Current Affairs Quiz: October 7 2019

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs October 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Useful Links:

Questions Based on Current Affairs October 7 2019

  1. Name the Prime Minister of Bangladesh, who visited India recently ?
    1) Sheikh Hasina
    2) Fakhruddin Ahmed
    3) Fazlul Haque
    4) Khaleda Zia
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 1) Sheikh Hasina
    Explanation:
    On October 03-06, 2019 Bangladesh’s Prime Minister Sheikh Hasina paid a four-day official visit to India at the invitation of Prime Minister Narendra Modi. This is the first visit of Bangladesh PM since the completion of elections in both Bangladesh and India.
  2. How many MoU’s were signed between India and Bangladesh during Prime Minister of Bangladesh, Sheikh Hasina’s visit to India ?
    1) 5
    2) 6
    3) 7
    4) 8
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) 7
    Explanation:7 Memorandum of Understandings(MoU) were signed between India and Bangladesh

    No.MoU MoU signed from Indian sideMoU signed from Bangladesh side
    1Standard Operating Procedure (SOP) on the use of Chattogram and Mongla portsShri Gopal Krishna, Secretary, Ministry of Shipping.H.E. Mr. Syed Muazzem Ali, High Commissioner of Bangladesh to India.
    2MoU on withdrawal of 1.82 cusec of water from Feni river by India for drinking water supply, scheme for Sabroom town, Tripura, IndiaMr. Upendra Prasad Singh,Secretary, Ministry of Water Resources.Mr. Kabir Bin Anwar, Secretary, Ministry of Water Resources.
    3Agreement concerning implementation of GoI Line of Credits (LOC) extended to BangladeshSmt.RivaGanguly Das, High Commissioner of India to Bangladesh.Md. Shahriar Kader Siddiky, Joint Secretary, Economic Relations Division, Ministry of Finance.
    4MoU between University of Hyderabad and University of DhakaSmt.RivaGanguly Das, High Commissioner of India to Bangladesh.Prof. Dr. Md. Akhteruzzaman, Vice Chancellor, University of Dhaka.
    5Cultural Exchange Programme- RenewalSmt. Riva Ganguly Das, High Commissioner of India to Bangladesh.Dr. Abu HenaMostofa Kamal, Secretary, Ministry of Cultural Affairs.
    6MoU on Co-operation in Youth AffairsSmt. Riva Ganguly Das, High Commissioner of India to Bangladesh.Md. Akhter Hossain, Secretary, Ministry of Youth and Sport.
    7MoU on providing Coastal Surveillance SystemSmt. Riva Ganguly Das, High Commissioner of India to Bangladesh.Mr. Mostafa Kamal Uddin, Sr. Secretary, Ministry of Home Affairs.
  3. What was the theme of the 33rd edition of the India Economic Summit organized by the World Economic Forum (WEF) in partnership with Confederation of Indian Industry (CII) that held in New Delhi ?
    1) Theme – “Creating a shared future in a fractured world”
    2) Theme – “Globalization 4.0: Shaping a Global Architecture in the Age of the Fourth Industrial Revolution”
    3) Theme – “Competitiveness of India Inc – India@75: Forging Ahead”
    4) Theme – “Innovating for India: Strengthening South Asia, Impacting the World”
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) Theme – “Innovating for India: Strengthening South Asia, Impacting the World”
    Explanation:
    33rd edition of the India Economic Summit in New Delhi organized by the World Economic Forum (WEF) in partnership with Confederation of Indian Industry (CII) from 03-04 October 2019. The theme for the 2019 summit was ’Innovating for India: Strengthening South Asia, Impacting the World‘.Bangladesh’s Prime Minister Sheikh Hasina co-chaired the summit along with India’s Sania Mirza, the UN Women Goodwill Ambassador for South Asia, Singapore’s Deputy Prime Minister HengSwee Kea. Other officials who co-chaired the Summit included ShobanaKamineni, Executive Vice Chairperson of Apollo Hospitals Enterprise, Shailendra Singh, Managing Director of Sequoia Capital, India.
  4. With which country, India had signed an MoU on providing Coastal Surveillance System ?
    1) Myanmar
    2) Bangladesh
    3) Nepal
    4) Maldives
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) Bangladesh
    Explanation:
    Smt. Riva Ganguly Das, High Commissioner of India to Bangladesh signed MoU with Mr. Mostafa Kamal Uddin, Sr. Secretary, Ministry of Home Affairs on providing Coastal Surveillance System.
  5. Where was the India- Bangladesh Business forum meet held ?
    1) New Delhi, Delhi
    2) Mumbai, Maharashtra
    3) Kolkata, West Bengal
    4) Guwahati, Assam
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) New Delhi, Delhi
    Explanation:
    The India- Bangladesh Business forum meet was held in New Delhi, Delhi on October 4, 2019. It was attended by Union Minister of Commerce & Industry and Railways, PiyushGoyal in presence of Bangladesh prime minister Sheik Hasina. It was on this occasion two Government to Business (G2B) MoUs were signed between Start up Bangladesh and Tech Mahindra and Bangladesh Economic Zones Authority and Adani Ports and SEZs.
  6. Where was the 39th World Congress of Poets (WCP) for the year 2019 held ?
    1) Kolkata, West Bengal
    2) Mumbai, Maharashtra
    3) Bhubaneswar, Odisha
    4) Guwahati, Assam
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) Bhubaneswar, Odisha
    Explanation:
    Chief minister of Odisha, Naveen Patnaik inaugurated the 39th World Congress of Poets (WCP) for 2019 at the Kalinga Institute of Industrial Technology (KIIT) University, Bhubaneswar, Odisha. It was held from October 2-5, 2019 under the theme ‘Compassion through Poetry’. It was held for the third time in India. Previously, it was held in Chennai in 1986 and 2007. The congress was held in 3 languages English, Spanish and Chinese.
  7. By which year, India will shift Bharat Stage Six (BS IV) vehicular emission norms to BS VI in order to curb vehicular pollution ?
    1) December 2020
    2) April 2021
    3) December 2019
    4) April 2020
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 4) April 2020
    Explanation:
    India will shift to Bharat Stage Six (BS-VI) vehicular emission norms from BS IV by April 2020 in order to curb vehicular pollution. This announcement was made by the Environment and Forest Minister Mr Prakash Javadekar in New Delhi.
  8. Name the joint exercise that held between India and Maldives ?
    1) Khanjar
    2) Ekuverin
    3) Garuda Shakti
    4) Prabal Dostyk
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) Ekuverin
    Explanation:
    Joint Military exercise between India and Maldives was named as Ekuverin.
  9. Where was the 10th edition of the joint exercise between India and Maldives named Ekuverin for the year 2019 held ?
    1) Pune, Maharashtra
    2) Varanasi, Uttar Pradesh
    3) Aizawl, Mizoram
    4) Shillong, Meghalaya
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) Pune, Maharashtra
    Explanation:
    On October 7, 2019 the 10th edition of the joint exercise between India and Maldives named Ekuverin for the year 2019 begun at Aundh Military Station in Pune, Maharashtra. This 14 day joint exercise between Indian Army(IA) and Maldives National Defence Forces (MNDF) will be conducted till October 20, 2019.
  10. Name the Indian Army’s first and biggest mountain combat exercise that begun in Arunachal Pradesh on 7th October, 2019 ?
    1) “Bold Kurukhestra”
    2) “Ajeya Warrior”
    3) “Him Vijay”
    4) “Lamitye”
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) “Him Vijay”
    Explanation:
    On October 7, 2019 the Indian Army’s first and biggest mountain combat exercise “Him Vijay” for the year 2019 begun at Arunachal Pradesh. It is an important exercise for validating the operational concepts of the newly raised Integrated Battle Groups (IBGs) to meet the requirements of modern warfare. The exercise has two phases, where the first phase will be conducted from October 7-10, 2019 and the second phase will be conducted from October 20-24, 2019. It is also the first-ever drill that military is hosting in northeastern states.
  11. Who chaired the 12 member working group (WG) constituted by Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) to review the product structure of title insurance ?
    1) Pravin Kutumbe
    2) Sujay Banarji
    3) K. Ganesh
    4) T.L. Alamelu
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) T.L. Alamelu
    Explanation:
    On October 3, 2019, The Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) has constituted a 12-member working group (WG) chaired by T.L. Alamelu to review the product structure of title insurance, which covers any loss caused due to a defect in the ‘title’ of the property arising out of third-party challenges. WG will submit its report in 12 weeks’ time from the date of the order.
  12. Which bank has launched the “Debit Card EMI facility” for its existing customers for period ranging from 6 months to 18 months ?
    1) Bank of Baroda(BoB)
    2) State Bank of India (SBI)
    3) Indian Bank
    4) Canara Bank
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 2) State Bank of India (SBI)
    Explanation:
    In order to provide a superior and affordable shopping experience to its customers, Indian multinational, public sector bank, the State Bank of India (SBI) has launched the “Debit Card EMI facility” for its existing customers. Under this service, the consumer can opt for an EMI (equated monthly installment) period ranging from 6 months to 18 months.
  13. Which organization has acquired 75 % stake in Reliance Nippon Life Asset Management (RNAM) from Reliance Capital for around Rs 6,000 crore ?
    1) Nippon Life Insurance
    2) Shriram Life Insurance
    3) IndiaFirst Life Insurance
    4) DHFL Pramerica Life Insurance
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) Nippon Life Insurance
    Explanation:
    On October 7, 2019, The largest Japanese life insurance company, Nippon Life Insurance acquired 75 % stake in Reliance Nippon Life Asset Management (RNAM) from Reliance Capital for around Rs 6,000 crore.
  14. What is the new name of the Reliance Nippon Life Asset Management (RNAM), which was renamed after the acquisition ?
    1) Nippon Reliance Mutual Fund (NRMF)
    2) Nippon Reliance India Mutual Fund (NRIMF)
    3) Nippon India Mutual Fund (NIMF)
    4) Nippon India Reliance Mutual Fund (NIRMF)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) Nippon India Mutual Fund (NIMF)
    Explanation:
    On October 7, 2019, The largest Japanese life insurance company, Nippon Life Insurance has renamed Reliance Nippon Life Asset Management (RNAM) as Nippon India Mutual Fund (NIMF) after acquiring 75 % stake in RNAM from Reliance Capital for around Rs 6,000 crore.
  15. Name the bank that has signed first co-origination of loan agreement of U GRO Capital (formerly known as Chokhani securities) recently ?
    1) Indian Bank
    2) Canara Bank
    3) State Bank of India(SBI)
    4) Bank of Baroda (BOB)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) Bank of Baroda (BOB)
    Explanation:
    On October 7, 20-19, U GRO Capital (formerly known as Chokhani securities), a technology-enabled lender to small businesses has signed its first co-origination of loan agreement with public sector bank, Bank of Baroda (BOB) with the aim to necessitate the joint contribution of credit flow with competitive rate of interest, to empower SMEs (Small and medium-sized enterprises) by using U GRO Capital’s co-lending technology platform ‘GRO-Xstream’.
  16. Who were jointly awarded with 2019 Nobel Prize in Physiology or Medicine for discovering how cells sense and adapt to oxygen availability ?
    1) Michael W. Young, Peter J Ratcliffe and Gregg L Semenza
    2) William G Kaelin Jr, Peter J Ratcliffe and Gregg L Semenza
    3) William G Kaelin Jr, Peter J Ratcliffe and James P. Allison
    4) Tasuku Honjo, Peter J Ratcliffe and Gregg L Semenza
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) William G Kaelin Jr, Peter J Ratcliffe, and Gregg L Semenza
    Explanation:
    William G Kaelin Jr, Peter J Ratcliffe, and Gregg L Semenza are jointly awarded 2019 Nobel Prize in Physiology or Medicine for discovering how cells sense and adapt to oxygen availability. This was announced by the Nobel Assembly at the Karolinska Institute, Sweden.
  17. Who was re-elected as the Prime Minister of Portugal on October 6, 2019 ?
    1) António Luís Santos da Costa
    2) José Manuel Durão Barroso
    3) Pedro Manuel Mamede Passos Coelho
    4) Pedro Miguel de Santana Lopes
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) António Luís Santos da Costa
    Explanation:
    On October 6, 2019, The Socialist Party of Goa-origin Portuguese Prime Minister (PM) António Luís Santos da Costa has won re-election of Prime Minister but failed to secure an absolute majority in parliament. It will have to form a minority government. Nicknamed “babush”, Costa is expected to renew his commitment to stick to budget rules.
  18. To which country, Anumula Gitesh Sarma was appointed as the next High Commissioner of India ?
    1) Germany
    2) Austria
    3) Australia
    4) Belgium
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) Australia
    Explanation:
    On October 07, 2019, The Ministry of External Affairs (MEA) of the Government of India notified that Mr. Anumula Gitesh Sarma was appointed as the next High Commissioner of India to Australia. He is an Indian Foreign Service (IFS) Officer of the 1986 batch. He succeeds Dr. Ajay M. Gondane.
  19. Name the app launched by Dr Harsh Vardhan, with the aim to provide oral health information collected from authentic scientific resources ?
    1) eCollabDDS
    2) E-Dharti
    3) Digicop
    4) eDantseva
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) eDantseva
    Explanation:
    The Union Minister of Health and Family Welfare , Dr Harsh Vardhan, has launched the eDantseva website and mobile application in New Delhi with the aim to provide oral health information collected from authentic scientific resources. He also released the Braille booklet and Voice over on Oral Health Education for the visually impaired individuals to access information, along with the oral health posters for pregnant women and children. This portal has the information about the National Oral Health Program & the list of all the dental facility and colleges, Information, Education and Communication (IEC) material and a special feature called ‘Symptom Checker’, which gives information on symptoms of dental/oral health problems, ways to prevent these, treatment solution, and also directs the user to find their nearest available dental facility.
  20. Where was the 17th edition of the International Association of Athletics Federations (IAAF) World Athletics Championships for 2019 held?
    1) Doha, Qatar
    2) Beijing, China
    3) Moscow, Russia
    4) Jakarta, Indonesia
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) Doha, Qatar
    Explanation:
    The 17th edition of the International Association of Athletics Federations (IAAF) World Athletics Championships for 2019 was held at Khalifa International Stadium, Doha, Qatar from September 27-October 6, 2019.
  21. Who was the mascot of the 17th edition of the IAAF World Athletics Championships for 2019 that held in Doha, Qatar ?
    1) Lorbo
    2) Falah
    3) Floreat pica
    4) Korbo
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) Falah
    Explanation:
    The event mascot was “Falah”, an anthropomorphic falcon dressed in athletic gear in the maroon colour of the flag of Qatar.
  22. Who became the oldest person to win a medal in the history of the World Athletics Championships at the age of 43 by winning silver medal in the men’s 50km walk ?
    1) Gordie Howe
    2) John Magowan
    3) Joao Vieira
    4) Gary Player
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 3) Joao Vieira
    Explanation:
    Portugal’s Joao Vieira, aged 43, became the oldest person to win a medal in the history of the World Athletics Championships with silver in the men’s 50km walk. Japan’s Yusuke Suzuki won the first place.
  23. Joe Kovacs won best male performer in the 17th edition of the IAAF World Athletics Championships for 2019, he belong to which sport ?
    1) Discus throw
    2) Javelin throw
    3) Long jump
    4) Shot put
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) Shot put
    Explanation:
    Based on the IAAF scoring tables, the best male and female performers were men’s shot put gold medallist Joe Kovacs from America and women’s long jump champion Germany’s Malaika Mihambo.
  24. Name the athlete, who broke the world record held by Jamaica’s Usain Bolt (11 golds) by winning 13 gold medals at the 17th edition of the IAAF World Athletics Championships for 2019 ?
    1) Allyson Felix
    2) Jasmine Blocker
    3) Tyrell Richard
    4) Dalilah Muhammad
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) Allyson Felix
    Explanation:
    Allyson Felix from United States of America (USA) broke the record held by Jamaica’s Usain Bolt (11 golds) by winning 13 gold medals at the World Championships. American Dalilah Muhammad broke her own world record to win the women’s 400 metres hurdles at the world championships with a time of 52.16 seconds. Her previous record time was 52.20 seconds. Team USA comprising of Tyrell Richard, Jessica Beard, Jasmine Blocker & Obi Igbokwe set the 4X400 meters mixed relay world record by finishing it in 3 minutes, 12.42 seconds . The previous record was of 3:13.20. On the same day, another US team featuring Wilbert London, Courtney Okolo, Allyson Felix and Michael Cherry finished the 4X400 meters mixed relay in three minutes 9.04 seconds setting another world record.
  25. Avinash Sable was qualified for Tokyo Olympics, he is associated with which sport ?
    1) Long jump
    2) Men’s 3000m steeplechase
    3) Javelin throw
    4) Shot put
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) Men’s 3000m steeplechase
    Explanation:
    Avinash Sable in men’s 3000m steeplechase event finished in 8 minute 21.37 seconds and bettered his own national record of 8:25.23. He also qualified for Tokyo Olympics in men’s 3000m steeplechase event by finishing it in 8 minute 21.37 seconds. Olympics qualifying standard was 8:22.00.
  26. Who became the first Indian to reach the finals of the women’s javelin throw event in the World Championships in Doha ?
    1) Archana Suseendran
    2) P. U. Chitra
    3) Annu Rani
    4) Anjali Devi
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) Annu Rani
    Explanation:
    Annu Rani became the first Indian to reach the finals of the women’s javelin throw event in the World Championships in Doha. She threw the javelin 62.43m in her second attempt and emerged as the fifth-best performer of the qualification round breaking her previous record of 62.34m. But she missed out the qualification for 2020 olympics.
  27. Who won the men’s singles title in the 46th edition of 2019 Rakuten Japan Open Tennis Championships recently ?
    1) Edouard Roger-Vasselin
    2) John Millman
    3) Nicolas Mahut
    4) Novak Djokovic
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) Novak Djokovic
    Explanation:
  28. Dominic Thiem is associated with which sport ?
    1) Tennis
    2) Badminton
    3) Chess
    4) Cricket
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-Tennis
    Explanation:
    Dominic Thiem is associated with Tennis.He was in news recently because he won the gold medal in men’s singles in China Open 2019.
  29. Who won the women’s singles title in the China Open 2019(23rd edition for the women) ?
    1) Bethanie Mattek-Sands
    2) Naomi Osaka
    3) Ashleigh Barty
    4) Sofia Kenin
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 2) Naomi Osaka
    Explanation:Naomi Osaka won the women’s singles title in the China Open 2019(23rd edition for the women)

    CategoryWinnerRunner
    Men’s SinglesDominic Thiem (Austria)Stefanos Tsitsipas (Greece)
    Women’s SinglesNaomi Osaka (Japan)Ashleigh Barty (Australia)
    Men’s DoublesIvan Dodig (Croatia) & Filip Polášek (Slovakia)Lukasz Kubot &  Marcelo Melo (Brazil)
    Women’s DoublesSofia Kenin & Bethanie Mattek-Sands (America)Jelena Ostapenko (Latvia) & Dayana Yastremska (Ukraine)
  30. Which country’s cricketer, Mohammad Hasnain became the youngest ever to take a hat-trick wicket in T20I (Twenty 20 Internationals) cricket recently ?
    1) New zealand
    2) Sri Lanka
    3) Pakistan
    4) Bangladesh
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 3) Pakistan
    Explanation:
    Pakistani fast bowler Mohammad Hasnain became the youngest ever cricketer to take a hat-trick in T20I (Twenty 20 Internationals) cricket in the 2nd T20 match against Sri Lanka at the Gaddafi Stadium, Lahore, Pakistan during the Sri Lankan cricket team tour in Pakistan. He is 19 years and 183 days old. It was his second T20I match.
  31. Sumit Nagal is associated with which sport ?
    1) Tennis
    2) Badminton
    3) Chess
    4) Cricket
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 1) Tennis
    Explanation:
    Sumit Nagal is associated with Tennis.Indian tennis player Sumit Nagal, aged 22, from Haryana achieved a career-best ranking of 129 in the latest Association of Tennis Professional (ATP) men’s singles rankings 2019. He moved up six places from 135. Recently, he had become the first Indian to win a set against Roger Federer in the United States (US) Open held at USTA Billie Jean King National Tennis Center in Flushing Meadows–Corona Park, New York, US.
  32. Grammy awardee, Ginger Baker passed away recently, he was a ______ ?
    1) Producer
    2) Actor
    3) Singer
    4) Drummer
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) Drummer
    Explanation:
    On October 6, 2019, English drummer Peter Edward Ginger Baker is familiarly known as Ginger Baker and co-founder of the rock band “Cream” passed away at the age of 80 in England due to old age ailments. He won the Grammy Lifetime Achievement Award in 2006. He was inducted into the Rock and Roll Hall of fame in 1993 as a member of ‘Cream’.He launched a band in 1970 named band Air Force with his last Long Playings (LPs) in 2014 called “why?”. He was also credited as number three on Rolling Stones’ 100 Greatest Drummers of All Time published in 2006.
  33. What was the theme of the World Habitat Day 2019 ?
    1) Theme – “Housing at the Centre”
    2) Theme – “Frontier Technologies as an innovative tool to transform waste to wealth”
    3) Theme – “Municipal Solid Waste Management”
    4) Theme – “Housing Policies: Affordable Homes”
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) Theme – “Frontier Technologies as an innovative tool to transform waste to wealth”
    Explanation:
    The World Habitat Day is observed every year on first Monday in October all over the world. This year it was observed on October 7, 2019 with the theme “Frontier Technologies as an innovative tool to transform waste to wealth”. The aim of this day is to reflect on the state of cities and towns and the basic human right to adequate shelter.

Static GK Quiz based on Current Affairs:

  1. Who is the chairman of Association of Tennis Professionals (ATP) ?
    Answer & Explanation
    Answer-Chris Kermode
  2. What is the Capital and Currency of Australia ?
    Answer & Explanation
    Answer-Capital: Canberra & Currency: Australian dollar
  3. Who is the President of International Association of Athletics Federations (IAAF) ?
    Answer & Explanation
    Answer-Sebastian Coe
  4. What is the tagline of Bank of Baroda (BOB) ?
    Answer & Explanation
    Answer- India’s International Bank
  5. Where is the headquarter of Nippon Life Insurance located ?
    Answer & Explanation
    Answer-Osaka, Japan
4.9/5 (37 Reviews)
error: Alert: Content is protected !!