Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz: October 26, 27 & 28 2019

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs October 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Useful Links:

Questions Based on Current Affairs October 26,27 & 28 2019

  1. Who can vote via postal ballot in-order to increase the voters’ turnout as per the new amended conduct of Election Rules, 1961 ?
    1) Disabled people
    2) People aged above 80 years
    3) Celebrities
    4) Both 1 & 2
    5) None of these
    Answer- 4) Both 1 & 2
    Explanation:
    On October 26, 2019, the govt. has announced that disabled people and people aged above 80 years can vote through postal ballot in-order to increase the voters’ turnout. The announcement was made after the ministry of law and justice amended Conduct of Election Rules, 1961, on October 22, 2019, based on the recommendations of the election commission to allow the above-mentioned people to cast their vote through postal ballot. Currently, the postal ballot voting is made available only to those assigned poll duties and to armed forces.

  2. Where was the 29th BASIC(Brazil, South Africa, India, China) ministerial meet on climate change held ?
    1) Brasilia, Brazil
    2) Beijing, China
    3) Cape Town, South Africa
    4) Kolkata, India
    5) None of these
    Answer-2) Beijing, China
    Explanation:
    The 29th BASIC ministerial meet on climate change was held from October 25th-26th 2019 in Beijing, China. Members of the BASIC countries (Brazil, South Africa, India, China) participated in the event.

  3. Name the Indian delegate,who addressed the 29th BASIC(Brazil, South Africa, India, China) ministerial meet on climate change .
    1) Piyush Goyal
    2) Nitin Gadkari
    3) Prakash Javadekar
    4) Ram Vilas Paswan
    5) None of these
    Answer- 3) Prakash Javadekar
    Explanation:
    The 29th BASIC ministerial meet on climate change was held from October 25th-26th 2019 in Beijing, China. Members of the BASIC countries (Brazil, South Africa, India, China) participated in the event. In the Indian side, Union Minister for Environment, Forest and Climate Change (MoEF&CC), Shri Prakash Javadekar participated in the event. India’s offer to host the 30th BASIC ministerial meeting was welcomed.

  4. Where was the XVIII (18th) summit of heads of state and government of the Non-Aligned Movement (NAM) held ?
    1) Baku, Azerbaijan
    2) Tbilisi, Georgia
    3) Dhaka, Bangladesh
    4) Tehran, Iran
    5) None of these
    Answer-1) Baku, Azerbaijan
    Explanation:
    The XVIII (18th) summit of heads of state and government of the Non-Aligned Movement (NAM) was held in Baku, Azerbaijan from October 25-26, 2019.

  5. What was the theme of the XVIII (18th) summit of heads of state and government of the Non-Aligned Movement (NAM) ?
    1) “Lasting Peace through Joint Global Governance”
    2) “Peace, Sovereignty and Solidarity for Development”
    3) “Promotion and Consolidation of Peace through Respect for International Law”
    4) “Upholding the Bandung Principles to ensure concerted and adequate response to the challenges of the contemporary world”
    5) None of these
    Answer-4) “Upholding the Bandung Principles to ensure concerted and adequate response to the challenges of the contemporary world”
    Explanation:
    The XVIII (18th) summit of heads of state and government of the Non-Aligned Movement (NAM) was held in Baku, Azerbaijan from October 25-26, 2019. The theme of the summit for 2019 was “Upholding the Bandung Principles to ensure concerted and adequate response to the challenges of the contemporary world.”

  6. Name the Indian delegate, who addressed the XVIII (18th) summit of heads of state and government of the Non-Aligned Movement (NAM) .
    1) Subrahmanyam Jaishankar
    2) Venkaiah Naidu
    3) Narendra Modi
    4) Ram Nath Kovind
    5) None of these
    Answer- 2) Venkaiah Naidu
    Explanation:
    The XVIII (18th) summit of heads of state and government of the Non-Aligned Movement (NAM) was held in Baku, Azerbaijan from October 25-26, 2019. The theme of the summit for 2019 was “Upholding the Bandung Principles to ensure concerted and adequate response to the challenges of the contemporary world.” From the Indian side, Vice President Shri Venkaiah Naidu addressed the summit.

  7. Name the ISIS leader, who was reportedly killed by U.S. forces in Syria .
    1) Abu Omar al-Shishani
    2) Abu Mohammad al-Adnani
    3) Abu Bakr al-Baghdadi
    4) Abu Musab al-Zarqawi
    5) None of these
    Answer-3) Abu Bakr al-Baghdadi
    Explanation:
    On October 27,2019 The president of the United States(US), Donald Trump announced that Abu Bakr al-Baghdadi, the leader of the terrorist group, Islamic State of Iraq and Syria(ISIS) also known as the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) was killed in Syria during a US-led military operation in Syria’s northwest Idlib province. It is reported that Abu Bakr killed himself by detonating a suicide vest.

  8. Where was the biggest and most powerful land rig in the world, Sakhalin oil field and Rig Krechet located ?
    1) Russia
    2) Japan
    3) China
    4) Indonesia
    5) None of these
    Answer-1) Russia
    Explanation:
    Sakhalin oil field and Rig Krechet, the biggest and most powerful land rig in the world is located in Russia. Union Minister of Petroleum and Natural Gas Mr Dharmendra Pradhan visited Russia and Japan.

  9. Which city hosted the Global Forum on Steel Excess Capacity (GFSEC) Ministerial Meeting 2019 ?
    1) Bangkok, Thailand
    2) Jakarta, Indonesia
    3) Beijing, China
    4) Tokyo, Japan
    5) None of these
    Answer-4) Tokyo, Japan
    Explanation:
    Global Forum on Steel Excess Capacity (GFSEC) Ministerial Meeting 2019 held in Tokyo, Japan from October 25-26, 2019 on the invitation of the Japanese Minister of Economy Trade and Industry. It was organised by the Ministry of Economy, Trade and Industry (METI), Japan.

  10. Name the Indian delegate, who addressed the Global Forum on Steel Excess Capacity (GFSEC) Ministerial Meeting 2019 .
    1) Mukhtar Abbas Naqvi
    2) Prakash Javadekar
    3) Dharmendra Pradhan
    4) Jagat Prakash Nadda
    5) None of these
    Answer-3) Dharmendra Pradhan
    Explanation:
    Union Minister Dharmendra Pradhan attended the Global Forum on Steel Excess Capacity (GFSEC) Ministerial Meeting 2019 held in Tokyo, Japan from October 25-26, 2019 on the invitation of the Japanese Minister of Economy Trade and Industry. It was organised by the Ministry of Economy, Trade and Industry (METI), Japan.

  11. Which country is the world’s third-largest steel-consuming country in the world ?
    1) Japan
    2) India
    3) Sri Lanka
    4) Russia
    5) None of these
    Answer-2) India
    Explanation:
    India is the world’s third-largest steel-consuming country. The government aims to increase the per capita steel consumption of steel from its current low of 72 kg per capita to 160 kg per capita by 2030.

  12. Which country has partnered with United Nations (UN) Environment Programme (UNEP) & announced new declaration for tackling global nitrogen challenge ?
    1) Sri Lanka
    2) Japan
    3) India
    4) Russia
    5) None of these
    Answer-1) Sri Lanka
    Explanation:
    On October 23 and 24, 2019 The government of the island nation Sri Lanka along with the support of the United Nations (UN) Environment Programme (UNEP) convened (brought a meeting) a 2-day event at the Bandaranaike Memorial International Conference Hall (BMICH) where the members came together and adopted “Colombo Declaration on Sustainable Nitrogen Management”.

  13. Which year is set as target to half the nitrogen waste by newly adopted “Colombo Declaration on Sustainable Nitrogen Management” ?
    1) 2020
    2) 2022
    3) 2025
    4) 2030
    5) None of these
    Answer-4) 2030
    Explanation:
    On October 23 and 24, 2019 The government of the island nation Sri Lanka along with the support of the United Nations (UN) Environment Programme (UNEP) convened (brought a meeting) a 2-day event at the Bandaranaike Memorial International Conference Hall (BMICH) where the members came together and adopted “Colombo Declaration on Sustainable Nitrogen Management”. The aim of the declaration is to half the nitrogen waste by 2030.

  14. Name the payment platform, which has achieved the double milestone of 1 billion transactions as well as has crossed 100 million users in October 2019 .
    1) Atom Paynetz
    2) PayPal
    3) Unified Payments Interface (UPI)
    4) National Electronic Funds Transfer(NEFT)
    5) None of these
    Answer-3) Unified Payments Interface (UPI)
    Explanation:
    The mission of Modi government Digital India is gaining momentum rapidly as Transactions using India’s own domestic payments platform—Unified Payments Interface (UPI) as it has achieved the double milestone of 1 billion transactions as well as has crossed 100 million users in October 2019. With this, UPI has become the fastest-growing system. anywhere in the world.

  15. Which Indian Cities will be added to the list of World Bank’s ease of doing business survey from the year 2020 ?
    1) New Delhi and Varanasi
    2) Kolkata and Bengaluru
    3) Chennai and Bengaluru
    4) Guwahati and Chennai
    5) None of these
    Answer-2) Kolkata and Bengaluru
    Explanation:
    On October 24, 2019, According to the World Bank (WB), Kolkata and Bengaluru will be added to the list of World Bank’s ease of doing business survey from the year 2020.The survey so far covered only Delhi and Mumbai. According to the 17th edition of the World Bank’s (WB) report, “Doing Business 2020-Comparing Business Regulation in 190 Economies”, released on October 23, 2019, India has ranked 63rd in the list with the score of 71.0. It has improved by 14 places among 190 nations as against 77th position in the 2018-19 list.

  16. Who was appointed as the first Lieutenant (Lt) Governors of Jammu and Kashmir (J&K) on October 25, 2019 ?
    1) Girish Chandra Murmu
    2) Radha Krishna Mathur
    3) P S Sreedharan Pillai
    4) Satya Pal Malik
    5) None of these
    Answer-1) Girish Chandra Murmu
    Explanation:
    On October 25, 2019, Former Indian Administrative Service (IAS) officers Girish Chandra Murmu was appointed as first Lieutenant (Lt) Governor of Jammu and Kashmir (J&K). This Union Territory will come into existence on October 31, 2019. These newly appointed governors succeed Satya Pal Malik.

  17. Name the first Lieutenant (Lt) Governors of Ladakh, who was appointed on October 25, 2019 .
    1) Girish Chandra Murmu
    2) Satya Pal Malik
    3) P S Sreedharan Pillai
    4) Radha Krishna Mathur
    5) None of these
    Answer-4) Radha Krishna Mathur
    Explanation:
    On October 25, 2019, Former Indian Administrative Service (IAS) officer Radha Krishna Mathur was appointed as first Lieutenant (Lt) Governor of Ladakh. This Union Territory (UT) will come into existence on October 31, 2019.These newly appointed governors succeed Satya Pal Malik.

  18. Satya Pal Malik has been appointed as the 18th governor of which State/UT ?
    1) Madhya Pradesh
    2) Telangana
    3) Goa
    4) Andhra Pradesh
    5) None of these
    Answer-3) Goa
    Explanation:
    Satya Pal Malik has been transferred and appointed as the 18th Governor of Goa, succeeding Mridula Sinha.

  19. Who was appointed as the 15th governor of Mizoram succeeding Jagdish Mukhi on 25th October, 2019 ?
    1) Girish Chandra Murmu
    2) P S Sreedharan Pillai
    3) Satya Pal Malik
    4) Radha Krishna Mathur
    5) None of these
    Answer-2) P S Sreedharan Pillai
    Explanation:
    Bharatiya Janata Party (BJP) Kerala state president P S Sreedharan Pillai was appointed as the 15th governor of Mizoram succeeding Jagdish Mukhi, the governor of Assam who was holding additional charge. He would be the third Malayali occupying the post after Kummanam and Congress leader Vakkom Purushothaman (2011-14).

  20. Joko Widodo sworn in as the 7th President of which country ?
    1) Indonesia
    2) Thailand
    3) Philippines
    4) Vietnam
    5) None of these
    Answer-1) Indonesia
    Explanation:
    On October 27, 2019, Indonesia’s President Joko Widodo, (7th president) popularly known as Jokowi, was sworn in for the final(2nd) term as the President of Indonesia for a 5-year term period. The oath-taking ceremony was held in Jakarta. Jokowi on April 17, 2019, won the presidential poll, with 55.5% of votes along with vice president Maruf Amin, who replaced outgoing Jusuf Kalla.

  21. Who was sworn in as the 11th Chief Minister of Haryana ?
    1) Dushyant Chautala
    2) Girish Chandra Murmu
    3) Manohar Lal Khattar
    4) Satyadeo Narain Arya
    5) None of these
    Answer- 3) Manohar Lal Khattar
    Explanation:
    On October 27, 2019, BJP’s (Bharatiya Janata Party) Manohar Lal Khattar was sworn in as Haryana’s chief minister (CM) for a second term (11th CM). He will lead the BJP-JJP (Jannayak Janata Party) coalition government in the state. JJP leader Dushyant Chautala took oath as the deputy CM of the state.

  22. Who has been appointed as Chairman-cum-Managing Director (CMD)of National Small Industries Corporation Limited (NSIC) ?
    1) Navin Chopra
    2) Gaurang Dixit
    3) Udayakumar
    4) Vijayendra
    5) None of these
    Answer- 4) Vijayendra
    Explanation:
    On October 25, 2019, As per the Appointments Committee of the Cabinet (ACC), Government of India (GoI), Vijayendra has been appointed as Chairman-cum-Managing Director (CMD)of National Small Industries Corporation Limited (NSIC). He succeeds Ram Mohan Mishra.

  23. To which organization, Pramod Kumar Tiwari was appointed as the new Director General (DG) ?
    1) Automotive Research Association of India(ARAI)
    2) Bureau of Indian Standards(BIS)
    3) National Accreditation Board for Testing and Calibration Laboratories(NABL)
    4) International Organization for Standardization (ISO)
    5) None of these
    Answer-2) Bureau of Indian Standards(BIS)
    Explanation:
    On October 24, 2019, As per the Appointments Committee of the Cabinet (ACC), Government of India (GoI), Pramod Kumar Tiwari, the present joint secretary in department of food and public distribution, Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution, has been appointed as Director General (DG) of Bureau of Indian Standards(BIS).

  24. Who won Argentina’s presidential election on October 27, 2019 ?
    1) Alberto Angel Fernandez
    2) Mauricio Macri
    3) Carlos Menem
    4) Adolfo Rodríguez Saá
    5) None of these
    Answer-1) Alberto Angel Fernandez
    Explanation:
    On October 27, 2019, Alberto Angel Fernandez (60), an Argentine lawyer and politician (opposition candidate ) has won Argentina’s presidential election in the first round with more than 45% of the vote needed to win, beating current President Mauricio Macri. Alberto will assume the presidency on 10 December 2019 & ex-president Cristina Kirchner will be the vice-president.

  25. Filipe Jacinto Nyusi was elected as the president to which country ?
    1) Andorra
    2) Monaco
    3) Mozambique
    4) Angola
    5) None of these
    Answer- 3) Mozambique
    Explanation:
    On October 27, 2019, Mozambique‘s incumbent President Filipe Jacinto Nyusi of Frelimo party was elected as its president for a second term, despite claims of widespread cheating. He is the 5th president of the country (considering his second term). He scored 73% of the vote, ahead of Ossufo Momade of Renamo, with almost 22%.

  26. Who was appointed as the first woman caretaker Prime minister of Belgium ?
    1) Sophie Dutordoir
    2) Dominique Leroy
    3) Marie-Christine Marghem
    4) Sophie Wilmes
    5) None of these
    Answer-4) Sophie Wilmes
    Explanation:
    On October 27, 2019, the King of Belgium Philippe Léopold Louis Marie named Belgian budget minister Sophie Wilmes (44) of the Reformist movement party as the interim prime minister of the country, thus making her the first woman to head the government. She will replace Charles Yves Jean Ghislaine Michel, who stepped down from the post to take over as European Council President on December 1, 2019.

  27. Where was the 2000-year old historic trade settlement & a Pallava-period statue of Lord Vishnu has been unearthed during excavations ?
    1) Visakhapatnam in Andhra Pradesh
    2) Gottiprolu in Andhra Pradesh
    3) Khammam in Andhra Pradesh
    4) Rangareddy in Andhra Pradesh
    5) None of these
    Answer-2) Gottiprolu in Andhra Pradesh
    Explanation:
    On October 25, 2019, A 2000-year old historic trade settlement & a Pallava-period statue of Lord Vishnu has been unearthed during excavations carried out by the Archaeological Survey of India (ASI) near the banks of Swarnamukhi river in the village of Gottiprolu in Andhra Pradesh (AP).

  28. Name the cyclone, which has became the first super cyclonic storm in Arabian sea in last 12 years with an estimated wind speed of 220-230 kmph .
    1) Kyarr
    2) Phailin
    3) Vardah
    4) Hudhud
    5) None of these
    Answer-1) Kyarr
    Explanation:
    On October 27, 2019, According to the India Meteorological Department (IMD), Cyclone ‘Kyarr’ with an estimated wind speed of 220-230 kmph intensifies to become the first Super Cyclonic storm in the Arabian Sea in the last 12 years after Cyclone Gonu ravaged the Oman coast in 2007. Kyarr is the 9th super cyclone to form in the North Indian Ocean.

  29. Who won the Zozo Championship 2019 & makes golfing history by equalling Sam Snead’s record of 82 US PGA Tour titles ?
    1) Rory McIlroy
    2) Im Sung-jae
    3) Tiger Woods
    4) Hideki Matsuyama
    5) None of these
    Answer-3) Tiger Woods
    Explanation:
    The Zozo Championship 2019, a professional golf tournament, was held at Accordia Golf Narashino Country Club, Chiba, Japan from October 24 – 27, 2019. It was the first event sanctioned tournament by the PGA (Professional Golfers’ Association) Tour in Japan, in a deal that will last until at least 2025. It was co-sanctioned by the Japan Golf Tour and the PGA Tour. The prize money of the tournament was US$9.75 million.

  30. Who won the Men’s Singles title in the 17th Yonex French Open 2019 ?
    1) Chirag Shetty
    2) Marcus Fernaldi Gideon
    3) Jonatan Christie
    4) Chen Long
    5) None of these
    Answer- 4) Chen Long
    Explanation:Yonex French Open 2019, a Super 750 badminton tournament, was held at Stade Pierre de Coubertin, Paris, France from October 22-27, 2019. It was the 17th tournament of the 2019 Badminton World Federation (BWF) World Tour.

    Category Winner Runner
    Men’s Singles Chen Long (China) Jonatan Christie (Indonesia)
    Women’s Singles An Se-young (South Korea) Carolina Marín (Spain)
    Men’s Doubles Marcus Fernaldi Gideon & Kevin Sanjaya Sukamuljo (Indonesia) Satwiksairaj Rankireddy & Chirag Shetty (India)
    Women’s Doubles Lee So-hee & Shin Seung-chan (South Korea) Kim So-yeong & Kong Hee-yong (South Korea)
    Mixed Doubles Praveen Jordan & Melati Daeva Oktavianti (Indonesia) Zheng Siwei & Huang Ya Qiong (China)


  31. Which country qualified for the first time in International Cricket Council (ICC) Men’s Twenty 20 (T20) World Cup tournament 2020 ?
    1) Botswana
    2) Papua New Guinea
    3) Lesotho
    4) Eswatini
    5) None of these
    Answer-2) Papua New Guinea
    Explanation:
    On October 27, 2019, Papua New Guinea (PNG), for the first time, qualified for the International Cricket Council (ICC) Men’s Twenty 20 (T20) World Cup tournament 2020 by defeating Kenya in a match held at Dubai International Stadium, Dubai. It was a World Cup Qualifier tournament. Ireland has also qualified for ICC T20 World Cup 2020 after finishing at the top of their group.

  32. Which city will host the 7th edition of International Cricket Council (ICC) Men’s Twenty 20 (T20) World Cup tournament 2020 ?
    1) Australia
    2) United States
    3) Russia
    4) Japan
    5) None of these
    Answer-1) Australia
    Explanation:
    The 2020 World T20, the seventh edition, will be held from October 18 to November 15, 2020, in Australia.

  33. Chakravarthula Raghavachari was passed away recently, he was a __________ .
    1) Politician
    2) Director
    3) Journalist
    4) Actor
    5) None of these
    Answer-3) Journalist
    Explanation:
    On October 28, 2019, Veteran Telugu journalist Chakravarthula Raghavachari, who was the former editor of Visalaandhra, a Telugu daily for over 30 years from 1972, has passed away in Hyderabad, Telangana following a prolonged illness. He was 80.Raghavachari, who hailed from Warangal district, now in Telangana, was one of the prominent leaders of the Communist Party of India (CPI).

  34. International Animation Day is observed annually on __________ .
    1) October 25
    2) October 26
    3) October 27
    4) October 28
    5) None of these
    Answer- 4) October 28
    Explanation:
    On October 28, 2019, The 18th edition of International Animation Day (IAD) was celebrated all over the world to recognize and celebrate all the artists, the scientists and the technicians behind the animation.

  35. What was the theme of the 4th National Ayurveda Day for 2019/ Dhanwantari Jayanti ?
    1) Theme – “Ayurveda for Prevention and Control of Diabetes”
    2) Theme – “Ayurveda for Longevity”
    3) Theme – “Ayurveda for Public Health”
    4) Theme – “Prevention and Control of Diabetes through Ayurveda”
    5) None of these
    Answer-2) Theme – “Ayurveda for Longevity”
    Explanation:
    National Ayurveda Day/ Dhanwantari Jayanti was observed on October 25, 2019. It was the 4th edition and was celebrated by the Ministry of AYUSH (Ayurveda, Yoga & Naturopathy, Unani, Siddha, and Homoeopathy) at the National Institute of Ayurveda (NIA), Jaipur, Rajasthan. Dhanvantari is a Hindu God who cures diseases. The theme of the day was “Ayurveda for Longevity”.

  36. What was the theme of the Vigilance Awareness Week 2019 ?
    1) Theme – “Integrity- A way of life”
    2) Theme – “Eradicate Corruption-Build a New India”
    3) Theme – “My Vision-Corruption Free India”
    4) Theme – “Public Participation in promoting Integrity and Eradicating Corruption”
    5) None of these
    Answer- 1) Theme – “Integrity- A way of life”
    Explanation:
    The Vigilance Awareness Week is observed annually from October 28 till November 2nd, the birth anniversary (October 31st) week of freedom fighter Sardar Vallabhbhai Patel. The theme for the year 2019 is “Integrity- A way of life”. The week aims to promote integrity in public life. The day is observed by the Central Vigilance Commission (CVC).

  37. On which date, World Day for Audiovisual Heritage (WDAH) 2019 is observed ?
    1) October 26
    2) October 25
    3) October 28
    4) October 27
    5) None of these
    Answer-4) October 27
    Explanation:
    On October 27, 2019, World Day for Audiovisual Heritage (WDAH) was celebrated to raise awareness of the significance and preservation of recorded sound and audiovisual documents (films, sound and video recordings, television and radio programmes) for future generations.The theme for the year 2019 is “Engage the Past Through Sound and Images”.

Static GK Quiz based on Current Affairs

  1. Where is Manas National Park located ?
    Answer-Assam
    Explanation:
    India, Nepal and Bhutan have drafted a memorandum of understanding to create a a trans-boundary wildlife conservation ‘peace park’, Soumitra Dasgupta, inspector-general of forests (wildlife) under the environment, forest and climate change ministry. There is already one trans-boundary Protected Area in India and Bhutan, which includes the Manas landscape of Assam, and the new tripartite park will be an extension of this.

  2. Who is the President of Badminton World Federation (BWF) ?
    Answer-Poul-Erik Høyer

  3. What is the Capital and Currency of Belgium ?
    Answer- Capital– Brussels & Currency– Euro

  4. Where is the headquarter of National Small Industries Corporation Limited (NSIC) located ?
    Answer-New Delhi

  5. What is the Motto of World Bank ?
    Answer-Working for a World Free of Poverty