AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs October 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Useful Links:

Questions Based on Current Affairs October 22 2019

  1. Where was the first MeitY Start-up Summit 2019 held ?
    1) Guwahati, Assam
    2) Kolkata, West Bengal
    3) Mumbai, Maharashtra
    4) New Delhi, Delhi
    5) None of these
    Answer-4) New Delhi, Delhi
    Explanation:
    The first MeitY Start-up Summit 2019 held in New Delhi.

  2. Who inaugurated the MeitYStartup Hub(MSH) portal during the first MeitY Start-up Summit 2019 in New Delhi ?
    1) Nitin Gadkari
    2) Ravi Shankar Prasad
    3) Ram Vilas Paswan
    4) Prakash Javadekar
    5) None of these
    Answer-2) Ravi Shankar Prasad
    Explanation:
    On October 21, 2019 the Union minister of law & justice, communications, electronics & Information Technology(IT), Shri Ravi Shankar Prasad unveiled new initiatives by the Ministry of Electronics & Information (MeitY) in the first MeitY Start-up Summit 2019 held in New Delhi. Some of the important events in the summit are as follows

  3. Which organization has released the annual Crime in India Report 2017, after a delay of 2 years on October 21, 2019 ?
    1) Central Bureau of Investigation(CBI)
    2) Bureau of Police Research and Development (BPRD)
    3) National Crime Records Bureau (NCRB)
    4) National Investigation Agency(NIA)
    5) None of these
    Answer-3) National Crime Records Bureau (NCRB)
    Explanation:
    On October 21, 2019, The annual Crime in India Report 2017 was released by the National Crime Records Bureau (NCRB) after a delay of 2 years (last in 2016). 3,59,849 cases of crime against women were reported in India.

  4. Name the state, which has the most number of crimes against women with 56,011 cases as per the National Crime Records Bureau (NCRB)’s annual Crime in India Report 2017 .
    1) Maharashtra
    2) Assam
    3) Uttar Pradesh
    4) Delhi
    5) None of these
    Answer-3) Uttar Pradesh
    Explanation:
    On October 21, 2019, The annual Crime in India Report 2017 was released by the National Crime Records Bureau (NCRB) after a delay of 2 years (last in 2016). 3,59,849 cases of crime against women were reported in India. Uttar Pradesh topped the list of states with the most number of crimes against women with 56,011 cases. It was followed by Maharashtra with 31,979 cases and West Bengal with 30,002 cases.

  5. Which state was encountered with the maximum number on circulation of false/fake news and rumours as per the National Crime Records Bureau (NCRB)’s annual Crime in India Report 2017 ?
    1) Madhya Pradesh
    2) Maharashtra
    3) Kerala
    4) Uttar Pradesh
    5) None of these
    Answer-1) Madhya Pradesh
    Explanation:
    For the first time, data was collected on circulation of false/fake news and rumours. Under this, maximum incidents were reported from Madhya Pradesh (138), Uttar Pradesh (32) and Kerala (18) as per the National Crime Records Bureau (NCRB)’s annual Crime in India Report 2017 .

  6. Where was the US India Strategic Partnership Forum (USISPF) summit 2019 held ?
    1) New York, United States
    2) Mumbai, India
    3) Washington D.C., United States
    4) New Delhi, India
    5) None of these
    Answer-4) New Delhi
    Explanation:
    On October 21, 2019 the members of the US India Strategic Partnership Forum (USISPF) under the delegation of its chairman Mr. John Chambers, called on Prime Minister Shri Narendra Modi in New Delhi for the USISPF summit 2019. This meet was part of US-India’s combined partnership in fields of economic growth, entrepreneurship, employment-creation, and innovation.

  7. What does ‘3D’ stands for, which was stated by Prime Minister Shri Narendra Modi during the US India Strategic Partnership Forum (USISPF) summit 2019 ?
    1) Democracy, Diverse and Development
    2) Democracy, Demography and Dimaag(Brain)
    3) Diverse, Democracy and Dimaag(Brain)
    4) Democracy, Diverse and Democracy
    5) None of these
    Answer- 2) Democracy, Demography and Dimaag(Brain)
    Explanation:
    3D stands for Democracy, Demography and Dimaag(Brain).Shri Modi ensured the govt.s target of ease of living with India’s unique strength of three D’s. They are Democracy, Demography and Dimaag(Brain). Ease of Doing Business like reduction of corporate tax and labour reforms were also discussed.

  8. Name the missile, which was purchased by the Defense Acquisition Council (DAC) to increase the firepower of Indian Tanks & auxiliary power unit (APU) for T-72 and T-90 battle tanks .
    1) Anti-Tank Guided Missile (ATGM)
    2) Anti-Submarine Missile (ASM)
    3) Ground-Launched Cruise Missile (GLCM)
    4) Intermediate-Range Ballistic Missile (IRBM)
    5) None of these
    Answer- Anti-Tank Guided Missile (ATGM)
    Explanation:
    On October 21, 2019, The Defense Acquisition Council (DAC), chaired by Defense Minister Rajnath Singh has approved the purchase of more than Rs 3300 crore of military equipment for the armed forces, including indigenously designed and developed anti-tank guided missiles. The first two projects include the purchase of a third generation anti-tank guided missile (ATGM) to increase the firepower of Indian Tanks & auxiliary power unit (APU) for T-72 and T-90 battle tanks. The APU will enable various upgrades to the Fire Control System and to add night fighting capability to the tanks.

  9. Ministry of AYUSH has signed an MoU with Ministry of Defence for providing health services to armed forces, Expand AYUSH ?
    1) AYUSH-Ayurvedic, Yoga and Naturopathy, Unani, Siddha and Herbal
    2) AYUSH-Ayurvedic, Yoga, Unani, Siddha and Homeopathy
    3) AYUSH-Ayurvedic, Yoga and Naturopathy, Unani, Siddha and Homeopathy
    4) AYUSH-Ayurvedic, Yoga, Unani, Siddha and Herbal
    5) None of these
    Answer-3) AYUSH-Ayurvedic, Yoga and Naturopathy, Unani, Siddha and Homeopathy
    Explanation:
    On October 21, 2019Minister of State (Independent Charge) for AYUSH(Ayurvedic, Yoga and Naturopathy, Unani, Siddha and Homeopathy) and Defence Shri Shripad Yesso Naik signed a Memorandum of Understanding(MoU) between the ministry of AYUSH and Defence to provide health services of AYUSH under the health establishments of Directorate General of Armed Forces Medical Services (DGAFMS). The MoU was signed during the inauguration of Ayurveda Palliative Care Unit at Palliative Care Centre, base Hospital in New Delhi.

  10. Which E-Commerce company was allowed by Indian Railways to use its EMU (electric multiple unit) services under its new pilot project ?
    1) Myntra
    2) Flipkart
    3) Snapdeal
    4) Amazon
    5) None of these
    Answer-4) Amazon
    Explanation:
    Indian Railways has allowed e-commerce companies to use its EMU (electric multiple unit) services under its new pilot project. Eastern Railway has also allowed Amazon to use the vendor compartment from Sealdah – Dankuni (West Bengal) EMU Local (suburban services) to carry its goods.

  11. Name the institute that topped in the 2nd edition of Quacquarelli Symonds (QS) India University Rankings 2020 .
    1) Indian Institute of Technology Madras (IIT-M)
    2) Indian Institute of Technology Bombay (IIT-B)
    3) Indian Institute of Science, Bangalore (IIS-B)
    4) Indian Institute of Technology Delhi (IIT-D)
    5) None of these
    Answer-2) Indian Institute of Technology Bombay (IITB)
    Explanation:
    On October 22, 2019, In the latest 2nd edition of Quacquarelli Symonds (QS) India University Rankings 2020, Indian Institute of Technology Bombay (IITB) has again topped all Indian Institutes in the list with an overall score of 88.5 followed by IISc- Indian Institute of Science, Bangalore (ranked 2nd with 84.7 score) & Indian Institute of Technology Delhi (IITD),which has improved a notch to rank 3rd with 82.2 scores.

  12. What is the revenue growth of India for the year 2010-18, within India’s banking sector as per the McKinsey & Company’s Global Banking Annual Review 2019 ?
    1) 10.3%
    2) 15.3%
    3) 17.3%
    4) 20.3%
    5) None of these
    Answer-1) 10.3%
    Explanation:
    On October 22, 2019, McKinsey & Company released its Global Banking Annual Review 2019. According to the report, Indian revenue growth within India’s banking sector reduced from 22% (2002-07) to 10.3% (2010-18).

  13. Which entity has partnered with State Bank of India(SBI) to offer EMIs (equated monthly instalments) for debit card transactions ?
    1) BankBazaar
    2) MobiKwik
    3) Pine Labs
    4) Capital Float
    5) None of these
    Answer- 3) Pine Labs
    Explanation:
    On October 22, 2019, Pine Labs,an Indian merchant platform company has joined hands with Indian multinational, public sector bank, State Bank of India (SBI) to offer EMIs (equated monthly instalments) for debit card transactions.The tie-up will enable SBI to widen its EMI facility at the Pine Labs Point-of-Sales (PoS) terminals at more than 40,000 merchants across over 1,500 cities.

  14. Name the film which won the Best film award from India in the Regional Asian Academy Creative Awards 2019 (AAA) .
    1) Badla
    2) Article 15
    3) Manikarnika: The Queen of Jhansi
    4) Gully Boy
    5) None of these
    Answer-4) Gully Boy
    Explanation:
    The Asian Academy Creative Awards 2019 (AAA) Regional Winners were announced. The awards will be presented over two nights on December 5 and 6, 2019 at the Victoria Theatre, Singapore. These awards are the constituent event of the Singapore Media Festival and hosted by the Singapore Infocomm Media Development Authority (IMDA). These awards are given for creative excellence. Ranveer Singh and Alia Bhatt starrer ‘Gully Boy’, India’s official entry to the 92nd Oscar Awards, was named as the best film from India. It is directed by Zoya Akhtar.

  15. Name the app that was developed by a team of students from Bharti Vidyapeeth College of Engineering, Delhi which sends an SOS (save our souls) alert based on audio snippets in case of emergency .
    1) Help
    2) Rakshak
    3) Alert
    4) Emergency
    5) None of these
    Answer-2) Rakshak
    Explanation:
    On October 21, 2019, a team of students from Bharti Vidyapeeth College of Engineering, Delhi, won the 2019 Marconi Society’s Celestini Programme awards for their innovative solutions for addressing challenges of women’s safety and air pollution. The team won first prize of $1500 for the app “Rakshak” that sends an SOS (save our souls) alert based on audio snippets in case of an emergency. Another team from the same college has won the second prize of $500 for the app “VisionAir” that uses photos of the horizon taken from a smartphone to estimate the air quality.

  16. Who was appointed as the new CEO (Chief Executive Officer) of the Unique Identification Authority of India (UIDAI) ?
    1) Pankaj Kumar
    2) Rajesh Kotecha
    3) Tarun Shridhar
    4) Trilochan Mohapatra
    5) None of these
    Answer-1) Pankaj Kumar
    Explanation:
    On October 22, 2019, As per the Appointments Committee of the Cabinet (ACC), Government of India(GoI), Pankaj Kumar (a 1987 batch Indian Administrative Service -IAS officer of Nagaland cadre) has been appointed as the new CEO (Chief Executive Officer) of the Unique Identification Authority of India (UIDAI). He replaces Ajay Bhushan Pandey.

  17. To which country, Godavarthi Venkata Srinivas concurrently accredited as the next Ambassador of India ?
    1) Republic of Senegal
    2) Republic of Seychelles
    3) Republic of Cabo Verde
    4) Republic of Suriname
    5) None of these
    Answer-3) Republic of Cabo Verde
    Explanation:
    On October 22, 2019, The Ministry of External Affairs (MEA) of the Government of India notified that Mr Godavarthi Venkata Srinivas was concurrently accredited as the next Ambassador of India to the Republic of Cabo Verde, with residence in Dakar. At present, he serves as the Ambassador of India to the Republic of Senegal. He is the Indian Foreign Service (IFS) Officer of 1993 batch, succeeding Mr Rajeev Kumar.

  18. Who was appointed as the chairman of the Staff Selection Commission (SSC) ?
    1) Tarun Shridhar
    2) Trilochan Mohapatra
    3) Braj Raj Sharma
    4) Rajesh Bhushan
    5) None of these
    Answer-3) Braj Raj Sharma
    Explanation:
    Braj Raj Sharma, the current secretary in Home minister Department of Border Management, has been appointed as the chairman of the Staff Selection Commission (SSC). He replaces Ashim Khurana.Rajesh Bhushan will be Secretary (Coordination) in the Cabinet Secretariat. He will replace IAS Arun Goyal.

  19. Where did a group of scientists have discovered Six new species of Lizard of ‘Dravidgerco’ family ?
    1) Akathiyoor, Kerala
    2) Mulugu, Telangana
    3) Visakhapatnam, Andhra Pradesh
    4) Aurangabad, Maharashtra
    5) None of these
    Answer-4) Aurangabad, Maharashtra
    Explanation:
    On October 22, 2019, A group of scientists have discovered Six new species of Lizard in the Western Ghats Mountains in Aurangabad,Maharashtra. The discovery is crucial as only one species of the ‘Dravidgerco’ family (of Dravidogecko anamallensis described in 1875 by German-born British zoologist Albert Gunther was recognised under this genus) showed up to date.

  20. Name the online portal of India’s technological capability launched by Lt. Gen (Dr) Rajesh Pant .
    1) Keya
    2) TechSagar
    3) Digital form
    4) Darpan-Pli
    5) None of these
    Answer-2) TechSagar
    Explanation:
    On October 21, 2019, Lt. Gen (Dr) Rajesh Pant, National Cyber Security Coordinator of India launched an online portal of India’s technological capability named ‘TechSagar’. It was launched by the National Cyber Security Coordinator’s office in partnership with Data Security Council of India (DSCI). It can be accessed at:www.techsagar.in

  21. Who won the 7th season of 2019 Vivo Pro Kabaddi League (PKL) ?
    1) Bengal Warriors
    2) Bengaluru Bulls
    3) Dabang Delhi
    4) U Mumba
    5) None of these
    Answer-1) Bengal Warriors
    Explanation:
    The 7th season of 2019 Vivo Pro Kabaddi League (PKL) had begun on July 20, 2019 and concluded on October 19, 2019 in which Bengal Warriors won their first title by defeating Dabang Delhi by 39-34 points at the EKA Arena by TransStadia, Ahmedabad, Gujarat.

  22. Pardeep Narwal is associated with which sport ?
    1) Cricket
    2) Tennis
    3) Kabaddi
    4) Football
    5) None of these
    Answer-3) Kabaddi
    Explanation:
    Pardeep Narwal is associated with Kabaddi. Pardeep Narwal of Patna Pirates became the first player to score 1,000 raid points in PKL history against the match with Tamil Thalaivas at Netaji Subhash Chandra Bose Indoor Stadium in Kolkata, West Bengal.

  23. Name the 65th chess Grandmaster (GM) of India .
    1) Saptarshi Roy
    2) Nihal Sarin
    3) Arjun Erigaisi
    4) Raunak Sadhwani
    5) None of these
    Answer-4) Raunak Sadhwani
    Explanation:
    A 13-year-old Raunak Sadhwani from Nagpur, Maharashtra became the 65th chess Grandmaster (GM) of India. Raunak achieved this feat in the FIDEChase.com (Federation Internationale des Echecs or International) Grand Swiss 2019, an 11-round Swiss tournament took place from 10-21 October 2019 in the COMIS Hotel and Golf Resort in Douglas, Isle of Man, a self-governing British Crown dependency in the Irish Sea between England and Ireland. At 13 years, nine months and 26 days, he is the ninth youngest GM in the world. He also Maharashtra’s youngest and Nagpur’s first chess Grandmaster.

  24. Who won the Men’s Singles title in the 16th Danisa Denmark Open 2019 ?
    1) Kevin Sanjaya Sukamuljo
    2) Kento Momota
    3) Chen Long
    4) Marcus Fernaldi Gideon
    5) None of these
    Answer-2) Kento Momota
    Explanation:Danisa Denmark Open 2019, a Super 750 badminton tournament, was held at Odense Sports Park, Odense, Denmark from October 15-20, 2019. It was the 16th tournament of the 2019 Badminton World Federation (BWF) World Tour and a part of the Denmark Open championships.

    CategoryWinnerRunner
    Men’s SinglesKento Momota (Japan)Chen Long (China)
    Women’s SinglesTai Tzu-ying (Taiwan)Nozomi Okuhara (Japan)
    Men’s DoublesMarcus Fernaldi Gideon & Kevin Sanjaya Sukamuljo (Indonesia)Mohammad Ahsan & Hendra Setiawan (Indonesia)
    Women’s DoublesBaek Ha-na & Jung Kyung-eun (South Korea)Chen Qingchen & Jia Yifan (China)
    Mixed DoublesPraveen Jordan & Melati Daeva Oktavianti (Indonesia)Wang Yi Lyu & Huang Dong Ping (China)

  25. International Stuttering Awareness Day(ISAD)is observed annually on ___________ .
    1) October 22
    2) October 21
    3) October 20
    4) October 19
    5) None of these
    Answer- 1) October 22
    Explanation:
    The International Stuttering Awareness Day(ISAD) is observed annually on October 22 to raise awareness on the people of 1% of the world’s population having speech disorder of stuttering (also known as stammering). This ISAD is organised by 3 organisation. They are the European League of Stuttering Associations(ELSA), International Fluency Association (IFA) and International Stuttering Association(ISA). The day was designated to be observed in 1998, sixteen years ago by these organisations. The theme for the year 2019 is “Growth Through Speaking”.

Static GK Quiz based on Current Affairs

  1. Pobitora Wildlife Sanctuary is located in which state ?
    Answer-Assam
    Explanation:
    Pobitora Wildlife Sanctuary is located in Assam.This was in news recently because two wild buffaloes in the sanctuary was dead due to the anthrax outbreak.

  2. Riya Bhatia was in news recently, she is associated with which sport ?
    Answer-Tennis
    Explanation:
    Riya Bhatia beat Nastja Kolar of Slovenia 7-5, 1-6, 6-3 in the final of the $25,000 ITF women’s tennis tournament in Lagos, Nigeria.

  3. Name the world’s highest battlefield, which is now open for tourists .
    Answer-Siachen Glacier
    Explanation:
    Defence Minister Rajnath Singh opened the world’s highest battlefield, Siachen Glacier, is for tourists. Tourism will be allowed from Siachen base camp to Kumar Post that lies above 15,000 feet. Siachen base camp at Partapur is at an altitude of 12,000 feet and temperatures can dip as low as -60 degrees during the winter. The highest post in Siachen is Bana Post, which is 23,000 feet. Other than an annual civilian expedition, this is the first time that the area has been opened by the army for tourists

  4. Who is the CEO of Data Security Council of India (DSCI) ?
    Answer-Rama Vedashree

  5. What is the Capital and Currency of Republic of Cabo Verde ?
    Answer-Capital: Praia & Currency: Cape Verdean escud