AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs October 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Useful Links:

Questions Based on Current Affairs October 2 2019

  1. Who inaugurated the national workshop ‘Arogya Manthan’ in New Delhi to mark the first anniversary of Ayushman Bharat (AB)- Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (PMJAY) ?
    1) Narendra Modi
    2) Ram Nath Kovind
    3) Harsh Vardhan
    4) Prakash Javadekar
    5) None of these
    Answer-3) Harsh Vardhan
    Explanation:
    Union Minister of Health and Family Welfare Dr Harsh Vardhan inaugurated a 2-day national workshop ‘Arogya Manthan’ in New Delhi which was held on September 30- October 1, 2019. It was organised by the National Health Authority (NHA) to mark the first anniversary of Ayushman Bharat- Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (PMJAY), which was launched on September 23, 2018 at Ranchi, Jharkhand by the Prime Minister Narendra Modi.

  2. Which state was awarded with the Best Learning and Sharing Space Award 2019 ?
    1) Jammu and Kashmir
    2) Maharashtra
    3) Uttar Pradesh
    4) Gujarat
    5) None of these
    Answer-1) Jammu and Kashmir
    Explanation:
    Jammu and Kashmir was awarded the Best Learning and Sharing Space Award 2019 as it had covered 60% of the beneficiary families, with regard to golden card generation, in less than the first six months of its implementation.Nearly 50,000 poor were benefited through the scheme in last 1 year.31 beneficiaries from different states met the Prime Minister to explain the success of the scheme.

  3. Under which Programme, India has achieved one-crore LED (Light Emitting Diode) street light installation ?
    1) National Programme for Light Emitting Diode Street Lights(NP-LEDSL)
    2) Street Light Emitting National Programme (SLNP)
    3) National Programme for Street Lights(NPSL)
    4) Street Light National Programme (SLNP)
    5) None of these
    Answer-4) Street Light National Programme (SLNP)
    Explanation:
    On October 1, 2019 India has achieved one-crore LED (Light Emitting Diode) street light mark with the 1 croreth LED street light switched on by Union Power Minister Raj Kumar Singh by a remote switch. The lightings are installed under Street Light National Programme (SLNP) implemented by state-owned Energy Efficiency Services Ltd (EESL).

  4. Which month is set as target by government of India to achieve 1.34 crore LED street lights installation ?
    1) December 2019
    2) March 2020
    3) January 2020
    4) April 2020
    5) None of these
    Answer- 2) March 2020
    Explanation:
    On October 1, 2019 India has achieved one-crore LED (Light Emitting Diode) street light mark with the 1 croreth LED street light switched on by Union Power Minister Raj Kumar Singh by a remote switch. The lightings are installed under Street Light National Programme (SLNP) implemented by state-owned Energy Efficiency Services Ltd (EESL) and are to achieve 1.34 crore LED street lights installation by March 2020. Earlier the target was set for March 2019.

  5. Where was the “Regional Conference on Developing a Comprehensive Approach: Combating Illicit Trafficking of Afghan Opiates and Drug Situation in the Northeast (NE)” held ?
    1) Shillong, Meghalaya
    2) Agartala, Tripura
    3) Imphal , Manipur
    4) Aizawl, Mizoram
    5) None of these
    Answer- 3) Imphal , Manipur
    Explanation:
    A 2- day “Regional Conference on Developing a Comprehensive Approach: Combating Illicit Trafficking of Afghan Opiates and Drug Situation in the Northeast (NE)” held in Imphal , Manipur from September 30-October 1, 2019. Manipur Chief Minister (CM) N Biren Singh was the chief guest for the event. The event is the continuation of the earlier conference held at Chandigarh in Punjab in 2018.

  6. Which state’s railway station have topped the Railway Cleanliness Survey 2019 released by Ministry of Railways ?
    1) Rajasthan
    2) Kerala
    3) Assam
    4) Uttar Pradesh
    5) None of these
    Answer-1) Rajasthan
    Explanation:
    Three railway stations of Rajasthan, Jaipur, Jodhpur, and Durgapura have topped the Railway Cleanliness Survey 2019, conducted at 720 railway stations by the Ministry of Railways. Four stations of Southern Railway – Perungalathur, Guduvanchari, Singaperumalkoil, Ottapallam were at the bottom of the rankings.

  7. What is the unique number launched by Central Board of Direct Taxes (CBDT) to ensure greater transparency and accountability in tax administration for taxpayers ?
    1) Unique Identification Number(UIN)
    2) Transparent Identification Number(TIN)
    3) Tax Payers Identification Number(TIN)
    4) Document Identification Number (DIN)
    5) None of these
    Answer-4) Document Identification Number (DIN)
    Explanation:
    The Central Board of Direct Taxes (CBDT) launched a computer-generated Unique Document Identification Number (DIN) to ensure greater transparency and accountability in tax administration for taxpayers. It was created as per the direction of Nirmala Sitharaman, Union Minister of Finance and was made operative from October 1, 2019.

  8. Which state has became the third state in India to ban certain categories of pan masala under the Food Safety Act ?
    1) New Delhi
    2) Rajasthan
    3) Uttar Pradesh
    4) Assam
    5) None of these
    Answer-2) Rajasthan
    Explanation:
    Rajasthan became the third state in India to ban certain categories of pan masala containing magnesium carbonate, nicotine, tobacco, mineral oil and flavoured ‘supari’ under the Food Safety Act after Maharashtra and Bihar. Even the production, storage, distribution and sale of these products is banned.

  9. Name the bank that has signed an MoU with Indian Army with the aim to provide new and better banking experience for both serving & retired personnel of Indian Army?
    1) State Bank of India(SBI)
    2) Canara Bank
    3) Bank of Baroda (BoB)
    4) Indian Bank
    5) None of these
    Answer-3) Bank of Baroda (BoB)
    Explanation:
    On October 1, 2019, Bank of Baroda (BoB), Indian multinational, public sector bank has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the Indian Army with the aim to provide new and better banking experience for both serving & retired personnel of Indian Army.

  10. Who has been appointed as the new Chairman and Managing Director (CMD) of NBCC (National Buildings Construction Corporation) Limited ?
    1) PK Gupta
    2) B.K. Sokhey
    3) Das Meena
    4) Rajendra Chaudhari
    5) None of these
    Answer-1) PK Gupta
    Explanation:
    As per the Appointments Committee of the Cabinet (ACC), Government of India (GoI), PK Gupta has been appointed as the new Chairman and Managing Director (CMD) of NBCC (National Buildings Construction Corporation) Limited till September 30, 2023. He succeeds in Shri Shiv Das Meena.

  11. Which bank has appointed S. S. Mallikarjuna Rao as its Managing Director(MD)and Chief Executive Officer ?
    1) Bank of Baroda(BoB)
    2) State Bank of India(SBI)
    3) Canara Bank
    4) Punjab National Bank(PNB)
    5) None of these
    Answer-4) Punjab National Bank(PNB)
    Explanation:
    On October 1, 2019, S. S. Mallikarjuna Rao was appointed as the Managing Director(MD)and Chief Executive of the Punjab National Bank(PNB). Currently serving as chief executive of the Allahabad Bank, Rao will replace Sunil Mehta of PNB and will head the Delhi based bank till September 18, 2021.

  12. Who has been appointed as the Executive Director for India at International Monetary Fund (IMF) ?
    1) Urjit Patel
    2) Surjit S Bhalla
    3) Rakesh Mohan
    4) Subir Gokarn
    5) None of these
    Answer-2) Surjit S Bhalla
    Explanation:
    On October 1, 2019, the government has appointed economist Surjit S Bhalla as the Executive Director (ED) for India on the board of the International Monetary Fund (IMF). Surjit succeeds former Reserve Bank of India (RBI) deputy governor Subir Gokarn, who passed away recently in July 2019 due to illness.

  13. Name the IAS officer, who was appointed as the Chief Executive Officer(CEO) of the government’s citizen-centric online platform MyGov India ?
    1) Ajit Jogi
    2) Abhishek Singhvi
    3) Abhishek Singh
    4) Bhupesh Baghel
    5) None of these
    Answer- 3) Abhishek Singh
    Explanation:
    On October 1, 2019, Senior Indian Administrative Service (IAS) officer Abhishek Singh was appointed as the Chief Executive Officer(CEO) of the government’s citizen-centric online platform MyGov India. He replaces tech entrepreneur Arvind Gupta, whose tenure ended recently in July 2019. He currently serves as the Secretary (Joint Secretary level), in Agricultural Scientists Recruitment Board (ASRB).

  14. Who resigned as the chairman of the Cricket Advisory Committee (CAC) ?
    1) Kapil Dev
    2) Sachin Tendulkar
    3) Ravi Shastri
    4) Sunil Gavaskar
    5) None of these
    Answer- 1) Kapil Dev
    Explanation:
    On October 2, 2019, Following a conflict of interest complaint, India’s 1983 World Cup-winning cricket team captain, Kapil Dev has resigned as the chairman of the Cricket Advisory Committee (CAC) days after Shanta Rangaswamy stepped down from the 3-member committee.

  15. Which car manufacturer has formed a Joint Venture (JV) with Ford Motor Company (FMC) worth Rs 1925 crore after it bought a 51% stake in the Indian unit of the United States’ Ford ?
    1) Eicher Motors
    2) Ashok Leyland
    3) Tata Motors
    4) Mahindra & Mahindra (M&M)
    5) None of these
    Answer- 4) Mahindra & Mahindra (M&M)
    Explanation:
    On October 1, 2019, Indian multinational car manufacturer Mahindra & Mahindra (M&M) formed a Joint Venture (JV) with Ford Motor Company (FMC) worth Rs 1925 crore after it bought a 51% stake in the Indian unit of the United States’ Ford, thus will be managing Ford’s Indian Operations. Now, Mahindra has the access to Ford’s India production facilities at its Chennai and the Sanand, Gujarat plants.

  16. Who launched the ‘Consumer App’ in New Delhi in order to redress public grievances and provide valuable solutions on consumer-related issues ?
    1) Ravi Shankar Prasad
    2) Ram Vilas Paswan
    3) Narendra Singh Tomar
    4) Nitish Kumar
    5) None of these
    Answer-2) Ram Vilas Paswan
    Explanation:
    On October 1, 2019, the Union Minister of Consumer Affairs, Food and Public Distribution Shri Ram Vilas Paswan launched a ‘Consumer App’ in New Delhi in order to redress public grievances and provide valuable solutions on consumer-related issues. The app, which strengthens ‘digital India’ objectives, provides a one-stop solution to the consumer grievances via mobile devices.

  17. What is the rank of Indian badminton player, PV Sindhu as per the recently released BWF (Badminton World Federation) Rankings 2019 ?
    1) 1st
    2) 4th
    3) 6th
    4) 5th
    5) None of these
    Answer-3) 6th
    Explanation:
    As per the recently released BWF (Badminton World Federation) Rankings 2019, World Champion women’s shuttler PV Sindhu has slipped a rank to 6th due to poor performance in the last two weeks but Parupalli Kashyap (33) has benefited from a good performance and reached 25th position.

  18. Eric Pleskow, who was well known for his film ‘One Flew Over the Cuckoo’s Nest’, ‘Rocky’, ‘Amadeus’, ‘Platoon’, ‘Dances with Wolves’ was a _________ ?
    1) Actor
    2) Producer
    3) Singer
    4) Director
    5) None of these
    Answer-2) Producer
    Explanation:
    On October 1, 2019, American-Austrian film producer Eric Pleskow, the Hollywood tycoon, passed away at the age of 95 in the United States(US) due to old age ailments. He was the president of the film company United Artists from 1973 to 1978 and then as co-founder of Orion Pictures where many films under these film companies won Oscar awards. Born in April 24, 1924, in Vienna, the capital of Austria, Eric’s famous films include ‘One Flew Over the Cuckoo’s Nest’, ‘Rocky’, ‘Amadeus’, ‘Platoon’, ‘Dances with Wolves’ and ‘The Silence of the Lambs’.

  19. Who is the author of the book titled “The Tech Whisperer” ?
    1) Jaspreet Bindra
    2) Rohinton Mistry
    3) Nirad C. Chaudhuri
    4) Preeti Shenoy
    5) None of these
    Answer-1) Jaspreet Bindra
    Explanation:
    A new book entitled “The Tech Whisperer”, written by digital transformation expert Jaspreet Bindra, features a chapter on AI (artificial intelligence).The book has been published by Penguin India. The key feature of this book is the chapter AI which is written by AI. In partnership with Findability Sciences, Jaspreet Bindra rigged up an AI to write. However, that chapter was not as comprehensive and better written as authored by humans.

  20. On which date, International Day Of Non-Violence is observed ?
    1) September 29
    2) September 30
    3) October 1
    4) October 2
    5) None of these
    Answer-4) October 2
    Explanation:
    150th Gandhi Jayanti, the birth anniversary of Mahatma Gandhi and International Day of Non-Violence was observed on October 2, 2019. The birthday of Late Lal Bahadur Shastri, the second Prime Minister of India was also observed on this day.

  21. What is the denomination of commemorative coin released by Prime Minister Narendra Modi during Swachh Bharat Diwas program ?
    1) Rs. 200
    2) Rs. 50
    3) Rs. 150
    4) Rs. 100
    5) None of these
    Answer- 3) Rs. 150
    Explanation:
    PM reached Sabarmati Ashram in Ahmedabad and paid tribute to Mahatma Gandhi. He was accompanied by Gujarat CM Vijay Rupani. He visited the Sabarmati Riverfront. He released a commemorative Rs 150 coin.

  22. Which year is set as target to eradicate ‘single-use plastic’ from India by Prime Minister Narendra Modi during Swachh Bharat Diwas program ?
    1) 2025
    2) 2022
    3) 2021
    4) 2023
    5) None of these
    Answer-2) 2022
    Explanation:
    PM reached Sabarmati Ashram in Ahmedabad and paid tribute to Mahatma Gandhi. He was accompanied by Gujarat CM Vijay Rupani. He visited the Sabarmati Riverfront. He released a commemorative Rs 150 coin. He set a target to achieve the goal to eradicate ‘single-use plastic’ from India by the year 2022. Rural India and its villages were declared ‘open defecation free’ (odf), by building over 11 crore toilets at the ‘Swachh Bharat Diwas‘ program in Ahmedabad. He also launched a book, ‘My Life, My Message’, published by the Sabarmati Ashram. It is on the life of Gandhi.

  23. Name the short tribute film, released by Union minister for information and broadcasting Prakash Javadekar, showcasing how the seeds of fearlessness were sown early in Gandhi ?
    1) HEY RAM
    2) GANDHI
    3) BEING GANDHI
    4) NO FEAR
    5) None of these
    Answer-1) HEY RAM
    Explanation:
    Union minister for information and broadcasting Prakash Javadekar released a short tribute film HEY RAM showcasing how the seeds of fearlessness were sown early in Gandhi.

  24. Which international organization has partnered with Atal Innovation Mission (AIM), NITI Aayog’s Atal Tinkering Labs (ATL) to launch ‘The Gandhian Challenge’ for school children with an aim to support children to thrive as young innovators and entrepreneurs ?
    1) Union of International Associations(UIA), India
    2) United Nations Children’s Fund (UNICEF), India
    3) United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization(UNESCO), India
    4) Save the Children, India
    5) None of these
    Answer-2) United Nations Children’s Fund (UNICEF), India
    Explanation:
    Atal Innovation Mission (AIM), NITI Aayog’s Atal Tinkering Labs (ATL) and United Nations Children’s Fund (UNICEF) India, including Generation Unlimited, launched ‘The Gandhian Challenge’ for school children with an aim to support children to thrive as young innovators and entrepreneurs.

  25. Name the institute that has partnered with Union Ministry of New and Renewable Energy (MNRE) & organized the Global Student Solar Assembly (workshop) to promote the Gandhian idea of sustainable living?
    1) IIT Delhi
    2) IIT Kanpur
    3) IIT Bombay
    4) IIT Madras
    5) None of these
    Answer-3) IIT Bombay
    Explanation:
    The Union Ministry of New and Renewable Energy (MNRE) in association with IIT Bombay, organized the Global Student Solar Assembly (workshop) to promote the Gandhian idea of sustainable living.

Static GK Quiz based on Current Affairs:

  1. Dachigam National Park is located in which State/UT ?
    Answer-Jammu and Kashmir

  2. Who is the President of Badminton World Federation(BWF) ?
    Answer-Poul-Erik Hoyer Larsen

  3. Who is the Chief economist of International Monetary Fund (IMF) ?
    Answer-Gita Gopinath

  4. What is the tagline of Bank of Baroda (BoB) ?
    Answer-India’s International Bank

  5. Who is the Chairman of Central Board of Direct Taxes (CBDT) ?
    Answer-Pramod Chandra Mody

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here