AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs October 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Useful Links:

Questions Based on Current Affairs October 3 2019

  1. Which armed force organization has received the President’s Colours Award, the highest military honour for an armed forces organization ?
    1) Indian Army Service Corps
    2) Army Education Corps
    3) Indian Army Corps of Engineers
    4) Corps of Army Air Defence
    5) None of these
    Answer-4) Corps of Army Air Defence
    Explanation:
    President of India, Mr Ram Nath Kovind visited Odisha, West Bengal and Jharkhand from September 27 to October 1, 2019. On September 28, 2019, President Kovind presented Colours to Corps of Army Air Defence at the Army Air Defence Centre in Gopalpur, Ganjam district of Odisha in the presence of Army chief General Bipin Rawat, Odisha Governor Ganeshi Lal and Union Petroleum and Steel Minister Dharmendra Pradhan.

  2. Where was the 5th edition of India Today Safaigiri Summit for the year 2019 held ?
    1) Chennai, Tamil Nadu
    2) New Delhi, Delhi
    3) Mumbai, Maharashtra
    4) Kolkata, West Bengal
    5) none of these
    Answer-2) New Delhi, Delhi
    Explanation:
    On October 2, 2019, on the occasion of 150th birth anniversary of Mahatma Gandhi, 5th edition of India Today Safaigiri Summit held in New Delhi.

  3. Who was conferred with the 2019 Swachchta Ambassador award during the 5th edition of India Today Safaigiri Summit recently ?
    1) Shahrukh Khan
    2) Amitabh Bachchan
    3) Sachin Tendulkar
    4) Narendra Modi
    5) None of these
    Answer-3) Sachin Tendulkar
    Explanation:
    On October 2, 2019, on the occasion of 150th birth anniversary of Mahatma Gandhi, the president of India Shri Ram Nath Kovind presented 2019 Swachchta Ambassador award to former Indian cricketer Shri Sachin Tendulkar during the 5th edition of India Today Safaigiri Summit held in New Delhi.

  4. Where is the National Sports University is being constructed ?
    1) Imphal, Manipur
    2) Guwahati, Assam
    3) Bhubaneswar, Odisha
    4) Cuttack, Odisha
    5) None of these
    Answer- 1) Imphal, Manipur
    Explanation:
    On October 1, 2019, state-owned firm NBCC India Ltd (formerly National Buildings Construction Corporation Limited) has signed a Memorandum of Understanding(MoU) with Department of Sports under the aegis of Ministry of Youth Affairs and Sports(MYaS) in providing project management consultancy for development of National Sports University at Imphal, Manipur. The project worth is Rs 400 crore.

  5. In which of the following route does, India’s first private train ‘Tejas Express’ is flagged off recently ?
    1) Lucknow – Guwahati
    2) Lucknow – Mumbai
    3) Lucknow – Bangalore
    4) Lucknow-New Delhi
    5) None of these
    Answer- 4) Lucknow-New Delhi
    Explanation:
    For the 1st time in India, Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC) will compensate for passengers of the Tejas Express (India’s first private train running on the Lucknow-New Delhi route ) if the train is late.

  6. How much compensation is paid by the Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC) if Tejas Express runs one hour later than its scheduled time ?
    1) Rs 1000
    2) Rs 100
    3) Rs 500
    4) Rs 200
    5) None of these
    Answer-2) Rs 100
    Explanation:
    Compensation: If Tejas Express runs one hour later than its scheduled time, passengers will be paid Rs 100 and if this train was delayed more than two hours, Rs 250 will be given to the passengers. Insurance Cover: Apart from compensation, an insurance cover of Rs 25 lakh will also be provided free of cost to passengers, including insurance of Rs 1 lakh for theft or robbery during the journey.

  7. Where was the 4th edition of KAZIND-2019, the joint military exercise between India and Kazakhstan commenced recently ?
    1) West Siang, Arunachal pradesh
    2) Nur-Sultan, Kazakhstan
    3) Pithoragarh, Uttarakhand
    4) Aktobe, Kazakhstan
    5) None of these
    Answer-3) Pithoragarh, Uttarakhand
    Explanation:
    4th edition of KAZIND-2019, the joint military exercise between India and Kazakhstan commenced in Pithoragarh, Uttarakhand on October 2, 2019, which will continue till October 15, 2019, with the involvement of 100 soldiers from both the armies. It aims to carry out counter-terrorism operations in hilly areas.

  8. Which district has become the cleanest district in India as per the 2019 rural Swachhta survey (sanitation survey) ?
    1) Peddapalli district of Telangana
    2) Kurnool district of Andhra Pradesh
    3) Chittoor district of Andhra Pradesh
    4) Jagitial district of Telangana
    5) None of these
    Answer-1) Peddapalli district of Telangana
    Explanation:
    On October 2, 2019 Peddapalli district of Telangana became first in the 2019 rural Swachhta survey (sanitation survey) to become the cleanest district in India. The most improved district in the list was Haryana’s Faridabad, which moved to second place in 2019 from its previous rank of 71 in 2018. Haryana’s Rewari district ranks 3rd in the list.

  9. Which state has the highest number of dry districts(19 out of 21) as per the “2019 Southwest Monsoon Season Rainfall and IMD’s Long Range Forecasts” by IMD (India Meteorological Department) ?
    1) Punjab
    2) Uttar Pradesh
    3) Rajasthan
    4) Haryana
    5) None of these
    Answer- 4) Haryana
    Explanation:
    As per the recently released report , “2019 Southwest Monsoon Season Rainfall and IMD’s Long Range Forecasts” by IMD (India Meteorological Department), Haryana had the highest number of dry districts, 19 out of 21, including three where rainfall was scanty.State wise: Haryana was the 2ndmost rain deficit state in India after Manipur(the most rain deficit with a recording of 56%). Haryana recorded rainfall of 255.2 mm against a normal of 438.6 mm, results to a deficit of 42 percent.

  10. Name the organization that organized the Drone Innovators Network Summit-2019 in New Delhi under the aegis of the Ministry of Civil Aviation?
    1) United Nation(UN)
    2) World Economic Forum(WEF)
    3) United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization(UNESCO)
    4) International Monetary Fund(IMF)
    5) None of these
    Answer-2) World Economic Forum(WEF)
    Explanation:
    On October 1, 2019 Drone Innovators Network Summit-2019 focusing on the governance of drones was held in New Delhi. The summit was organized by the World Economic Forum(WEF) under the aegis of the Ministry of Civil Aviation. Minister of State(MoS-Independent charge) for Civil Aviation, Shri Hardeep Singh Puri addressed the event.

  11. In which route, the second Vande Bharat Express train, India’s fastest train will run ?
    1) Delhi and Mumbai
    2) Delhi and Varanasi
    3) Delhi and Katra
    4) Delhi and Lucknow
    5) None of these
    Answer-3) Delhi and Katra
    Explanation:
    On October 3, 2019, Union Home Minister Mr. Amit Shah flagged off the second Vande Bharat Express train from New Delhi railway station. It runs between Delhi and Katra (Shri Mata Vaishno Devi), Jammu and Kashmir at a maximum speed of 130 km/hour and will cover the distance in 8 hours, reducing the travel time by 4 hours. It will halt at Ambala Cantt, Ludhiana and Jammu Tawi for 2 minutes each. The number of the train is 22439/22440.

  12. By which year, railways will connect the country from Kashmir to Kanyakumari?
    1) 2022
    2) 2023
    3) 2024
    4) 2025
    5) None of these
    Answer-1) 2022
    Explanation:
    Railway Minister Piyush Goyal notified that the railways will connect the country from Kashmir to Kanyakumari before August 2022.

  13. Which country has signed an MoU with India to upgrade the existing Center for Excellence in Information and Technology (IT) to the Next Generation Center for Excellence in Information and Technology (NexGen-ISCEIT) ?
    1) Russia
    2) Iran
    3) Israel
    4) Syria
    5) None of these
    Answer- 4) Syria
    Explanation:
    On October 1, 2019, A Memorandum of Understanding (MoU) was signed between India and Syria to upgrade the existing India-Syria Center for Excellence in Information and Technology (IT) to the Next Generation Center for Excellence in Information and Technology (NexGen-ISCEIT) situated in Damascus.

  14. Name the country, that will quit Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) from January 1, 2020 due to fiscal problems ?
    1) Iran
    2) Ecuador
    3) Indonesia
    4) Saudi Arabia
    5) None of these
    Answer-2) Ecuador
    Explanation:
    Ecuador will quit Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) from January 1, 2020 due to fiscal problems. It will continue to support efforts to stabilise the world oil market. It is one of the smallest members of the OPEC.

  15. Which banks has limited the cash withdrawals of customers using micro-ATMs (Automated Teller Machines) of other banks to 4 times a month ?
    1) Indian Bank and Canara Bank
    2) Bank of Baroda (BoB) and Canara Bank
    3) State Bank of India (SBI) and Bank of Baroda (BoB)
    4) State Bank of India (SBI) and Canara Bank
    5) None of these
    Answer-3) State Bank of India (SBI) and Bank of Baroda (BoB)
    Explanation:
    State Bank of India (SBI) and Bank of Baroda (BoB) limited the cash withdrawals of customers using micro-ATMs (Automated Teller Machines) of other banks to 4 times a month. BoB permitted its customers to do 4 transactions a day while SBI limited it to 1 transaction. SBI account holders who are not part of the government’s direct benefit transfer (DBT) scheme are allowed to do 5 transactions a month.

  16. Name the firm that has signed its third co-origination of loan agreement with Indian multinational, public sector bank, Bank of Baroda (BOB) ?
    1) Paisalo Digital
    2) Reliance Capital
    3) Tata Capital
    4) Capital First ltd
    5) None of these
    Answer-1) Paisalo Digital
    Explanation:
    On October 3, 2019, Paisalo Digital (Formerly known as S.E Investments Limited) has signed its third co-origination of loan agreement with Indian multinational, public sector bank, Bank of Baroda (BOB) with the aim to necessitate the joint contribution of credit flow to empower farmers, MSME (Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises) segment and small businesses.

  17. What is the GDP growth of India for the year 2019-2020 as per the Standard & Poor (S&P) Global ratings ?
    1) 6.9%
    2) 6.7%
    3) 6.3%
    4) 6.5%
    5) None of these
    Answer-3) 6.3%
    Explanation:
    On October 1, 2019, the Standard & Poor (S&P) Global ratings has reduced India’s growth to 6.3% from its previous estimation of 7.1% for 2019-2020. The reduced growth projection is mainly due to decline in private consumption growth. It is expected that the growth rate of India would be at 7% for the year 2020-2021.

  18. Who was awarded with the 2019 UN High Commissioner for Refugees (UNHCR) prestigious Nansen Award ?
    1) Thorvald Stoltenberg
    2) Azizbek Ashurov
    3) Sadruddin Aga Khan
    4) Poul Hartling
    5) None of these
    Answer- 2) Azizbek Ashurov
    Explanation:
    On October 2, 2019 human rights lawyer from Kyrgyzstan, Azizbek Ashurov was awarded the 2019 UN High Commissioner for Refugees (UNHCR) prestigious Nansen Award. He was awarded for ending status of stateless people through his organisation Ferghana Valley Lawyers Without Borders (FVLWB) in Kyrgyzstan which thus became the world’s first country to end statelessness.Ashurov will receive the award comprising of a commemorative medal and a cash prize of USD 150,000 prize money at a ceremony in Geneva on October 7, 2019.

  19. Name the Managing Director (MD) and Group Chief Executive Officer (CEO) of Tata Communications, who was appointed on October 3, 2019 ?
    1) Rajesh Sharma
    2) Renuka Ramnath
    3) Srinath Narasimhan
    4) Amur Swaminathan Lakshminarayanan
    5) None of these
    Answer-4) Amur Swaminathan Lakshminarayanan
    Explanation:
    On October 3, 2019, Indian telecommunications company, Tata Communications has named Amur Swaminathan Lakshminarayanan as Managing Director (MD) and Group Chief Executive Officer (CEO). He succeeds Vinod Kumar, who has resigned from the company on July 8, 2019.

  20. Rajat Monga resigned recently, he was associated with which bank ?
    1) Yes Bank
    2) HDFC Bank
    3) Axis Bank
    4) Lakshmi Vilas Bank
    5) None of these
    Answer-1) Yes Bank
    Explanation:
    On October 3, 2019 Rajat Monga, the senior group president and former chief financial officer (CFO) of Yes Bank resigned from his post. The announcement was made by the bank’s Chief Executive Officer(CEO) Ravneet Gill.

  21. Who was appointed as the next Ambassador of India to Greece on October 3, 2019 ?
    1) Srikumar Menon
    2) Renu Pall
    3) Amrit Lugun
    4) Dinesh Bhatia
    5) None of these
    Answer-3) Amrit Lugun
    Explanation:
    On October 03, 2019, The Ministry of External Affairs (MEA) of Government of India notified that Mr Amrit Lugun was appointed as the next Ambassador of India to Greece. He is an Indian Foreign Service (IFS) Officer of the 1989 batch. He succeeds Ms. Shamma Jain.

  22. To which country, Muktesh Kumar Pardeshi appointed as the next High Commissioner of India ?
    1) Azerbaijan
    2) Niue
    3) Algeria
    4) Australia
    5) None of these
    Answer- 2) Niue
    Explanation:
    On October 03, 2019, The Ministry of External Affairs (MEA) of Government of India notified that Mr. Muktesh Kumar Pardeshi was appointed as the next High Commissioner of India to Niue, with residence in Wellington, New Zealand. He is an Indian Foreign Service (IFS) Officer of the 1991 batch presently working as a High Commissioner of India to New Zealand. He succeeds Mr. Sanjiv Kohli.

  23. Where did a team of scientists from the CSIR-NGRI and the Central Groundwater Board, Ministry of Jal Shakti discovered dried-up river termed as “ancient buried river” ?
    1) Guwahati, Assam
    2) Chennai, Tamil Nadu
    3) Prayagraj, Uttar Pradesh
    4) Mumbai, Maharashtra
    5) None of these
    Answer-3) Prayagraj, Uttar Pradesh
    Explanation:
    A team of scientists from the CSIR-NGRI (Council of Scientific and Industrial Research-National Geophysical Research Institute) and the Central Groundwater Board, Ministry of Jal Shakti, have found an undiscovered, old, dried-up river in Prayagraj (formerly Allahabad), Uttar Pradesh termed ““ancient buried river” that linked the Ganga and Yamuna rivers , during the geophysical survey in the Kaushambi and Prayagraj region in December 2018.

  24. Scientists form which university has developed the strongest silver ever – 42% stronger than the previous world record ?
    1) University of Pennsylvania, United States (US)
    2) Vermont University, United States (US)
    3) Princeton University, United States (US)
    4) Massachusetts Institute of Technology, United States (US)
    5) None of these
    Answer-2) Vermont University, United States (US)
    Explanation:
    A team of scientists from Vermont University of the United States (US) has developed the strongest silver ever – 42% stronger than the previous world record.The team has mixed a trace amount of copper into the silver, that transformed two types of inherent nanoscale defects into a powerful internal structure, due to the impurities are directly attracted to these defects. It also helps in maintaining its electrical conductivity.

  25. Name the former president of South American Football Confederation, commonly known as CONMEBOL (CONfederación SudaMEricana de FútBOL) who was banned from football for life time by FIFA (Fédération Internationale de Football Association) ?
    1) Eugenio Figueredo
    2) Carlos Barbosa
    3) Alejandro Domínguez
    4) Rolando López
    5) None of these
    Answer- 1) Mr Eugenio Figueredo
    Explanation:
    FIFA (Fédération Internationale de Football Association) banned the former president of South American Football Confederation, commonly known as CONMEBOL (CONfederación SudaMEricana de FútBOL) Mr Eugenio Figueredo, aged 87, for lifetime due to bribery charges and fined Swiss Franc (CHF) 1,000,000 (€914,266).

  26. Koneru Humpy was in news recently, she was associated with which sport ?
    1) Badminton
    2) Cricket
    3) Chess
    4) Football
    5) None of these
    Answer- 3) Chess
    Explanation:
    Indian woman chess player Koneru Humpy, aged 32, from Andhra Pradesh was ranked world number 3 in the 2019 rankings released by Fédération Internationale des Échecs (FIDE) or World Chess Federation. She recently won the FIDE Women’s Grand Prix tournament 2019 held in Skolkovo in Russia and accumulated 17 ELO points to clinch the third spot with a global rating of 2,577.

  27. Which country’s cricketer, Alyssa Healy creates world record becoming highest scorer in women’s T20I during a match against Sri Lanka?
    1) Sri Lanka
    2) New zealand
    3) England
    4) Australia
    5) None of these
    Answer-4) Australia
    Explanation:
    On October 2, 2019, Australian cricketer Alyssa Healy created a world record for the highest individual score in women’s T20I (Twenty Twenty International) by scoring 148 runs off 61 balls against Sri Lanka in the third and final t20I match of “Sri Lanka Women tour of Australia, 2019” at the North Sydney Oval in Australia. She surpassed teammate Meg Lanning’s previous world record score of 133 runs.

  28. Name the noted nephrologist and Padma Shri awardee, who passed away recently?
    1) Dr. Atul V Ingale
    2) Dr.Hargovind Laxmishanker Trivedi
    3) Dr. Sharad Sheth
    4) Dr. Jyotsna Zope
    5) None of these
    Answer-2) Dr.Hargovind Laxmishanker Trivedi
    Explanation:
    On October 2, 2019, noted nephrologist (specialist in the study of kidney functions) and Padma Shri awardee Dr Hargovind Laxmishanker Trivedi passed away at the age of 87 due to age-related illness in Ahmedabad, Gujarat.He was awarded Padma Shri, the fourth highest civilian award, in 2015 for his contribution as a nephrologist to the society.

  29. M Gopal Gowda passed away recently, he was a ___________ ?
    1) Miniature artiste
    2) Konkani folk artiste
    3) Madhubani artiste
    4) Warli artiste
    5) None of these
    Answer-2) Konkani folk artiste
    Explanation:
    On October 2, 2019 famous Kudmi Konkani folk artiste M Gopal Gowda passed away at the age of 64 due to cardiac arrest. Having rendered more than 200 performances across the country, Gopal Gowda’s research write-ups on the Kudmi history, their dialects, culture, traditions and beliefs have appeared in Konkani and Kannada periodicals, research magazines and in textbooks. He was first-ever Kudmi writer.

Static GK Quiz based on Current Affairs:

  1. Name the India’s oldest chimpanzee that died in Delhi zoo recently ?
    Answer-Rita
    Explanation:
    Rita was born on December 12, 1960 in Amsterdam Zoo.India’s oldest chimpanzee Rita, who had been battling age-related health problems, died at the age age of 59 in Delhi Zoo.

  2. Gangotri National Park is located in which state ?
    Answer-Uttarakhand

  3. What is the Capital and Currency of Niue ?
    Answer-Capital: Alofi & Currency: Niue dollar, New Zealand dollar

  4. Where is the headquarter of UN High Commissioner for Refugees (UNHCR) is located ?
    Answer- Geneva, Switzerland

  5. What is the tagline of Bank of Baroda (BOB) ?
    Answer-India’s International Bank