attended by 27 International and 40 Indian delegates.
  12. Where was the 24th edition of World Energy Congress (WEC) for 2019 held ?
    1) Washington D.C., United States
    2) New Delhi, India
    3) Abu Dhabi, United Arab Emirates (UAE)
    4) Geneva, Switzerland
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer 3) Abu Dhabi, United Arab Emirates (UAE)
    Explanation:
    The 24th Edition of World Energy Congress (WEC) for 2019 was held from September 9-12, 2019 at the Abu Dhabi National Exhibition Centre (ADNEC), in Abu Dhabi, United Arab Emirates (UAE).
  13. What was the theme of the 24th edition of World Energy Congress (WEC) for 2019?
    1) “Energy Partners”
    2) “Energy for Prosperity”
    3) “Transforming energy Landscape”
    4) “Prevent future international energy crises”
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer 2) “Energy for Prosperity”
    Explanation:
    The 24th Edition of World Energy Congress (WEC) for 2019 was held from September 9-12, 2019 at the Abu Dhabi National Exhibition Centre (ADNEC), in Abu Dhabi, United Arab Emirates (UAE) under the theme “Energy for Prosperity”.
  14. Which country will host the 25th edition of World Energy Congress (WEC) in 2022?
    1) New Delhi, India
    2) Geneva, Switzerland
    3) Washington D.C., United States
    4) Moscow, Russia
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer 4) Moscow, Russia
    Explanation:
    The 25th Edition of WEC will be held in Moscow, Russia in the year 2022.
  15. Navy Exercise, “Samudra Laksamana 2019” is held between which countries ?
    1) India and Malaysia
    2) India and Singapore
    3) India and New Zealand
    4) India and Australia
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer 1) India and Malaysia
    Explanation:
    Indian Navy and the Royal Malaysian Navy will participate in the bilateral exercise named Samudra Laksamana 2019 during the port call.The exercise includes a harbour phase and a sea phase.
  16. Which Indian Navy Ships participated in “Samudra Laksamana 2019” in Kota Kinabalu, Malaysia ?
    1) INS Vikramaditya and Kolkata
    2) INS Sindhughosh and Sindhudhvaj
    3) INS Sahyadri and Kiltan
    4) INS Arihant and Chakra
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer 3) INS Sahyadri and Kiltan
    Explanation:
    Indian Navy ships Sahyadri and Kiltan made a port call to Kota Kinabalu, Malaysia for a 3 day visit from September 12 – 15, 2019 as a part of Indian Navy’s Overseas Deployment to South East Asia and Western Pacific.
  17. Which country became the 79th member of International Solar Alliance (ISA) ?
    1) Bahamas
    2) Barbados
    3) St. Lucia
    4) St. Vincent and the Grenadines
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer 4) St. Vincent and the Grenadines
    Explanation:
    St. Vincent and the Grenadines became the 79th member of International Solar Alliance (ISA). Countries which have signed the agreement until now include Bolivia, Palau, France, Australia, the United Arab Emirates, the United Kingdom, Japan, amongst others. The agreement was opened for signature during the Conference of the Parties (COP) 22 at Marrakech, Morocco on November 15, 2016.
  18. Name the Prime Minister of St. Vincent and the Grenadines, who is the first to visit India .
    1) Keith Mitchell
    2) Ralph Everard Gonsalves
    3) Allen Chastanet
    4) Dean Barrow
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer 2) Ralph Everard Gonsalves
    Explanation:
    The Prime Minister (PM) of St. Vincent and the Grenadines Dr. Hon’ble Ralph Everard Gonsalves visited India on September 8-12, 2019. He became the first ever Prime Minister of St. Vincent and the Grenadines to make an official visit to India.
  19. Which country has inaugurated Southeast Asia’s largest solar power farm called ‘Dau Tieng Solar Power Complex’?
    1) Vietnam
    2) Thailand
    3) Philippines
    4) Malaysia
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer 1) Vietnam
    Explanation:
    On September 12, 2019, Vietnam has inaugurated Southeast Asia’s largest solar power farm called ‘Dau Tieng Solar Power Complex’. It occupies 540 hectares in Tay Ninh province, some 100 km from Ho Chi Minh City, having the capacity to generate 688 million kWh (kilowatt-hour) of electricity annually.
  20. Which Indian City has connected in 15 km railway route between India and Bangladesh through Nischintapur that is to be completed in 2020 ?
    1) Guwahati
    2) Shillong
    3) Agartala
    4) Imphal
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer 3) Agartala
    Explanation:
    On September 12, 2019, The union minister of state (Independent Charge) for Development of North Eastern Region (DoNER), Dr. Jitendra Singh stated that the 15 km railway route between Agartala (Tripura) and Akhaura (Bangladesh) through Nischintapur in Indo-Bangla border will be started in 2020 while meeting the Indian Ambassador to Bangladesh Riva Ganguly Das in New Delhi.
  21. Name the Indian delegate, who visited Indonesia recently .
    1) Venkaiah Naidu
    2) Ram Nath Kovind
    3) Narendra Modi
    4) Subrahmanyam Jaishankar
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer 4) Subrahmanyam Jaishankar
    Explanation:
    The External Affairs Minister(EAM) of India, Dr S Jaishankar paid an official visit to Indonesia and Singapore from September 4-10, 2019. Dr. S. Jaishankar EAM visited Indonesia and it was his first bilateral visit in the Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) region and maiden visit to Indonesia, after assuming charge as External Affairs Minister.
  22. By which year, India and Indonesia have committed to reach a target of $50 billion bilateral trade ?
    1) 2035
    2) 2025
    3) 2030
    4) 2022
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer 2) 2025
    Explanation:
    India and Indonesia have committed to reach a target of $50 billion bilateral trade by 2025. In 2018, the trade between the two nations crossed $20 billion.Indonesia requested India to reduce tariff for its palm oil.
  23. Name the Indian delegate, who addressed the India-Singapore: The Next Phase- Business and Innovation Summit 2019” in Singapore?
    1) Subrahmanyam Jaishankar
    2) Ram Nath Kovind
    3) Narendra Modi
    4) Venkaiah Naidu
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer 1) Subrahmanyam Jaishankar
    Explanation:
    On September 9-10, 2019, India-Singapore: The Next Phase- Business and Innovation Summit 2019 was inaugurated at Marina Bay Sands Expo and Convention Centre, Singapore. It was attended by EAM Dr S Jaishankar, his counterpart Vivian Balakrishnan and was moderated by Singapore’s Ambassador-at-Large Professor Tommy Koh.It was organized by the High Commission of India, in partnership with agencies of the Governments of India and Singapore, chambers of commerce, professional associations and innovation labs.
  24. Name the organization, which notified the e-assessment scheme 2019 for conducting faceless scrutiny assessment of income tax returns (ITR) .
    1) Central Board of Direct Taxes (CBDT)
    2) Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC)
    3) Indian Investment Promotion Board (IIPB)
    4) Indian Board of Taxes and Customs(IBTC)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer 1) Central Board of Direct Taxes (CBDT)
    Explanation:
    On September 12, 2019, The Central Board of Direct Taxes (CBDT) notified the e-assessment scheme 2019 for conducting faceless scrutiny assessment of income tax returns (ITR). It will be established at regional and national level with auto-allocation of different scrutiny matters.
  25. Under which act, E-assessment Scheme, 2019 was framed ?
    1) Income-tax Act, 1959
    2) Income-tax Act, 1960
    3) Income-tax Act, 1961
    4) Income-tax Act, 1962
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer 3) Income-tax Act, 1961
    Explanation:
    The E-assessment Scheme, 2019 was framed in exercise of the powers conferred by sub-section (3A) of section 143 of the Income-tax Act, 1961.
  26. Who released a report on the 2nd edition of perception-based index of mobility of goods and efficiency, the Logistics Ease Across Different States (LEADS) index in New Delhi ?
    1) Suresh Prabhu
    2) Prakash Javadekar
    3) Dharmendra Pradhan
    4) Piyush Goyal
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer 4) Piyush Goyal
    Explanation:
    On September 11, 2019 the Commerce and industry minister Shri Piyush Goyal released a report on the 2nd edition of perception-based index of mobility of goods and efficiency, the Logistics Ease Across Different States (LEADS) index in New Delhi.
  27. Which state has topped in the 2nd edition of perception-based index of mobility of goods and efficiency, the Logistics Ease Across Different States (LEADS) index 2019 ?
    1) Maharashtra
    2) Gujarat
    3) Punjab
    4) West Bengal
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer 2) Gujarat
    Explanation:In 2nd edition of perception-based index of mobility of goods and efficiency, the Logistics Ease Across Different States (LEADS) index in New Delhi. The list is topped by Gujarat, followed by Punjab and Andhra Pradesh in the second and third places respectively while among Union Territories, Chandigarh topped the list followed by Delhi and Puducherry in the second and third place respectively. The index is developed by commerce and industry ministry along with the company Deloitte Touche Tohmatsu Ltd (Deloitte).
    Top 5 statesBottom five statesTop 3 UTTop 3 hilly states
    GujaratHimachal PradeshChandigarhTripura
    PunjabGoaDelhiSikkim
    Andhra PradeshBiharPuducherryArunachal Pradesh
    MaharashtraUttarakhand
    TamilnaduJammu & Kashmir
  28. Who was appointed as the Brand Ambassador of sports drink brand Gatorade India, a subsidiary of PepsiCo India ?
    1) Hima Das
    2) Dutee Chand
    3) P. V. Sindhu
    4) Neeraj Chopra
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer 1) Hima Das
    Explanation:
    On September 12, 2019 sprinter Hima Das(19yrs) from Assam was appointed as the ambassador of sports drink brand Gatorade India which is a subsidiary of PepsiCo India. Hima, nicknamed as Dhing express, joins shuttler P.V Sindhu and javelin thrower Neeraj Chopra as brand ambassadors in the country.
  29. Which Country’s Cricketer, Megan Schutt created a record by becoming the first woman to have two hat tricks in white-ball cricket in third One Day International (ODI) of a three-match series against West Indies?
    1) New Zealand
    2) Australia
    3) Bangladesh
    4) India
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer 2) Australia
    Explanation:
    On September 12, 2019 Australian fast bowler Megan Schutt created record by becoming the first woman to have two hat tricks in white ball cricket in third One Day International (ODI) matches against West Indies at Sir Vivian Richards Cricket Stadium in Antigua, Barbuda. She also became the first Australian woman to claim a hat trick in ODI.
  30. Bacharuddin Jusuf (B.J.) Habibie was passed away recently, he was the former President of which country ?
    1) China
    2) Singapore
    3) Malaysia
    4) Indonesia
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer 4) Indonesia
    Explanation:
    Former Indonesian President Bacharuddin Jusuf (B.J.) Habibie, who permitted democratic reforms and an independence referendum for East Timor following the ouster of the dictator Suharto, has passed away due to cardiac problem. He was 83.Born on 25 June 1936, Parepare, Indonesia, Habibie succeeded Suharto(who had ruled Indonesia for 32 years) as Indonesia’s third president from 1998 to 1999. He held power for just 16 months.
  31. National Forest Martyrs’ Day is observed annually on __________ .
    1) September 12
    2) September 11
    3) September 10
    4) September 9
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer 2) September 11
    Explanation:
    To commemorate foresters who had laid their lives to protect nature and wildlife in the remote corners of the country, National Forest Martyrs’ Day was observed on September 11, 2019, at Forester Memorial in the Forest Research Institute (FRI) in Dehradun, Uttarakhand.
  32. What was the theme of the International Day for South-South Cooperation 2019 ?
    1) Theme – “South-South Cooperation is From Commitment to Action — Follow up to Buenos Aires Plan of Action+40”
    2) Theme – “South-South Cooperation is From Commitment to Action — Follow up to Argentina Plan of Action+40”
    3) Theme – “South-South Cooperation is From Commitment to Action — Follow up to Uruguay Plan of Action+40”
    4) Theme – “South-South Cooperation is From Commitment to Action — Follow up to Venezuela Plan of Action+40”
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer 1) Theme – “South-South Cooperation is From Commitment to Action — Follow up to Buenos Aires Plan of Action+40”
    Explanation:
    The International Day for South-South Cooperation was observed on 12 September 2019 by United Nations (UN) aims to raise awareness of the UN’s efforts to work on technical cooperation among developing countries. The day also celebrates the political, social and economical developments made by regions and countries in the south in recent years. The theme for the year 2019 is “South-South Cooperation is From Commitment to Action — Follow up to Buenos Aires Plan of Action+40”. The theme focuses on Promoting and implementing the commitments adopted in the Second High-level United Nations Conference on South-South Cooperation (BAPA+40) was held in Buenos Aires, Argentina on March 20 to 22, 2019.

Static GK Quiz based on Current Affairs:

  1. What is the Capital and Currency of Indonesia ?
    Answer
    Answer – Capital: Jakarta & Currency: Indonesia rupiah
  2. Who is the Secretary General of Shanghai Cooperation Organization(SCO) ?
    Answer
    Answer – Vladimir Norov
  3. Who is the President of Vietnam ?
    Answer
    Answer – Nguyen Phu Trong
  4. Where is the headquarter of World Energy Council located ?
    Answer
    Answer – London, UK
  5. Who is the Director General of International Solar Alliance (ISA) ?
    Answer
    Answer – Mr. Upendra Tripathy