Current Affairs Quiz: October 8 2019

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs October 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Useful Links:

Questions Based on Current Affairs October 8 2019

  1. Name the first of its kind, month long open-water rafting and kayaking expedition launched by the Union minister of Jal Shakthi Shri Gajendra Singh Shekhawat on the Ganga River to create awareness on water conservation ?
    1) ‘Preserve Ganga’ abhiyan
    2) ‘Ganga Aamantran’ abhiyan
    3) ‘Ganga Conservation’ abhiyan
    4) ‘Conserve Ganga’ abhiyan
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) ‘Ganga Aamantran’ abhiyan
    Explanation:
    On October 7, 2019 the Union minister of Jal Shakthi shri Gajendra Singh Shekhawat launched ‘Ganga Aamantran’ abhiyan, a month long open-water rafting and kayaking expedition in New Delhi. The expedition which begins from October 10- November 11 2019, will cover an area of 25,000kms Devprayag in Uttarakhand to Ganga Sagar in West Bengal.
  2. Who inaugurated the National e-Assessment Scheme (NeAS) Of Income Tax (IT) department in New Delhi ?
    1) Krishnamurthy Subramanian
    2) Ajay Narayan Jha
    3) Subhash Chandra Garg
    4) Ajay Bhushan Pandey
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 4) Ajay Bhushan Pandey
    Explanation:
    On October 7, 2019, the Revenue Secretary Shri Ajay Bhushan Pandey who is also the Chief Executive Officer(CEO) of Unique Identification Authority of India (UIDAI) inaugurated National e-Assessment Scheme (NeAS) in New Delhi. This e-Assessment scheme along with the National e-Assessment Centre (NeAC), would benefit the Income Tax(IT) department in imparting efficiency, transparency, accountability in the assessment process and would have no physical interface between taxpayers and tax officers.Section 143(3A) & (3B) of the IT Act empowered notification of E-assessment scheme.
  3. Which organization has developed the eco-friendly green firecrackers ?
    1) Council of Scientific and Industrial Research(CSIR)
    2) Central Council for Research Institute (CCRI)
    3) Central Drugs Standard Control Organization(CDSCO)
    4) Central Drug Research Institute (CDRI)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 1) Council of Scientific and Industrial Research(CSIR)
    Explanation:
    On October 5, 2019 the Union Health Minister Dr Harsh Vardhanlaunched eco-friendly green firecrackers, manufactured in India and are also made available in markets for sellers and consumers. These green crackers were developed by the Indian Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) to combat air pollution.
  4. How much percent of particulate emissions can be reduced by the newly developed green crackers ?
    1) 10%
    2) 20%
    3) 30%
    4) 40%
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) 30%
    Explanation:
    On October 5, 2019 the Union Health Minister Dr Harsh Vardhan launched eco-friendly green firecrackers, manufactured in India and are also made available in markets for sellers and consumers. These green crackers were developed by the Indian Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) to combat air pollution. The CSIR-NEERI (National Environmental Engineering Research Institute) has developed new formulations for reduced emission of light and sound emitting in crackers with 30% reduction in particulate matter.
  5. Who will head the Inter-Ministerial Co-ordination Committee (IMCC), which is formed to check money laundering activities ?
    1) Subhash Chandra Garg
    2) Ajay Bhushan Pandey
    3) Hasmukh Adhia
    4) Ajay Narayan Jha
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) Ajay Bhushan Pandey
    Explanation:
    The government formed a 19-member Inter-Ministerial Coordination Committee (IMCC) chaired by the revenue secretary Mr. Ajay Bhushan Pandey to check money laundering activities.
  6. Under which act, government has formed Inter-Ministerial Co-ordination Committee (IMCC) headed by Mr Ajay Bhushan Pandey to check money laundering activities ?
    1) Prevention of Money Laundering Act (PMLA), 2005
    2) Prevention of Money Laundering Act (PMLA), 2004
    3) Prevention of Money Laundering Act (PMLA), 2003
    4) Prevention of Money Laundering Act (PMLA), 2002
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 4) Prevention of Money Laundering Act (PMLA), 2002
    Explanation:
    The government formed a 19-member Inter-Ministerial Coordination Committee (IMCC) chaired by the revenue secretary Mr. Ajay Bhushan Pandey to check money laundering activities. It is set up as per the powers conferred under Section 72A of the Prevention of Money Laundering Act (PMLA), 2002.
  7. AEOI was in news recently, what does ‘E’ stands for ___________ ?
    1) E- Emerging
    2) E- Efficiency
    3) E- Exchange
    4) E- Equities
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) E- Exchange
    Explanation:
    E stands for Exchange.The full form of AEOI is Automatic Exchange Of Information.
  8. From which bank, India has received the first tranche of details about financial accounts of its citizens under a new Automatic Exchange Of Information(AEOI) framework ?
    1) Swiss bank
    2) Arab Group Bank
    3) Credit suisse bank
    4) UBS Bank
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) Swiss bank
    Explanation:
    In the matter of getting information about black money from foreign land, India has got the first tranche of details of accounts of Indian citizens in Swiss banks under the new regular system of automatic exchange of information (AEOI). However, the exchange of information is done with the condition of confidentiality.
  9. Which organization has joined with Temasek and Bain & Company & released 4th edition of the report titled “e-Conomy SEA report 2019:Powering Southeast Asia’s $100 billion Internet economy)” ?
    1) Amazon
    2) Google
    3) Facebook
    4) Instagram
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) Google
    Explanation:
    The 4th Edition of the report titled “e-Conomy SEA report 2019:Powering Southeast Asia’s $100 billion Internet economy” was jointly released by Google, Singapore investment company Temasek and American consultancy Bain & Company. As per the report, Indonesia and Vietnam led the SE (SouthEast) Asia’s $100bn internet economy becoming the fastest-growing digital economies in the region. Until 2018, this report was jointly published by Google and Temasek.
  10. Which country became the biggest contributor in the internet economy & fastest-growing digital economies in the South East Asia region as per the report titled “e-Conomy SEA report 2019:Powering Southeast Asia’s $100 billion Internet economy”?
    1) Thailand
    2) Vietnam
    3) Malaysia
    4) Indonesia
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) Indonesia
    Explanation:
    Indonesia became the biggest contributor in the internet economy & fastest-growing digital economies in the South East Asia region as per the report titled “e-Conomy SEA report 2019:Powering Southeast Asia’s $100 billion Internet economy”.
  11. Who was awarded with Nobel Prize in Physics 2019 for theoretical discoveries in physical cosmology (after the Big Bang theory)?
    1) Gérard Mourou
    2) Arthur Ashkin
    3) James Peebles
    4) Donna Strickland
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) James Peebles
    Explanation:
    The Royal Swedish Academy of Sciences (RSAS) decided to award the Nobel Prize in Physics 2019 “for contributions to our understanding of the evolution of the universe and Earth’s place in the cosmos”; with one half of the prize to James Peebles of Princeton University, United States of America (USA) “for theoretical discoveries in physical cosmology” (after the Big Bang theory) and the other half jointly to Michel Mayor from the University of Geneva, Switzerland and Didier Queloz, University of Geneva, Switzerland, University of Cambridge, United Kingdom (UK) “for the discovery of an exoplanet orbiting
  12. Name the Indian Forest Service (IFS) officer, who was honoured with the 4th Asia Environmental Enforcement Award for 2019 ?
    1) Ramesh Pandey
    2) Vijay Keshav Gokhale
    3) Nirupama Rao
    4) Shivshankar Menon
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) Ramesh Pandey
    Explanation:
    The 1996-batch Indian Forest Service (IFS) officer Ramesh Pandey will be felicitated with the prestigious United Nations Asia Environmental Enforcement Award 2019 by the United Nations Environment Programme (UNEP) on November 13, 2019 at the United Nations Conference Centre (UNCC) in Bangkok, Thailand for combating trans-boundary environmental crime. It is the 4th Edition of the awards.
  13. Name the largest archaeological site from where remains of a 5,000-year-old city belong to the Bronze Age that was discovered by the Israeli archaeologists?
    1) Chichén Itzá
    2) En Esur
    3) Stonehenge
    4) Moche
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) En Esur
    Explanation:
    On October 6, 2019 Archaeologists of Israel have unveiled remains of a 5,000-year-old city believed to be the biggest in the region from the Bronze Age. The site known as “En Esur” included fortifications, a ritual temple, and a cemetery. An even earlier settlement, believed to be 7,000 years old, was discovered beneath the city. It is regarded as the ‘New York City’ of its time period.
  14. Around which planet, the orbiting of 20 new moons is discovered as per the researchers from the University of California?
    1) Uranus
    2) Neptune
    3) Jupiter
    4) Saturn
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) Saturn
    Explanation:
    A team of researchers led by Carnegie’s Scott S. Sheppard from the University of California, Los Angeles (UCLA) discovered 20 new moons orbiting Saturn, increasing its tally of moons to 82. It surpassed the number of moons orbiting Jupiter planet which stands at 79. This was announced by the International Astronomical Union’s (IAU) Minor Planet Center (MPC), France.
  15. Who topped the International Cricket Council (ICC) Men’s Test batting ranking on 7th October, 2019 ?
    1) Rohit Sharma
    2) Virat Kohli
    3) Steve Smith
    4) Kane Williamson
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) Steve Smith
    Explanation:Steve Smith topped the International Cricket Council (ICC) Men’s Test batting ranking on 7th October, 2019.

    RankPlayer NameCountryRating pointsAverage
    1Steve SmithAustralia93764.56
    2Virat KohliIndia89953.12
    3Kane WilliamsonNew Zealand87849.75
    17Rohit SharmaIndia65044.95
    25Mayank AgarwalIndia62055.22
    52Ravindra JadejaIndia52433.26
  16. Name the Indian player, who ranked 2nd in the International Cricket Council (ICC) Men’s Test All-rounders list on 7th October, 2019 ?
    1) Ravindra Jadeja
    2) Virat Kohli
    3) Rohit Sharma
    4) Jasprit Bumrah
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) Ravindra Jadeja
    Explanation:Ravindra Jadeja ranked 2nd in the International Cricket Council (ICC) Men’s Test All-rounders list on 7th October, 2019.

    RankPlayerTeamPoints
    1Jason HolderWest Indies472
    2Ravindra JadejaIndia398
    3Shakib Al HasanBangladesh397
  17. Which country will host the 3×3 basketball qualifying tournament for Tokyo Olympics in march 2020 ?
    1) Germany
    2) India
    3) Bangladesh
    4) Nepal
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) India
    Explanation:
    On October 8, 2019, As per the world governing body of the basketball, FIBA (International Basketball Federation), India will host the Tokyo Olympic Games 3×3 basketball qualifying tournament in March 2020 with a total participation of 40 teams (20 male and 20 female teams). The location of the event will be announced later.
  18. Who is the author of the book titled “Becoming: A Guided Journal for Discovering Your Voice” ?
    1) Halle Berry
    2) Melania Trump
    3) Serena Williams
    4) Michelle Obama
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) Michelle Obama
    Explanation:
    Former First Lady of the United States of America, Michelle Obama‘s second book titled “Becoming: A Guided Journal for Discovering Your Voice” is set to release on November 19, 2019. It is published by Clarkson Potter, an imprint of Random House, a division of Penguin Random House. The journal will be published in more than 20 countries.
  19. On which date, Indian Air Force (IAF) celebrated its 87th Air Force Day ?
    1) October 6, 2019
    2) October 7, 2019
    3) October 8, 2019
    4) October 9, 2019
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) October 8, 2019
    Explanation:
    On October 8, 2019 the Indian Air Force (IAF) celebrated its 87th anniversary on Air Force Day at Hindon Air Base in Ghaziabad, Uttar Pradesh. Air Force Chief, Rakesh Kumar Singh Bhadauria,Army Chief General BipinRawat and others were present during the event.

Static GK Quiz based on Current Affairs:

  1. Who is the President of Basketball Federation of India (BFI) ?
    Answer & Explanation
    Answer-Govindaraj Kempareddy
  2. Where is the headquarter of United Nations Environment Programme (UNEP) located ?
    Answer & Explanation
    Answer- Nairobi, Kenya
  3. What is the Capital and Currency of Israel ?
    Answer & Explanation
    Answer-Capital- Jerusalem & Currency- Israeli new shekel
  4. Where is the head quarter of International Cricket Council (ICC) located ?
    Answer & Explanation
    Answer-Dubai, United Arab Emirates (UAE)
  5. Who is the President of International Basketball Federation (FIBA) ?
    Answer & Explanation
    Answer-Hamane Niang
4.9/5 (49 Reviews)
error: Alert: Content is protected !!