Current Affairs Quiz: October 5 2019

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs October 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Useful Links:

Questions Based on Current Affairs October 5 2019

  1. Who will co-chair the Inter-ministerial group on disinvestment ?
    1) Jai Priye Prakash
    2) Anil Khachi
    3) Sumanta Chaudhury
    4) K. N. Vyas
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 2) Anil Khachi
    Explanation:
    Inter-ministerial group on disinvestment: DIPAM secretary Mr Anil Khachi will co-chair the inter-ministerial group on disinvestment, along with the secretary of administrative ministries concerned. The Union Cabinet headed by Prime Minister Narendra Modi approved the new policy for a new process of strategic disinvestment with a view to expedite privatisation of selected Public Sector Undertakings (PSUs). Disinvestment is the action of an organization or government selling or liquidating an asset or subsidiary.
  2. Who approved the amendment in Electric Vehicle(EV) charging guidelines and specifications ?
    1) Satya Pal Singh
    2) Prahlad Singh Patel
    3) Hardeep Singh Puri
    4) Raj Kumar Singh
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) Raj Kumar Singh
    Explanation:
    On October 4, 2019 the Union Minister of State for Power and New & Renewable Energy (IC) and Skill Development & Entrepreneurship, Shri Raj Kumar Singh approved the amendment in Electric Vehicle(EV) charging guidelines and specifications. This amendment will supercede the previous guidelines issued by power ministry in 2018 with the revised guidelines being more consumer friendly.
  3. Charging Station will be made available on both sides of highways/roads after a distance of how much Kilometre ?
    1) 25 Km
    2) 30 Km
    3) 35 Km
    4) 40 Km
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 1) 25 Km
    Explanation:
    Charging Station will be made available at every 25 Km on both sides of highways/roads. Fast charging stations, one on each side of highways shall be installed at every 100kms for long range and/or heavy duty EVs like buses/trucks etc., concerning the inter-city travel. One charging station would be made available in a grid of 3 Km X 3 Km in the cities.
  4. Who launched “Trans Fat Free” logo & a slogan ‘Chefs 4 Trans Fat Free’ of Food Safety & Standards Authority of India (FSSAI) ?
    1) Piyush Goyal
    2) Harsh Vardhan
    3) Ramesh Pokhriyal
    4) Prakash Javadekar
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) Harsh Vardhan
    Explanation:
    On October 4,2019, the union health & family welfare minister shri Harsh Vardhan launched “Trans Fat Free” logo of Food Safety & Standards Authority of India (FSSAI) during the 8th International Chefs’ Conference of 2019 (ICC VIII). The logo was launched to boost the ‘Eat Right Movement’ of FSSAI.Slogan released: Shri Harsh Vardhan also released a slogan ‘Chefs 4 Trans Fat Free’ at the event, in which more than 1000 chefs pledged to use trans-fat free oils in their recipes and also work together to help achieve govt’s plan to eliminate trans-fat by 2022 having the motto ‘India@75.
  5. Where was the 8th International Chefs’ Conference for the year 2019 (ICC VIII) held ?
    1) Guwahati, Assam
    2) Kolkata, West Bengal
    3) New Delhi, Delhi
    4) Mumbai, Maharashtra
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) New Delhi, Delhi
    Explanation:
    8th International Chefs’ Conference of 2019 (ICC VIII) held in New Delhi.
  6. Who headed the working group constituted by government of India to prepare contours of new industrial policy to make India a manufacturing hub ?
    1) Sumanta Chaudhury
    2) Anup Wadhawan
    3) Jai Priye Prakash
    4) Guruprasad Mohapatra
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) Guruprasad Mohapatra
    Explanation:
    The government framed a working group headed by Guruprasad Mohapatra, secretary of the Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT) to prepare contours of new industrial policy to make India a manufacturing hub.
  7. Name the policy, which will be subsumed by the New industrial policy ?
    1) National Manufacturing Policy (NMP)
    2) Purchase and Price Preference Policy(PPPP)
    3) India’s Industrial Policy(IIP)
    4) Policy of Industries(POI)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) National Manufacturing Policy (NMP)
    Explanation:
    It will be the third industrial policy after the first in 1956 and the second in 1991. It will replace the Industrial Policy of 1991 which was prepared in the backdrop of the balance of payment crisis. The DPIIT had initiated the process of formulation of a new industrial policy in May 2017. The new policy will subsume the National Manufacturing Policy (NMP). A draft has been prepared by the DPIIT and has been sent for Cabinet approval.
  8. Which organization has partnered with Atal Innovation Mission(AIM) of NITI Aayog (National Institute for Transforming India) & launched a youth lab programme, Youth Co:Lab ?
    1) International Finance Corporation(IFC)
    2) United Nations Development Programme (UNDP)
    3) United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization(UNESCO)
    4) World Bank(WB)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) United Nations Development Programme (UNDP)
    Explanation:
    On October 4, 2019 the Atal Innovation Mission(AIM) of NITI Aayog (National Institute for Transforming India) and United Nations Development Programme (UNDP) India of United Nations Sustainable Development Framework (UNSDF) launched a youth lab programme, Youth Co:Lab by signing a Letter of Intent(LoI) in-order to empower innovation and social entrepreneurship to the youths of India in New Delhi. By this initiative entrepreneurs and innovators will connect with govt, mentors, incubators and other investors to gain entrepreneurial skills.
  9. Name the organization, which has partnered with the National Health Authority(NHA) for strengthening the implementation of the Ayushman Bharat– Pratan Mantri Jan Arogya Yojana (PM-JAY)?
    1) Infosys
    2) Facebook
    3) Google
    4) Microsoft
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) Google
    Explanation:
    On October 4, 2019 the National Health Authority(NHA) and the Amercian multinational company, Google partnered together for strengthening the implementation of the national health protection scheme, Ayushman Bharat– Pratan Mantri Jan Arogya Yojana (PM-JAY). They have signed the Statement of Intent (SoI) in this regard.
  10. What is the name of the Indo – Mongolian(India and Mongolia) joint military training exercise ?
    1) Ajeya Warrior
    2) Prabal Dostyk
    3) Sampriti
    4) Nomadic Elephant
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) Nomadic Elephant
    Explanation:
    Indo – Mongolian joint military training exercise is named as the Nomadic Elephant.
  11. Where was the 14th edition of the Indo – Mongolian joint military training exercise Nomadic Elephant-XIV for the year 2019 held ?
    1) Bakloh, Himachal Pradesh
    2) Ulaanbaatar, Mongolia
    3) Mumbai, Maharashtra
    4) Erdenet, Mongolia
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) Bakloh, Himachal Pradesh
    Explanation:
    On October 5, 2019 the 14th edition of the Indo – Mongolian joint military training exercise Nomadic Elephant-XIV for the year 2019, has begun at Bakloh in Himachal Pradesh. This 14-day exercise will continue till October 18, 2019. The aim of the exercise is to train both the armies in counter terrorism and counter insurgency (counter revolt) operations thus enhancing defence cooperation.
  12. What is the new monetary assistance approved to Next of Kin (NoK) of all categories of Battle Casualty (BC) from Rs 2 lakhs under Army Battle Casualties Welfare Fund (ABCWF) ?
    1) Rs 3 lakhs
    2) Rs 4 lakhs
    3) Rs 5 lakhs
    4) Rs 6 lakhs
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) Rs 4 lakhs
    Explanation:
    On October 5, 2019 the Defence Minister Shri Rajnath Singh gave approval in increasing the monetary assistance to Next of Kin (NoK) of all categories of Battle Casualty (BC) from Rs 2 lakhs to Rs 4 lakhs under Army Battle Casualties Welfare Fund (ABCWF)
  13. Which city topped in the first International Institute for Management Development’s (IMD’s) Smart City Index 2019 globally ?
    1) Geneva
    2) Oslo
    3) Singapore
    4) Zurich
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) Singapore
    Explanation:
    On October 4, 2019 in the first ever conducted International Institute for Management Development’s (IMD’s) Smart City Index 2019, Singapore topped.
  14. Name the city, which topped among the Indian Cities with the rank of 67 in the first International Institute for Management Development’s (IMD’s) Smart City Index 2019 ?
    1) Mumbai
    2) Bengaluru
    3) New Delhi
    4) Hyderabad
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) Hyderabad
    Explanation:
    On October 4, 2019 in the first ever conducted International Institute for Management Development’s (IMD’s) Smart City Index 2019, Hyderabad topped among the Indian cities with the rank of 67. It was followed by New Delhi at rank 68. Mumbai and Bengaluru were ranked at the 78th and 79th positions respectively.
  15. What is the rank of India in the Global Firepower Index (GFP) /Military Strength Ranking 2019 by the Global Firepower ?
    1) 4
    2) 10
    3) 6
    4) 8
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) 4
    Explanation:
    In the Global Firepower Index (GFP) /Military Strength Ranking 2019 of the Global Firepower which ranks each nation’s potential war-making capability across land, sea and air with conventional weapons, India was ranked 4th with the PowerIndex (PwrIndx) score of 0.1065 and in South Asia, it stood at the No 1 position.
  16. Which country topped in the Global Firepower Index (GFP) /Military Strength Ranking 2019 by the Global Firepower ?
    1) France
    2) United States
    3) Russia
    4) China
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) United States
    Explanation:
    In the Global Firepower Index (GFP) /Military Strength Ranking 2019 of the Global Firepower which ranks each nation’s potential war-making capability across land, sea and air with conventional weapons, United States ranked 1st in the rank.
  17. Name the bank, that has tied up with Common Service Centre(CSC) e-Governance Services India Limited to expand its reach to villages and remote towns as banking correspondents ?
    1) State Bank of India(SBI)
    2) Axis Bank
    3) ICICI Bank
    4) HDFC Bank
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) ICICI Bank
    Explanation:
    On October 4, 2019, Indian multinational banking and financial services company, ICICI Bank (Industrial Credit and Investment Corporation of India) has tied up with Common Service Centre e-Governance Services India Limited, a Special Purpose Vehicle(CSC SPV) to expand its reach to villages and remote towns.
  18. Who received the 15th International Children’s Peace Prize for the year 2019 by KidsRights Foundation along with Divina Maloum ?
    1) David Wicker
    2) Holly Gillibrand
    3) Luisa Neubauer
    4) Greta Thunberg
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) Greta Thunberg
    Explanation:
    The international organisation for the defence of children’s rights KidsRights Foundation will felicitate Sweden’s climate activist Greta Thunberg, aged 16, and peace campaigner Cameroon’s Divina Maloum, aged 14, with the 15th International Children’s Peace Prize for 2019 on November 20, 2019 at a ceremony in The Hague, Netherlands on World Children’s Day.
  19. Who was appointed as the new Chairman and Managing Director (CMD) of Oil India Limited (OIL) on October 2, 2019 ?
    1) Sushil Chandra Mishra
    2) Harish Madhav
    3) P. Chandrasekaran
    4) Biswajit Roy
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) Sushil Chandra Mishra
    Explanation:
    On October 2, 2019, The second largest hydrocarbon exploration and production Indian public sector company , Oil India Limited (OIL) has appointed Sushil Chandra Mishra as its new Chairman and Managing Director (CMD) and of the company. He succeeds Utpal Bora and will hold his post till June 30, 2022.
  20. Which country test fired the “LGM-30G Minuteman III”, intercontinental ballistic missile (ICBM) ?
    1) Russia
    2) United States
    3) China
    4) Japan
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) United States
    Explanation:
    The United States Air Force (USAF) successfully tested an unarmed LGM-30G Minuteman III intercontinental ballistic missile (ICBM) equipped with reentry vehicle from Vandenberg Air Force Base, California. It travelled approximately 4,200 miles (6,750km) across the Pacific Ocean to the Kwajalein Atoll in the Marshall Islands.
  21. Where was the 10th Asian Age Group Championships (AAGC) for the year 2019 held ?
    1) Mumbai, Maharashtra
    2) Guwahati, Assam
    3) Bengaluru, Karnataka
    4) New Delhi, Delhi
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) Bengaluru, Karnataka
    Explanation:
    The 10th Asian Age Group Championships (AAGC) for 2019 was held in Bengaluru, Karnataka from September 24-October 2, 2019. It was organised by the Swimming Federation of India (SFI) through the Asia Amateur Swimming Federation (AASF). It was the first time India hosted the international Championship in swimming, diving, water polo and in Artistic swimming events. India finished with a total medal tally of 64 medals (20 gold, 24 silver and 20 bronze).It stood at the 4 spot in Swimming event and second spot in the diving event.
  22. Name the 1st Indian cricketer to bowl 3 maidens in T20Is during the match against South Africa ?
    1) Poonam Yadav
    2) Taniya Bhatia
    3) Radha Yadav
    4) Deepti Sharma
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) Deepti Sharma
    Explanation:
    Indian all-rounder Deepti Sharma bowled three maidens, thereby created recorded by becoming the first Indian to have bowled as many maidens in a T20I match.
  23. Who became the first Indian cricketer to play 100 Twenty20 Internationals (T20Is) by surpassing the Mahendra Singh Dhoni and Rohit Sharma, who have played 98 T20Is for India ?
    1) Harmanpreet Kaur
    2) Mithali Raj
    3) Smriti Mandhana
    4) Jhulan Goswami
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) Harmanpreet Kaur
    Explanation:
    Harmanpreet Kaur became the first Indian cricketer to appear in 100 T20I in her final match of the series against South Africa in Surat. She surpassed Indian men cricketers Rohit Sharma and Mahendra Singh Dhoni (both have played only 98 T20Is till now) in the T20I appearances. She also became the second woman to score 2000T20I runs after India’s Mithali Raj, in the pre final match against South Africa.
  24. Ekushey Prize-winning Buddhist pundit Satyapriya Mohathero passed away recently, he belongs to which country ?
    1) Sri Lanka
    2) Bangladesh
    3) Nepal
    4) Myanmar
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 2) Bangladesh
    Explanation:
    On October 4, 2019, Ekushey Prize-winning Buddhist pundit Satyapriya Mohathero, aged 89, passed away at Bangabandhu Sheikh Mujib Medical College Hospital, Dhaka, Bangladesh due to old age-related complications. He was born as Bidhu Bhushan Barua in Cox’s Bazar’s Ramu, Bangladesh on June 10, 1930. He was the second highest Buddhist leader of Bangladesh and head of Sima Bihar of Ramu.He was the recipient of Ekushey Padak, the second-highest civilian award of Bangladesh, in 2015 for social work.
  25. Padmashri & Padma Bhushan awardee, Colathur Gopalan passed away recently, he was a ____________ ?
    1) Anthropologist
    2) Archaeologist
    3) Nutrition Scientist
    4) Geologist
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) Nutrition Scientist
    Explanation:
    Popular nutrition scientist & former Director General of Indian Council of Medical Research Colathur Gopalan has passed away in Chennai, Tamil Nadu due to age-related ailments.He was conferred Padmashri in 1970 & Padma Bhushan in 2003.Some of the prestigious awards he received were World Health Organisation’s(WHO) Health for All medal in 1988, the International Union of Nutrition Sciences’ (IUNS) award for path breaking work on nutritional problems in developing countries in 1989 & it recognised him as a ‘Living legend in nutrition science’ in 2013. Federation of Asian Nutrition Societies (FANS) conferred him the ‘Living Legend Award’ in August 2019.
  26. World Animal day is observed annually on _________?
    1) October 1
    2) October 2
    3) October 3
    4) October 4
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) October 4
    Explanation:
    On October 4, 2019, World Animal Day was celebrated throughout the world to raise awareness among people about taking actions worldwide for the rights of animal as well as welfare. Heinrich Zimmermann organized the first World Animal Day in 1925 & was declared as a universal observation at a convention of ecologists in Florence, Italy.
  27. What was the theme of the World Teacher’s Day or International Teachers Day 2019?
    1) Theme – “Young Teachers: The Future of the Profession”
    2) Theme – “The right to education means the right to a qualified teacher”
    3) Theme – “Empowering Teacher’s”
    4) Theme – “Teaching in Freedom, Empowering Teachers”
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) Theme – “Young Teachers: The Future of the Profession”
    Explanation:
    On October 5, 2019, World Teacher’s Day or International Teachers Day was observed across the world with an aim to improve teachers’ situation in the world.The theme of this day for 2019 is Young Teachers: The Future of the Profession.

Static GK Quiz based on Current Affairs:

  1. Where is the Lalabhai Contractor Stadium located ?
    Answer & Explanation
    Answer-Surat, Gujarat
  2. What is the tagline of ICICI Bank ?
    Answer & Explanation
    Answer-Hum Hai na,Khayal apka
  3. Where is the head quarter of Asia Amateur Swimming Federation (AASF) located ?
    Answer & Explanation
    Answer-Muscat, Oman
  4. What is the Capital and Currency of Mongolia ?
    Answer & Explanation
    Answer-Capital- Ulaanbaatar & Currency- Mongolian tögrög
  5. Where is the head quarter of Central Command of Indian Army located ?
    Answer & Explanation
    Answer- Lucknow, Uttar Pradesh
4.8/5 (41 Reviews)
error: Alert: Content is protected !!