AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs October 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Useful Links:

Questions Based on Current Affairs October 17 2019

  1. Where was the 3rd edition of India Mobile Congress (IMC) 2019, the largest digital technology forum in South Asia held ?
    1) New Delhi, Delhi
    2) Bengaluru, Karnataka
    3) Hyderabad, Telangana
    4) Kochi, Kerala
    5) None of these
    Answer-1) New Delhi, Delhi
    Explanation:
    3rd Edition of India Mobile Congress (IMC) 2019 was held in Aerocity, New Delhi from October 14 -16, 2019.It was organised by the Department of Telecommunications (DoT), Government of India and Cellular Operators Association of India (COAI). IMC is the largest digital technology forum in South Asia.

  2. What was the theme of the 3rd edition of India Mobile Congress (IMC) 2019 ?
    1) Theme – “Science for shaping the future of India”
    2) Theme – “Connecting the next billion Indians to the worldwide web is the single biggest opportunity in India”
    3) Theme – “Imagine: a new Connected world; Intelligent. Immersive. Inventive”
    4) Theme – “New Digital Horizons. Connect. Create. Innovate”
    5) None of these
    Answer-3) Theme – “Imagine: a new Connected world; Intelligent. Immersive. Inventive”
    Explanation:
    3rd Edition of India Mobile Congress (IMC) 2019 was held in Aerocity, New Delhi from October 14 -16, 2019 under the theme “Imagine: a new Connected world; Intelligent. Immersive. Inventive”. It was organised by the Department of Telecommunications (DoT), Government of India and Cellular Operators Association of India (COAI). IMC is the largest digital technology forum in South Asia.

  3. _______ edition of Livestock Census for the year 2019 was released by Department of Animal Husbandry and Dairying,Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying.
    1) 15th
    2) 20th
    3) 25th
    4) 30th
    5) None of these
    Answer- 2) 20th
    Explanation:
    On October 16, 2019, The provisional data of the 20th Livestock Census for 2019 was released by the Department of Animal Husbandry and Dairying which works under the Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying.

  4. How much percent of livestock population was increased in the year 2019 from the year 2012 as per the 20th edition of Livestock Census for the year 2019 ?
    1) 6.5%
    2) 2.3%
    3) 5.5%
    4) 4.6%
    5) None of these
    Answer- 4) 4.6%
    Explanation:
    On October 16, 2019, The provisional data of the 20th Livestock Census for 2019 was released by the Department of Animal Husbandry and Dairying which works under the Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying. It showed that the livestock population increased by 4.6%, from 512.06 million in 2012 livestock census to 535.78 million in 2019.

  5. Which state has the highest number of livestock with 67.8 million population as per the 20th edition of Livestock Census for the year 2019?
    1) Uttar Pradesh
    2) West Bengal
    3) Madhya Pradesh
    4) Rajasthan
    5) None of these
    Answer-1) Uttar Pradesh
    Explanation:
    Uttar Pradesh has the highest number of livestock of 67.8 million, followed by Rajasthan 56.8 million, Madhya Pradesh: 40.6 million and West Bengal: 37.4 million .

  6. Name the state, which has the highest number of poultry population as per the 20th edition of Livestock Census for the year 2019 .
    1) West Bengal
    2) Andhra Pradesh
    3) Tamil Nadu
    4) Telangana
    5) None of these
    Answer-3) Tamil Nadu
    Explanation:
    Tamil Nadu has the highest number of poultry population with 120.8 million, followed by Andhra Pradesh (107.9 million), Telangana (80 million) and West Bengal (77.3 million).

  7. Name the Indo-Japan joint Air Force exercise, that began in Arjan Singh of Panagarh town in West Bengal .
    1) Siam Bharat
    2) Shinyuu Maitri
    3) Eastern Bridge
    4) Desert Eagle
    5) None of these
    Answer- 2) Shinyuu Maitri
    Explanation:
    On October 17, 2019 the Indian Air Force(IAF) of India and Japan’s Japanese Air Self Defence Force (JASDF) joint air force exercise named “Shinyuu Maitri” began at the Air Force Station, Arjan Singh of Panagarh town in West Bengal. It is a week-long exercise and will be conducted till October 23, 2019.

  8. India’s longest 9.2 km long Chenani-Nashri tunnel, that located in Jammu and Kashmir (J&K) is named after which politician ?
    1) Lal Krishna Advani
    2) Atal Bihari Vajpayee
    3) Vishwanath Pratap Singh
    4) Shyama Prasad Mukherjee
    5) None of these
    Answer-4) Shyama Prasad Mukherjee
    Explanation:
    On October 16, 2019, as per the Union Minister for Road Transport & Highways of India, Nitin Gadkari , India’s longest 9.2 km long Chenani-Nashri tunnel located on National Highway-44 (NH 44) in Jammu and Kashmir (J&K) will be named after Dr. Shyama Prasad Mukherjee, who fought for Kashmir on One Nation One Flag issue & has contributed a lot to national integration.

  9. Which country has topped in the 1st edition of Hurun Global Unicorn List For 2019 ?
    1) China
    2) Russia
    3) United States (US)
    4) Japan
    5) None of these
    Answer-1) China
    Explanation:
    On October 17, 2019, 1st Edition of Hurun Global Unicorn List for 2019 was released by Hurun Research Institute. It is a ranking of the world’s billion-dollar tech ‘start-ups’ founded in the 2000s which are not yet listed on a public exchange.China topped with 206 and United States (US) stood at second position with 203.

  10. What is the rank of India in the 1st edition of Hurun Global Unicorn List For 2019 ?
    1) 4
    2) 2
    3) 3
    4) 5
    5) None of these
    Answer-3) 3
    Explanation:
    On October 17, 2019, 1st Edition of Hurun Global Unicorn List for 2019 was released by Hurun Research Institute. It is a ranking of the world’s billion-dollar tech ‘start-ups’ founded in the 2000s which are not yet listed on a public exchange. India was ranked third in the list with 21 unicorns while China topped with 206 and United States (US) stood at second position with 203.

  11. At which position does India ranks in terms of female senior management representation as per the Credit Suisse Research Institute (CSRI)’s report titled “The CS Gender 3000 in 2019: The changing face of companies“ ?
    1) 15
    2) 23
    3) 25
    4) 27
    5) None of these
    Answer- 2) 23
    Explanation:
    On October 17, 2019, the Credit Suisse Research Institute (CSRI) released the 3rd edition of the report titled “The CS Gender 3000 in 2019: The changing face of companies“. According to the report, in terms of female representation on board globally, India ranked 23rd out of the 56 countries in 2019 .

  12. Which of the following countries topped in the Credit Suisse Research Institute (CSRI)’s report titled “The CS Gender 3000 in 2019: The changing face of companies“ in terms of female CEO(Chief Executive Officer) representation ?
    1) Malaysia and Italy
    2) Singapore and Malaysia
    3) Thailand and Malaysia
    4) Singapore and Italy
    5) None of these
    Answer- 4) Singapore and Italy
    Explanation:
    On October 17, 2019, the Credit Suisse Research Institute (CSRI) released the 3rd edition of the report titled “The CS Gender 3000 in 2019: The changing face of companies“. According to the report, in terms of female representation on board globally, India ranked 23rd out of the 56 countries in 2019 while the list was topped by Singapore and Italy in terms of female CEO (Chief Executive Officer) representation.

  13. Where was the “Indo-Bangla Baul Music Festival 2019” held?
    1) Dhaka, Bangladesh
    2) New Delhi, India
    3) Chittagong, Bangladesh
    4) Mumbai, India
    5) None of these
    Answer-1) Dhaka, Bangladesh
    Explanation:
    On 13th October 2019, a 3-day long festival of Baul songs called “Indo-Bangla Baul Music Festival 2019” organized by the Lalon Biswasangha in association with Indian High Commission, to mark the 129th death anniversary of Bengali philosopher & Baul saint, Fakir Lalon Shah, concluded in Dhaka, Bangladesh.

  14. Which two countries participate in the air exercise named “Ex Eastern Bridge-V” ?
    1) India and United States
    2) Japan and India
    3) Oman and India
    4) India and Sri Lanka
    5) None of these
    Answer- 3) Oman and India
    Explanation:
    On October 17, 2019, 5th edition of 10-day bilateral air exercise between the air forces of India [Indian Air Force -IAF] and Oman [Royal Air Force of Oman -RAFO] called “Ex Eastern Bridge – V” has been commenced at RAFO base Masirah in Oman. It will be concluded on October 26, 2019.

  15. Which country is set to establish the world’s first AI university, “Mohamed Bin Zayed University of Artificial Intelligence (MBZUAI)” ?
    1) Saudi Arabia
    2) United Arab Emirates(UAE)
    3) Pakistan
    4) Afghanistan
    5) None of these
    Answer-2) United Arab Emirates(UAE)
    Explanation:
    On October 16, 2019, the United Arab Emirates (UAE) announced the establishment of the World’s first Artificial Intelligence (AI) university, named Mohamed Bin Zayed University of Artificial Intelligence (MBZUAI) in Masdar City in Abu Dhabi, UAE. MBZUAI will begin its graduate-level courses in 2020.

  16. Which bank has partnered with the Home Credit India (HCIN) for offering joint lending ?
    1) Axis Bank
    2) ICICI Bank
    3) HDFC Bank
    4) Karur Vysya Bank (KVB)
    5) None of these
    Answer-4) Karur Vysya Bank (KVB)
    Explanation:
    On October 17, 2019, Home Credit India (HCIN), a leading consumer durable loan provider, for the first time joined hands with one of the oldest banks in India, Karur Vysya Bank (KVB) for offering joint lending.Under the partnership, Home Credit and KVB will be jointly providing the loan as a single amount to the customer. End-to-end automated processing is the special feature of this tie-up by which the customer gets real-time approval and disbursement.

  17. Name the country, which is set to levy 3% web tax for internet transactions on digital giants like Facebook, Google and Amazon, including United States giants from 2020 .
    1) Italy
    2) France
    3) Germany
    4) United Kingdom
    5) None of these
    Answer-1) Italy
    Explanation:
    On October 16, 2019, As a part of the 2020 draft budget, Italy approved to levy 3% web tax for internet transactions on digital giants like Facebook, Google and Amazon, including United States giants from 2020. This plan is expected to yield about 600 million euros ($662 million) per annum.

  18. ______ edition of Busan International Film Festival (BIFF) for the year 2019 held in Busan, South Korea ?
    1) 20th
    2) 22nd
    3) 24th
    4) 26th
    5) None of these
    Answer-3) 24th
    Explanation:
    24th Busan International Film Festival (BIFF) was held at Busan Cinema Center in Busan, South Korea from October 3- 12, 2019. A total of 299 films from 85 countries were screened (118 world premieres and 27 international premieres) at the event.

  19. Who received the Face of Asia award 2019 in the 24th Busan International Film Festival (BIFF) .
    1) Ananya Panday
    2) Bhumi Pednekar
    3) Radhika Apte
    4) Kiara Advani
    5) None of these
    Answer-2) Bhumi Pednekar
    Explanation:
    Indian actress Bhumi Pednekar, aged 30, receive the Face of Asia award 2019 at Busan International Film Festival. She was screening of her upcoming film ‘Dolly Kitty Aur Woh Chamakte Sitaare’ at BIFF. It was her first international award.Tannishtha Chatterjee’s directorial debut ‘Roam Rome Mein’ received the Asian Star Award 2019.

  20. Name the first Indian film maker, who won the prestigious Kim Ji-seok Award 2019 for his film Iewduh or Market in English .
    1) Shoojit Sircar
    2) Neeraj Pandey
    3) Rajkumar Hirani
    4) Pradip Kurbah
    5) None of these
    Answer-4) Pradip Kurbah
    Explanation:
    Meghalaya’s filmmaker Pradip Kurbah won the prestigious Kim Ji-seok Award 2019 for his film Iewduh or Market in English. With this, he became the first Indian film to bag this award.Hindi film “Aise Hee” (English-Just Like That) was screened under the ‘New Currents Awards’ as a Special Mention. The film has been directed by Kislay, also an FTII (Film and Television Institute of India)

  21. Kayakalp Award was in news recently, it is awarded to ____________.
    1) Educational Institutions
    2) Social Activist
    3) Public Health Facilities
    4) Sport Personalities
    5) None of these
    Answer-3) Public Health Facilities
    Explanation:
    Kayakalp awards were presented to the Public Health Facilities.On October 11, 2019, Dr. Harsh Vardhan, Union Minister for Health and Family Welfare felicitated the 2019 Kayakalp awards in New Delhi.

  22. Which Central government hospital has won the first prize under the government’s Kayakalp scheme for 2018-19 in central government hospitals ‘A’ category ?
    1) All India Institute of Medical Sciences (AIIMS), Delhi
    2) VinobaBhave Civil Hospital (VBCH), Silvassa
    3) Jawaharlal Institute of Postgraduate Medical Education and Research (JIPMER), Puducherry
    4) All India Institute of Medical Sciences (AIIMS), Bhopal
    5) None of these
    Answer- 1) All India Institute of Medical Sciences (AIIMS), Delhi
    Explanation:
    All India Institute of Medical Sciences (AIIMS), Delhi won the first prize of ₹3 crores in the 2019 Kayakalp awards under in central government hospitals ‘A’ category. Jawaharlal Institute of Postgraduate Medical Education and Research (JIPMER), Puducherry was the runner up and was awarded Rs.1.5 cores. The Kayakalp award is felicitated to public health facilities in terms of hygiene and cleanliness.

  23. Name the first Asian orchestra to win Orchestra of the Year 2019 award given by the Gramophone Magazine at the Gramophone Classical Music Awards 2019 .
    1) City Chamber Orchestra of Hong Kong
    2) Hong Kong Philharmonic Orchestra
    3) Hong Kong Chinese Orchestra
    4) Hong Kong Sinfonietta Orchestra
    5) None of these
    Answer-2) Hong Kong Philharmonic Orchestra
    Explanation:
    On 17 October 2019, a 45-year-old professional Hong Kong Philharmonic Orchestra (HK Phil) became the first Asian orchestra to win Orchestra of the Year 2019 award given by the Gramophone Magazine at the Gramophone Classical Music Awards 2019 at London, United Kingdom (UK). It was the only category of the annual awards opened to public votes in which Hong Kong Philharmonic Orchestra defeated 9 other rivals. This award is often likened to the Oscars for the classical music world.

  24. Who was appointed as the Vice Chairman of the World Steel Association (worldsteel) ?
    1) Parth Jindal
    2) Gautam Adani
    3) Azim Premji
    4) Sajjan Jindal
    5) None of these
    Answer-4) Sajjan Jindal
    Explanation:
    On October 15, 2019, The Board of Directors (BoD) of the World Steel Association (worldsteel) elected new officers for 2019/2020 at the Worldsteel General Assembly in Monterrey, Nuevo León, Mexico for a term of 1 year. Mr Sajjan Jindal, Chairman and Managing Director (CMD) of JSW (Jindal South West Holding Ltd) Steel, was elected as the vice chairman along with Andre Johannpeter, executive vice-chairman, Gerdau S.A succeeding Yu Yong and Kosei Shindo.

  25. Name the Howitzer cannons that was recently inducted into Indian Army .
    1) Akatsiya
    2) Thunder
    3) Dhanush
    4) Palmaria
    5) None of these
    Answer-3) Dhanush
    Explanation:
    On October 16, 2019, the Indian army has added indigenous ‘Made in India’ Dhanush Howitzer cannons and the US (United States)-based Precision Guided Excalibur artillery ammunition, which will increase its combat capability.

  26. Jennifer louise gunn announced retirement recently, she is associated with which sport ?
    1) Cricket
    2) Football
    3) Tennis
    4) Badminton
    5) None of these
    Answer-1) Cricket
    Explanation:
    On October 17, 2019, England’s legendary female cricketer Jennifer Louise Gunn (33), who is the most capped player in T20Is (Twenty-Twenty International) and England Women’s second-most capped player in ODIs (One Day International), has announced her retirement from international cricket.

  27. P.V. Krishnamoorthy passed away recently, he was a ____________ .
    1) Actor
    2) Journalist
    3) Polician
    4) Social Activist
    5) None of these
    Answer-2) Journalist
    Explanation:
    On October 16, 2019, Veteran broadcast journalist P.V. Krishnamoorthy, aged 98, passed away in Chennai, Tamil Nadu. He was born in Yangon, Myanmar, on April 1, 1921. He was the first Directorate General (DG) of Doordarshan when Doordarshan was separated From AIR in 1976. He was the first broadcaster to receive the Media Ratna award of the Indian Broadcasters Forum in 2011.Sangeet Natak Akademi had awarded him the Tagore Akademi Ratna (Fellowship) in 2012.

  28. Who is the editor of the book titled “India in a Warming world: Integrating Climate Change and Development” ?
    1) Yamini Aiyar
    2) Philippe Cullet
    3) Colin Filer
    4) Navroz K Dubash
    5) None of these
    Answer-4) Navroz K Dubash
    Explanation:
    Book titled “India in a Warming world: Integrating Climate Change and Development” featuring a collection of articles by climate experts including Sunita Narain, Anil Agarwal, Dr. Friederike Otto & Shibani Ghosh, edited by Navroz K Dubash is set to release in November 2019. It is published by Oxford University Press (OUP).

  29. On which date, White cane safety day is observed ?
    1) October 14
    2) October 13
    3) October 15
    4) October 16
    5) None of these
    Answer-3) October 15
    Explanation:
    The White cane safety day is observed annually on October 15th ever since 1964 after the United States(US) passed a resolution H.R. 753. The day aims to create awareness on the significance of white cane among the common people and also about the special needs of the visually impaired. White cane is considered as the important symbol of blindness and tool of independence. In 2011, the former US President Barack Obama also named White Cane Safety Day as Blind Americans Equality Day.

  30. What was the theme of the “International Day for the Eradication of Poverty 2019” ?
    1) Theme – “Acting together to empower children, their families and communities to end poverty”
    2) Theme – “Accelerating global actions for a world without poverty”
    3) Theme – “Answering the Call to end poverty: A path toward peaceful and inclusive societies”
    4) Theme – “Moving from humiliation and exclusion to participation: Ending poverty in all its forms”
    5) None of these
    Answer-1) Theme -“Acting together to empower children, their families and communities to end poverty”
    Explanation:
    The International Day for the Eradication of Poverty by the United Nations(UN) is observed annually on 17th October under the resolution (A/RES/47/196), adopted on 22 December 1992 at the UN General Assembly (UNGA). The theme for the year 2019 is “Acting together to empower children, their families, and communities to end poverty”. This year marks the 27th anniversary of the declaration by the General Assembly. The day aims to recognize that all people must come together to end poverty and discrimination in order to build a sustainable future. Under the Sustainable Development Goals (SDGs), No Poverty is the No.1 goal.

  31. World Trauma Day (WTD) is observed annually on ____________ .
    1) October 16
    2) October 17
    3) October 15
    4) October 14
    5) None of these
    Answer- 2) October 17
    Explanation:
    On October 17, 2019, World Trauma Day (WTD) is observed all over the world to create awareness on the increasing rate of accidents and injuries causing death and disability across the world and the need to prevent them. Trauma refers to any kind of injury to the body from various sources like road accidents to fires, violence and hate crimes.

Static GK Quiz based on Current Affairs

  1. Hastinapur Wildlife Sanctuary is located in which state ?
    Answer-Uttar Pradesh

  2. Where is the head quarter of Worldsteel located ?
    Answer- Brussels, Belgium

  3. Pung Cholom dance form is associated with which state ?
    Answer-Manipur

  4. What is the tagline of Karur Vysya Bank (KVB) ?
    Answer- Smart Way to Bank

  5. Who is the Chief of the Air Staff (CAS) of Indian Air Force(IAF) ?
    Answer-Rakesh Kumar Singh Bhadauria